Солодке, практично прозоре яблучне варення – один з найбільш корисних десертів. Його можна їсти з хлібом і просто вприкуску з чаєм, використовувати для приготування випічки, тортів, солодких страв.
Особливо актуально варення з яблук у дні дієти, адже в 100 г готового продукту міститься не більше 50 ккал, незважаючи на те, що для його приготування використовується цукор. Природна солодкість самих плодів, наявність у них клітковини, вітамінів і численних мікроелементів робить яблучне варення виключно корисним і смачним блюдом.
У далекі роки сивої давнини їсти яблука поточного сезону, а вже тим більше варити яблучне варення починали не раніше кінця літа. Тільки після 19 серпня, дня на який випадає язичницький Яблучний Спас і християнське Перетворення, господині приймалися за заготовки з яблук. Сьогодні дотримуватися таких категоричних рамок зовсім необов’язково і зварити домашнє варення можна в будь-який час.
При цьому можна використовувати практично будь-які сорти яблук, але строго не закордонних, куплених в магазині. У залежності від вихідної щільності, соковитості і солодощі плодів можна отримати густе повидло або ж рідке варення з прозорими скибочками. Час приготування повністю залежить від бажаного результату. Тому варити варення можна як кілька хвилин, так і декілька днів. Головне, використовувати перевірений часом рецепт.
Яблучне варення — покроковий рецепт приготування + відео
Простий рецепт і відео детально розкажуть, як приготувати яблучне варення, якщо немає великого досвіду.
- Яблука – 1.5 кг;
- Паличка кориці;
- Цукор – 0.8 кг;
- Вода – 50 мл
Приготування:
- З плодів вирізати насінну коробочку, при бажанні очистіть їх від шкірки. Наріжте довільними шматочками невеликого розміру.
- Складіть у відповідну каструльку, влийте воду, додайте більшу частину цукру і паличку кориці.
- На сильному вогні при постійному помішуванні витримайте близько 5 хвилин. Вогонь зменшіть і варіть ще 5 хвилин.
- Зніміть з плити, дайте повністю охолонути.
- Додайте залишок цукру і варіть до повної готовності на повільному вогні.
Яблучне варення в мультиварці — рецепт з фото
Завдяки своїй універсальності мультиварка відмінно підходить для приготування в ній смачного яблучного варення. Тим більше, що сам процес займе від сили пару годин.
- Яблука – 2 кг;
- Цукор – 500 р.
Приготування:
- Яблучка почистіть від шкірки і серцевин. Наріжте їх довільними кубиками і викладіть в миску. Яблука завжди потрібно класти першими, інакше цукор точно пригорить, поки вони пустять потрібний сік.
- Засипте цукром. Якщо плоди дуже кислі, то має сенс трохи збільшити порцію останнього.
- Виставте техніку в режим «випічки» приблизно на 40 хвилин. Після того, як варення почне потихеньку кипіти, його потрібно періодично помішувати, щоб рівномірно розподілити солодкий сироп.
- Прокип’ятіть металеві кришки, стерилізуйте зручним способом банки. Розкладіть у них готове варення і закатайте.
Яблучне варення в духовці
Якщо стояти біля плити і варити варення з яблук у кілька прийомів немає ні часу, ні бажання, то підійде ще один оригінальний рецепт. Він докладно розповість, як зварити яблучне варення в звичайній духовці. Головне, заздалегідь дізнатися декілька хитрощів. Приміром, готувати його потрібно в жароміцної посудині з товстими стінками і воно точно не пригорить. А щоб маса не «втекла», наповнювати ємність слід тільки на 2/3 її об’єму.
- Яблука – 1 кг;
- Цукор 0.5 кг.
Приготування:
- Плоди наріжте великими часточками, попередньо видаливши серцевину. Якщо шкірка досить токаю, очищати її не треба.
- Засипте зверху цукром, при необхідності збільшити його кількість.
- Прогрійте духову піч до 250°С. Поставте всередину ємність з яблуками на 25 хвилин.
