Ячна каша: як варити на молоці та воді, користь і шкода

Чим корисна ячна каша, як варити її, скільки готувати і які особливості при цьому потрібно враховувати – ось питання, на які мріє знайти відповідь будь-яка господиня, що хоче ввести в меню домочадців страви з ячки. І не даремно, адже при правильному приготуванні вони допомагають зарядитися бадьорістю до самого вечора і наситити організм швидко і надовго.

Хімічний склад і калорійність ячної каші

Основна перевага ячки обумовлено технологією її приготування: зерна ячменю очищають від лушпиння і дроблять, не піддаючи шліфуванні. Саме відсутність цього етапу дозволяє зберегти оболонку, в якій міститься клітковина і велика частина корисних речовин.

В вітамінно-мінеральний склад ячки включені:

  • клітковина;
  • складні вуглеводи;
  • рослинні білки;
  • крохмаль;
  • амінокислоти;
  • вітаміни А, D, РР, B, E;
  • фосфор, мідь, марганець, магній, молібден, йод, кремній, бор, цинк, фтор, нікель, залізо, калій.

Калорійність сирої крупи на 100 г складає 324 ккал. У ячної каші вона на порядок нижче: 111 ккал у молочній та 76 – у «водному». Завдяки наявності у складі готового продукту «повільних» вуглеводів, вона забезпечує ситість. Невелика кількість калорій не осідає в організмі у вигляді жирових відкладень.