Як посмажити рибу – 10 смачних рецептів

Багато досвідчені кулінари якщо і розкривають свої секрети, то іноді роблять це з майстерністю майстерних фокусників: найважливіший прийом неодмінно «вислизне від вашої уваги. У представлених рецептах всі кухарські «чудеса» викладено найбільш повним і доступним способом. Навіть недосвідчена господиня відразу зрозуміє, як посмажити рибу смачно, апетитно і красиво.

Готуємо в клярі

Незважаючи на популярність такого способу приготування підводних мешканців, далеко не всі знають, як правильно посмажити рибу в клярі.

Склад інгредієнтів:

  • курячі жовтки і білки — 2 шт.;
  • сіль, перець;
  • судак (будь нежирна риба) — 300 г;
  • просеянная борошно — 130 р.

Процес приготування:

  • Очищаємо тушку від луски, потрошимо, видаляємо голову, добре моєму заготовку. Гострим ножем відокремлюємо філе, з допомогою пінцета витягаємо реберні кісточки і м’ясо розрізаємо на невеликі частини. Кожну порцію промокаємо серветками, злегка солимо і перчимо.
  • Компоненти яєць збиваємо окремо. Для отримання кращого результату додаємо в білки трохи солі і обробляємо продукт міксером до утворення щільних піків.
  • З’єднуємо збиті інгредієнти незадовго до обсмажування риби. Змішати просіяне борошно з білками і жовтками. Робимо це виключно руками, щоб пишна біла маса не втратила створену міксером концентрацію повітря. Саме він додасть полужидкому тесту чудовий хрусткий ефект!
  • Потім кожен шматочок риби в приготоване тісто і обережно опускаємо в гарячу олію. Буквально через секунду тісто немов «оживе» – вздуется, перетворившись у пористу, божественно хрустку скоринку.

На гарнір приготуємо легкий салат, риба в клярі — страва наскільки смачне, настільки й поживне.

Як посмажити рибу на сковороді з хрусткою скоринкою

Обов’язково включіть поради та рекомендації представленого рецепти в свою кулінарну скарбничку.

Список продуктів:

  • свіжий короп (інша риба) — від 700 г;
  • петрушка;
  • борошно — 60 г;
  • масло (пісне вершкове);
  • сіль, звичайний цукор, суміш перців;
  • лимон.

Технологія приготування:

  • Рибу очищаємо від луски, відрізаємо голову, хвіст і плавники, видаляємо нутрощі, добре моєму продукт.
  • Для посилення смаку риби влаштовуємо їй особливі «водні процедури». Вливаємо в широкий таз холодну рідину, додаємо сіль і звичайний цукор (на 1 літр — по 1,5 ложки спецій). Поміщаємо тушку на 20 хвилин у «цілющий» склад. Кількість розчину залежить від розміру карпа.
  • Дістаємо рибу з води, ретельно просушуємо паперовими серветками зовні і всередині. Тепер робимо на боках тушки за два неглибоких хрестоподібних розрізу, втираємо в них мелений перець і суміші трав. Перед тепловою обробкою ніколи не поливаємо сиру рибу соком лимона! Цей плід «дружить» виключно з готовим продуктом.
  • Нагріваємо сковороду з рослинним жиром, паніруємо тушку в борошні і стряхиваем зайву частину сипучого складу.
  • Викладаємо коропа в гаряче масло, підсмажуємо до утворення щільної скоринки і потім перевертаємо рибу.
  • Додаємо в посуд вершковий жир. Коли він спіниться, стане коричневим, видавлюємо сік половини лимона і посипаємо блюдо нарубаної петрушкою. Отриманий соус відомий під назвою «чорне масло».

Викладаємо рибу з хрусткою скоринкою на блюдо, поливаємо ароматним складом прямо зі сковороди і насолоджуємося незвичайним смаком приготованого карпа.

Смажимо в духовці

Приємний сюрприз, приготовлений він і для тих, хто вважає себе таким, що відбувся «гуру» в частині приготування риби в печі.

