Як правильно заварювати пуер?

Є два основних види Пуеру – Шу-пуер і Шен-пуер. Щоб розуміти, як правильно заварювати Пуер, потрібно відрізняти ці чаї, які, крім іншого, випускають в розсипному або пресованому вигляді. Розсипний Шен-пуер більш великий, його листя може мати зеленуватий колір. Шу-пуер дрібний, з темними чаїнки. Він приготований методом особливої ферментації, має горіховий смак, в якому помітні земляні нотки.

Як правильно заварювати пресований в таблетках чай Пуер

Пуер в таблетках (сяото) заварюють трохи по-іншому, ніж інші різновиди чаю. Чайні таблетки мають сильну прессовку і складаються з дрібного сировини.

Послідовність дій при заварюванні:

  • Для приготування напою знадобиться термос об’ємом 1 літр.
  • В нього кладуть 1 чайну таблетку, розмочену в окропі, і заливають гарячою водою з температурою близько 95°C.
  • Наполягають чай півтори години.
  • Зливають рідину, відокремлюючи від заварки, і п’ють.

Вдруге використані чайні таблетки не заливають окропом. Вважається, що вони вже віддали все цінне в приготовлений настій.

В чайнику або гайвані чайну таблетку заварюють таким чином:

  • Розмочують в окропі 5 секунд, воду зливають.
  • Заливають окропом (95°C) на 7 секунд, після чого розливають по піалах і п’ють.
  • В цей час таблетку знову заливають окропом, збільшуючи вдруге час заварки на дві секунди.

Таким чином можна готувати до 10 заварок, під час третьої і наступних заварювання збільшується на 15 або 30 секунд кожен раз.

Необхідний посуд для заварювання чаю

Для заварювання Пуеру використовують такий посуд:

  • чайник або гайван об’ємом 150 – 250 мл;
  • сливник або лаха;
  • піали.

Кращим для заварювання вважається чайник з иссинской глини. У ньому максимально добре розкриється будь чай і, особливо, Пуер.

Иссинская глина володіє прекрасними термодинамічними і пористими властивостями. В такому чайнику навіть щільно спресована старий Пуер дасть кращий смак і аромат.

Рідше наполягають чай просто у гуртку або в термосі. Для заварювання методом протоки використовують типот – чайник з кнопкою.

При якій температурі заварювати

Для заварювання Пуеру потрібна вода певної температури.

Вона залежить від обраної різновиди чаю:

  • Пресований чай Шу-пуер заварюють окропом при температурі 90 – 95°C. Першу воду обов’язково зливають, разом з нею піде вся пил і мікроби, які могли випадково опинитися в сировині. Вдруге заливають заварку окропом такої ж температури і витримують кілька секунд у закритому чайнику або гайвані.
  • Чай Шен-пуер заливають гарячою водою з температурою 85°C. При подальшому нагріванні напій набуває гіркий смак.
  • У продажу можна зустріти ще чай Пуер в мандарині. Це насипаний всередину висушеного мандарина чайний складу. Напій, приготований з нього, має особливий мандариновий аромат, який найкраще розкривається при температурі 95°C.

Скільки часу заварювати чай

Скільки заварювати Пуер залежить від його виду і способу приготування.

Традиційно, промитий чай заливають окропом на 7 або 10 секунд, випивають отриманий напій, після чого повторюють заварювання від 5 до 10 разів.

Деякі любителі віддають перевагу чаю заварювання з великою експозицією – до декількох хвилин. В такому випадку напій можна робити повторно не більше 2 разів.

Спосіб приготування дикого Пуеру

Дикий Пуер заварюють кількома способами, наприклад, в гуртку.

Опис процесу:

  • Спочатку прогрівають посуд окропом.
  • Зливають воду, засипають Пуер з розрахунку 4 г на 100 мл води.
  • Заливають окропом (близько до 100°C) і настоюють 2 хвилини.

Мінусом такого способу є те, що в рот можуть потрапити чаїнки під час чаювання.