- Дістаньте, добре перемішайте і поверніть назад, попередньо зменшивши температуру до 220°С.
- Ще через 10 хвилин повторіть процедуру. В цей раз спробуйте сироп на смак і, якщо потрібно, досипте ще трохи цукру.
- Готуйте варення в духовці ще деякий час в залежності від бажаної консистенції. Головне, не допустити карамелізації цукру, інакше маса вийде надто густою і в’язкою. Як тільки сироп придбає середню густоту, а поверхня покриється легкою піною, його можна виймати з духовки і фасувати по банкам.
Яблучне варення на зиму — як варити, як влаштовувати?
Щоб варення з яблук простояла всю зиму і завжди було смачним, варити його необхідно за особливим рецептом. Крім того слід взяти трохи більше, ніж зазвичай цукру, а самі плоди підготувати особливим чином.
- Цукор – 1.5 кг;
- Яблука – 1 кг;
- Лимон.
Приготування:
- З яблук дуже тонко зріжте шкірку, видалити насінну коробочку і наріжте середніми шматочками. Залийте окропом і бланшируйте 10 хвилин, після чого негайно остудіть в дуже холодній воді.
- Воду, в якій бланшувалися яблучні дольки, не виливайте, а частково використовуйте для приготування сиропу. Для цього в 1.5 л рідини розчиніть 500 г цукру.
- Охолоджені яблучка перекладіть у велику миску, залийте отриманим суворо гарячим сиропом і дайте настоятися приблизно 5-6 годин.
- Далі злийте сироп через друшляк в порожню каструльку, додайте частину (250 г) цукру, що залишився і варіть 8-10 хвилин до його повного розчинення.
- Повторюйте процедуру, поки не ввели потрібну кількість піску. Між варками витримуйте яблука в сиропі не менше 8-10 годин.
- Після передостаннього уварювання, наріжте лимон тонкими четвертинками, додайте їх в каструлю з яблуками і всі разом залийте киплячим сиропом.
- В останню варіння сироп не зливайте, а варіть разом з яблуками 10-15 хвилин до повної готовності.
- Яблучні дольки при цьому повинні стати абсолютно прозорими, а крапля гарячого сиропу не розпливатися на холодній тарілці. Після чого у гарячому вигляді розкладіть продукт в простерилізовані банки.
- Відразу ж загорніть металевими кришками, які потрібно прокип’ятити хвилин п’ять. Дайте добре охолонути природним шляхом і приберіть на зберігання в комору або підвал.
Як приготувати яблучне варення часточками?
Щоб яблучне варення вийшло з цілими шматочками потрібно вибирати сорти з особливо щільного, але соковитою м’якоттю. Обов’язкова умова: вони повинні бути зовсім недавно зняті з дерева.
- Яблука – 2 кг;
- Цукор – 2 кг
Приготування:
- Не переспілі і не лежалі яблука наріжте часточками товщиною 7-12 мм
- Зважте їх і відміряйте рівно стільки ж цукру. Складіть шарами у велику ємність, пересипаючи їх піском, і залиште до ранку.
- Назавтра поставте на середній вогонь і варіть після появи піни, яка означає закипання сиропу, не більше п’яти хвилин. У процесі дуже акуратно втопіть верхній шар яблук.
- Ввечері знову повторіть процедуру, в кінці дуже обережно перемішайте.
- На наступний день вранці варіть 5 хвилин, а ввечері ще 10-15 хвилин до повної готовності.
- У гарячому вигляді розкладіть в скляні, попередньо пастеризовані баночки і укупорьте.
Рецепт густого яблучного варення
Густота варення в більшості випадків залежить від вихідної пухкості яблук. Якщо взяти занадто тверді і щільні плоди, їх доведеться дуже довго но розварювати, а в результаті варення вийде не таким густим, як того хотілося б. До того ж фрукти повинні бути повної стиглості, полежавшие деньок в тіні.
