Як правильно вибрати стиглий ананас в магазині при покупці?

Екзотичні фрукти зриваються недостиглі, щоб у процесі транспортування вони не зіпсувалися. Але не всі плоди встигають встигнути. Щоб не купити зелений фрукт, важливо знати, як вибрати ананас. В стиглих плодах міститься велика кількість корисних речовин. Недоспелые або перезрілі ананаси не тільки смачні, але й шкідливі.

Як правильно вибрати стиглий ананас в магазині?

При виборі необхідно орієнтуватися на зовнішній вигляд плоду, але розмір і колір не завжди мають значення. Ці параметри можуть відрізнятися в залежності від сорту.

Щоб вибрати солодкий ананас, необхідно виконати такі дії:

  • оглянути візуально;
  • перевірити на дотик;
  • постукати по плоду;
  • покрутити бадилля;
  • зважити плід.

Важливо оцінити запах, колір шкірки і стан бадилля. Видимі пошкодження повинні бути відсутніми.

На якість плоду може впливати вартість. Занадто низька ціна вказує на сумнівну якість. На вартість впливає вид транспортування плодів. Якщо ананаси доставляються літаком, то ціна їх вище, але і зривають у такому разі фрукти стиглими.

Транспортування на кораблі більш тривала, тому щоб плід не зіпсувався, його зривають недостиглі. Не факт, що в магазин його привезуть вже стиглим. Перед покупкою краще уточнити, звідки фрукти і як їх доставляли. Якщо така інформація буде надана менеджером торгового центру.

Визначення стиглості при покупці ананасу

Виберіть вподобаний вам фрукт, потім приступайте до його огляду:

  • Першим ділом оцініть зовнішній вигляд. Не повинно бути пошкоджень, подряпин і плям. Колір лусочок може бути зеленим, але це не ознака того, що плід не поспів. Допускається забарвлення від зеленуватих до жовтих відтінків. Важливо, щоб колір був однорідним, а лусочки рівними.
  • Огляньте бадилля. Вона повинна бути зеленою з підсохлими краями. У стиглого ананаса легко висмикується листя. Є ще один спосіб перевірки – покрутити бадилля, але обережно. У солодкого і стиглого плоду вона легко прокручується навколо своєї осі.
  • Притисніть плід. Він повинен бути м’яким на дотик, але вм’ятин залишатися не повинно. Кірка пружна.
  • Поплескайте по фрукту, як при виборі кавуна. Повинен виходити глухий звук – ознака стиглості.
  • Визначте вагу. Ананас має бути важким, у такому разі він соковитий. Якщо ж плід легкий, то він втратив вологу, а, отже, почав засихати. Від покупки слід відмовитися.
Дивіться також:  Вафельний торт – 6 рецептів приготування в домашніх умовах

Найголовніші зовнішні ознаки, що смачний ананас

Необхідно орієнтуватися за такими параметрами:

  • густа і зелена гичка, яка легко відділяється від верхівки;
  • шкірка однорідного кольору, без ознак гниття;
  • плід трохи м’який, але кірка пружна;
  • ледь вловимий фруктовий аромат.

Якщо купувати половину ананаса, то варто звернути увагу на колір м’якоті. Вона повинна бути яскраво-жовтою з оливковим полиском. Якщо з плоду виділяється сік, то він однозначно солодкий і стиглий. М’якоть повинна бути в міру солодка, трохи з кислинкою.

Можна визначити стиглість і смак по запаху фрукта?

Стиглий ананас не тільки смачний, але і володіє приємним ароматом. За запахом можна судити про ступінь зрілості плода. Аромат повинен бути легким, злегка солодкуватим. Занадто насичений запах свідчить про те, що плід перезрілий.

Фруктовий плід, який взагалі не пахне, купувати не варто. Він зелений.

Зіпсовані ананаси, які не варто купувати?

Потрібно відмовитися від покупки в таких випадках:

  • неприємний запах;
  • бліда м’якоть;
  • неоднорідне забарвлення шкірки;
  • жовті і засохлі листя;
  • коричневі плями, ділянки гниття або цвілі на шкірці;
  • плід м’який на дотик, при натисканні залишаються вм’ятини;
  • при постукуванні чути порожній звук.

Ні в якому разі не можна купувати ананас не дивлячись. Цей екзотичний плід привозять здалеку, тому ймовірність, що він буде зеленим або гнилим дуже висока. Рішення про купівлю приймайте тільки після ретельного огляду фрукта і перевірки за всіма характеристиками.

Правила зберігання і чищення ананаса

Навіть стиглий і соковитий плід може втратити свій чудовий смак і аромат, якщо не дотримуватися правил зберігання. Як зберігати ананас? Оптимальна температура – 7-10 С. Його можна зберігати при кімнатній температурі, але тільки не в холодильнику. При температурних показниках нижче 7 З втрачаються смакові якості фрукта. Він стає водянистим, не так приємно пахне.

Дивіться також:  Сирні кульки, смажені в олії – 10 рецептів

Примітка. Навіть якщо ви придбали трохи зелений ананас, при кімнатній температурі він дозріє, стане м’якше і солодше.

При температурі 15-25 С ананас швидко зів’яне і зіпсується. Його не можна зберігати більше 2 днів. Якщо в приміщенні і на вулиці дуже жарко, то варто покласти плід у холодильник у відсік для фруктів і овочів, попередньо загорнувши в папір.

Скільки зберігати плід? Бажано з’їсти ананас протягом 12 днів. З кожним днем він стає все спелее, тому може зіпсуватися смак. Якщо під час зберігання на кірці з’явилися коричневі плями, то фрукт не придатний до вживання.

Очищений або розрізаний ананас зберігається тільки в холодильнику не більше 3 днів. Щоб не погіршився смак, плід потрібно загорнути в харчову плівку. Ананаси вбирають запахи з холодильника, тому поряд не повинні зберігатися зіпсовані фрукти або овочі. Екзотичний фрукт потрібно зберігати окремо.

Важливо не тільки вміти вибрати і зберігати ананас, але й очистити його від шкірки. Існує 2 способи чищення.

Найбільш популярний:

  • Обріжте кінці плоду, потім очистіть фрукт від шкірки. Зрізайте шкірку тонким шаром, оскільки сама солодка і соковита м’якоть знаходиться біля неї.
  • Видаліть оченята.
  • Розріжте плід навпіл, а потім кожну частину наполовину.
  • Виріжте серцевину. Вона не придатна до вживання.
  • М’якоть можна нарізати будь-яким способом за бажанням.

Перед обробленням ананас потрібно помити. Для чищення використовувати гострий ніж.

Другий спосіб очищення менш популярний, але на нього піде менше часу. Необхідно видалити кінці, а потім нарізати плід кружечками. Знімати шкірку і видалити серцевину необхідно в процесі вживання.