Як гасити капусту на сковороді – 6 рецептів

Капуста, тушкована на сковороді – чудове блюдо, яке їдять холодним і гарячим. Його можна їсти як самостійний гарнір, або використовувати в якості начинки для пирогів, та млинців. Смачно загасити капусту немає складнощів, а собівартість одна з найнижчих. Технологію, як гасити капусту на сковорідці смачно і швидко, просто освоїти, а рецепт приживеться в скарбничці у дбайливих господинь, які люблять балувати близьких смачними стравами.

Класичний рецепт тушкованої капусти на сковороді

М’ясо, сосиски, курячі котлети, та інші м’ясні страви завжди вимагають окремого гарніру. Тушкована капуста поєднується з цими стравами ідеально, особливо, з копченостями. Вона гарна, і сама по собі, і в парі з вареною картоплею. Її можна злегка обсмажити,а можна зробити тане в роті. Страви легко надати остринки з допомогою паприки і томатної пасти. Головне – освоїти базовий рецепт, щоб потім фантазувати в своє задоволення.

Вам буде потрібно (з розрахунку на 2-3 порції)

  • великий качан капусти – 700 г;
  • цибулина – велика головка;
  • 100 г рослинної олії;
  • велика морква;
  • спеції, сіль-за смаком;
  • 100 мл води або бульйону.

Капусту дрібно нарізати ножем або на спеціальній шатківниці. Головне, щоб смужки вийшли акуратні і тонкі. Товсті шматки будуть гаситися довше і готуватися нерівномірно, тому від шинкування багато в чому залежить кінцевий результат. Присолите різану капусту, потисніть руками, як зазвичай це роблять для закваски: так вона буде соковитіше. Поріжте на кубики цибулю, моркву натріть. Розігрійте сковороду і налийте туди рослинного масла. Опустіть капусту і обсмажте до хрускоту, постійно помішуючи, щоб просмаження вийшла рівномірною.

Тепер зменшіть вогонь, прикрийте блюдо кришкою, тушкуйте до готовності. За 10 хвилин до закінчення, за бажанням, можна додати столову ложку томатної пасти, тоді капуста набуде характерну томатну легку кислинку. Розпізнати готову капусту дуже просто: вона стає маслянистою за текстурою, блискучою, коричнево-золотистою. Загальний час гасіння не перевищує 30-40 хвилин.

Найкраще поєднання капусти із зеленню, і, як не дивно, свіжою сметаною. Подають страву з шматочком чорного хліба сорту «Бородінський».

Дивіться також:  Нагетси – 10 рецептів в домашніх умовах

Пам’ятаєте! Всяка капуста для гасіння не годиться: молода занадто м’яка, вона дасть багато соку і вийде «вареної», зате пружні качани зимових сортів (наприклад, сорт «Слава»), тушкуються чудово і виділяють рівно стільки соку, щоб блюдо було соковитим. Вибирати такий качан потрібно по хрускоту: при стисканні в руках повинен чутися характерний хрускіт.

Рецепт приготування з м’ясом

Капуста з м’ясом — одне з кращих страв для холодного часу року. Таке блюдо часто називають солянкою, воно чудово насичує, зігріває, але разом з тим ніколи не перевантажує шлунок (особливо, якщо використовувати не свинину, а куряче філе). При грамотній подачі блюдо легко може стати компанійським під пінні напої: досить приправити її ароматною солодкою гірчицею, присипати свіжою зеленню. Капусту з м’ясом, червоного сорту, люблять подавати в затишних чеських трактирчиках.

Для смачної капусти підготуйте: (з розрахунку на 3-4 порції)

  • великий качан капусти – 1, 5 кг;
  • свинячі реберця, курячі стегна або стегенця, філе курки – 1 кг;
  • 2 великі цибулини;
  • 150 г рослинної олії;
  • два середніх плода моркви;
  • сіль, спеції.

Перше, що важливо зробити: обсмажити м’ясо на сильному вогні до появи хрусткої скоринки. Готувати його краще на окремій сковорідці. Підготуємо капусту так само, як і в класичному рецепті, але на стадії обжарювання капусти, додаємо до неї шматочки м’яса, сіль, спеції за смаком. Тушкується страву на повільному вогні близько години. Подається з гірчичним соусом, сметаною, хлібом, зеленню.

Хитрість кулінара! Пам’ятайте, що для капусти можна використовувати практично будь-який сорт м’яса і кожен буде чудово поєднуватися. Правда, якщо ви любите яловичину, краще брати наймолодшу – так вона приготуватися швидше.

З картоплею

Картопля, як і м’ясо, надає страві грунтовності, а крім того може подаватися як самостійний складний гарнір. Час готування трохи збільшується, необхідно додати більше води або бульйону.

