Як правильно заварювати зелений чай?

Серед корисних тонізуючих напоїв особливе місце займає зелений чай. Приготований за всіма канонами чайного мистецтва, він порадує навіть самого вибагливого чайного гурмана. Як правильно заварювати зелений чай, щоб отримати ароматний і смачний напій?

Посуд для заварювання чаю

Справжні цінителі чаю впевнені: значення має не тільки посуд, але і ємність, де кип’ятиться вода.

Так, чайник для кип’ятіння води може бути:

  • металевим (але не алюмінієвим!);
  • скляним (головна умова — якісне жароміцне скло, дешеві матеріали можуть з легкістю лопнути при нагріванні);
  • емальованим.

До речі. Послідовники течії Фен-шуй впевнені, що кип’ятити воду в посуді з металу все ж не слід.

Підігрівати воду можна на газовій плиті, але не варто застосовувати нагрівачі заглибні (електрочайник зі спіраллю, кип’ятильник).

Що стосується процесу заварювання, тут можна використовувати фарфоровий або глиняний посуд. Припустимо варіант зі скляною ємністю (але не металевою).

Рада. Перед процесом посудину слід гарненько прогріти. Для цього можна влити в ємність невелику кількість гарячої води. Таким чином, тепло розійдеться по стінках.

Яка б посуд не була обрана для кип’ятіння води або заварювання, вона повинна зберігатися у спеціальному місці, недоступному для сторонніх запахів.

До якої температури потрібно нагрівати воду

Вважається, що для кожного сорту чаю підходить різна температура. В цьому питанні діє правило: для ферментованих зразків застосовуються більш високі температури.

Вода для зеленого чаю прогрівається до температури 70-90 градусів. Цей показник нижче, ніж для сортів чорного чаю.

Приблизно такий же температурний режим повинен застосовуватися при заварюванні улунів. Ці напівферментовані види чаю являють собою середнє ланка між зеленим і чорним напоями. Для них застосовується не крутий окріп, середні показники температури становлять 75-90 градусів (ступінь нагріву води залежить від продукту ферментації).

До речі. Улуни, як і смарагдовий чай, припустимо заварювати кілька разів (до 7-8).

Як правильно заварювати листовий зелений чай

Листовий чай зеленого відтінку заварюється строго у відповідності з рецептом:

  • Чайник для заварювання обдается окропом, або прогрівається над вогнем.
  • Засипати листя в посудину, обернути його теплою тканиною і залишити на кілька хвилин.
  • Наповнити ємність окропом на третину, через 3 хвилини доверху.
  • Через 4 хвилини чай вважається повноцінно завареним.
  • Отриманий напій розливають по чашках.

Кілька рад по «зеленому» чаювання:

  • Наливати і пити зелений чай слід рівними порціями. Вважається, що таким чином смак напою в кожній чашці буде однаковим.
  • Не слід використовувати цукор для підсолоджування чаю. Замість нього чудово підійде мед або сухофрукти.
  • Холодний чайник, застосовний для заварювання, швидко остудить ароматний напій, і він втратить свої смакові якості.
  • Деякі люди вважають за краще заварювати чай в чашці. Для цієї мети достатньо висипати 1 ч. л. заварки. Час заварювання — не більше 2 хвилин. Плівка на поверхні вважається нормою і говорить про готовність чаю.

Технологія приготування в заварнику

Припустимо заварювати зелений чай у заварнику. Таким чином, зручно заварювати листя кілька разів.

Відмінним варіантом сучасного заварника стануть ипоты (изипоты). Це універсальні заварювальні чайники, оснащені кнопкою. Посуд призначена спеціально для багаторазового заварювання чаю (методом протоки).

Конструкторська задумка дозволяє застосовувати заварники в умовах, коли хочеться чаю, але часу на повноцінне чаювання просто немає (подорож, офіс та ін.).

Зелений чай з імбиром

 

 

Комбінацію зеленого чаю і імбиру здавна застосовують для профілактики і лікування простудних захворювань. Імбир надає напою оригінальний пряний присмак, роблячи його більш пікантним.

До складу класичного рецепту зеленого чаю з імбиром входять наступні компоненти:

  • зелений чай;
  • імбир – 1 кубик (приблизно 2х2 см);
  • лимон – 2 зубчики;
  • мед за смаком.

Кубик свіжого імбиру збризкують соком лимонних часточок, заливають 200 мл води, ставлять на слабкий вогонь і вичікують 10 хвилин. Суміш повинна закипіти. Паралельно слід заварити улюблений сорт зеленого чаю. Зняти з вогню імбирний напій і з’єднати його з завареним чаєм. Додати мед або варення за смаком. Свіжий імбир можна замінити сушеної пряністю.

З яблуками

Для рецепту підійдуть червоні запашні яблука і зелений чай. У разі якщо плоди солодкі, додатково додавати цукор не потрібно.

Інгредієнти:

  • яблука — 2 шт.;
  • кориця — 2 шт.;
  • вода — 1 л;
  • чай — 1 ст. л.

Яблука миють, видаляють серцевини і розрізають на часточки. Кип’ятять воду, нарізані яблука складають у чайник, додають корицю і засипають заварку. Всі компоненти заливаються окропом. Напій настоюється 10 хвилин, після чого вважається готовим до вживання.

Молочний улун

Молочний улун має свої особливості заварювання.

Рада. При заварюванні улуна рекомендується брати посуд з порцеляни або глини.

1 ч. л. заварки зсипають в чайник і заливають кип’яченою водою 95-100 градусів. Напій наполягають всього одну хвилину.

До речі. Молочний улун — один з небагатьох видів чаю, який допустимо заварювати кілька разів, при цьому кожен раз відчуваючи нові смакові ноти.

З молоком

Зелений чай з молоком — корисний напій з яскравим смаком. Він вбирає в себе всі цілющі молочні властивості.

Готується напій згідно рецепту:

  • Підготувати чайник (прожарити).
  • Всипати в нього заварку, накрити кришкою, відставити на 4 хвилини.
  • Влити гарячу воду в чайник (на третину від його обсягу), залишити на пару хвилин.
  • Долити ще трохи води, знову відставити.
  • Залити підігріте молоко, знову дати настоятися кілька хвилин.
  • Готовий напій розлити по чашках.

Зелений чай з лимоном і медом

Особливості приготування:

  • 1 ч. л. залити водою температури 90 градусів, настояти 5 хвилин;
  • настій зцідити, влити в нього сік половини лимона;
  • охолодити напій до 60 градусів;
  • додати 2 ч. л. меду.

Важливо! Не варто забувати, що мед, доданий у окріп, втрачає цінні властивості, і цілком здатний завдати шкоди організму.

Напій, заварений за всіма канонами чайного майстерності, виходить смачним і надзвичайно корисним. У разі, коли чай вийшов надто насиченим, надалі в нього слід додавати меншу кількість лимона.

Рада. З метою отримання напою з яскравим, насиченим смаком, рекомендується набувати натуральний мед і якісний чай.

Споконвічно російська традиція диктує додавати в міцно заварений чай кілька часточок лимона. Поступово в напій стали додавати мед, відомий своєю користю. Лимонно-медовий чай допомагає боротися із застудою і відновлювати сили, поліпшити сон і тонізувати організм.

Зелений чай — напій, що поєднує в собі чудові смакові якості і незаперечну користь. Щоб взяти від продукту максимум необхідних речовин для здоров’я, слід знати, як правильно його заварювати. Не менш важливу роль грає і вибір чаю — зелені листочки чайного куща повинні бути виключно вищих сортів і відмінної якості.

Загрузка...