Хумус — що це таке? 6 рецептів приготування хумуса в домашніх умовах

Така оригінальна закуска особливо популярна в східних країнах. Її подають як додаток до супів або м’яса, а іноді і як самостійне блюдо. Кращі рецепти хумуса зібрані нижче.

Хумус — що це таке, з чим його їдять?

Обговорювана закуска являє собою пасту з певного сорту гороху (нуту) з різноманітними добавками. Найчастіше вона з’єднується з кунжутним і оливковою олією, свіжовичавленим лимонним соком.

У готовому страві немає холестерину, зате міститься величезна кількість вітамінів, клітковини і інших корисних речовин. Особливо популярно воно серед вегетаріанців.

В якості основного блюда хумус зазвичай подають саме вегетаріанці. В такому випадку вони доповнюють пасту лавашем, пітою, тортильєю та/або свіжими овочами. Є й ще кілька популярних варіантів, з чим їдять хумус в усьому світі. Наприклад, його можна використовувати як соус до м’яса або овочевим частувань. Закуска стає відмінною заміною кетчупу для картоплі фрі або хот-дога. Якщо подавати хумус у вигляді пасти для намазування з хлібцями, тонкими смужками свіжого огірка або підсушеним зерновим хлібом, то він виявиться ідеальним здоровим перекусом або сніданком.

Загрузка...

Таблиця: калорійність і харчова цінність страви

Головний мінус цієї корисної смачної закуски полягає в її високій калорійності. Це близько 330 ккал на 100 г продукту. В першу чергу вона пояснюється додаванням в блюдо кунжутного масла. Якщо замінити його іншим схожим інгредієнтом, то калорійність частування можна помітно знизити.

Таблиця харчової цінності страви:

Поживні речовини Кількість на 100 г продукту, г % від денної норми
Білків 8,9 13
Вуглеводів 17,1 6
Жирів 14,7 19

Класичний рецепт хумуса з нуту

Інгредієнти:

  • 150 г сухого нуту;
  • 40 мл якісного оливкової олії;
  • сіль, мелений перець, сушений чебрець;
  • 3 – 4 краплі свіжого лаймового соку;
  • 2 листочка лаврушки;
  • ½ Малий. ложки негашеного харчової соди.

Приготування:

  • Нут залити чистою гарячою водою і залишити мінімум на 4 години. При цьому важливо пам’ятати, що такі бобові збільшуються в розмірі в процесі замочування відразу в кілька разів, тому використовують містку посуд. Якщо є така можливість, краще нут залишити у воді на всю ніч.
  • Всипати бобові в казан. Додати соду, що значно прискорить процес варіння нуту.
  • Залити вміст казана гарячою водою. Додати лаврушку. Готувати близько години.
  • Викласти нут спочатку на друшляк, після чого – в глибоку миску. Додати до нього 50 мл окропу і оливкове масло.
  • Всипати відразу все приправи, сіль. Додати лаймовий сік.
  • Пюрировать горох заглибним блендером, попередньо викинувши лаврушку.
Спробуйте також:  Тушкована картопля з м'ясом у мультиварці - 6 рецептів приготування

Можна злегка змінювати такий класичний рецепт хумуса, експериментуючи з приправами і сушеними травами.

Домашній варіант з гороху

Інгредієнти:

  • 350 г колотого гороху;
  • ½ Ст. кунжуту;
  • 1 середній лимон;
  • 3 – 4 зубки часнику;
  • 5 десертних ложок оливкової олії;
  • 1 ст. холодної кип’яченої води;
  • по дрібці перцю чилі, коріандру і куркуми;
  • поварена сіль.

Приготування:

  • Промитий горох залишити в прохолодній воді на всю ніч.
  • Зварити продукт до готовності. На цій піде 60 – 90 хвилин. Варити горох на самому повільному вогні і без солі.
  • Зерна кунжуту підрум’янити на сухій сковорідці. Вони повинні придбати лише легкий кремовий відтінок.
  • Остудити насіння і перебити блендером. Додати 1 ст. л. соку лимона, крижану воду і оливкове масло.
  • Готовий горох пюрировать, в процесі підливаючи до нього відвар, що залишився.
  • Додати кунжутную пасту з четвертого кроку, сіль і все подрібнені спеції.
  • Добре збити масу блендером.

Охолодити хумус з гороху, подати з лавашем або свіжим пшеничним хлібом.

 

Як зробити з квасолі

Інгредієнти:

  • 350 г білої сухої квасолі;
  • 50 г світлого кунжуту;
  • 60 мл олії оливи;
  • 3 щіпки дрібної солі;
  • куркума, сушена зелень і гранульований часник за смаком;
  • 2 листочка лаврушки;
  • негашене сода на кінчику ложки.

Приготування:

  • Суху квасолю замочити в холодній воді на 2 – 3 години. Потім змінити рідина. Додати сіль. Варити квасолю до розм’якшення з лаврушкой.
  • Викласти на друшляк і промити теплою водою. Видалити листя лавра.
  • Насіння кунжуту подрібнити в кавомолці. Змішати з маслом.
  • Квасоля пюрировать. Додати спеції, зелень, сіль, подрібнений часник. Невеликою кількістю відвару довести бобові до стану кремовою пасти.
  • Змішати дві отримані маси. Знову обробити блендером.