Необхідні компоненти:

  • лимон;
  • масло пісне;
  • риба короп;
  • сіль, перець.
Дивіться також:  Куряча печінка – рецепти з фото. Як смачно приготувати курячу печінку

Порядок приготування:

  • Очищаємо коропа від луски, потрошимо, витягаємо зябра і добре моєму тушку. Хвіст і плавники залишаємо: в запеченому вигляді вони стають хрусткими і смачними.
  • Щоб риба вийшла з коханою скоринкою, ретельно просушуємо паперовими серветками її зовнішню частину і черевце. Перчимо, солимо, потім змащуємо тушку рослинним жиром.
  • Тепер наводимо обіцяний «коронний прийом, який дозволить забезпечити золотистою скоринкою не тільки зовнішню поверхню, але і порожнину риби. Для цього використовуємо зубочистки або бамбукові палички. Вставляємо імпровізовані «розпірки» всередину особини, розкриваючи її черевце як можна ширше. Отриманий ефект побачимо в готовому блюді!
  • Обробляємо деко маслом, акуратно викладаємо на нього карпа і відправляємо на 40 хвилин в духовці (180°C).
  • Дістаємо рибу з духовки, знімаємо наших дерев’яних «помічниць» і викладаємо страву на блюдо. Оскільки короп є жирною рибою, збризкуємо його соком лимона.

Оцінити смак дивовижного м’яса і чудово хрусткої скоринки ви зумієте і без наших підказок!

Минтай, смажений на сковороді

Просте і нехитре блюдо зацікавить оригінальним способом виконання. Подивимося, як можна смачно і гарно підсмажити рибу минтай.

Перелік продуктів:

  • крохмаль — 30 г;
  • соус соєвий — 40 г;
  • вино (краще, портвейн) — 15 мл;
  • філе минтая — до 1 кг;
  • жир свинячий — 100 г;
  • цибулина;
  • звичайний цукор — 10 г;
  • глюконат натрію (харчова добавка) — на кінчику ножа.

Особливості приготування:

  • Рибу добре миємо, промокаємо паперовими рушниками, поділяємо на порційні частини.
  • Дрібно шаткуємо цибулю без лушпиння і пасеруємо 2 хвилини в свинячому жирі. Потім викладаємо до овочевої нарізці шматочки минтая. Обсмажуємо обидві сторони риби до міцної рожевої скоринки.
  • Розчиняємо в чаші зі склянкою води всі спеції, приєднуємо соєвий соус, вино, сіль і звичайний цукор. Заливаємо суміш в сковороду з рибою і тушкуємо 6 хвилин.
  • Крохмаль розводимо в 50 мл питної води, додаємо густий розчин до продуктів, нагріваємо їх до температури кипіння і вимикаємо вогонь.

Минтай, приготований на сковороді з додаванням крохмалю, — дивно приємне і вельми пікантне страва.

Як смачно посмажити червону рибу

Зіпсувати цей делікатес практично неможливо. Однак приготування якісного страви також має певні кулінарні тонкощі.

Необхідні продукти:

  • свіжа сьомга — 500 г;
  • масло пісне;
  • лимон;
  • часник сушений в гранулах;
  • сіль, перець білий, сухі трави.

Методика приготування:

  • Шматок риби використовуємо неодмінно зі шкіркою. Моєму його, промокаємо серветками, посипаємо перцем, сіллю, сушеними травами і часником (за бажанням).
  • Нагріваємо сковороду до гарячого, але не розжареного стану. Викладаємо сьомгу на суху поверхню скоринкою вниз.
  • Через 5 хвилин зрушуємо тушку в бік і змащуємо маслом жаровню. Робимо це за допомогою пензлика. Червона риба — продукт жирний сам по собі, тому тонкий шар масла необхідний виключно для створення улюбленої золотистої скоринки.
  • Через 5 хвилин перевертаємо сьомгу вгору шкірою, зменшуємо інтенсивність нагрівання і смажимо в закритому вигляді, щоб забезпечити готовність внутрішньої частини продукту.

Розміщуємо розкішне страву на сервірувальній посуді, збризкуємо його соком лимона і прикрашаємо улюбленої зеленню.

Мойва, смажена в борошні

А тепер дізнаємося, як смачно посмажити рибу, щоб забезпечити сімейний сніданок або вечерю корисним і ситним блюдом.

