Ячна каша: як варити на молоці та воді, користь і шкода

Чим корисна ячна каша, як варити її, скільки готувати і які особливості при цьому потрібно враховувати – ось питання, на які мріє знайти відповідь будь-яка господиня, що хоче ввести в меню домочадців страви з ячки. І не даремно, адже при правильному приготуванні вони допомагають зарядитися бадьорістю до самого вечора і наситити організм швидко і надовго.

Хімічний склад і калорійність ячної каші

Основна перевага ячки обумовлено технологією її приготування: зерна ячменю очищають від лушпиння і дроблять, не піддаючи шліфуванні. Саме відсутність цього етапу дозволяє зберегти оболонку, в якій міститься клітковина і велика частина корисних речовин.

В вітамінно-мінеральний склад ячки включені:

  • клітковина;
  • складні вуглеводи;
  • рослинні білки;
  • крохмаль;
  • амінокислоти;
  • вітаміни А, D, РР, B, E;
  • фосфор, мідь, марганець, магній, молібден, йод, кремній, бор, цинк, фтор, нікель, залізо, калій.

Калорійність сирої крупи на 100 г складає 324 ккал. У ячної каші вона на порядок нижче: 111 ккал у молочній та 76 – у «водному». Завдяки наявності у складі готового продукту «повільних» вуглеводів, вона забезпечує ситість. Невелика кількість калорій не осідає в організмі у вигляді жирових відкладень.

Ячна каша – користь і шкода

Корисність готового продукту полягає в наступних моментах:

  • не викликає алергію;
  • має загальнозміцнюючу, сечогінну та протизапальну засобом;
  • регулює роботу шлунку, обволікаючи його стінки і, таким чином, захищаючи його від руйнівного впливу шлункового соку;
  • покращує перистальтику, сприяє виведенню шлаків кишечника, очищаючи організм;
  • міститься у великих кількостях легко засвоюваний рослинний білок;
  • зміст великої кількості амінокислот дозволяє говорити про користь каші для очищення та омолодження організму;
  • дозволяє довго відчувати себе ситим, не збільшує рівня цукру в крові і добре засвоюється.

Не рекомендують вживати кашу з ячки, якщо виявлені:

  • сильні запалення в шлунково-кишковому тракті;
  • глютенова ентеропатія – порушення травлення, викликане впливом глютеносодержащих продуктів, в число яких входить ячмінь.

Як правильно варити ячну кашу?

Смачну кашу зварити досить просто.

Ось тільки в процесі приготування страви необхідно врахувати такі особливості:

  • крупу бажано добре переглянути і прибрати все сміття, який не дуже часто, але трапляється;
  • курну крупу бажано добре помити, щоб видалити з неї всю грязь (можна помістити її в сито, а потім підставити під струмінь води);
  • закладку виробляти в окріп;
  • після закладання дати воді ще раз закипіти, зменшити вогонь до мінімуму;
  • після відключення плити потрібно залишити каструльку з кашею приблизно на півгодини, щоб крупа «дійшла», можна навіть чим-небудь укутати її на цей час;
  • щоб поліпшити смак майбутнього страви, залишилося щедро помаслить.
Дивіться також:  Рибний пиріг – 12 рецептів приготування

Дотримання цих правил – гарантія того, що вийде саме те, що задумали зварити. При бажанні можна додати в готову страву мед, ягоди і фрукти. Якщо зварили кашу, як самостійне блюдо, то можна покласти в нього відварне м’ясо, тушковане м’ясо або гриби.

Скільки варити кашу?

 

Каша готується в середньому 15-20 хвилин.

Від часу приготування залежить підсумковий результат:

  • лемішку варять до 25 хвилин;
  • розсипчасту кашу кип’ятять чверть години, а потім загортають приблизно на півгодини, щоб вона «дозріла».

Можна процедуру дозрівання трохи видозмінити: ємність з кашею поставити нудитися в духовку.

Для приготування молочного варіанти знадобиться трохи більше часу. Перед приготуванням очищену і вимиту крупу можна прожарити на сковороді близько 5 хвилин, щоб прискорити процес готування.

Пропорції при варінні каші з ячної крупи

Співвідношення ячки і води (молока) обумовлено тим, яке блюдо повинне вийти на виході:

  • для розсипчастого продукту їх беруть у пропорції 1:2-2,5;
  • для в’язкої – 1:4;
  • для полувязкой – 1:3.

Рецепти приготування ячної каші:

Ячка – це сировина для створення будь-якої страви (наприклад, супу або запіканки), але найчастіше з неї готують саме кашу. Розсипчасту або в’язку, на воді або молоці, на плиті або в мультиварці, солону або ж солодку – в будь-якому випадку пишну і ніжну ячну кашу.

Каша на воді

 

Для приготування простий кашки без яких-небудь добавок беруть крупу і воду в пропорції 1:2,5, пів чайної ложечки солі, вершкове масло – на смак.

