Хрін — 11 рецептів приготування в домашніх умовах

Корінь цієї рослини містять в декілька разів більше вітамінів, ніж плоди цитрусових. Він здатний позитивно впливати на імунну систему організму, стимулювати роботу травної системи, підвищує тонус м’язів і витривалість. Це не женьшень, як можна було припустити, а відомий всім, простий корінь хрону. З нього можна приготувати різні домашні соуси, соління, прохолодні або «міцні» напої, взявши вподобаний рецепт приготування хрону з наведеної нижче збірки.

Домашній хрін — класичний рецепт

Існують різні рецепти соусів на основі незаперечного кореня, але більшість цінує класичний рецепт столового хрону за простоту приготування та чистоту смаку.

На невелику порцію соусу потрібно:

  • 300 г хрону;
  • 200 мл гарячої кип’яченої води;
  • 5 г солі;
  • 20 г цукру.

Рецепт покроково:

  • Корені хрону миємо, чистимо і дрібно трьом на тертці. Можна подрібнити їх у блендері, але самий надійний спосіб – бабусина ручна м’ясорубка.
  • У гарячій воді розчинити сіль і цукор. Коли температура розчину стане 40-50 градусів, влити її до подрібненого основного інгредієнта, перемішати.
  • Розкласти заправку з невеликим щільно закривається банкам. Перед вживанням дати соусу настоятися хоча б 2-3 години.

Зберігатися він до 2-3 днів. Для продовження терміну зберігання слід додати трохи оцту.

Як приготувати заготівлю на зиму?

Найпростіший спосіб заготовити хрін на зиму – приготувати з нього «захоплюючий дух» соус з мінімумом інгредієнтів:

  • 1000 г коренів хрону;
  • 30 г солі;
  • 60 г цукру;
  • 1 лимон (можна замінити декількома краплями яблучного або винного оцту);
  • вода.

Як зробити заготовку:

  • Подрібнити будь-яким доступним способом коріння в кашку, додати до неї сіль і цукор. Гарненько все перемішати і долити окропом до густоти сметани.
  • Розкласти заготовку по стерильним ємкостей невеликого обсягу, простерилізувати протягом п’яти хвилин. Потім додати в кожну банку по кілька крапель лимонного соку або оцту, закупорити кришками і зберігати в темному прохолодному місці.

Щоб аромат заправки не зникав після відкриття закачування, слід вибирати ємності маленької місткості.

Готуємо «Хренодер» в домашніх умовах

Горлодер, чортівня, хренодер – назви одного і того ж соусу з сильним смаком, основними інгредієнтами якого стали всього три продукти: корінь хрону, часник і помідори. Крім відмінних смакових якостей така заправка володіє і рядом корисних властивостей, серед яких і підвищення імунних функцій організму.

А пропорції продуктів для її приготування будуть такими:

  • 2000 р стиглих томатів;
  • 200-300 г коренів хрону;
  • 30-50 г часнику;
  • 30 г солі.

Спосіб приготування:

  • Помідори вимити, обсушити, нарізати часточками і зрізати місце прикріплення плодоніжки. Часникові зубки звільнити від лушпиння. Хрін очистити, вимити й подрібнити шматочками, які буде зручно завантажувати в м’ясорубку.
  • Всі підготовлені компоненти соусу перекрутити на м’ясорубці з дрібними отворами, посолити, перемішати і розкласти по підготовленим стерильним банкам.
Дивіться також:  В’ялений гусак – 5 рецептів приготування в домашніх умовах

Через добу всі компоненти соусу об’єднаються, зробивши його максимально насиченим.

Рецепт з буряковим соком

Хрін з буряком – полюбилося багатьом любителям гостренького поєднання, оскільки таке доповнення до м’ясних і рибних страв не тільки дарує незабутні смакові відчуття, але і радує око приємним кольором.

Щоб приготувати соус з буряковим соком потрібно взяти:

  • 400 г коренів хрону;
  • 150 мл води;
  • 150 мл оцту;
  • 50 мл бурякового соку;
  • 30 г солі;
  • 20 г цукру.

