Як і скільки правильно варити горох?

Горох — продукт, з якого можна приготувати дуже смачні страви. Проте господині не часто його використовують, з-за того, що він може легко пригоріти, довго готується, або перетворюється в кашу. Ми розповімо вам, як варити горох, не затрачаючи великих зусиль.

Готуємо горох з замочуванням — час приготування

Заздалегідь продумавши, що вам завтра треба приготувати на обід, і, якщо вибір ліг на горох, його потрібно замочити в холодній воді. Так він буде більш податливим для готування, та час його варіння скоротиться на 20 хвилин.

  • Якщо замочимо його на 6 годин, то отримаємо прекрасний матеріал для наших страв.
  • Але не варто залишати боби більше ніж на 8 годин, інакше він закисне і його залишиться тільки викинути. Якщо ж вийняти з води раніше горох буде варитися довго.
  • Перед тим, як покласти бобову культуру у воду, переберіть його. Отсейте сміття та крихти.
  • Вранці дістаньте горох з води і приступайте до його варінні.

Без замочування

Хоч горох всі рекомендують замочувати, однак, якщо ви спохватилися надто пізно, то можна зварити його, не тримаючи довго в воді.



  • Перед тим, як закласти його в каструлю, горох обов’язково промийте під краном. Обробляйте продукт в друшляку до тих пір, поки вода, що стікає з нього, не стане прозорою.
  • Налийте в каструлю воду, додайте в неї сіль і насипте горох. Як тільки вона закипить, чекайте 10 хвилин і після цього влийте в каструлю ще 100 мілілітрів холодної води. Дочекайтеся вторинного закипання, спробуйте горох на м’якість. Якщо він ще не підійшов, влийте ще холодної води. Після цього він обов’язково розм’якшиться. Поваріть його ще 15 хвилин, і він буде готовий.
Дивіться також:  Красноглазка – що за риба, як готувати? – 6 рецептів приготування

Як і скільки варити в супі?

Ми розповімо вам, скільки варити горох в супі, і пропонуємо приготувати його за нашим рецептом.

Вам знадобиться:

  • картопля — 4 шт.;
  • чорний хліб — 2 шматочки;
  • горох — 200 гр;
  • одна морква;
  • кріп сухий — 20 гр;
  • цибуля — 1 шт.;
  • дві часточки часнику;
  • перець чорний — за смаком;
  • три листки лаврушки;
  • вода — 3 л;
  • копчені реберця — 0,5 кг;
  • сіль за смаком;
  • соняшникова олія — 35 гр.

Готуємо горох з замочуванням:

  • Опускаємо горох у воду на всю ніч.
  • Перед готуванням обробляємо його під краном.
  • У каструлю з водою кладемо реберця. Варимо 40 хвилин. Ми отримали бульйон.
  • Виймаємо м’ясо з каструлі. Його потрібно остудити і відокремити кістки, які ми викинемо. М’ясо залишаємо і ріжемо шматочками.
  • Покласти в бульйон горох і готувати 40 хвилин до м’якості.
  • Подрібнити цибулю з морквою будь-яким способом і пасерувати на сковороді в маслі.
  • Почищені картопляні бульби порізати брусочками.
  • Як тільки 40 хвилин пройдуть, засипати в суп всі овочі і шматочки м’яса. На цьому етапі додаємо сіль, лаврове листя, чорний перець і додаткові прянощі на ваш смак.
  • Включаємо духовку і виставляємо температуру до 200 градусів.
  • Шматочки чорного хліба розрізаємо на маленькі квадратики, часник продавлюємо і натираємо їм хліб.
  • Відправляємо на деку кубики хліба в духовку на 5 хвилин. Вийшли грінки.
  • Як тільки ароматний суп буде готовий, розливаємо його по тарілках і посипаємо грінками. Смакота! Приємного апетиту!

