Як посолити оселедець – 10 рецептів в домашніх умовах

Багато господинь рано чи пізно замислюються над питанням: як посолити оселедець? Є достатня кількість різноманітних рецептів, які перевірені часом і тисячами задоволених любителів солоної риби.

Важливо! Лавровий лист і перець горошком (чорний і запашний) – обов’язкова умова кожного рецепту. Додаємо їх до смаку та особистих уподобань.

Як засолити слабосолону оселедець

Метод приписує обов’язкове використання літрової тари.

На 3 оселедця і 750 мл води беремо:

  • 135 г солі;
  • 75 г цукру;
  • 30 мл оцту.

Починаємо з розведення у воді цукру і солі. Слідом закидаємо лаврове листя і горошини перцю. Вливаємо оцет по завершенні кип’ятіння. Беремо 9% – столовий, яблучний або будь-який інший.

Оселедець заливаємо розсолом, але ще теплим маринадом.

Солити оселедець слід протягом доби. Згодом ви зможете насолодитися чудовим смаком.

Важливо! Щільна кришка – обов’язкова умова. Інакше весь вміст холодильника просочиться приємними ароматами.

З цибулею та оцтом в маслі

Щоб смачно посолити оселедець, візьмемо:

  • 3 оселедця;
  • цибулину;
  • сіль – 75 г;
  • цукор – 37 г;
  • оцет (9%) – 8 мл;
  • масло – 20 мл;
  • кріп сушений;
  • близько 100-150 мл води.

На підготовку буде потрібно близько 20 хвилин і добу на засолку:

  • Цибулю, нашатковану кільцями, заливаємо кислотою і злегка сминаем руками.
  • В цей час знімаємо філе з кістки.
  • У банку на дно викладаємо лаврушку. Слідом філе, маринована цибуля.
  • Заливаємо все олією, змішаним зі спеціями і зеленню.
  • Заливаємо все водою і, закривши кришкою, струшуємо для рівномірного розподілу розсолу.
  • Вичікуємо 24 години при зберіганні у холодильнику.

Рецепт на швидку руку

Якщо часу на тривалу підготовку оселедця немає, а засолити її важливо, втілюйте в життя наступний рецепт.

Підготуйте на 2 оселедця:

  • сіль – 300 г;
  • вода – 1 л.

Як засолити оселедець?

  • У крутому окропі розводимо сіль, закидаємо залишкові інгредієнти (лаврушку, перець).
  • Непотрошеную, але промиту рибу заливаємо постигла водою зі спеціями.
  • Солимо, дотримуючись температурний режим: годину – при 15-20°C (кімнатна) і 1,5 дня – при зниженій.
Дивіться також:  Цвітна капуста з яйцем – 7 рецептів приготування на сковороді в духовці і в мультиварці

Оселедець, засолена в розсолі шматочками

На 1 велику особина підготуємо:

  • літр води;
  • цибуля;
  • 25 г цукру;
  • 30 г солі;
  • олія рафінована – 17 мл
  • Розкриваємо кращі аромати і смаки спецій через кип’ятіння у воді.
  • Нарізаємо оселедець на рівні шматочки.
  • Шаткуємо цибулю, укладаємо поверх риби.
  • Заливаємо все холодним розсолом. Не забуваємо про масло!

Через добу насолоджуємося чудовим блюдом.

Риба пряного засолу

Для великої особини візьмемо:

  • сіль – 100 р;
  • воду – 1000 мл;
  • цукор – 50 г;
  • кілька парасольок гвоздики;
  • кмин.
  • Без розбору закидаємо все в чан.
  • Кип’ятимо.
  • Поки остигає розсіл для оселедця, займемося рибою. Відокремлюємо філе, намагаючись максимально видалити кісточки з м’якоті.
  • Викладаємо оселедець в чашу, де планується засолювання риби. Маринад повинен повністю покривати філе.
  • Соління варто продовжувати протягом 2-х діб. Місце зберігання: холодильник.

Готуємо з гірчицею

Даний рецепт не потребує оброблення риби, приписуючи використання цілих тушок.

Підготуємо:

  • 2 великі оселедця;
  • гірчиця – 2 ст. л.;
  • 150 г солі;
  • 75 г цукру;
  • за ст. л. сушеного кропу і коріандру;
  • 1000 мл води.

Слід спочатку зробити розсіл:

  • У бік тимчасово прибираємо оселедець, гірчицю і починаємо робити розсіл. Воду з доданими інгредієнтами кип’ятимо і ставимо остуджуватися.
  • В цей час підготуємо оселедець: потрошимо.
  • Промазуємо рибу гірчицею – у розрахунку столова ложка на одну рибину.
  • Занурюємо оселедець в маринаді.

Озбройтеся терпінням. Готовим блюдом ви зможете насолодитися лише через дві доби.

Як смачно засолити оселедець цілком

На 1 цілую, випатрану рибу:

  • літр води;
  • 90 г солі;
  • 17 г цукру;
  • 3 гвоздички.
  • Розчин, що включає всі вищезазначені компоненти, кип’ятимо, а потім охолоджуємо. Заливаємо їм цілу рибу.
  • Чекаємо 48 годин і насолоджуємося.

Рада! Беремо ємність, в якій оселедець не буде піддаватися деформації: пряма форма невелика по площі.

