Як гасити капусту на сковороді – 6 рецептів

Капуста, тушкована на сковороді – чудове блюдо, яке їдять холодним і гарячим. Його можна їсти як самостійний гарнір, або використовувати в якості начинки для пирогів, та млинців. Смачно загасити капусту немає складнощів, а собівартість одна з найнижчих. Технологію, як гасити капусту на сковорідці смачно і швидко, просто освоїти, а рецепт приживеться в скарбничці у дбайливих господинь, які люблять балувати близьких смачними стравами.

Класичний рецепт тушкованої капусти на сковороді

М’ясо, сосиски, курячі котлети, та інші м’ясні страви завжди вимагають окремого гарніру. Тушкована капуста поєднується з цими стравами ідеально, особливо, з копченостями. Вона гарна, і сама по собі, і в парі з вареною картоплею. Її можна злегка обсмажити,а можна зробити тане в роті. Страви легко надати остринки з допомогою паприки і томатної пасти. Головне – освоїти базовий рецепт, щоб потім фантазувати в своє задоволення.

Вам буде потрібно (з розрахунку на 2-3 порції)

  • великий качан капусти – 700 г;
  • цибулина – велика головка;
  • 100 г рослинної олії;
  • велика морква;
  • спеції, сіль-за смаком;
  • 100 мл води або бульйону.

Капусту дрібно нарізати ножем або на спеціальній шатківниці. Головне, щоб смужки вийшли акуратні і тонкі. Товсті шматки будуть гаситися довше і готуватися нерівномірно, тому від шинкування багато в чому залежить кінцевий результат. Присолите різану капусту, потисніть руками, як зазвичай це роблять для закваски: так вона буде соковитіше. Поріжте на кубики цибулю, моркву натріть. Розігрійте сковороду і налийте туди рослинного масла. Опустіть капусту і обсмажте до хрускоту, постійно помішуючи, щоб просмаження вийшла рівномірною.

Тепер зменшіть вогонь, прикрийте блюдо кришкою, тушкуйте до готовності. За 10 хвилин до закінчення, за бажанням, можна додати столову ложку томатної пасти, тоді капуста набуде характерну томатну легку кислинку. Розпізнати готову капусту дуже просто: вона стає маслянистою за текстурою, блискучою, коричнево-золотистою. Загальний час гасіння не перевищує 30-40 хвилин.

Найкраще поєднання капусти із зеленню, і, як не дивно, свіжою сметаною. Подають страву з шматочком чорного хліба сорту «Бородінський».

Пам’ятаєте! Всяка капуста для гасіння не годиться: молода занадто м’яка, вона дасть багато соку і вийде «вареної», зате пружні качани зимових сортів (наприклад, сорт «Слава»), тушкуються чудово і виділяють рівно стільки соку, щоб блюдо було соковитим. Вибирати такий качан потрібно по хрускоту: при стисканні в руках повинен чутися характерний хрускіт.