Правила приготування горохового пюре

Як варити горохове пюре? Це просто. Найголовніше, щоб горох досить розварився і був дуже м’яким. Так в пюре не буде грудочок.

  • Краще всього, попередньо залишити на ніч бобову культуру у воді. Так ви будете на 100% впевнені, що горох звариться. Щоб пюре вийшло м’яким, ніжним і насиченим, у воду, де замочується горох, налийте трохи молока.
  • Вранці злийте з нього рідину, і залийте свіжу порцію води, в якій буде готуватися наше пюре. На 200 грамів гороху наливають 600 мілілітрів води.
  • Вариться страва 2-3 години. Якщо після процесу готування залишиться рідина, злийте її.
  • Зніміть кашу з плити і залиште пропариваться на півгодини. Так пюре з гороху стане ще м’якше і смачніше.
Дивіться також:  Минтай смажений на сковороді – 6 рецептів приготування

Горохова каша

Це чудовий гарнір до м’яса. Але її можна подавати і як самостійне блюдо на обід, додавши до нього, наприклад, гриби. Тоді страва вийде ще корисніше і насиченішим.

Компоненти рецепту:

  • горох — 0,5 кг;
  • сіль за смаком;
  • масло рослинне — 40 мл;
  • цибуля — 2 шт.

Алгоритм дій:

  • Горох, який ми залишали на ніч у воді, промити, покладе в каструлю.
  • Заливаємо його 1,5 літрами свіжої води.
  • Варимо страва одну годину.
  • Після цього додамо вогонь, приберемо з’явилася піну.
  • Продовжуємо готування до тих пір, поки продукт не стане м’яким. Час варіння варіюється і залежить від сорту гороху. Так що пробуйте страву на смак.
  • Як тільки горох розвариться і перетвориться в пюре, насипаємо сіль.
  • Пасеруємо подрібнену цибулю і перекладаємо в кашу. Все перемішуємо.

На гарнір

Якщо вам набридло звичне картопляне пюре або рис на гарнір, приготуйте горох. Він прекрасно поєднується з будь-якими видами м’яса і соусів.

Основні інгредієнти рецепту:

  • дві цибулини;
  • соняшникова олія — 40 мл;
  • горох — 500 гр;
  • зелень за смаком;
  • три щіпки солі;
  • бекон — 200 гр.

Спосіб приготування:

  • Щоб прискорити час готування, залишаємо на ніч у воді горох.
  • Виливаємо брудну воду, наливаємо нову і ставимо на вогонь.
  • Час варіння — 1,5 години.
  • Як тільки він розвариться і перетвориться на кашу, вимикаємо плиту, додаємо сіль.
  • Для цього рецепта можна взяти готовий бекон. Його ми кладемо на сковороду разом з подрібненою цибулею і пасеруємо. Не забудьте налити соняшникову олію.
  • Як тільки цибулю з м’ясом обсмажаться, викладаємо їх до гороху, насипаємо зелень і перемішуємо. Приємного апетиту!

Скільки часу варити горох колотий?

Такий вид гороху продається в магазині окремо. Він готується швидше, ніж звичайний нелущений сорт бобової культури.

Дивіться також:  Заливна риба — 12 рецептів приготування

  • Його ми теж замочуємо на 7 годин. Домогтися потрібного результату можна швидше, заливши її окропом на годину.
  • Дістаємо його з рідини і підносимо під проточну воду. Промиваємо продукт до прозорості води, що стікає.
  • Варимо колотий горох в каструлі від 45 хвилин до години. Якщо рідина з каструлі випарується раніше часу, то доливаємо окропу.
  • Якщо вам терміново потрібно приготувати що-то з гороху, то можна прожарити його на сковорідці протягом 15 хвилин. Так ви уникнете довгої процедури замочування у воді. Не переставайте помішувати продукт, поки він знаходиться в сковороді, інакше пригорить.
  • Час варіння також можна скоротити, долив в каструлю трохи соняшникової олії або насипати 10 грамів чайної соди.