 

 

Для того щоб заварити дикий Пуер в гайвані, проробляють такі маніпуляції:

  • Обполіскують гайван окропом.
  • Насипають в неї чай з розрахунку 4 г на 150 мл води.
  • Заливають водою з температурою 95 – 98°C, зливають через секунду.
  • Знову наливають у гайван окріп і настоюють чай від декількох секунд до 3 хвилин, після закінчення яких готовий напій розливають по піалах.

Вживають дикий Пуер маленькими порціями, щоб оцінити його смак і післясмак.

Як заварювати розсипний чай Пуер

На одну порцію Пуеру кладуть близько 4 – 5 грам сухої заварки і беруть 150 мл води.

Послідовність дій:

  • В чайнику нагрівають воду до кипіння і розмішують її, створюючи кругообіг.
  • Всипають чай спеціальними щипчиками і залишають настоятися кілька хвилин.
  • Коли заварка почне тонути, – напій готовий. Можна наполягати чай кілька секунд, щоб використовувати заварку кілька разів.

Варити таким методом чай з молодих видів Шен-пуеру не рекомендується, оскільки напій може вийти не зовсім вдалим. Він буде дуже міцним, з гірким смаком.

Метод заварювання протокою

Для заварювання протокою використовують спеціальний чайник з кнопкою, або типот.

Послідовність приготування:

  • прогріти чайник і піалу гарячою водою;
  • насипати в типот сухий чай;
  • почекати кілька секунд, поки він настоїться;
  • злити напій від заварки і розлити по чашках;
  • повторити заварювання бажане число раз.

Чайник типот або, як його ще називають, гунфу поєднує у своїй конструкції дві ємності, верхню – для заварювання чаю і нижню готового напою. В чайнику є фільтр, який перешкоджає попаданню заварки в піалу, а його корпус виконаний з термостійкого скла.

 

Загрузка...

Як правильно варити чай Пуер

Чай буває пресованим і розсипним. Пресований Пуер потрібно відколупувати ножем. Для заварювання беруть чисту питну воду, пропущену через фільтр, або ключову. Міську воду з-під крана брати не можна, вона зіпсує смак напою.

Послідовність дій:

  • Весь посуд – піали, гайван, лаха обдають окропом.
  • Засипають підготовлену заварку в прогрітий чайник і промивають. Правильний метод заварювання передбачає обов’язкове промивання заварки в гарячій воді перед приготуванням напою. Це дозволяє видалити пил з сухого чайного листя, а також отримати від них тільки користь і багатий смак.
  • Потім знову заливають окропом на 5 секунд або кілька хвилин. Тут все залежить від смакових уподобань.
  • Через ситечко напій переливають в чахай і розливають по піалах.

П’ють Пуер не поспішаючи, маленькими ковтками, наливаючи наступну порцію окропу в заварний чайник перед самим чаюванням.

 

Унікальні властивості напою

Чай Пуер – це листя чайних дерев з китайської провінції Юньнань. Він витягує із землі все цінне, що в ній є, і передає людям в ароматному, бурштиновому напої.

У Пуэре міститься комплекс амінокислот, вітамінів, мікроелементів, які корисні для здоров’я людини.

Про унікальних цілющих властивостях Пуеру відомо давно.

  • Доведено, що завдяки його вживання розширюються судини, поліпшується кровообіг в організмі. Це дозволяє зменшити всі негативні, запальні процеси. Пуер не робить негативного впливу на серце, а тонізуючу дію напою не пов’язано з почастішанням пульсу.
  • Вживання чаю стимулює м’язову і рухову активність, дає заряд бадьорості на кілька годин. Пити його бажано в першій половині дня, до обіду.
  • Корисний напій і при посиленій розумовій роботі, оскільки він допомагає сконцентруватися, покращує увагу, пам’ять і сприйняття.
  • Пуер не чинить негативного впливу на слизову шлунка. У зв’язку з цим, на відміну від інших чаїв, його дозволено пити навіть при виразковій хворобі.
  • Напій покращує обмінні процеси, сприяє виведенню токсинів з організму, зміцнює імунітет.

Варто спробувати кілька способів заварювання чаю Пуер і вибрати той, що більше до смаку саме вам. Не потрібно економити, вибираючи цей вид чаю, оскільки хороший продукт продається тільки за відповідною ціною.

Спробуйте нові рецепти:

Загрузка...