Холодні закуски на святковий стіл — 17 рецептів та ідей приготування

Ефектно оформлені холодні закуски збуджують апетит, прикрашають святковий стіл і підвищують настрій. Запропоновані рецепти допоможуть приготувати і зовсім прості і вишукані страви для будь-якого застілля.

Смачні рулетики з сиром і шинкою

Акуратні рулетики готуються просто, а виглядають дуже апетитно. Це відмінний варіант закуски на святковий стіл і на кожен день.

Список продуктів:

  • 200 г курячої шинки;
  • 130 г голландського сиру;
  • 2 часникового зубчики;
  • 80 г майонезу (краще домашнього);
  • чорний мелений перчик.

Послідовність приготування:

  • На дрібній тертці сир натирають.
  • Зубчики подрібнюють за допомогою чеснокодавилки і з’єднують з сиром.
  • Додають перець і майонез.
  • Нарізають Тонкими кружальцями шинку. Можна придбати продукт відразу в нарізці, так як якщо шматочки будуть толстоватыми, шинка при скручуванні зламається.
  • На край нарізаної шинки викладають сирну начинку.
  • Заготівлю закручують в рулетик і закріплюють шпажкою.

Порада: щоб закуска виглядала ще ефектніше, краю рулетика можна вмочити в майонез, а потім в терті яєчні жовтки.

Печериці фаршировані сиром та ковбасою

Просте в приготуванні, дуже ситне і ефектне блюдо обов’язково запам’ятається гостям.

Необхідні інгредієнти:

  • 0,5 кг великих свіжих печериць;
  • 100 г сиру твердих сортів;
  • 100 г сирокопченої ковбаси;
  • 60 г сметани;
  • 40 мл рослинного масла;
  • 3 г солі;
  • по 10 г свіжої зелені петрушки і пір’я зеленої цибулі;
  • 2 г чорного перцю.

Технологія приготування:

  • Гриби миють і обсушують паперовим рушником.
  • З капелюшків акуратно викручують ніжки і дрібно нарізають їх.
  • На розігрітому маслі обсмажують до рум’яного кольору подрібнені грибні ніжки.
  • Сир натирають і з’єднують з остиглими грибами.
  • Насипають дрібно порубану зелень.
  • Ковбасу нарізають кубиками і додають в загальну масу.
  • Начинку солять, перчать, заправляють сметаною.
  • Приготованим складом фарширують капелюшки печериць.
  • Блюдо кладуть на застелений пергаментом деко і поставте в розігріту до 180°С на 12 хвилин.
  • Готові гриби охолоджують і подають на салатних листках.

Простий рулет з лаваша з червоною рибою

Холодні закуски з лаваша користуються великою популярністю на будь-якому святі. За цим рецептом навіть з невеликої кількості риби вдасться приготувати ціле блюдо ситних міні-рулетиків.

Знадобиться:

  • 1 великий лаваш;
  • 180 г м’якого вершкового сиру;
  • 200 г філе малосольною кети;
  • 15 г свіжого кропу;
  • 3 мл лимонного соку.

Спосіб приготування:

  • Кету нарізають дрібніші.
  • Кришать кріп.
  • Викладають вершковий сир і додають лимонний сік.
  • Всі компоненти перемішують.
  • Начинку розподіляють по всьому лавашу. Шар повинен бути дуже тонким, щоб рулет вийшов рівним і легко нарізався.
  • Лаваш скачують в рулет, загортають у харчову плівку і прибирають в холодильник на 30 хвилин, щоб начинка добре просочила основу.
  • Охолоджений рулет нарізають на порції гострим ножем.

Оригінальні курячі ніжки в клярі

Ніжні, м’які, соковиті курячі гомілки, обсмажені в рідкому тісті, відмінно поєднуються з овочевими салатами і будь-якими соусами. Страва буде високо оцінено гостями, які люблять закуски з м’яса.

Потрібно:

  • 8 курячих ніжок;
  • 2 сирих яйця;
  • 60 г борошна;
  • 40 г майонезу;
  • 40 мл рослинного масла;
  • олія для обсмажування;
  • сіль і спеції для курки.

