Яблучний джем – 8 рецептів, як зварити запашний джем з яблук в домашніх умовах

Якщо ви думаєте, що приготувати яблучний джем самостійно дуже важко, то сильно помиляєтеся, адже робиться вона досить просто, хоча і вимагає для цього чимало часу. Якщо ж ви володієте цим цінним ресурсом, то обов’язково зробіть таку солодку заготівлю восени, коли яблука будуть особливо смачними.

Класичний яблучний джем на зиму

Яблучний джем на зиму готується за традиційним рецептом, а потім його розкладають по стерилізованим банкам і прибирають на зберігання.

Необхідні продукти:

  • кілограм яблук;
  • приблизно 800 грам цукру.

Процес приготування:

  • Яблука промиваємо і відразу ж нарізаємо на тонкі часточки. Причому шкірку з них прибирати не треба, серединка теж залишається, так як саме ці частини містять в собі багато дубильних речовин.
  • У велику ємність, яку можна буде нагрівати, викладаємо нарізані яблука, при цьому, просипаючи кожен шар цукром. Залишаємо фрукти як мінімум на 8 годин при кімнатній температурі. За цей період масу потрібно перемішати два рази.
  • Ставимо каструлю на плиту і чекаємо, коли вміст закипить, після чого варимо його 30 хвилин. В процесі повинна випаровуватися волога, а маса стане досить густий.
  • Готовий джем розподіляємо по банкам і закриваємо.

Готуємо в мультиварці

Якщо немає можливості або бажання возитися з варінням на плиті, значить, скористаємося «послугами» мультиварки.

У цьому приладі консистенція джему виходить саме такий, як треба, завдяки постійному рівномірному підтримання температури в процесі варіння.

Необхідні продукти:

  • півкілограма цукру;
  • один стакан води;
  • кілограм яблук.

Процес приготування:

  • Звільніть яблука від шкірки, видалити серединку і наріжте м’якоть на скибочки.
  • Шкурки від фруктів помістіть в чашу мультиварки, залийте водою і проваріть протягом 10 хвилин в режимі «Варка на пару».
  • Потім приберіть їх з чаші, а отриманий відвар залиште.
  • Засипте в нього самі часточки яблук і цукор, перемішайте і включіть мультиварку в режим «Гасіння» на 60 хвилин.
  • Потім знову змінюємо програму на «Випічка» і продовжуємо готувати ще 40 хвилин. Після закінчення цього часу джем буде готовий.
Дивіться також:  8 рецептів крему зі згущеного молока і масла

Як приготувати з апельсинами

Необхідні продукти:

  • дві склянки води;
  • кілограм яблук і стільки ж апельсинів;
  • 1,2 кг цукру;

Процес приготування:

  • Апельсини очистити від шкірки, поділяємо на часточки і прибираємо всі білі плівки.
  • Шкірку перетираємо на тертці, але при цьому не потрібно чіпати білий підкірковий шар. Для джему знадобиться тільки сама цедра.
  • З яблук теж знімаємо шкірку, вирізаємо тверду серцевину і трьом на тертці м’якоть.
  • Заливаємо яблучну масу водою і варимо на середньому вогні, поки вона не перетвориться в пюре.
  • Потім перетираємо його, змішуємо з цукром, шматочками апельсинів і цедрою.
  • Те, що вийшло, знову нагріваємо і після кипіння, варимо близько 15 хвилин.

Варення з яблук «Антонівка»

Джем з «Антонівки» вважається одним із самих смачних, а все тому щоб даний сорт ідеально підходить для варіння.

Джем виходить щільним настільки, що його можна різати ножем.

Необхідні продукти:

  • півкілограма цукру;
  • кілограм яблук «Антонівка».

