Як правильно варити каву в турці на плиті

Як варити каву в турці на плиті? Подібне питання хвилює багатьох кавоманів, адже цей спосіб приготування напою дозволяє розкрити всі кращі якості зерен. Хочете пити смачний, ароматний, свіжозаварений кави? Тоді дотримуйтесь наших рекомендацій.

Вибір кави для варіння будинку

Перш ніж говорити про принципи приготування кави в турці (джезві), потрібно правильно підібрати сировину для напою.

Почати, мабуть, варто з сорту кави.

  • Найбільш популярний варіант – арабіка. Напій з таких зерен виходить з характерним смаком, в якому присутні нотки гіркоти і кислинки.
  • Справжнім гурманам за душі робуста. Його відмінність від арабіки в специфічній терпкості і фортеці приготованого напою.

Помел кави також має величезне значення.

Фахівці виділяють такі його типи:

  • Грубий (великий). Такий помел ідеально підходить для варіння в турці. Кава виходить без осаду, має яскраво виражений смак і аромат.
  • Середній і дрібний. Такий помел може давати видимий осад. Багатьом гурманам ця особливість напою не по душі.

Про якість кавових зерен говорить їх клас. Бариста заявляють, що краще зупинитися на преміум класі. В цьому випадку склад зерен буде однорідним, без суттєвої різниці в розмірах бобів.

Ступінь обжарювання кожен любитель кави вибирає індивідуально, на свій розсуд.

  • Якщо вам до вподоби фортеця і насиченість напою, зупиніться на кавових зернах другої і третьої ступеня обжарювання.
  • Цінителям м’яких, «слабких» напоїв підійде перша категорія.
  • Ну а щоб отримати дуже міцну чашечку кави, вибирайте зерна четвертого ступеня обжарювання.

Всю необхідну інформацію про каву можна знайти на упаковці (лицьова сторона). Не використовуйте низькосортні зерна, спокусившись на їх ціну. В цьому випадку смак напою буде кислим, ненасиченим.

Як правильно варити каву в турці на плиті

Принципи варіння кави дещо відрізняються, залежно від того, на якій плиті здійснюється процес.

Дивіться також:  Лимонад в домашніх умовах – 8 рецептів як зробити

На газовій

Правильно варити каву на газовій плиті досить просто:

  • Якщо ви віддаєте перевагу пити напій з цукром, покладіть його на дно турки і поставте ємність на повільний вогонь. Цукор повинен придбати коричневий відтінок, це буде свідчити про його карамелізації.
  • Насипте в турку мелена кава і спеції (за бажанням).
  • Залийте холодною водою (вузьке горлечко).

Перевага газової плити в тому, що ви самостійно можете контролювати потужність вогню. Чим повільніше він буде, тим насиченішим вийде ваш напій.

Заважати кави під час приготування не потрібно, в іншому випадку густої пишної піни у вас не вийде. Якщо боїтеся, що напій пригорить, круговими рухами обертайте турку, але робити це можна не більше 2 разів.

Як тільки помітите, що пінка почала підніматися вгору, зробіть менше вогонь і приберіть посудину з плити. Після того, як пінка трохи осяде, повторіть процес. Рекомендується доводити каву до кипіння 2 – 3 рази.

На індукційній

Особливість індукційних плит в тому, що нагрівання відбувається нерівномірно, імпульсно, температура постійно «скаче».

Щоб не переварити кави, бариста рекомендують купувати турки з феромагнітної вставкою. Якщо такої посудини не знайшлося, є спеціальні диски з цього матеріалу. Вони ставляться на плиту в процесі приготування напою.

Як тільки ви помітите, що індукційна плита почала надмірно нагріватися, просто підніміть турку. Ферромагнит припинить нагрівання, а після того, як повернете на місце – знову включить.

На керамічній

На керамічній плиті температура теж розподіляється нерівномірно і може різко зрости.

Варіант з феромагнітної туркою також буде найкращим при варінні кави на такій плиті.

Класичний каву в турці з пінкою

Пінка – приємний бонус до смачної кави.

Приготувати напій не становить праці:

  • Нагрійте турку. Покладіть цукор і 10 г меленої кави преміум класу.
  • Додайте очищену (некип’ячену) воду.
  • Поставте джезву на повільний вогонь.
  • Як тільки з’явилася бажана пінка, зачекайте кілька хвилин і відставляйте турку з плити.
  • Повторюйте процес кілька разів.
Дивіться також:  Кава Лавацца: види і опис, як готувати, щоб було смачно

Щоб напій вийшов з густою пінкою, потрібно дотримуватися такі нехитрі правила:

  • Вибирайте бутильовану воду. У ній немає домішок і солей, які додають жорсткості.
  • Поклавши в турку цукор і зерна кави, їх потрібно обов’язково перемішати. Це і є основа пінки.
  • Не дайте напою закипіти. У цьому випадку пінка перетворитися на звичайні бульбашки на поверхні кави.
  • Знімайте турку з вогню мінімум 3 рази (але не більше 5). Пінка буде не тільки пишною, але і стійкою.

Звертайте увагу на якість кавових зерен. Зробити пінку з низькими сортами кави не вдасться.

Варіант з додаванням кориці

Багато хто любить готувати каву в турці будинку з додаванням кориці. Ця пряність не тільки надає напою неповторний, приємний смак і аромат, але і допомагає впоратися з голодом, знижує апетит.

Рецепт приготування напою наступний:

  • джерельна або бутильована вода – 100 мл;
  • цукор – чайна ложка;
  • мелена кава – 25 г;
  • кориця – 5 р.

Процес приготування кави:

  • У чисту, прогріту турку покладіть цукор, кава і корицю.
  • Перемішайте компоненти, тримайте посудину над вогнем.
  • Налийте воду.
  • Поставте джезву на плиту і чекайте появи пінки. Як тільки вона почне збільшуватися в розмірах і повзти вгору, зніміть турку з плити.
  • Повторіть процес 3 – 4 рази.

Деякі кавомани люблять додавати корицю вже в готовий напій, просто посипаючи його зверху. Цей спосіб не дуже хороший, оскільки пряність не встигає розкритися. Це відбивається на смаку і ароматі кави з корицею.

Рецепт з молоком

Кава з молоком припадає до душі не кожному гурману. Напій набуває м’який смак, втрачає свою міцність.

Рецепт кави в турці з молоком наступний:

  • молоко (жирність не менше 3%) – 100 мл;
  • мелена кава – 35 р.
Дивіться також:  Йогурт в домашніх умовах – 8 рецептів приготування

У процесі приготування немає нічого складного:

  • Влийте молоко у турку, поставте на вогонь і доведіть його до 45 – 50 градусів. Молоко не повинно бути гарячим, інакше смачним кава не вийде.
  • Всипте кави, дочекайтеся, коли напій почне пінитися. Зніміть турку з плити і залиште остигати на 2 хвилин.
  • Повторіть процес кілька разів.

Приготований таким чином кава має ніжний і м’який смак.

Є невеликий секрет: якщо в турці попередньо обсмажити кавові зерна, а після залити їх теплим молоком і зварити, напої будуть відчуватися нотки кокоса.

Любите насолоджуватися вранці ароматною кавою? Немає нічого простіше, ніж самостійно приготувати напій. Для цього лише потрібно виконувати декілька простих правил: використовувати якісні сорти кави, не забувати про рівномірному нагріванні турки і ніколи не варити напій на сильному вогні. Сподіваємося, що наші поради допоможуть вам приготувати смачний кави просто у себе вдома.