Яблучний крамбл — 7 рецептів пирога

Десерти, які можна швидко приготувати, завжди виручають, коли гості мають ось-ось підійти, а до чаю додати нічого. Яблучний крамбл — смачний і простий десерт стане відмінною паличкою-виручалочкою для таких ситуацій. Пісочний яблучний пиріг сподобається і дорослим, і маленьким їдцям.

Яблучний крамбл — класичний англійський пиріг

  • 2 яблука (краще середніх, з кислинкою);
  • 1 чайн. л. цукру для яблук і 2 стіл. л. для основи;
  • 1 стіл. л. вершкового масла для начинки і 1 ½ стіл. л. для основи;
  • щіпка солі;
  • 4 стіл. л. борошна;
  • ванілін;
  • 1 стіл. л. подрібнених горіхів.

Приготування класичного крамбла:

  • Заздалегідь підсушуємо горіхи на сухій розпеченій сковороді.
  • Яблука обполіскуємо, знімаємо з них шкірку і вирізаємо насіння. Нарізаємо м’якоть кубиками, складаємо в сотейник, додаємо цукор і масло. Залишилося отриману масу перемішати і протушкувати кілька хвилин.
  • Поки начинка готується, зробимо борошняну крихту. Для цього з’єднуємо залишилися компоненти і вручну розтираємо між собою.
  • У форму для десерту викладаємо яблучний шар, потім крихту. Злегка притрамбовываем ложкою.
  • Запікаємо при 200 º с 20-25 хвилин.

На замітку. Рекомендується готувати десерт в маленьких формочках, так як основа дуже сипка.

З вівсяними пластівцями

Яблучний крамбл з вівсяними пластівцями виручить тих, хто сів на дієту. Солоденького ж все одно дуже хочеться!

  • 4 яблука;
  • 4 стіл. л. родзинок (світлого);
  • 3 стіл. л. олії (краще оливкова);
  • 2 стіл. л. меду;
  • 2 стіл. л. ядер волоських горіхів;
  • 2 чайн. л. лимонного соку;
  • 4 стіл. л. вівсяних пластівців.

Приготування вівсяного крамбла:

  • Яблука ретельно змити, зняти з них шкірку і вирізати серцевиною з насінням. Натерти на крупній терткової насадці і злегка збризнути лимонним соком, щоб м’якоть не потемніла.
  • Родзинки змити, підсушити паперовими рушниками або дати стекти надлишків рідини через сито. Перемішати з яблучної стружкою і рівномірно розподілити на дні форми.
  • Пластівці з’єднати з маслом, медом і подрібненими ядрами. Масу рівномірно розподілити по яблучної суміші.
  • Запекти в духовій шафі при 180 º с протягом 15-20-ти хвилин.
Дивіться також:  Як зробити мастику в домашніх умовах?

Яблучний крамбл з мигдалем

  • 450 г яблук;
  • половина пачки масла;
  • 165 г цукрової пудри;
  • 175 г борошна;
  • 50 г мигдалю;
  • щіпка кориці.

Підготовка яблучно-мигдального крамбла:

  • Мигдальні горішки заливаємо крутим окропом на кілька хвилин. Потім рідину зливаємо, а з розм’яклі мигдалю чистимо шкірку. Рубаємо невеликими шматочками.
  • Готуємо яблука як і завжди. В кінці нарізаємо невеликими скибочками, розкладаємо по дну форми для запікання і посипаємо цукром з корицею.
  • Готуємо крихту: перемішуємо борошно з пудрою і розтираємо все це з маслом. Додаємо в тісто мигдаль і перемішуємо.
  • Рівномірно розкладаємо тісто по яблукам.

Заготівля готова. Залишилося запекти крамбл в духовці протягом півгодини.

З волоськими горіхами

Приготування яблучного крамбла з волоськими горішками схоже з попереднім рецептом, де використовується мигдаль. Принцип той же — ядра рубаються і додаються в тісто.