- Нарізаних зубчиків – 3 кг;
- Цукру – 3 кг;
- Кориці меленої – 1-2 ст. л.
Приготування:
- Видаліть з плодів пошкоджені частини, серцевиною і при необхідності шкірку. Нарубайте довільними кубиками, покладіть в миску, переслоив цукром, змішаним з корицею. Залиште для виділення соку на ніч.
- Поставте на середній газ, доведіть до кипіння, не забуваючи помішувати. Як тільки сироп закипить, зменшіть трохи газ і варіть приблизно 5-8 хвилин. Зніміть з плити і залиште мінімум на пару годин, максимум на добу.
- Повторіть процедуру ще двічі з однаковою періодичністю.
- Востаннє проваріть варення близько 7-10 хвилин, расфасуйте гарячим по баночках і зберігайте в закупореному вигляді після повного охолодження в коморі або підвалі.
Як приготувати яблучне варення з антонівки?
Яблучний сорт Антонівка краще всього підходить для приготування джему або повидла, так як досить пухка м’якоть дуже швидко розварюється. Але це зовсім не означає, що з нього неможливо отримати варення з часточками. Потрібно лише слідувати рецептом, який розписує всі дії по кроках.
- Яблука – 1 кг;
- Цукор – 1 кг;
- Трохи солі і соди для попереднього замочування.
Приготування:
- Плоди однакового розміру розріжте на четвертинки і видалити серединку. Потім поріжте на часточки потрібної товщини.
- Розведіть у літрі води 1 ч. л. солі і залийте солоної рідиною підготовлені яблука. Замість солі можна використовувати лимонну кислоту в тій же пропорції.
- Через 10-15 хвилин злийте розчин, яблучні дольки промийте і занурте їх у содовий розчин (на 1 л води – 2 ч. л. соди).
- Витримайте не більше 5 хвилин, злийте і промийте ще разок в проточній воді. Ці процедура трохи скрипить м’якоть і не дасть їй розваритися.
- Складіть підготовлені яблука в каструлю, пересипаючи цукром. Витримайте кілька годин до утворення соку.
- Поставте на вогонь і на сильному газу закип’ятіть. Зніміть з плити і дайте настоятися 5-6 годин.
- Повторіть процес ще 2 рази, востаннє – проваріть варення до потрібної консистенції. Не остуджуючи розкладіть у банки і щільно їх укупорьте.
Яблучне повидло — покроковий рецепт з фото і відео
Щоб у холодний сезон пекти смачні пироги в кінці літа неодмінно потрібно зробити густе і смачне яблучне повидло. І допоможе в цьому наступний рецепт. Яблука краще вибирати з соковитою, пухкої м’якоттю. Підходять добре дозрілі плоди, можливо навіть трохи прим’яті. Головне перед приготуванням зрізати з фруктів все, що може зіпсувати смак готового повидла.
- Яблука – 1 кг;
- Цукор – 0.7 кг;
- Вода питна – 150 мл
Приготування:
- Заздалегідь обрізані від примятостей яблука разом шкіркою наріжте довільними шматочками.
- Складіть у каструлю, залийте водою. Поставте на середній вогонь і варіть 15-20 хвилин, поки вони почнуть перетворюватися в пюре.
- Злегка остигнула масу протріть через сито пару раз, пюре перекладіть в каструлю і доведіть до кипіння.
- Введіть цукор і при постійному помішуванні варіть ще близько 20 хвилин на дуже малому вогні.
- Дочекайтеся, поки готове повидло повністю охолоне, і расфасуйте його у відповідну скляну тару.
Яблучний джем — рецепт приготування
Варити яблучний джем можна, що називається, на око. Адже підсумкова консистенція повністю залежить від використаних яблук і бажаного результату. Щоб зробити смак джему більш пікантним, за бажанням можна додати трохи лимона, апельсина, кориці або ваніліну.
- Яблука очищені – 1 кг;
- Цукор – 0.75 м;
- Вода кип’ячена – ½ ст.
