Як готувати каштани: 8 рецептів, як приготувати їстівні каштани в домашніх умовах

Про смакових якостях каштанів складають легенди. Кому-то їх смак нагадує запечена картопля в поєднанні з горіхом, інші стверджують, що найбільш смачні ті горіхи, що були зібрані восени, адже в них стільки солодощі! Ці плоди знайшли своє застосування в кулінарії вже не одне століття тому, а як готувати каштани ви можете дізнатися з цієї статті.

Як готувати їстівні каштани на сковороді

Багато хто з нас навіть не можуть собі уявити, що за задоволення є каштани. Але в інших країнах їх подають як самостійну страву або використовують у приготуванні супів, гарнірів і навіть десертів. Якщо ви зважилися на кулінарний експеримент з таким екзотичним горіхом, то ми підкажемо, як його правильно готувати. Головне, є каштани у гарячому вигляді, оскільки остигаючи, вони втрачають свій унікальний смак.

Самий просто спосіб приготування таких плодів – проста обсмажування в сковороді. Але перш ніж відповісти на питання, як смажити каштани, слід попередити, що перед будь-яким способом їх обробки, горіхи потрібно замочити і використовувати лише ті, які впали на дно ємності.

Кожен плід потрібно надрізати або проколоти, щоб в процесі приготування вони не вибухнули.

Спосіб приготування:

  • На сковороду з олією викладаємо каштани і прикриваємо їх паперовим рушником. Щоб плоди не пересушились, в процесі смаження рушник потрібно змочувати.
  • Смажимо горіхи під кришкою протягом півгодини. Рекомендується періодично струшувати їх прямо під кришкою.
  • Готові горіхи посипаємо сіллю або цукровим піском.

Покроковий рецепт в духовці

Це ще більш простий спосіб приготування каштанів. Він навіть простіше, ніж їх смаження на сковороді.

Спосіб приготування:

  • Розкладаємо На деко каштани, не забуваємо проколоти кожен плід.
  • Ставимо форму в духовку на 40 хвилин.
  • Подаємо плоди солодкими або солоними.

Смажимо в мікрохвильовці

Посмажити каштани можна і в мікрохвильовій печі, це теж простий і безпечний варіант їх приготування. Правда, так вони виходять не стільки смаженими, скільки пропареними.

Спосіб приготування:

  • Розрізати плоди складаємо в широку ємність, посипаємо сіллю і вливаємо три ложки води (гарячої).
  • Закриваємо посуд і ставимо в мікрохвильову піч на 8 – 10 хвилин, встановивши на приладі максимальну потужність.

Каштани, смажені в аерогрилі

Аерогриль також можна використовувати для приготування каштанів. Для цього візьміть лист від приладу, розкладіть на ньому надрізані горіхи і запікайте їх від 20 до 30 хвилин при температурі 180°С. Нижню і верхню решітку можна закрити фольгою – так плоди вийдуть більш м’якими.

Дивіться також:  Рулет з фаршу з яйцем в духовці – 7 рецептів

Як тільки ви освоїте базові рецепти приготування, то зможете сміливо братися за інші, більш цікаві рецепти. Наприклад, можна зварити з каштанів суп, запекти їх з м’ясом або порадувати своїх близьких оригінальним десертом.

Як правильно варити каштани

Варити каштани можна двома способами.

  • Перший полягає в тому, що надрізані плоди опускають в киплячу воду, варяться п’ять хвилин, потім витягуються і очищаються від плівки і шкаралупи. Саме в цих частинах зосереджена гіркоту, і якщо їх не прибрати, то страва буде зіпсовано. Далі очищені горіхи заливаємо чистою водою і варимо 15 хвилин. Відварені каштани можна подавати, полив їх оливою, як гарнір або використовувати для приготування салатів. Також відвар з каштанів можна використовувати, як основу для приготування перших страв.
  • Другий спосіб відрізняється тим, що спочатку плоди запікаються в духовці і як тільки шкаралупа лопне, витягуються, очищаються і потім, як і в першому способі, варяться протягом 15 хвилин.
  • Смачно зварити екзотичний горіх можна в молоці. Для цього в каструлю кладемо 300 г вже очищених горіхів, наливаємо склянку молока і варимо плоди 40 хвилин. В цей час ложку борошна змішати з двома ложками топленого масла, додаємо сіль і цукор за смаком. Соус додаємо до каштанам, перемішуємо і знімаємо з вогню.

Каштановий десерт з медом

Таке словосполучення, як «каштани з медом» для когось прозвучить якось дивно, але насправді, з таких інгредієнтів виходить осінь смачний десерт. Готову страву поєднує в собі відразу кілька смакових відтінків – кислий, гіркий і солодкий. У багатьох країнах таке ласощі подають із зеленим чаєм на сніданок або полуденок.

Інгредієнти:

  • 230 г каштанів;
  • 180 г фейхоа;
  • половинка лимона;
  • мед за смаком.

Спосіб приготування:

  • Викладаємо проколоті горіхи на суху сковороду і смажимо 15 хвилин.
  • Прибираємо шкаралупу і розрізаємо плід навпіл.
  • Очищені фейхоа ріжемо тонкими пластиками і кладемо до каштанам.
  • Поливаємо готову страву соком цитруса і медом.
Дивіться також:  Вершковий соус для риби – 7 рецептів приготування

Готуємо пюре з каштанів

Приготувати каштани можна у вигляді пюре або крему.