Хід роботи:

  • Основний інгредієнт соусу необхідно підготувати: почистити, вимити і вимочити протягом двох діб в холодній воді. Після такої підготовки хрін подрібнюють як можна дрібніше (в м’ясорубці, блендері або на терці).
  • В кашку з коріння всипати цукор з сіллю, залити окропом і перемішати. Подрібнити деяку кількість буряків і через складену в кілька шарів марлю вичавити необхідне за рецептом кількість соку.
  • Змішати буряковий сік і оцет, влити до хріну, перемішати. Готову заправку розкласти по підготовленим стерильним банкам, щільно закрити кришками, щоб не зникав аромат, і зберігати в холодильнику до півроку.

Щоб не вмиватися сльозами при перемелюванні сильного кореня через м’ясорубку, потрібно прив’язати щільний поліетиленовий пакет (наприклад, для заморожування продуктів) на решітку пристрою.

По-домашньому з яблуками

Цей соус чудово підходить не тільки до холодцю, відварного мови або сала. Невелика ложечка заправки в тарілці борщу або окрошки надасть «запальний» ефект на смакові рецептори.

До складу яблучно-хренового соусу входять:

  • 200 г хріну;
  • 100 г кисло-солодкого яблука;
  • 5 г цукрової пудри;
  • 3 г солі;
  • 15 мл яблучного оцту;
  • 30 г сметани.

Як приготувати хрін з яблуками:

  • Підготовлений корінь хрону подрібнити з допомогою самої дрібної терки. Те ж саме проробити з очищеним від шкірки і серцевини яблуком. Щоб різкий аромат кореня не дратував слизові, подрібнювати компоненти соусу можна в чаші блендера.
  • До кашки з яблука і хрону додати сіль, цукор, сметану і оцет. Перемішати гарненько соус. Зберігати закуску в щільно закритою тарі в прохолодному місці.

Варіант з додаванням сметани

Домашній соус на основі хрону з додаванням сметани хороший тим, що його гостроту можна самостійно регулювати, збільшуючи або зменшуючи кількість молочного продукту.

Базове співвідношення компонентів заправки:

  • 250 г кореня хрону;
  • 100 мл оцту;
  • 400 мл води;
  • 20 г солі;
  • 20 г цукру;
  • сметана за смаком.

Послідовність приготування:

  • Подрібнити сильний корінь з допомогою терки або м’ясорубки, залити його окропом у кількості, зазначеному в рецепті, і залишити до повного охолодження.
  • У остиглий хрін додати сіль, цукор і оцет. Старанно все перемішати і прибрати в холодильник мінімум на 2-3 години.
  • Далі, безпосередньо перед подачею до столу, невелику кількість заготовки змішувати зі сметаною за смаком, наприклад, у співвідношенні 1:2.
Дивіться також:  Куряча грудка у фользі в духовці – 7 рецептів приготування соковитої курячої грудки

Найпростіший спосіб приготування коренів хрону

Серед усіх варіантів соусів на основі хрону, можливо, найбільш простим буде хрін з медом по-печорски. Такий соус може зберігатися до трьох місяців, оскільки і мед, і журавлина виступають натуральними консервантами, але готувати його про запас не варто. Смак сильного кореня з часом стає м’якше.

Щоб зробити соус по-печорски слід підготувати:

  • 200 г коренів хрону;
  • 200 мл води;
  • 50 г ягід журавлини;
  • 50 г меду.

Алгоритм приготування:

  • Підготовлені свіжі корені хрону подрібнити. Разом з ними через м’ясорубку пропустити ягоди журавлини.
  • В теплій, але не гарячій воді розчинити мед. Температура води не повинна бути більше 70 градусів, щоб зберегти всі корисні властивості бджолиного продукту.
  • Далі потрібно лише влити медовий розчин до подрібненим продуктам, перемішати їх і розкласти по підготовленим банкам.

Квашена капуста з хроном в домашніх умовах

Користь такої закуски для людського організму неоціненна: продукти бродіння благотворно впливають на мікрофлору шлунка, а пікантний корінь допоможе впоратися з шкідливими бацилами, які часто стають причиною простудних захворювань.

Для її приготування знадобиться:

  • 2000 р білокачанної капусти;
  • 1500 мл води;
  • 200 г моркви;
  • 100 г кореня хрону;
  • 100 г цукру;
  • 50 г солі;
  • 3-4 лаврових листа;
  • 8-10 горошин чорного перцю.