Приготування:
- Яблука помийте, очистіть від насіннєвої коробочки і шкірки. Натріть на величенькою тертці.
- Із зазначеної кількості цукру і води зваріть сироп і влийте його в натерті фрукти.
- Поставте на вогонь і після закипання маси варіть близько години, зменшивши вогонь до мінімального.
- Під час уварювання не забувайте час від часу заважати яблучне пюре.
- Як тільки яблучна стружка добре провариться, а джем придбає задуману консистенцію, охолодіть природним чином.
- Розкладіть у банки і зберігайте під пластиковими кришками в холодильнику або під металевими в погребі.
Смачне яблучне варення
Правильно приготоване яблучне варення дозволяє зберегти більшу частину корисних властивостей вихідного продукту. А по наступному рецепту варення виходить ще і надзвичайно смачним.
- Очищені плоди – 1 кг;
- Апельсини без шкірки – 0.5 кг;
- Цукор – 0.5 кг.
Приготування:
- Виберіть суворо цілі без гнилі і червоточин яблука. З кожного фрукта вирізати серединку. Наріжте однаковими кубиками середнього розміру.
- Апельсини очистіть від шкірки, видаліть якомога більше білих плівочок. Кожен розділіть на часточки і наріжте їх скибочками, відповідних за розміром яблучним. Найкраще робити це безпосередньо над ємністю, у якій буде варитися смачне варення з яблук.
- Складіть шматочки апельсинів та яблук разом, засипте цукром і перемішайте. Дайте близько 2-3 годин на виділення соку.
- Поставте на повільний газ і після закипання сиропу варіть 10 хвилин.
- Після приберіть в бік і залиште ще на пару годин, щоб всі фрукти наїлося солодкими соками.
- Варіть близько 40 хвилин на дуже малому газу, поки маса не придбає золотавий колір. Щоб варення проваривалось рівномірно, не забувайте час від часу заважати його лопаткою.
- Готове смачне варення в охолодженому вигляді розкладіть в баночки. Для тривалого зберігання їх можна закатати металевими кришками.
Найпростіше яблучне варення – рецепт
Варення, приготована за цим рецептом, не просто максимально швидко і легко готується, але і зберігає практично всю користь свіжих фруктів. Недарма зветься воно «п’ятихвилинкою».
- Цукор – 300 г;
- Яблука – 1 кг
Приготування:
- Якісні фрукти очистіть від серцевин, наріжте тонкою соломкою або натріть на тертці.
- Пересипте цукром, перемішайте, як тільки виділиться сік, поставте на плиту.
- Дайте закипіти на середньому газу, зменшіть його і варіть не більше 10-15 хвилин.
- В цей час стерилізуйте банки над парою, а кришки в окропі. Як тільки варення звариться, розкладіть гарячу масу в підготовлену тару і укупорьте.
Яблучне варення з корицею
Відомо, що кориця відмінно поєднується з яблуками. Вона надає їм пікантний і дуже цікавий смак. Тому яблучне варення з корицею виходить ще смачніше і оригінальніше. А якщо додати в нього ще кілька незвичайних інгредієнтів, так і зовсім перетворюється на кулінарний шедевр.
- Яблука – 400 г;
- Палички кориці – 2 шт.;
- Вода – 400 г;
- Журавлина – 125 г;
- Сік яблучний 200 мл;
- Сік лимонний – 15 мл;
- Цукор – 250 г;
- Цедра апельсина – ½ ст. л.;
- Сік свіжого імбиру – ½ ст. л.
Приготування:
- У каструлю влийте воду, сік лимона, імбиру і яблука (можна використовувати сидр). Покладіть коричні палички. Закип’ятіть рідина на сильному вогні.
- Киньте в неї журавлину, а як тільки ягоди почнуть лопатися, додайте нарізані шматочками яблука, цукор і апельсинову цедру.
- Періодично заважаючи, варити варення близько півтори години на слабкому вогні.
- Коли яблука добре розм’якнуть, а сироп загустіє, дістаньте палички кориці, а готове варення розлийте в банки.