Пюре ідеально підходить для приготування супів, випічки та інших десертів. Крем використовують для приготування мусів, морозива і тортів.

Крем також можна змішати з йогуртом, сиром, мюслі або просто їсти його з тостами.

Інгредієнти для пюре:

  • 230 г каштанів;
  • ложечка цукру;
  • 130 мл молока;
  • ложка топленого масла.

Спосіб приготування:

  • Вже очищені каштани складаємо в каструлю і варимо в молоці 40 хвилин.
  • Через сито відварені плоди протираємо разом з молочним відваром і повертаємо на плиту.
  • Кладемо шматочки масла, додаємо цукор, перемішуємо, добре прогріваємо всі інгредієнти і знімаємо з вогню.

Якщо ви плануєте використовувати каштанове пюре як гарнір до м’яса або птиці, то замість підсолоджувача використовуйте сіль, а також додайте в рецепт цибулю або черешок селери.

Інгредієнти для крему:

  • 1 кг каштанів;
  • 160 мл вершків;
  • 160 г цукру;
  • 60 г топленого масла;
  • стручок ванілі.

Спосіб приготування:

  • Спочатку потрібно приготувати з горіхів пюре. Для цього плоди варимо 10 хвилин, потім гарячу воду зливаємо і наливаємо холодну. Через п’ять хвилин дістаємо горіхи, знімаємо шкірку і подрібнюємо їх блендером або протираємо через сито.
  • Тепер потрібно зварити солодкий сироп з води, цукру і стручка ванілі. На приготування сиропу має піти не більше трьох хвилин.
  • Готовий сироп вливаємо в каштанове пюре, ставимо суміш на вогонь і варимо до загустіння хвилин 15. Такий крем можна використовувати для приготування десертів або як джем намазувати його тости.

Якщо замість води додати вершки, то це вже вийде вершковий крем. Для його приготування також готуємо пюре, змішуємо його з розігрітими вершками, цукром і ваніллю. Крем варимо до загустіння 15 хвилин, потім кладемо в нього шматочки олії, перемішуємо і знімаємо з вогню. Якщо крем вийшов дуже густим, то ще розбавляємо його вершками.

Традиційний рецепт по-турецьки

У розпал зими вулиці турецьких міст наповнюються ароматами смажених каштанів. Своїм гостям турецькі жителі пропонують скуштувати найрізноманітніші страви з такого екзотичного горіха. Одним з особливих ласощів є Кestane Sekeri – зацукрований їстівний каштан, рецепт якого ви дізнаєтеся прямо зараз.

Дивіться також:  Англійський сніданок – 8 рецептів традиційного приготування

Інгредієнти:

  • кіло каштанів;
  • кіло цукрового піску;
  • 450 г глюкози;
  • ванілін за смаком.

Спосіб приготування:

  • Першим ділом очищаємо плоди від шкірки. Для цього кладемо їх в киплячу воду на три хвилини, потім знімаємо оболонку і вже в чистій воді варимо 15 хвилин.
  • У сотейник вливаємо воду, висипаємо цукор і глюкозу, ставимо на вогонь.
  • Як тільки солодкий розчин загусне, кладемо в нього каштани і після того, як сироп з горіхами закипить, вимикаємо, прикриваємо і залишаємо на всю ніч в теплі.
  • На наступний день процес потрібно повторити і вже після повторного охолодження додати ваніль.
  • Тепер залишилося викласти горіхи на решітку і висушити до освіти матового кольору.

Як правильно очищати каштани

За традицією каштани смажать на вугіллі, від жару шкірка тріскається і потім легко знімається.

В домашніх умовах можна використовувати і більш доступні методи їх очищення.

  • Каштани можна обсмажити на сковороді, головне не забути їх надрізати. На нагрітих плодах шкірка тріскається при простому натисканні. На ядрі залишиться плівка, її можна залишити або легко зняти ножем.
  • Надрізаємо шкаралупу й опускаємо в киплячу воду на 10 хвилин. В результаті такої термічної обробки шкаралупа знімається разом з плівкою.
  • Очистити каштани можна ще одним способом – в духовці. Для цього деко з горіхами відправляємо на 10 хвилин у розігріту до 200°С духовку на 10 хвилин. В результаті нагріву шкірка стає м’якою і легко піддається чищенню.
  • Мікрохвильовка також допоможе очистити горіхи. Просто кладемо плоди у спеціальний посуд з кришкою і ставимо на звичайний режим на 30 хвилин.
  • І останній спосіб передбачає використання морозильної камери. Каштани потрібно заморозити, а потім на кілька хвилин опустити в окріп.

В кінці статті хочеться сказати, що для приготування страв використовується не той каштан, які ми часто зустрічаємо на наших вулицях. Це особливий вид сімейства Букові – каштан посівний Castanea sativa. Батьківщиною їстівного каштану є Мала Азія, а також Південна і Східна Європа. Сьогодні такий вид листопадного дерева росте на південних берегах Криму, на Кавказі, в Дагестані і Молдавії.