В цілому рецепт тушкованої капусти з картоплею спирається на базовий спосіб. Після швидкого обсмажування на сковорідці, пригасите її 10 хвилин, а потім з’єднайте з кубиками картоплі. Залишилось додати трохи води, спеції, а потім тушкувати страву до повної готовності ще 20-30 хвилин. Варіант для дитячого меню – відварити і розім’яти картоплю, а готове пюре подавати окремо.

Дивіться також:  Гарбузова каша – 8 рецептів приготування

Цікавий факт. Ніколи не замислювалися, як готують капусту кухаря в традиційних столових і чому вона така смачна? Виявляється, приємний присмак капусті надає ложечка цукру і їдальня ложка оцту 5%. Приправляють блюдо зазвичай в самому кінці за 5-7 хвилин до готовності.

З сосисками

Сосиски, ковбаски, будь-які копченості поєднуються з капустою найкраще. Це – класика кулінарного жанру, і можна вічно співати дифірамби – наскільки блюдо смачне!

 

При всьому при цьому страва при бажанні приготує хто завгодно – головне заздалегідь підготувати копченості, причому, краще брати різних видів.

Для готування підійдуть:

  • шматочки сосисок, сардельок;
  • варена, напівкопчена ковбаса;
  • копчена курка, свинячі реберця.

Чим більше різних шматочків використано, тим пахучіше буде готове блюдо. Але, якщо потрібно нагодувати сім’ю швидко і ситно, цілком можна обійтися одними сосисками. Дуже смачно буде поєднуватися капуста з картоплею і сосисками, якщо картоплю додати у процесі готування на стадії полуговности і протушкувати разом з основним блюдом.

Копченості дрібно нарізаються кубиками або соломкою, обсмажують на окремій сковорідці і додаються в тушковану капусту за 10 хвилин до готовності. Самий смак полягає в тому, щоб дати всім інгредієнтів об’єднатися: копченості повинні надати капусті приємний присмак, а самі ввібрати соки цього овоча. Подають капустяно-копчену солянку з чорним хлібом, зеленню.

Не виносьте запаху капусти в процесі готування? Покладіть на блюдо великий шматок черствого хліба, неважливо чорного або білого. Він вбере неприємний аромат. Перед закінченням приготування досить дістати розмоклий хліб шумівкою.

З додаванням грибів

У грибну пору просто не можна не побалувати сім’ю капустою, тушкованої з лісовими грибами. Правда, страву не можна назвати легким: гриби важко засвоюються організмом, так що включати в дитячий раціон його не можна.

Дивіться також:  Ковбаса з конини: як називається у різних народів, 4 рецепта приготування ковбаси в домашніх умовах

З капустою поєднуються:

  • Білі гриби.
  • Опеньки.
  • Маслюки.
  • Лисички.
  • Сироїжки.
  • Як готувати грибну капусту? Гриби попередньо очистіть і зваріть до готовності в підсоленій воді. Обсмажте з ріпчастою цибулею на вершковому маслі. В капусту тушковану на сковорідці, додайте гриби, ретельно перемішайте і дайте потушиться ще 15 хвилин. Така солянка ідеально поєднується з кропом – сміливо додавайте великий пучок свіжої зелені. Окремо можна подати картоплю-пюре, відварну картоплю і соус на основі сметани і хрону. У зимовий час року міняйте свіжозібрані лісові гриби на заморожені, або купуйте печериці – капуста вийде не менш ароматною.

    Простий смачний рецепт з куркою

    Капуста – низькокалорійний овоч, доступний в будь-який час року. Влітку можна купити молоду, взимку додавати в блюдо квашену, за рахунок чого страва набуває приємну кислинку. Дієтологи настійно рекомендують активно включати його в меню всім, хто стежить за своєю вагою, веде підрахунок калорій. Капуста тушкована з куркою впишеться в самий строгий раціон, за умови, що в якості м’ясної складової буде використано куряче філе без шкіри.

    Процес приготування такий же, як і при приготуванні копченої солянки: шматочки курки краще обсмажити на окремій сковорідці. І ось чому: якщо змішати курку з капустою відразу, птах виділити сік, капуста почне в ньому варитися, і смак значно зміниться. Змішуємо філе з капустою, додаємо спеції, доводимо до готовності протягом 15 хвилин.

    Загальний час приготування не перевищить 30 хвилин, плюс у страви є величезна перевага – його можна їсти навіть в холодному вигляді, воно «звучить» по-іншому, але смак залишається насиченим.

    Якщо підвести підсумок, то у кожної господині можуть бути свої секрети приготування: хтось замість пасти додає свіжі томати, інша не мислить без спеції хмелі-сунелі (а така капуста виходить пряної, східної, дуже ароматною). Можна додати великий пучок кінзи або змішати з фаршем – варіацій існує багато, і кожна – гідна зайняти почесне місце в повсякденному раціоні.