Як заквасити капусту з хріном:

  • З качана капусти вирізати качан, а листя нашаткувати тонкою соломкою. Моркву подрібнити з допомогою великої терки, а корінь хрону – на дрібній.
  • Всі овочі добре перемішати, додати спеції і щільно утрамбувати в скляний або емальований посуд.
  • Закип’ятити воду, розчинити в ній сіль і цукор. Коли розчин охолоне, залити ним підготовлену капусту.
  • Закрити ємність кришкою і залишити при кімнатній температурі для бродіння.

Через три–чотири дні капуста готова. Для подальшого зберігання її переміщують в холодильник.

Покроковий рецепт хріновухи

За указом Петра Першого цей напій належало видавати (звичайно, в невеликій кількості) всім працюючим на холоді людям. Але й тим, хто проводить багато часу на холоді, настоянка на хроні сподобається, оскільки мед надає напою м’якість, а хрін повністю позбавляє його алкогольного запаху.

Перелік використовуваних продуктів:

  • 500 мл горілки;
  • 50 г свіжого кореня хрону;
  • 50 г меду.

Технологія приготування настойки:

  • У ємність відповідного розміру скласти очищений і нарізаний невеликими шматочками хрін і вилити мед. Залити все горілкою.
  • Далі взяти занурювальний блендер і перебити все максимально ретельно. Перелити отриману суміш в тару відповідного розміру, щільно закупорити пробками і прибрати в темне місце на 4-5 днів.
  • Кожен день потрібно струшувати вміст пляшки і перевіряти, чи не зник запах алкоголю. Як тільки це відбудеться, слід настоянку процідити, через паперовий рушник, щоб позбутися не тільки від подрібненого кореня, але і меду, оскільки він має властивість випадати в осад пластівцями.
Дивіться також:  Манна каша – 7 рецептів як варити на молоці

Зберігати хріновуху слід в холодильнику.

Домашній квас з хрону

Користь сильного кореня неоціненна не тільки в холодну пору. Навіть спекотними літніми днями він може подарувати таку бажану прохолоду. Ті, хто не вірить у його освіжаючий ефект, можуть спробувати приготувати в домашніх умовах квас з житнього хліба і хрону.

До складу цього напою входять:

  • 6000 мл води;
  • 1400-2100 г житнього хліба;
  • 250 г кореня хрону;
  • 250 г цукру;
  • 50 г пресованих дріжджів;
  • 50 г меду (краще взяти луговий або різнотрав’я);
  • 30 г білого родзинок.

Готуємо прохолодний напій наступним чином:

  • Житній хліб нарізати маленькими шматочками і висушити в духовці до сухарів з щільною кіркою. Скласти хліб в емальовану або скляну тару і залити крутим окропом. Наполягати 3-6 годин.
  • Остигле і настоявшееся сусло процідити, розчинити в ньому цукор і дріжджі. Як тільки на поверхні рідини з’явиться пінка – результат активації дріжджових грибків – додати тертий хрін і мед.
  • Наполігши квас три години, відфільтрувати його і розлити в пляшки, поклавши в кожну по кілька родзинок. Після цього напій має ще два-три дні достигати в прохолодному місці. Потім його можна поставити в холодильник.

Соус з корицею і гвоздикою

Для гострого соусу з кореневищ хрону з пряними нотками кориці і гвоздики потрібно взяти:

  • 600-800 г коренів хрону;
  • 500 мл води;
  • 55 мл столового оцту;
  • 25 г солі;
  • 45 г цукру;
  • 4 бутона гвоздики;
  • 5-10 г кориці в порошку.

Порядок приготування:

  • Очищені, вимиті і подрібнені коріння скласти в суху скляну банку відповідного розміру. Після цього можна зайнятися підготовкою пряної заливки.
  • Розчинивши у воді кристалики цукру і солі, доводимо цю суміш до кипіння. Відправляємо в вируючий розчин бутони гвоздики і проварюємо три хвилини.
  • Коли заливка охолоне до кімнатної температури, її потрібно процідити і ввести в неї корицю і оцет. Дати настоятися протягом доби.
  • Ароматну пряну заливку влити в тертий хрін і настояти добу – дві.

Соус готовий!