Перелік інгредієнтів:

  • олія (соняшникова чи оливкова);
  • борошно — 100 г;
  • мойва — 500 г;
  • сіль, перець.
Дивіться також:  Плов з перловки – 7 смачних рецептів

Поетапне приготування:

  • Самий трудомісткий процес — чистка риби. Надягаємо рукавички — і вперед! Не забуваємо мойву випатрати, витягти з голів зябра. Хтось просто відрізає цю частину тушки, але це значить позбавити себе «хрусткого» задоволення. Вирішуйте самі, як вчинити.
  • Митий рибу ретельно просушуємо серветками і обвалюють у борошні, з’єднаної з перцем і сіллю. Обсмажуємо тушки до апетитної скоринки на гарячій сковороді з маслом.

Готову мойву залишаємо на паперових рушниках, позбавляючи від зайвого жиру. Подаємо до столу і «хрустим» на здоров’я!

Рецепт приготування хека

Хек – дуже смачна риба з кілька сухим м’ясом. Однак на те ми і кулінарні «маги», щоб творити маленькі дива.

Набір продуктів:

  • масло вершкове — 100 г;
  • яйця — 2 шт.;
  • тушки хека — 3 шт.;
  • половина батона;
  • сіль, перець.

Процес приготування:

  • Заповнити відсутні в м’ясі риби соковиті якості досить просто. На допомогу прийдуть домашні сухарі. Для цього подрібнюємо м’якоть батона до крихти і сушимо її 60 хвилин на деку в духовці (100°C).
  • Очищаємо хека від луски, потрошимо і моєму тушку, не забуваючи прибирати з черевця темну плівку. Просушуємо заготівлю серветками, потім знімаємо філе і видаляємо з нього реберні кісточки.
  • Поміщаємо яйце в піалу, додаємо ложку крижаної води і виделкою добре збовтуємо компоненти суміші.
  • Нагріваємо сковороду з олією. Хлібні крихти висипаємо на плоску тарілку.
  • Потім кожен шматок хека в яєчному складі, обвалюємо у колишніх сухарях і викладаємо в гаряче масло. Воно не тільки передасть риби свої жирні якості, але і забезпечить її чудово рум’яним відтінком. Спостерігаємо за тим, щоб продукт не підгорів.

Можливо, є й інші непогані способи приготування хека на сковороді, але цей — найкращий!

Риба на сковороді-гриль

Приготувати ефектне блюдо з золотистими смугами доступно не тільки на спеціальному обладнанні, але і при використанні сковороди-гриль.

Необхідні компоненти:

  • олія (оливкова або соняшникова) — 150 мл;
  • тушка скумбрії;
  • перець, сіль;
  • лимон.

Послідовність приготування:

  • Рибу потрошимо, відокремлюємо голову, моєму, промокаємо паперовими серветками. Тепер акуратно надрізаємо тушку по центру з внутрішньої сторони, залишаючи скумбрію в цілому стані. Витягаємо хребет і реберні кістки, розкриваємо рибу, як книгу.
  • Отриманий пласт солимо і перчимо, поливаємо олією оливок і втираємо його в м’ясо скумбрії. Таким способом обробляємо всю тушку.
  • Добре нагріваємо сковороду-гриль, за допомогою пензлика змащуємо дно рослинним жиром і викладаємо рибний пласт на ребристу поверхню посуду. Смажимо скумбрію до появи скоринки (7 – 8 хвилин), після чого перевертаємо її і повторюємо процес теплової обробки.
  • Перед закінченням приготування маємо по центру риби (знизу вгору) три кружечка нарізаного лимона. Більше не поміститься. Притискаємо лопаткою часточки до тушки, щоб вона ввібрала в себе ароматний сік. Кількох секунд цілком достатньо.

Прибираємо шматочки плода і через дві хвилини викладаємо рибу на блюдо. Прекрасним гарніром до такого страві стане молода картопля з пером цибулі і гілочками кропу.

Як посмажити рибу в мультиварці

Зробити це досить просто. Розумний агрегат не тільки полегшить процес приготування їжі, але і зробить її найбільш смачною і корисною.