Покроковий рецепт:

  • Курячі гомілки миють, обсушують і кладуть в об’ємну миску.
  • М’ясо засипають сіллю і спеціями. Ретельно перемішують.
  • Для кляру змішують борошно, рослинне масло і майонез. Вбивають яйця, добре розмішують і залишають на 15 хвилин.
  • У сковороду з високими бортами наливають стільки масла, щоб воно повністю покрило курку.
  • Кожну ніжку цілком опускають в кляр і викладають в киплячу олію.
  • Заготовки обсмажують у фритюрі до появи апетитною скоринки.
  • Готові гомілки викладають на серветки, щоб вони увібрали зайвий жир.
Дивіться також:  Риба сазан – 6 смачних рецептів приготування, як запекти в духовці або посмажити на сковороді

Пікантна закуска на чіпсах

Це блюдо зручно подавати на фуршетах. Начинку можна готувати з будь-яких інгредієнтів.

Склад:

  • 100 г моркви по-корейськи;
  • 100 г копченої ковбаси;
  • 100 г пошехонського сиру;
  • 2 відварних яйця;
  • 60 р майонезу;
  • цілісні чіпси.

Кроки приготування:

  • Яйця і ковбасу нарізають дрібними кубиками.
  • Сир крупно натирають.
  • Моркву нарізають коротші.
  • Інгредієнти змішують і заправляють майонезом.
  • Приготований салат викладають на чіпси.

Готуємо крабові палички в кляре

Дуже ніжна ситна закуска подобається і дорослим, і дітям.

Потрібно:

  • 300 г охолоджених крабових паличок;
  • 50 г сиру;
  • 30 г легкого майонезу;
  • 15 г кропу;
  • сіль;
  • 1 яйце;
  • 100 г борошна;
  • 100 мл молока;
  • 2 г соди;
  • 5 мл лимонного соку;
  • соняшникова олія.

Етапи готування:

  • Яйце збивають з молоком кімнатної температури, сіллю і содою. Частинами засинаючи борошно, перемішують складу до однорідності. Кляр повинен вийти досить густим.
  • Сир натирають, змішують з рубаною зеленню, заправляють майонезом.
  • Кожну крабову паличку акуратно розгортають, збризкують соком лимона і начиняють сирною масою.
  • Палички згортають назад і розрізають на 2 частини поперек.
  • Кожну частину опускають в кляр, потім обсмажують в олії до рум’яної скоринки.
  • Готові вироби кладуть на паперовий рушник для видалення надлишків жиру.

Закуска з фаршем з листкового тіста

Апетитні м’ясні рулетики чудово виглядають на святковому столі. Їх можна подавати до бульйону, овочевого салату або як самостійне блюдо.

Список продуктів:

  • 150 г курячого фаршу;
  • 150 г свинячого фаршу;
  • 50 г панірувальних сухарів;
  • 1 цибулина;
  • 10 г свіжої петрушки;
  • сіль і чорний мелений перець за смаком;
  • 300 г листкового дріжджового тіста;
  • 20 г борошна.

Процес приготування.

  • Обидва види фаршу змішують. Додають панірувальні сухарі, які не дозволять рідини з м’яса виділитися в тісто.
  • У фарш кладуть подрібнену цибулину і петрушку. Солять, перчать.
  • Приготовану начинку ділять на 2 рівні частини. З кожної формують ковбаски і обвалюють їх у борошні.
  • Тісто розкочують і так само ділять на 2 половини.
  • На край однієї частини тесту поміщають ковбаску з начинки. Вона повинна збігатися по довжині з основою. Повторюють з рештою інгредієнтами.
  • Тісто з фаршем згортають в рулет і кладуть на обробну дошку швом вниз.
  • Гострим ножем рулетик розрізають на шматочки шириною 3 див.
  • Отримані вироби кладуть на деко з пергаментом і випікати при 190°С 25 хвилин.
  • Готові рулетики охолоджують і подають на листі салату.

«Рафаелло» з крабових паличок, сиру, маслин

Ця ефектна закуска зовні нагадує однойменні цукерки. В середину кульок, крім маслин, можна поміщати горіхи або шматочки червоної риби.

Необхідні компоненти:

  • 100 г заморожених крабових паличок;
  • 2 плавлених сирка;
  • 1 яйце;
  • 3 часникового зубчики;
  • 100 г маслин без кісточок;
  • сіль за смаком;
  • 50 г майонезу;
  • 30 г білої кокосової стружки.
Дивіться також:  Сосиски в тісті на сковороді – 7 рецептів, як приготувати

Порядок приготування.