Варення з цілих яблук
Варення з крихітними цільними яблучками, плаваючими в бурштиновому сиропі, нагадує мед, навіть на вигляд виглядає смачно і апетитно. Але найдивовижніше, що готувати його дуже просто і легко.
- Дуже дрібні яблука хвостиками – 1 кг;
- Цукор–пісок – 1.2 кг;
- Вода питна – 1.5 ст.
Приготування:
- Фрукти, не відламуючи хвостиків, переберіть, чисто вимийте і просушіть. Щоб під час варіння вони не лопнули, кожен наколіть зубочисткою (звичайною вилкою) в декількох місцях.
- Із зазначених інгредієнтів зробіть сироп, прокип’ятити його 2-3 хвилини на сильному вогні.
- Залийте солодкою рідиною яблука, складені в каструльку.
- Після повного охолодження поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Жар зменшіть і варіть не більше 5 хвилин.
- Злийте сироп в окрему ємність і трохи уварите його на середньому газу протягом 15 хвилин.
- Стерилізуйте Банки, нещільно наповніть їх провареними яблуками, зверху залийте гарячим сиропом.
- Відразу ж загорніть кришками. Переверніть догори дном і повільно охолодіть, обгорнувши теплою ковдрою. Зберігати можна в підвалі, коморі або просто в кімнаті.
Варення з яблук і груш
Щоб отримати оригінальне варення необхідно підбирати фрукти, схожі по структурі м’якоті. Пам’ятайте: якщо взяти груші м’які і тверді яблука або навпаки, то перші розваряться, а другі так і залишаться жорсткими. Хоча і в такому варіанті можна отримати досить незвичайне грушово–яблучне варення.
- Груші – 0.5 кг;
- Яблука – 0.5 кг;
- Цукор – 1 кг;
- Мед натуральний – 2 ст. л.;
- Жменька коричного порошку;
- Вода питна – 1 ст.
Приготування:
- З фруктів видаліть серцевину, наріжте на однакові за формою і розміром шматочки. Залийте крутим окропом, а через 5 хвилин занурте в досить холодну воду.
- Через пару хвилин злийте її, а шматочки фруктів трохи підсушіть на рушник.
- Змішайте цукор з водою, додайте мед, корицю і зваріть сироп у великій каструлі. Закладіть в неї фрукти і варіть приблизно 40 хвилин, поки вони не придбають прозорість.
- Варення розкладіть у банки і стерилізуйте їх протягом 10-15 хвилин в киплячій воді. Загорніть і приберіть для охолодження у прохолодне місце.
Яблучне варення з горіхами
Звичайне яблучне варення стає по–справжньому оригінальним, якщо додати в нього трохи горіхів. За бажанням можна взяти волоські, мигдаль, фундук або навіть кешью.
- Яблука – 1 кг;
- Ядра волоських горіхів – 150 г;
- Середній лимон;
- Цукор – 200 г;
- Пара лаврових листків;
- Чорний перець – 3 горошини.
Приготування:
- Чисто вимиті і просушені яблука наріжте кубиками, одночасно видаляючи насінну коробочку.
- Щоб вони не потемніли, опустіть на декілька хвилин у воду з додаванням лимонної кислоти.
- Відцідити рідину, яблучні кубики перекладіть в каструлю, засипте цукром.
- Лимон разом із шкіркою наріжте великими шматочками, додайте до яблук. З окраєць вкладіть лаврові листочки і, не перемішуючи, поставте каструлю на невеликий вогонь.
- В цей час подрібніть горішки, щоб вийшли невеликі шматочки.
- Після закипання яблучної маси, зменшіть вогонь і варіть близько 10 хвилин. Дістаньте лаврушки і лимони, а горішки навпаки додайте.
- Легко перемішайте і варіть до прозорості яблук і уварювання сиропу. За пару хвилин до закінчення додайте перець.
- Трохи остудіть, викладіть перець і розкладіть в банки.