Варто звернути увагу на декілька нюансів:

  • Волоські горішки обов’язково потрібно брати свіжі. У довго лежали може з’явитися гірчинка.
  • Перед використанням, замість замочування краще обсмажити горіхи на сухій сковороді, на середньому вогні, постійно помішуючи.
  • Горіхи дають досить сильний смак і аромат, тому доповнювати іншими нотками прянощів не обов’язково. В крайньому випадку, можна додати трохи ваніліну.

Яблучний крамбл від Юлії Висоцької

Борошняна крихітка на склянку борошна:

  • півсклянки цукру;
  • півпачки масла;
  • 1 лимон;
  • щіпка соди.

Начинка:

  • 8 хрустких яблук;
  • 1 ст. цукру-піску;
  • лимонний сік;
  • 100 г рому;
  • щіпка кориці.

Готуємо фірмовий крамбл:

  • З лимона перемо на дрібній тертці цедру. З половинки плода вичавлюємо сік.
  • Яблука готуємо так само, як у класичному рецепті. Посипаємо цукром і поливаємо соком, приправляємо корицею. Ставимо гаситися на 10 хвилин. Додаємо ром і готуємо, помішуючи, ще кілька хвилин.
  • Перемішуємо борошно з цукром, содою, і цедрою, не забуваємо про масло. Робимо крихту.
  • Далі, як і зазвичай, першим шаром йде начинка, потім крихта.
Дивіться також:  Гарбузовий пиріг – 9 рецептів простих і смачних

Готуємо в духовці до появи апетитного аромату і золотистої кірочки на поверхні пирога.

З корицею і лимоном

Пиріг яблучний крамбл заграє новими фарбами, якщо в поєднанні з яблуками будуть лимонна і корична нотка:

  • 5 середніх яблук;
  • 6 стіл. л. борошна;
  • 3 стіл. л. цукру для тіста і 1 стіл. л. для начинки;
  • 3 стіл. л. розм’якшеного масла і 1 стіл. л. для начинки;
  • пара пучок кориці;
  • 1 г ваніліну;
  • 2 стіл. л. лимонного соку;
  • 1 чайн. л. лимонної цедри;
  • щіпка солі.

Підготовка пряного яблучно-лимонного крамбла:

  • Готуємо яблука, ріжемо невеликими кубиками. Перемішуємо з цукром і тушкуємо в топленому маслі кілька хвилин.
  • Готуємо крихту з борошна, цукру, цедри, солі, прянощів і масла. Вручну розтираємо масу руками.
  • Розкладаємо яблука, окропивши їх соком. Поверх закриваємо крихтою.

Запікати крамбл достатньо протягом третини години — тушковані яблука вже підготовлені, а тісто досить швидко печеться.

На замітку. Якщо крихта виходить занадто липкою — додайте трохи борошна. Якщо ж навпаки, сухий, — пару крапель олії виправлять справу.

З яблуками і коньяком по-англійськи

Основа:

  • 175 г борошна;
  • 50 г цукру;
  • 80 р масла;
  • пакетик ваніліну;
  • щіпка солі.

Начинка:

  • кубик масла;
  • 50 г родзинок;
  • 3 зелених яблука;
  • ½ Склянки коньяку;
  • 50 г тростинного цукру;
  • 300 г морозива.

Підготовка компонентів перед приготуванням:

  • Сухі складові перемішуємо в одній ємності.
  • Яблука ошпарюємо окропом, потім гарненько прополіскуємо під проточною водою і вирізаємо серцевиною. Залишилося тільки нарізати їх великими шматочками. Шкірку можна не знімати.
  • У сковороді прогріти цукор, додати масло і яблука. Готувати, помішуючи, щоб яблучні шматочки добре вкрилися карамеллю.
  • Підготувати тісто, перетерши масу з маслом в крихту.
  • До цього часу яблука злегка розм’якнуть. Саме час влити коньяк і висипати родзинки. Готувати, помішуючи, поки вся рідина не випарується.
  • Яблучну начинку перекласти у форму. Засипати крихтою.
  • Запекти в духовці до появи добре запеченої, коричнюватої скоринки.
Дивіться також:  Пиріг з варенням – 20 рецептів приготування на швидку руку