Як варити ячну кашу на воді:

  • Воду закип’ятити в каструлі.
  • Викласти в підготовлену крупу, посолити.
  • Зменшити вогонь і варити 15 хвилин, безперервно розмішуючи, щоб не пригоріла.
  • Вмішати масло.
  • Відправити в розігріту до 180° духовку на 0,5 год для дозрівання.
  • Дивіться також:  Антрекот з яловичини – 5 рецептів приготування на сковороді і в духовці

    Щоб зварити розсипчасту кашу дещо іншим способом, потрібно:

  • Воду посолити, поставити на вогонь.
  • Поки вона закипає, ячну крупу прожарити на сковороді, безперервно перемішуючи (щоб не згоріла).
  • Коли рідина закипить, засипати ячку, перемішати і тушкувати на маленькому вогні, поки рідина не зникне з поверхні (на крупі будуть помітні маленькі отвори).
  • Готується блюдо близько третини години. Після цього потрібно присмачити маслом, укутати і залишити для дозрівання.

    Можна приготувати м’ясну страву.

    Для цього:

  • Зварити м’ясо, порізати його на шматочки.
  • У гарячу рідину всипати промиту ячку і томити на повільному вогні приблизно третину години.
  • За пару хвилин до вимкнення вогню вмішати м’ясні шматочки.
  • Каструлю зняти з плити, укутати і залишити на дозрівання.
  • Виходить смачна, ситна кашка. Замість м’яса до моменту закінчення варіння можна додати тушонку, а також приправити спеціями.

    Ячна каша на молоці

    Приготування каші з додаванням молока має деякі особливості, які потрібно врахувати, щоб вийшло смачне блюдо:

    • солять і додають цукор, коли страва майже звариться;
    • можна готувати на чистому молоці або змішаному з водою – при цьому процес приготування трохи змінюється.

    Будь-яка ячна каша на молоці готується трохи довше, ніж аналог, приготовлений на воді. Щоб прискорити цю процедуру, можна крупи після промивання прожарити на розпеченій сковороді. Вода по мірі випаровування буде розпушувати структуру ячки, тому на приготування крупи знадобиться набагато менше часу.

    Щоб зварити розсипчасту кашку знадобиться крупа і молоко, взяті в пропорції 1:2, масло, цукор і сіль за смаком. Щоб зменшити калорійність майбутнього молочного страви, можна склянку молока замінити таким же об’ємом води.

    Як приготувати:

  • Закип’ятити молоко.
  • Засипати підготовлену крупу, розмішати.
  • Готувати до википання молока з поверхні (приблизно чверть години).
  • Посолити. Вмішати цукор і масло, ретельно перемішати і прибрати в тепло на дозрівання.
  • Додавання масла і цукру можна зробити безпосередньо перед подачею.
  • Дивіться також:  Червона риба – 15 рецептів приготування

    Щоб зварити кашу в’язкої консистенції, знадобиться трохи більше рідини: на 1 ст. ячки 2 ст. молока, 1 ст. води, масло, цукор і сіль.

    Покроковий рецепт:

  • Розвести сіль у воді і закип’ятити.
  • Засипати ячку.
  • Коли суміш стане густіти, вмішати молоко і тушкувати приблизно третину години.
  • Якщо каша виходить недостатньо рідкою, то можна в процесі готування влити ще рідини і дати їй закипіти.
  • Накрити каструлю з кашею і дати страві «дозріти».
  • Масло, цукор можна додавати перед подачею відразу в тарілку.

    В мультиварці

     

    Ячна каша в мультиварці вариться без особливих клопотів: заклав всі продукти і роби що хочеш!

    Для приготування знадобляться такі продукти:

    • вода, крупа, молоко в пропорції 1:1:2;
    • щепоточка солі;
    • цукор і масло за смаком.

    Процес приготування:

  • Всипати в чашку спочатку ячку, потім налити молочно-водну суміш, додати всі інші інгредієнти.
  • Встановити режим «Молочна каша».
  • От і все! До речі, коли кашка звариться, краще трохи почекати, щоб вона настоялася, в цей час небажано відкривати мультиварку. Така дія дозволить поліпшити смак готового продукту.

    Можна в мультиварці зварити кашу з курячим окорочком. Знадобляться ячка (1 ст.), вода (2 ст.), окіст, цибулина, морква, рослинне масло (2 ст. л.), спеції за смаком.

    Як готувати:

  • Стегенце помити, підсушити і порізати навпіл.
  • Цибулину порізати кубиками.
  • Моркву натерти.
  • У чашку влити масло, встановити режим «Смаження».
  • Обсмажити шматочки м’яса з обох сторін, посипати сіллю.
  • Додати підготовлені цибулю, моркву, перемішати і обсмажувати, поки овочі не зарум’яняться.
  • Всипати промиту ячку (можна попередньо підсмажити її, щоб швидше зварилася), залити окропом.
  • Додати перець, сіль, перемикання на режим «Крупа», залишити на півгодини.
  • Після закінчення варіння включити режим «Підігрів» і залишити на третину години. Смачне блюдо готове!