Сухий посол риби

Відійдемо від маринадів і розсолів. Зробимо смачну оселедець без них! Як? Методом сухого засолу.

Дивіться також:  Вівсяні оладки — 7 рецептів приготування дієтичної страви

Він полягає в дотриманні наступних кроків:

  • Оселедець замочуємо в прохолодній воді, без використання будь-яких спецій і трав – 60 хвилин достатньо.
  • Приступаємо до оброблення риби: зрізаємо голову, вилучаємо потрухи.
  • Після промивання злегка просушуємо тушку рушником.
  • Змішуємо 2 ст. л. солі, ст. л. цукру. Готовою сумішшю, в яку також допустимо додати улюблені трави і прянощі, натираємо рибу.
  • Обертаємо рибку харчовою плівкою: 3 шари – і залишаємо на 4 години.
  • Після закінчення зазначеного часу зайву сіль змиваємо, рибу обсушуємо.
  • Риба, цибуля і масло – така черговість повинна дотримуватися при наступному приготуванні.

Через 30-50 хвилин ви зможете насолодитися смачною солоної оселедцем.

Засолювання по-голландськи

Рецепт для цінителів тонкого вишуканого смаку.

Підготуємо:

  • 2 оселедця;
  • 2 цибулини;
  • 1/2 лимона;
  • 30 г цукру;
  • морквина.

Складові нарізаємо наступним чином:

  • філе оселедця на шматочки шириною 2 см;
  • лимон – тоненькими півколами;
  • цибулю – кільцями;
  • морква – в крупну тертку.

Виконуємо важливу послідовність шарів:

  • Цибуля.
  • Лаврушка
  • Частина моркви.
  • Лимон.
  • Щіпка цукру і солі.
  • Рівний шар риби.

Повторюємо, наскільки вистачить оселедця. Не забуваємо: злегка утрамбувати.

Витримуємо 64 години в холодильнику.

Оселедець по-голландськи, приготовлена даним методом, має ніжну текстуру філе з легким солодким відтінком.

Засолена по-корейськи

Для цінителів рецептів, дарують незвичайні смакові поєднання.

Візьмемо:

  • 2 середні оселедця;
  • цибуля – 3 головки;
  • перець стручковий гострий дрібно нашатковану – ч. л.;
  • сіль – 30 г;
  • коріандр – щіпка;
  • олія – 150 мл;
  • томатна паста – 2 ст. л.;
  • перець запашний – 7 горошин;
  • паприка солодка – ч. л.;
  • цукор – щіпка;
  • оцет (9%) – 100 мл

Виконуємо кроки:

  • Спочатку маринад. Змішуємо олію, томатну пасту, спеції, гострий перець (можна замінити меленим). В режимі середнього вогню доводимо до закипання і проварюємо близько хвилини. Знімаємо з плити і вводимо оцет.
  • Філе оселедця нарізаємо довгастими шматками шириною близько сантиметра.
  • Чергуючи шари, викладаємо оселедець і цибульні кільця.
  • Рясно заливаємо все маринадом і відправляємо на добу в холод.
Дивіться також:  Домашні сосиски – 5 рецептів, як зробити сосиски своїми руками в домашніх умовах

Оселедець ідеальна як індивідуальне блюдо вприкуску з житнім хлібом.

Як вибрати і швидко очистити рибу для засолювання

При виборі фавориткою варто робити океанічні свіжоморожені особини. Щодо морської риби: від неї варто відмовитися – вона може містити важкі метали.

Крім віднесеності риби до місця вилову звертаємо пильну увагу на зовнішній вигляд: оселедець не повинна містити вм’ятини, пошкодження. Повинна мати характерну рівномірне забарвлення спини. Відмінною особливістю якісної свіжої риби також можна назвати щільне прилягання до тіла плавців.

Обов’язково: світлі очі без помутнінь. Вони є індикатором свіжості. Риба без голови – як кіт у мішку.

Існує кілька варіантів відповіді на питання: як почистити оселедець. Наведемо деякі з них:

Для отримання рівного філе.

У основи голови перерезаем хребет і акуратно тягнемо голову на себе, видаляючи при цьому більшу частину кісток. Розпорюємо черевце, видаляють нутрощі і чорну плівку. Зрізаємо плавники, хвіст.

Робимо розріз від голови до хвоста, практично торкаючись хребта, і акуратно знімаємо шкіру по обидві сторони.

Знімаємо м’ясо з кістки, видаляючи залишки кісток.

Розбираємо рибу, як за способом бабусі Емми.

За допомогою ножиць позбавляємося від голови і хвоста. Робимо поздовжній надріз по хребту і видаляємо очеревину, видаляють нутрощі. Видаляємо шкірку, стягуючи її панчохою від хвоста до голови. Відокремлюючи м’ясо від кісток пальцями.

Дрібні кістки вилучаємо пінцетом.

У разі засолювання риби шматочками або тушкою просто потрошимо і видаляємо плавці.

Варто знати! Досвідчені кулінари вважають, що оселедець виходить максимально смачною при засолюванні цілком, тобто без попереднього патрання. Але в такому разі засолювання займе більш тривалий термін.

Порада досвідчених кулінарів: якщо оселедець, яку ви солили, ввібрала в себе більшу кількість солі, ніж очікувалося: виправте проблему з допомогою вимочування риби в холодному молоці. Всього 2 години і риба врятована!