  • Яйце відварюють круто і подрібнюють на середній тертці.
  • Так само натирають сирок.
  • Часник пропускають через прес.
  • Підготовлені компоненти змішують, солять, заправляють майонезом. Маса повинна вийти в’язкою, але не рідкою, інакше з неї буде складно формувати кульки.
  • Крабові палички, не розморожуючи, труть на дрібній тертці. Щоб закуска виглядала більш реалістично, їх змішують з кокосовою стружкою.
  • Періодично змочуючи долоні, з отриманої маси скачують однакові кульки. Всередину кожного при цьому поміщають по оливи.
  • Вироби обкачують у посипання.
  • Перед подачею крабові «Рафаелло» охолоджують протягом 1 години.

Оригінальний рецепт «хвіст павича»

Дуже красиву і смачну закуску з баклажанів можна ставити в центр святкового столу. У класичному рецепті використовується майонез, однак страва виходить більш ніжним, якщо замінити його на фету і сметану.

Інгредієнти:

  • 4 баклажана;
  • 5 помідорів;
  • 2 великих огірка;
  • 50 г сметани;
  • 100 г маслин;
  • 200 г фети;
  • 2 часникові часточки;
  • сіль;
  • гілочки кропу;
  • рослинне масло.

Кроки приготування.

  • Баклажани нарізують на кружальця злегка навскоси, солять, залишають на 30 хвилин, а потім промивають. Цей прийом дозволяє позбавитися від гіркоти овоча.
  • Підготовлені баклажани розміщують на змащеному олією деку і випікають чверть години при 200°С.
  • Фету з’єднують зі сметаною і тиском часником.
  • Томати та огірки ріжуть кружечками, маслини ділять навпіл.
  • Остиглі овочеві заготовки викладають на блюдо і змащують сметано-сирною масою.
  • Зверху кожної кладуть кружок помідора і знову змазують начинкою.
  • Далі поміщають огірок і половинку маслини.
  • Закуску укладають у формі павиного хвоста, для повної подібності прикрасивши гілочками кропу.

Кульки з печінкою тріски

Це оригінальне блюдо припаде до душі тим, хто любить закуски з риби.

Список продуктів:

  • 2 картоплини;
  • 2 курячих яйця;
  • 50 г голландського сиру;
  • 230 г консервованої печінки тріски;
  • 15 г листя петрушки;
  • 40 мл соєвого соусу;
  • 60 г кунжутного насіння.

Рецепт покроково.

  • Картоплю і яйця відварюють, охолоджують і подрібнюють на середній тертці.
  • З банки з печінкою тріски зливають рідину. Вміст розминають виделкою і додають до картоплі та яєць.
  • Сир дрібно натирають і кладуть в основний склад.
  • Додають дрібно нарізану петрушку.
  • Продукти заправляють соєвим соусом.
  • З отриманого складу формують акуратні кульки.
  • На сухій сковороді обсмажують кунжутне насіння і обвалюють у ньому вироби.

Закуска з шпротів, чорного хліба й часнику

Ці бутерброди виручать, коли необхідно пригостити раптово гостей або влаштувати швидкий перекус.

Потрібно:

  • 10 шматочків чорного (бородінського) хліба;
  • 150 г шпротів;
  • 2 солоних огірка;
  • 40 г майонезу;
  • 15 г зеленої цибулі;
  • 1 часниковий зубчик.

Порядок дій.

  • Кожен скибочку хліба розрізають навскіс і підсушують в духовці.
  • Зубчик часнику розрізають навпіл і натирають їм гарячий хліб.
  • У майонез додають дрібно нарізану зелену цибулю.
  • Огірки ріжуть навскіс тонкими слайсами.
  • Після того, як шматочки хліба охолонуть, їх змащують майонезним соусом.
  • Зверху укладають огірковий скибочку і одну рибку.
  • Закуску прикрашають пір’ям зеленого лука.

З консервованим тунцем, огірком і яйцями

Це блюдо так само можна приготувати за кілька хвилин, маючи під рукою необхідні продукти.

Знадобиться:

  • 180 г тунця у власному соку;
  • 2 малосольних огірків;
  • 6 маслин;
  • 2 яйця;
  • 10 скибочок хліба.

Покроковий рецепт.