Викласти хумус з квасолі в креманки. Зробити на його поверхні борозни і налити в них суміш з оливкової олії та куркуми.

Спробуйте також:  Як зварити розсипчасту гречку на воді - кілька секретів приготування!

 

 

Хумус з авокадо

Інгредієнти:

  • 250 г звареної до готовності нуту;
  • 1 шт. стиглого авокадо;
  • 1 зубок часнику;
  • 4 десертні ложки оливкової олії;
  • ½ Лимона;
  • 1 щіпка порошку чилі, сіль.

Приготування:

  • Перемолоти Блендером охолоджений варений нут до стану пюре.
  • Додати часник, шматочки очищеного авокадо без кісточки, масло оливи, лимонний сік.
  • Ще раз все перебити блендером.

Посолити хумус з нуту і додати до нього порошок чилі.

Фалафель з козячим сиром

Інгредієнти:

  • 350 г консервованого нуту;
  • 2/3 склянки подрібненої зелені (петрушка, м’ята, кінза);
  • по 1 щіпці меленого куміна, солі і перцю;
  • 150 г козячого сиру;
  • борошно;
  • панірувальні сухарі;
  • 1 невелика червона цибулина.

Приготування:

  • Злити рідину з банки з нутом. Перекласти його в чашу блендера до крупно порізаної червоної цибулини, зелені. Додати спеції. Перебити компоненти до однорідності.
  • Додати панірувальні сухарі (кілька столових ложок), невеликі шматочки козячого сиру. Ще раз обробити блендером.
  • Викласти масу в миску, накрити плівкою і прибрати в прохолоду на 2 години.
  • Сформувати їх маси невеликі кульки. Обваляти в борошні і обсмажити на будь-якому розігрітій олії до рум’яності.

Подати гарячим зі свіжими овочами та пітою.

Рецепт приготування з гарбузом

Інгредієнти:

  • 1 кілограм гарбуза;
  • півкіло вареного нуту;
  • 7 – 8 часникових зубчиків;
  • 2 ст. л. лаймового соку;
  • за 3 десертні ложки олії оливи та питної води;
  • суміш італійських трав;
  • сіль і перець за смаком;
  • ½ Пучка петрушки;
  • 1 щіпка копченої паприки;
  • 1 ч. л. рослинного масла.

Приготування:

  • Гарбуз позбавити від насіння. Залишити тільки м’якоть, порізавши її великими шматками з шкіркою.
  • Викласти на деко, застелене пергаментом. Полити рослинним маслом. Присипати сіллю і перцем. Розподілити на гарбузових шматочках розім’ятим часник.
  • Запікати інгредієнти в духовці 45 – 55 хвилин. Охолодити, очистити від шкірки.
  • Додати до гарбуза заздалегідь зварений нут. Після запікання і очищення овоча його має залишитися за кількістю приблизно стільки ж, скільки і гороху.
  • Перекласти до гарбузі і нуту подрібнену петрушку, всі спеції. Додати оливкову олію, воду, лаймовий сік.
  • Подрібнити всі продукти будь-яким зручним способом до стану пюре. При необхідності додати ще води та/або масла, щоб домогтися бажаної консистенції закуски.
Спробуйте також:  Красноглазка – що за риба, як готувати? – 6 рецептів приготування

Можна приготувати хумус з гарбуза як додаток до запеченої птиці або просто подати його з солоними крекерами.

Буряковий хумус

Інгредієнти:

  • 130 г сухого нуту;
  • 250 г буряків;
  • 50 мл рослинного масла;
  • морська сіль;
  • пекучий перець за смаком;
  • зіра;
  • 1 ст. л. лаймового соку;
  • зубок часнику;
  • 1 ст. л. пасти тахіна;
  • ½ Пучка кінзи.

Приготування:

  • Сухий нут замочити у воді на всю ніч.
  • Буряк зварити до готовності.
  • Продукти з перших двох кроків відправити в чашу блендера. Додати всі спеції, морську сіль, пасту тахину, подрібнену кінзу, масло.
  • Останнім влити лаймовий сік. Перебити компоненти до однорідності. При необхідності долити ще трохи олії.

Перед подачею до столу добре охолодити буряковий хумус.

Готуємо з сочевиці

Інгредієнти:

  • 1 ст. сочевиці;
  • 3 – 4 ст. л. кунжутної борошна;
  • 2 ст. л. свіжого лимонного соку;
  • 3 – 4 зубчики свіжого часнику;
  • сіль і прянощі за смаком;
  • 4 десертні ложки олії оливи.

Приготування:

  • Для такого частування можна взяти сочевицю будь-якого кольору. Але найбільш апетитно виглядає закуска з її світлих сортів.
  • Варити сочевицю до повної готовності. Продукт навіть повинен злегка розваритися.
  • Злити з вареної сочевиці більшу частину рідини. Додати всі інші компоненти рецепта.
  • Збити інгредієнти блендером.
  • Охолодити отриману пасту.

Прикрасити хумус з сочевиці світлими кунжутним зернами.

Хумус дуже зручно брати з собою на роботу або навчання в якості швидкого перекусу. Наприклад, доповнивши його шматочками овочів. Такий прийом їжі (на відміну від фаст-фуду і усіляких снеків) не нашкодить здоров’ю й фігурі.

Загрузка...