Як правильно сушити гриби

Для найбільшого збереження ароматичних і корисних речовин, які містяться в лісових грибах, їх краще засушити.

 

Підготуємо гриби до сушіння

 

Для засушування краще брати трубчасті гриби, тому що в пластинчастих може з’являтися гіркоту. Гриби, зібрані при сухій сонячній погоді повинні бути міцні і не червиві.

Перед сушінням гриби краще не мити, вони можуть увібрати непотрібну вологу, втратити свій аромат, а в подальшому можуть покритися пліснявою. Але скрупульозна очищення не завадить. Очищайте від землі, хвої, протріть м’якою серветкою або щіткою. Вже засушені гриби можна промити кращим способом, безпосередньо перед готуванням.

Якщо попалися дуже великі гриби, то розріжте їх навпіл або на 4 честі. У грибків середнього і маленького розміру можна відокремити капелюшки від ніжок. Зовсім невеликого розміру засушіть цілком, так вони в приготованому блюді будуть виглядати ефектніше.

Гриби можна нарізати у вигляді локшини, тоді вони швидше висохнуть, і цікаво будуть виглядати в стравах.

Правильно висушений гриб сухий на дотик, трошки може гнутися, а при незначному натисканні розламується. Вага славно висушених грибів не повинен бути більше 10-14% від ваги свіжих.

Сушимо гриби на сонці і повітрі

Для цього способу сушіння підготуйте міцну нитку. Виберіть приміщення, яке буде добре провітрюватися, затінене (горище, критий балкон). Нанизайте гриби на нитку і розвісьте. Можна зробити по-іншому – растлите гриби на чистому папері, полотні, листі обов’язково у один пласт. У такому разі грибочки вже підсохнуть через кілька днів. При випадку, коли сушка пройшла не до кінця, з якихось причин, то досушити грибочке зможете в духовці.

Такі гриби, як зморшки і рядки краще сушити тільки повітряним способом і цілком. Їх протягують на нитку або ж поміщають окремо в марлеві мішечки, капронові панчохи і залишають сушитися близько 6 місяців в приміщенні.

Дивіться також:  Рецепт краснодарського соусу

Сушка грибів в духовці:

Грибочки покладіть на деко ніжками вниз, щоб утворився один шар. Температуру в духовці виставте на 60 або 70 градусів. Щоб була циркуляція повітря, можете трохи відкрити дверцята духової шафи. При цьому буде виходити і зайва волога.

Сушка грибів у пічці:

Першим ділом з печі потрібно вимести всю попіл. Тепер можете розставляти решітки з грибочками. При відсутності у решіток підставок, їх можна замінити цеглинками. Температура в печі не повинна перевищувати 70 градусів інакше гриби можуть підсмажитися. А якщо температура буде набагато нижче, то грибочки можуть закиснути.

Заслінку краще залиште прочиненими, щоб була циркуляція повітря, в кінці сушіння можна відкрити повністю. Гриби різного розміру можуть подсушиваться нерівномірно, тому перевіряйте їх і вже висушені примірники виймайте.

Просушування грибів в мікрохвильовці:

На тарілці або спеціальній решітці потрібно розкласти гриби в один шар. Потужність виставляйте мінімальну, а час на 20 хвилин. Після цього необхідно відчинити дверцята і дати можливість провітриться близько 10 хвилин. Так, повторюйте кілька разів. Таким чином, можна просушити велика кількість грибів.