  • З банки з тунцем зливають рідину. Рибу розминають виделкою.
  • Яйця подрібнюють на тертці.
  • Огірки і маслини нарізають кубиками.
  • Всі компоненти змішують і викладають на шматочки хліба.
Дивіться також:  Риба по-польськи – 7 рецептів приготування

Гарячі бутерброди з помідорами і беконом

Це блюдо готується дуже просто, проте користується великою популярністю на будь-якому святі. Такий варіант бутербродів нагадує маленьку піцу.

Склад:

  • 5 шматків сірого хліба;
  • 1 цибуля-ріпка;
  • 2 помідори;
  • 100 г твердого сиру;
  • 150 г варено-копченого бекону;
  • по 2 г орегано і базиліка.

Послідовність дій.

  • Кожен шматок хліба ділять навпіл і трохи підрум’янюють її в духовці.
  • Бекон нарізають тонший (зручніше брати вже готову нарізку).
  • Помідори ріжуть кружальцями, цибулю — тонкими півкільцями.
  • На хрусткий хліб укладають томати, посипають їх приправами, зверху розміщують бекон. Далі кладуть цибулю і насипають товстий шар тертого сиру.
  • Зібраний бутерброд ставлять в гарячу духовку під гриль на 2 хвилини.

Порада: приготування цієї страви можна спростити, якщо скласти всі інгредієнти і помістити в мікрохвильову піч на 2-4 хвилини.

Тарталетки з шинкою і помідорами

На святковому столі в першу чергу розходяться саме тарталетки: вони завжди виглядають ефектно, їх зручно брати і є.

Склад:

  • 12 пісочних тарталеток;
  • 100 г шинки;
  • 80 г сиру;
  • 12 помідорок черрі;
  • 1 сире яйце;
  • 80 г рідкої сметани;
  • сіль.

Процес приготування.

  • Шинку і сир ріжуть дрібними кубиками, змішують.
  • Тарталетки заповнюють начинкою наполовину.
  • Помідори черрі ділять навпіл і укладають на начинку.
  • Заливку готують: сметану збивають з сіллю і яйцем.
  • Тарталетки заливають приготовленим соусом і відправляють в розігріту до 190°С духовку на 15 хвилин.

Класичні бутерброди з червоною ікрою

Вишукана закуска з червоною ікрою завжди служить прикрасою столу. Цей продукт володіє насиченим смаком, тому його поєднують з мінімальною кількістю інших інгредієнтів.

Знадобиться:

  • 1 тонкий багет;
  • 100 г вершкового масла;
  • 140 г червоної ікри;
  • пів-лимона.

Рецепт покроково.

  • Багет нарізають тонкими скибочками.
  • Кожен намазують розм’якшеним маслом.
  • Зверху ложкою викладають червону ікру.
  • Бутерброди прикрашають тонкими лимонними часточками.

Оригінальна закуска з печінкою тріски і апельсинами

Це блюдо виглядає на святковому столі дуже оригінально, стильно і сучасно.

Необхідні компоненти:

  • 8 шматочків батона;
  • 120 г печінки тріски;
  • 30 р сиру Пармезан;
  • 1 варене яйце;
  • 30 г майонезу;
  • 1 апельсин;
  • 40 г лимонної цедри;
  • 1 часниковий зубчик;
  • 2 г паприки;
  • сіль за смаком.

Послідовність приготування.

  • Печінка тріски ретельно розминають до однорідного стану.
  • Апельсин очищають від шкірки і кісточок. М’якоть нарізають.
  • Сир, часник і яйце натирають.
  • Всі інгредієнти змішують, солять, доповнюють лимонною цедрою, приправою, майонезом.
  • Шматочки батона підсушують на сковороді без масла.
  • Кожен шматок змащують приготованим паштетом і відразу ж подають.

Простий рецепт з сиром і часником

Страва готується з бюджетних продуктів, але завжди високо оцінюється на святковому застіллі.

Склад:

  • 2 плавлених сирка;
  • 2 варених яйця;
  • 2 зубчики часнику;
  • 40 г майонезу;
  • 2 г солі.

Кроки приготування.

  • Яйця і злегка підморожені сирки подрібнюють на тертці.
  • Додають роздавлений часник.
  • Закуску солять і заправляють майонезом. Використовують для фарширування яєць або подають у порціонних піалах.

Холодні закуски чудово доповнюють основні страви на святковому столі. Кожна господиня в процесі їх приготування може проявити фантазію, поєднуючи абсолютно різні компоненти.