Як правильно варити каву – 11 рецептів

Кава, як і будь-який інший напій, треба вміти правильно готувати. Зробити це можна, використовуючи різні пристосування (турку, кавоварку, кавоварку або навіть звичайну каструлю). Щоб бажаний напій дійсно вийшов по-справжньому смачним і ароматним, необхідно чітко знати, як правильно варити каву. Адже в будь-якому з перерахованих варіантів має свої правила і тонкощі, які обов’язково потрібно дотримуватися.

Як правильно варити каву в турці на плиті

Здавна посудом, яка традиційно використовується для варіння кави, є турка. Це металева посудина з ручкою, зроблений у формі усіченого конуса.

Завдяки широкому дну вміст швидко нагрівається, а вузьке горлечко забезпечує мінімальне випаровування вологи.

Крім того, гуща в цій посудині дуже швидко осідає. Зварити в турці кава можна на відкритому вогні або на гарячому піску. В умовах домашньої кухні це найзручніше робити на плиті. Для роботи крім турки і чашки знадобляться наступні основні компоненти:

  • пів склянки води;
  • 2 чайні ложечки (з гіркою) меленої кави;
  • 15 грам цукру;
  • трішки солі.

Як правильно варити каву в турці:

  • Першим ділом посуд перед роботою треба злегка прогріти. Тому турку потрібно потримати трохи на плиті або обдати окропом.
  • Висипати в неї каву.
  • Додати цукор. Фахівці стверджують, що такий напій повинен бути або дуже солодким, або зовсім гірким. Часткове зменшення кількості цукру призведе тільки до втрати його смаку.
  • Залити в турку воду. Вона повинна бути майже крижаною.
  • Процес варіння вести на малому вогні. При цьому вона не повинна кипіти. Як тільки піна, що утворилася зверху, почне підніматися, турку треба відразу ж зняти з вогню.
  • Почекати 6-7 секунд і ще пару раз повторити цю процедуру. Тут треба стежити, щоб «шапка» з піни не лопнула. Інакше напій втратить свій неповторний аромат.
  • Акуратно стукнути туркою про стіл. Це потрібно, щоб гуща опустилася вниз.
  • Прогріти чашки, наповнивши їх окропом.
  • Воду злити, а в теплу посуд одразу налити кави.
  • Почекати пару хвилин, поки зважені частинки осядуть на дно.

Після цього ароматну каву можна пити із задоволенням.