Необхідні продукти:

  • олія (соняшникова чи оливкова);
  • горошини перцю — 5 шт.;
  • тушка горбуші (можна товстолобик, лосось, короп) — 500 г;
  • сіль, імбир, сухі трави за уподобанням.
Дивіться також:  Гусак в духовці – 9 рецептів приготування

Порядок приготування:

  • Рибу очищаємо від луски і нутрощів, добре моєму тушку, відрізаємо плавники і голову.
  • Головна інтрига смачного рецепта рибного блюда завжди криється в обов’язковому використанні підібраного складу спецій. Подрібнюємо в ступі сіль, сухі трави, горошини перцю, коріандр, інші улюблені приправи. Діємо без фанатизму, щоб замість ароматної суміші не отримати «пил».
  • Ретельно промазуємо горбушу приготованим складом і залишаємо на годину в тарілці маринуватися.
  • Тепер поділяємо тушку на порційні частини. Щоб шматки просмажаться до бажаної незрівнянної скоринки, вони повинні бути не дуже товсті.
  • Вливаємо в чашу агрегату пісне масло, нагріваємо жир і викладаємо в нього рибу, намагаючись забезпечити кожну порцію «особистим» простором. Встановлюємо на 20 – 30 хвилин режим «Смаження». Час приготування залежить від розмірів стейків.

Краса і користь смачної страви, чистота кухні, відсутність кіптяви та неприємних запахів — вагомі переваги приготування риби саме в мультиварці!

Смажена риба по-тайськи

Було б великою помилкою не скористатися досвідом тайської кухні, в якій приготування рибних страв доведено до досконалості.

Склад інгредієнтів:

  • соус соєвий — 3 ст. л.;
  • морський окунь — 500 г;
  • цибулина;
  • кетчуп 50 г;
  • ананас у свіжому або консервованому вигляді — ½ частину плода;
  • питна вода — 250 мл;
  • масло пісне — 200 мл;
  • оцет яблучний — 15 мл;
  • борошно — 60 г;
  • томати — 100 г;
  • звичайний цукор — 25 г;
  • крохмаль (кукурудзяний або картопляний) — 30 г;
  • листя коріандру, перо цибулі — елементи прикраси.

Спосіб приготування:

  • Приступаючи до оброблення риби, в першу чергу видаляємо її «колючо-ріжуча зброя» — спинний плавник, який містить отруйні залози. Отримані рани дуже болючі! Тепер знімаємо луску, виймаємо нутрощі і відрізаємо голову. У ній немає нічого смачного, навіть «похрумтіти» нічим.
  • Великого окуня поділяємо на стейки, які поливаємо сумішшю з яблучного оцту і соєвого соусу. Перемішуємо продукти і залишаємо на півгодини настоюватися.
  • Далі використовуємо сковороду вок. Завдяки високим бортах і невеликого дну їжа в цьому посуді готується швидко і рівномірно. Добре нагріваємо в ній третину склянки рослинного жиру, обсмажуємо панированную в борошні рибу на сильному вогні. Окунь повинен знайти міцну кірку, але не бути до кінця готовий.
  • Дістаємо золотисті шматки з масла і ретельно миємо сковороду. Знову нагріваємо жир і тушкуємо в нього нашатковану кубиками цибулю разом з крупно нарізаними помідорами. Через 2 хвилини додаємо половину ананаса, порізаного невеликими кубиками.
  • Через 60 секунд приєднуємо інші компоненти: оцет, питну воду, соєвий соус, білий цукор, кетчуп. Продовжуємо приготування ще чотири хвилини, потім поміщаємо до інших компонентів ложку крохмалю, розведеного в чверті склянки води. Перемішуємо соус, додаємо в нього стейки окуня, злегка прогріваємо продукти і закінчуємо процес.

Смажений морський окунь, доповнений розкішним кисло-солодким соусом, готовий до дегустації. Традиційно прикрашаємо страву зеленою цибулею або листям коріандру.

Наш цікавий розділ кулінарії постійно поповнюється новими смачними рецептами. З них ви дізнаєтеся масу нової інформації про те, як посмажити рибу або приготувати її іншим, самим цікавим і оригінальним способом.