Хумус – що це таке? 6 рецептів приготування хумуса в домашніх умовах

Тільки корисні і смачні страви можуть мати тисячолітню історію. Хумус, що це таке? Це питання виникає у багатьох при згадці цієї страви. У статті ми відповімо на найчастіші питання та розкриємо секрети приготування. Вивчайте рецепти і вибирайте підходящі для вас.

Хумус — що це таке, з чим його їдять?

Це блюдо – перлина арабської кухні. Якщо ви пробували у країнах Сходу-це страва, то точно погодьтеся з цим твердженням.

Ця закуска традиційно подається в холодному вигляді. Готують її з нуту з додаванням кунжутною пасти. Потім щедро присмачують оливковою олією і пряними травами. Для нашої країни – це екзотика. А у арабів – це звичайна страва, як у нас ковбаса.

З чим їдять хумус? Вживають його традиційно з арабськими коржами, які називаються піта. Правильно вживати хумус, зачерпуючи його відірваним шматочком коржі, який згорнуть ложечкою. Якщо ви не знайшли піту, то сміливо замінюйте її на лаваш.

Калорійність і харчова цінність страви

Паста містить 9,6 г білків, 19,7 г жирів і 21 г вуглеводів. Калорійність хумуса в 100 грамах продукту 300 ккал.

Класичний рецепт хумуса з нуту

Спробуйте приготувати знамените пюре з нуту у себе вдома. Це чудова заміна м’яса під час посту, адже страва містить велику кількість білка.

Інгредієнти:

  • часник – 2 зубки;
  • нут – 210 г;
  • сіль;
  • кунжутна паста – 2 ст. ложки;
  • червоний перець – 0,5 ч. ложки;
  • зіра – 0,5 ч. ложки;
  • лимонний сік -35 мл;
  • коріандр – 0,5 ч. ложки;
  • оливкова олія – 3 ст. ложки.

Приготування:

  • Нут краще замочувати звечора у воді і залишати до ранку. Якщо ви забули це зробити, то варити продукт доведеться більше трьох годин.
  • Змінити воду і проварити годину. Готовність визначайте по м’якості бобів. Якщо м’які – готові.
  • Відвар перелити в окрему ємність, залишивши невелику кількість в бобах і збити блендером. Маса повинна стати однорідною. Якщо вийшла дуже густий, додати трохи відвару.
  • Натерти дрібно часник. Відправити в пюре. Підсолити. Залити соком. Всипати спеції і додати кунжутную пасту. Зіру подрібнити за допомогою ступки, можна скористатися кавомолкою. Змішати з пастою.
  • Перед вживанням охолодіть протягом години.

Домашній варіант з гороху

Якщо нут в господарстві мало у кого знайдеться, то горох є практично в кожному будинку. Пропонуємо приготувати бархатисту і ніжну пасту.

Щоб скоротити час приготування, замочуйте боби на ніч. Таким чином підготовлений горох швидше звариться і буде ніжніше на смак.

Інгредієнти:

  • горох – 320 г;
  • сіль;
  • кунжут – 0,5 гуртки;
  • холодна вода – 1 склянка;
  • перець чилі;
  • лимонний сік – 35 мл;
  • коріандр;
  • часник – 3 зубки;
  • куркума;
  • оливкова олія – 4 ст. ложки.

Приготування:

  • Залити водою боби і настояти ніч. Проварити годину.
  • Кунжут обсмажити на сковороді без олії дві хвилини. Якщо пересмажити, стане гірчити. Остудити і подрібнити в чаші блендера. Додати половину від норми оливкової олії. Влити трохи лимонного соку і залити водою.
  • Злити рідину з гороху в окрему ємність. Боби збити. У процесі подрібнення додавати за потребою гороховий відвар.
  • У пюре покласти підготовлену масу. Видавити часникові зубки. Засипати спеції. Підлити лимонний сік і оливкову олію. Підсолити і збити суміш блендером.

Як зробити з квасолі

Багате білками страва виходить смачним і ситним. Якщо хочете відчути більш ніжний смак, то слід замінити нут на квасолю.

Інгредієнти:

  • паприка;
  • квасоля – 650 г;
  • лимонний сік – 0,5 ч. ложки;
  • перець;
  • оливкова олія – 2 ст. ложки;
  • сіль;
  • часник – 2 зубки;
  • рідина з квасолі – 0,5 ст. ложки;
  • лимонний сік – 1 ст. ложка.

Інгредієнти:

  • Замочити на кілька годин квасолю. Поміняти воду і проварити півтори години. Частину відвару перелити в чашку, решті злити.
  • Натерти часникові зубки. Змішати з гарячими бобами. Влити квасолевий відвар. Збити. Використовуйте блендер. Маса повинна стати схожа на паштет. Якщо надто густий – додати ще відвар.
  • Залити масло. Підсолити і присипати паприкою. Додати лимонний сік. Перемішати.

Хумус з авокадо

Ще одна цікава варіація страви. Звичайно – це зовсім нетрадиційний варіант, але він також заслуговує уваги. Виходить оригінальним на смак і таким же поживним.

Інгредієнти:

  • соус табаско – 0,5 ч. ложки;
  • авокадо – 1 шт.;
  • піта – 6 шт.;
  • нут – 420 г;
  • морська сіль;
  • часник – 1 зубчик;
  • мелена зіра – 0,5 ч. ложка;
  • лимон – 1 шт.

Приготування:

  • Відварити заздалегідь замочений нут. Авокадо очистити і порубати. Змішати з бобами. Додати зубчик часнику. Залити сік з лимона, табаско і насипати зіру.
  • Підсолити і перемолоти блендером. Накрити плівкою і відправити на годину в холодильник.
  • Подавати разом з пітою.

Фалафель з козячим сиром

Це блюдо готують з нуту, з якого скачують кульки і обсмажують у фритюрі. У багатьох при розрізі — це блюдо викликає подив, адже всередині куля насиченого зеленого кольору.

Інгредієнти:

  • нут – 460 м;
  • олія для фритюру;
  • цибуля – 3 шт.;
  • зіра;
  • часник – 3 зубки;
  • булочка – 1 шт.;
  • запашний перець;
  • петрушка – 35 г;
  • сіль;
  • піта;
  • кінза – 35 р.

Приготування:

  • Замочити ввечері нут. Вранці промити. Змішати всі перераховані продукти крім масла і подрібнити у блендері. Можна використовувати м’ясорубку.
  • Скачати кульки. Прогріти масло і смажити заготовки поки вони не придбають красивий золотий відтінок.
  • Подавати страву загорнувши в піту.

Рецепт приготування з гарбузом

Цей рецепт стане в нагоді багатьом восени, коли зібрано багатий урожай гарбуза.

Інгредієнти:

  • нут – 245 г;
  • часник – 4 зубки;
  • куркума – 1 ч. ложка;
  • гарбуз – 240 г;
  • тхина – 1 ст. ложка;
  • зіра – 1 ч. ложка;
  • лимон – 0,5 шт.;
  • паприка – 1 ч. ложка;
  • сіль;
  • оливкова олія – 5 ст. ложок.

Приготування:

  • Відварити заздалегідь замочені на ніч боби. Потрібно півтори години. Якщо було не замочувати нут, то на приготування доведеться витратити більше трьох годин. Перевіряйте ступінь готовності. Боби повинні стати повністю м’якими.
  • Відварити окремо гарбузову м’якоть. Вичавити сік з лимона.
  • Змішати всі продукти і збити. Якщо пюре вийшло дуже густим, то необхідно налити трохи відвару, в якому варилися боби і перемішати. Подавати охолодженим.