Як правильно зварити курячий бульйон

Курячий бульйон – основний компонент для багатьох видів супів і соусів, – блюдо для дієтичного харчування. З принципами його варіння знайома будь-яка господиня, але не у всіх вона виходить прозорим і дійсно смачним. Тим не менш, існують деякі прийоми і секрети, які допоможуть зробити курячий бульйон дійсно прозорим і смачним.

Основні принципи приготування курячого бульйону

Отже, як зварити курячий бульйон, щоб він був не тільки смачним, але і корисним?

Важливо запам’ятати кілька правил:

  • Якість м’яса. Чим воно вище, тим смачніше буде готовий продукт. Для даної страви кращим вибором будуть домашні або фермерські кури. Магазинний бройлер, вирощений на птахофабриці – не кращий вибір.
  • Вода. М’ясо завжди заливають холодною водою і дають їй закипіти. Після цього слід вилити отриману каламутну рідину, курку промити і каструлю і залити їх свіжою порцією води.
  • Спеції. Можна закладати як на початку, так і наприкінці приготування, це справа смаку. Важливо лише не залишати їх після закінчення готування в готовому блюді, так як вони можуть надати бульйону гіркоту.
  • Сіль. Це знову-таки справа смаку. Страву можна солити в самому початку, а можна обійтися і без додавання солі. Багато хто вважає за краще додавати її в кінцевий продукт, наприклад, суп.
  • Час приготування. Залежить від віку птиці та обраної частини. Як правило, варять курку не більше двох годин для отримання ідеального бульйону.

Враховуючи вищенаведені рекомендації, у будь-якої господині вийде приготувати по-справжньому смачне і ситне блюдо.

Як зварити курячий бульйон з грудки

Таке блюдо добре підійде для дієтичного харчування, так як в ньому практично не буде жиру і навару. Для приготування звичайних супів, а тим більше соусів курячий бульйон з грудки не підійде в якості основи, так як він вийде знежиреним і не ситним.

Для його приготування слід використовувати грудки без кісток і шкіри. Необхідну кількість м’яса, заливають холодною водою так, щоб вона покривала курку на кілька сантиметрів. Після цього дають воді закипіти, зливають, заливають грудки чистою холодною водою, кладуть моркву, цибулю, спеції і варять на повільному вогні не більше години.

На основі отриманого бульйону можна приготувати нежирні супи, м’ясо також можна використовувати в їжу.

Готуємо з курячих спинок

Найбільш дешевий варіант приготування популярного страви, при цьому бульйон виходить незвичайно наваристим. Для цієї мети можна використовувати як суповий набір, так і попередньо оброблену цілу курку супову, у якій знадобиться тільки кістяк.

Курячу спинку ділять навпіл, щоб вона простіше містилася в каструлю. Потім м’ясо заливають холодною водою, дають закипіти. Отриману каламутну рідину зливають, м’ясо і ємність для варіння промивають від залишків піни. Потім спинки знову заливають холодною водою, додають спеції, цибуля і морква і варять на повільному вогні не менше півтора годин.

Коли бульйон готовий, з нього виймають кістки і остуджують. Після цього отримане блюдо можна процідити через марлю, щоб позбутися від мікрочастинок піни і зайвого жиру.

З стегенець і гомілок для супу

Такий бульйон буде не тільки наваристим, але і дуже смачним, а отримане м’ясо можна використовувати в готовому супі. Справа в тому, що в ніжках є як м’ясо, так і кістки з сухожиллями. Саме вони надають бульйону навар і смак. Для отримання більш насиченого страви слід не очищати гомілки і стегна від шкіри.

Готують страву так само, як і з курячих спинок. Єдина відмінність: після проварювання ніжки слід очистити від шкіри, звільнити м’ясо від кісток і подавати в якості компонента супу або самостійного блюда.

 

 

Наваристий бульйон з курки

Багатьох господинь цікавить, як отримати наваристий бульйон.

Для цього слід дотримуватися кількох простих правил:

  • Для приготування страви слід купувати домашню птицю. Краще всього, якщо це буде невелика курка. В даному випадку весь смак піде у бульйон, а м’ясо буде непридатною для вживання.
  • Береться ціла тушка і заливається водою так, щоб рідина покривала м’ясо на кілька сантиметрів. По мірі википання слід доводити воду до потрібного обсягу.
  • Отриманий бульйон проціджують через марлю в теплому стані, після охолодження утворився жир не прибирають з поверхні страви.

Ці нехитрі правила допоможуть отримати дійсно смачний і насичений курячий бульйон, з якого вийдуть відмінні супи і соуси.

Курячий бульйон в мультиварці

Мультиварка доцільно користуватися в тому випадку, коли немає часу стежити за процесом варіння, або блюдо повинне бути готове до певного часу.

Процес приготування бульйону в мультиварці дуже простий:

  • М’ясо попередньо промивають, нарізають на дрібні шматки.
  • Закладають курку, спеції і овочі в миску, заливають потрібною кількістю води.
  • На панелі управління виставляють режим «Варка» або «Суп», конкретну назву залежить від моделі і марки побутової техніки.
  • Після того, як бульйон готовий, його слід остудити і процідити через марлю.

Приготоване таким чином страву можна використовувати для подальшої варіння супів, за своїм смаком воно нічим не відрізняється від звареної в каструлі.

Секрети приготування прозорого курячого бульйону

Багато господинь знайомі з проблемою помутніння бульйону під час варіння.

Щоб цього не сталося, слід дотримуватися деяких правил при його приготуванні:

  • Перед закладкою в каструлю м’ясо ретельно промити.
  • Після цього курку закладають в каструлю, заливають холодною водою і ставлять на сильний вогонь, щоб вода закипіла як можна швидше.
  • Дати воді прокипіти кілька хвилин, поки не почне утворюватися перша рясна піна. Після цього злити її, промити м’ясо і каструлю від залишків піни.
  • Потім курку знову закладають в чисту каструлю, заливають холодною водою і ставлять на повільний вогонь. Після закипання вогонь збавляють настільки, щоб поверхня води злегка подрагивала. На початку варіння в каструлю закладають моркву і очищену цибулю, вони допоможуть надати готовому блюду красивий колір і прозорість.
  • Після того, як бульйон готовий, його можна процідити через кілька шарів марлі.
  • Ще один спосіб – вилити збитий з невеликою кількістю води курячий білок в гарячий бульйон, він почне поступово зварюватися і притягне до себе всі мікроскопічні частинки піни, які надають бульйону каламутний вигляд.

Важливо чітко дотримуватися вищеописаною послідовності, тільки тоді курячий бульйон вийде дійсно прозорим.

Спробуйте нові рецепти:

Загрузка...