Як правильно варити гречку на воді – 5 рецептів

Знаючи, як варити гречку правильно на основі звичайної питної води, господиня зможе швидко приготувати смачний бюджетний сніданок або гарнір. Головне, дотримуватися точні пропорції крупи і рідини. А, крім того, з’ясувати, скільки часу готувати обговорюване блюдо.

Як правильно варити гречку на воді в каструлі?

Найчастіше для приготування гречки на воді використовується звичайна плита і каструля з тонкими стінками. Рідина використовується фільтрована некипяченая.

Інгредієнти: 1 стакан гречаної крупи, 2 склянки води, кам’яна сіль за смаком, трохи цукру, селянське вершкове масло.

  • Першим ділом крупа ретельно перебирається від непотрібних домішок і сміття, промивається. Зіпсовані або темні жорсткі зернятка будуть неприємно скрипіти на зубах і сильно зіпсують смак їжі.
  • Гречка засипається в обрану каструлю, зверху заливається водою комфортної температури. Відразу додаються інші заявлені в рецепти компоненти (крім масла).
  • Коли вміст каструлі закипить, підігрів плити доводиться до мінімального.
  • Тушкуватися страва до повного всмоктування рідини крупою. Готова крупа присмачується порцією вершкового масла.

    Скільки часу готувати гречку?

    Щоб не зіпсувати частування, потрібно точно знати, скільки часу готувати гречку. В іншому випадку можна легко приготувати горілу кашу або зовсім залишити зернятка недовареними.



     

    В середньому для приготування обговорюваної крупи на плиті виявляється досить 17-20 хвилин. Правильний результат являє собою гречку розсипчастою структури, яка повністю увібрала в себе рідкий компонент.

    Бажано вже готову кашу прямо у каструлі обернути пледом. Через півгодинки страва добре упариться і стане ще більш апетитним.

    Пропорції води і гречки

    Не менш важливими є правильні пропорції сухих і рідких компонентів. Щоб частування вийшло розсипчастим, необхідно використовувати на 1 частину гречки 2 частини рідини.

    Якщо каша вариться для самих маленьких членів сім’ї, то кількість води можна сміливо збільшувати в 1,5-2 рази. Інакше дитині буде складно вживати суховатую для нього розсипчасту гречку.

    Дивіться також:  Індокачка – 6 рецептів на будь-який випадок

    Як варити гречку в мультиварці?

    Інгредієнти: 280 г гречаної крупи, 630 мл фільтрованої води, 1-2 дрібку солі, цукровий пісок за смаком, вершкове або топлене масло. Як правильно і смачно варити гречку в мультиварці, розповідається далі.

  • Спочатку крупа добре промивається від сміття. В процесі неодноразово змінюється вода. Видаляються всі чорні крупинки. А ось замочувати гречку не потрібно.
  • Підготовлена крупа висипається в чашу приладу і відразу присаливается. За смаком можна додати і цукровий пісок.
  • Зверху виливається не холодна вода.
  • Для приготування гречки, таким чином, підійдуть різні програми «розумної каструлі». Наприклад, «Каша», «Плов» або «Крупи». Нудитися під кришкою частування буде трохи менше півгодини.

    Готуємо в мікрохвильовці

    Інгредієнти: половина склянки гречаної крупи, в 2 рази більше фільтрованої води, кухонна сіль на кінчику ложки, 1 ст. ложка рафінованої олії, невеликий пучок свіжого кропу і петрушки, ароматні трави.

  • Суха крупа відразу засипається в чашу, підходить для використання в мікрохвильовій печі. Це може бути звичайна глибока скляна миска.
  • Гречка зверху заливають очищеною водою будь-якої температури.
  • Інгредієнти перемішуються, ємність накривається кришкою і відправляється в мікрохвильовку на 5-6 хвилин при максимальній потужності.
  • Далі в чашу доливають ще трохи рідини, маса солиться, поливається маслом, посипається ароматними травами і сіллю. Ємність знову відправляється в піч на таку ж кількість часу.
  • Готова страва подається з рубаною зеленню.

    Гречка в пакетах — секрети варіння

    Сьогодні дуже популярні серед покупців крупи, розфасовані в порційні пакетики. Така хитрість допомагає захистити страва від пригорання, а, крім того, в цілому дозволяє спростити процес приготування улюбленої каші.

     

    На два пакетики розфасованої гречки береться 1,5 літра фільтрованої питної води. Рідина просто солиться за смаком, доводиться до кипіння, після чого в неї опускаються пакети з крупою. Деякі господині для більш яскравого аромату каші занурюють у воду також 1-2 лаврові листочки.

    Дивіться також:  Таджицький плов – 8 рецептів приготування

    Крупа вариться в спеціальних пакетиках всього 17-20 хвилин. При цьому зовсім не обов’язково накривати каструлю кришкою.

    Далі пакет з готової гречей просто відкидається на друшляк. Коли рідина стече, можна розрізати упаковку та викладати страву на тарілку. На цьому етапі за бажанням частування присмачується розтопленим вершковим маслом та іншими смачними добавками. Можна використовувати роздавлений часник, оливкове масло, подрібнену зелень і т. п.

    Запарена гречка в термосі

    Такий варіант страви зазвичай готується під час лікувальної дієти або для схуднення. Запарена гречка виходить особливо низькокалорійної. Крім того, вона зберігає в собі всі корисні речовини. Вживати готовий продукт можна тільки протягом доби. Тому не варто використовувати занадто велика кількість крупи з запасом.

    Інгредієнти: 1 частина гречки, 2 частини чистої кип’яченої води, сіль за смаком.

  • Насамперед гречана крупа ретельно перебирається і промивається проточною водою. Це позбавить її від сміття і від темних подгорелых зерняток, непридатних до вживання.
  • Гречка висипається в чистий термос. Зверху виливається заявленої кількість очищеної підсоленої води. Рідина використовується трохи теплої температури.
  • Далі ємність щільно закривається кришкою і залишають на всю ніч в природних умовах.
  • За таким рецептом страва виходить максимально корисним, але злегка сухим і жорстким. Якщо захочеться приготувати більш напоминающуюся по структурі кашу, то запарювати крупу потрібно не теплою водою, а крутим окропом. Далі гречка також залишають на всю ніч. В цілому сніданок буде повністю готовий через 7-8 годин.