Процес приготування:

  • Яблука перебираємо, потрібно щоб залишилися тільки хороші і стиглі фрукти.
  • Видаляємо з них шкірку, вирізаємо серединку і подрібнюємо на дрібні шматочки.
  • Засипаємо фруктові скибочки цукром і залишаємо на добу.
  • Через відведений час поміщаємо каструлю з зацукрованими яблуками на плиту і варимо в середньому 30 хвилин, але не більше 40.
  • Готовий джем охолоджуємо і подаємо або ж розподіляємо по банкам, закатуємо і зберігаємо до зручного випадку.

Абрикосово-яблучний джем

Необхідні продукти:

  • півтора кілограма цукру;
  • кілограм яблук;
  • 600 грам абрикосів.

Процес приготування:

  • Фрукти добре промиваємо, шкірку можна не зрізати, а ось кісточки і тверду яблучну середину потрібно видалити. Потім м’якоть подрібнюємо.
  • Засипаємо в каструлю трохи солодкого піску і починаємо викладати шматочки фруктів шарами. При цьому кожен з них присипаємо цукром так, щоб він був розподілений рівномірно.
  • Зверху висипаємо увесь пісок і залишаємо майбутній десерт у спокої на дві години.
  • За цей час фрукти дадуть сік, тому воду можна не використовувати. Ставимо їх варитися і як тільки вміст каструлі почне кипіти, готуємо ще 20 хвилин. Потім перебиваємо все блендером до однорідності і знову кип’ятимо п’ять хвилин. Після цього джем готовий до подачі.
Дивіться також:  Торт Жозефіна – 6 рецептів приготування

З лимонною кислотою і корицею

Необхідні продукти:

  • ложечка кориці;
  • кілограм яблук;
  • велика ложка лимонної кислоти;
  • півкілограма цукру;
  • 400 мілілітрів води.

Процес приготування:

  • Фрукти очищаємо і вирізаємо серцевину. Нарізку заливаємо водою і ставимо варитися. Буде достатньо 30 хвилин після того, як почнеться процес кипіння.
  • Розминаємо яблука до стану пюре, присипаємо його цукром, кладемо корицю і лимонну кислоту. Добре перемішуємо склад і варимо ще півгодини.
  • Поки гарячий джем, розподіляємо його по банкам.

Найпростіший рецепт

Є простий рецепт джему, який не займає так багато часу. Вже через 30 хвилин ви зможете поласувати десертом.

Необхідні продукти:

  • півкілограма яблук;
  • 250 грам цукру або на свій смак.

Процес приготування:

  • Очистіть яблука від шкірки, видаліть середину і перетріть їх на тертці.
  • Посипте цукром так, щоб він рівномірно розподілився, і помістити фрукти в посуд, яка підходить для мікрохвильової печі. Приберіть смачну суміш в прилад на 10 хвилин.
  • Після цього перемішайте і знову прогрійте, але вже протягом п’яти хвилин.
  • Ось і все, джем готовий. Достатньо перекласти його в баночку або прибрати на зберігання. Якщо консистенція ласощі все ще рідка, то просто потримайте його в мікрохвильовці трохи довше.

Яблучний джем з шматочками фруктів

Необхідні продукти:

  • два кілограми яблук;
  • 200 мілілітрів води;
  • кілограм цукру.

Процес приготування:

  • Яблука очищаємо від шкірки, але її не викидаємо. Серцевину теж вирізаємо, а самі плоди подрібнюємо будь-яким зручним способом.
  • Засипаємо їх цукром і залишаємо на дві години, щоб утворився сік.
  • Шкурки заливаємо водою і варимо близько 15 хвилин, після чого їх викидаємо, а у відвар покласти яблука з цукром і на слабкому вогні варимо 60 хвилин. Джем вийде тягучий, з напівпрозорими шматочками фруктів.
Дивіться також:  Пиріг з гарбузом та яблуками – 6 рецептів приготування в духовці і мультиварці

Вирішивши приготувати яблучний джем, не забувайте і про те, що за допомогою різних добавок (наприклад, кориці або ванілі) можна дуже урізноманітнити його смак. Але в будь-якому випадку, він залишиться чудовим!