Як правильно зварити рис

Рис є найвідомішим, доступним і важливим злаком в різних світових кухнях. У ньому міститься безліч вітамінів групи В, складних вуглеводів, мінералів і амінокислот. Завдяки цим поживним властивостям, рис дуже корисний і становить частина здорового харчування. Вживання в їжу рису допоможе очистити організм від шкідливих речовин і шлаків, а також дає необхідну енергію. Існує величезна різноманітність сортів рису. Відмінність становить в способі обробки рису та розміром.
Виділяють кілька сортів:

 

Довгозерний рис – найпопулярніший сорт рису. Рис «Басматі» кращий представник цього сорту. Відмінно підходить для гарніру і приготування плову. При варінні не злипається. Зварити цей рис можна протягом 20 хвилин.

 

Середньозерний рис – за розміром зерно трохи коротше і ширше, ніж розмір зерна довгозернистого. При варінні необхідна велика кількість води. Використовується для приготування супів і різних варіантах різотто. Відмінно вбирає будь-які аромати страв.

 

Круглозерний рис – містить високу кількість крохмалю і має високу клейкість. Використовується для приготування каш, супів, запіканок, пудингів та суші.

 

Коричневий рис – цільнозерновий. Обробляється мінімально, зберігаючи свою отрубяную оболонку і велику частину корисних вітамінів і мікроелементів. По структурі рис досить твердий. Час приготування – близько 30 хвилин.

 

Білий (шліфований рис) – обробляється на всіх стадіях. Порівняно з цільнозерновим, в ньому невелику кількість поживних речовин та елементів.
Пропарений рис – обробляється із застосуванням технології пара. Завдяки цьому зберігає свою корисність і поживність.

 

Кожен сорт рису підходить до певних страв. Цей злак прекрасним чином поєднується з морепродуктами, м’ясними і рибними стравами. Враховуючи особливості кожного рису, можна зварити апетитне і корисне блюдо.

 

Як зварити рис на гарнір з фото

Перед приготуванням слід ретельно вимити рис в холодній воді, видаляючи крохмаль, отриманий при обробці. При необхідності змінити воду кілька разів. Як тільки вода при промиванні буде прозорою, можна приступати до варіння рису.

Дивіться також:  Рецепти випічки з листкового дріжджового тіста

 
У каструлю висипати рис і влити холодну воду. Об’єм води повинен бути вдвічі більше, ніж обсяг рису. Приблизне співвідношення: на 1 склянку рису – 2 склянки води.
Потім додати сіль, трохи рослинного масла і сухі спеції.

 
Варити рис на самому повільному вогні, щільно закривши каструлю кришкою. Мінімальний вогонь – це обов’язкова умова, інакше рис пригорить.
Для того, щоб зварити рис потрібно приблизно 20 хвилин. При варінні не слід піднімати кришку каструлі і заважати рис. Таким чином ви випустите весь пар, а при помішуванні рис змінює свою структуру і стане кашеобразным і клейким.

 
Після того, як рис вбере всю рідину, він готовий до вживання. Якщо ж вода випарувалася, а консистенція рису не готова, слід додати невелику кількість гарячої води і варити ще кілька хвилин, регулярно перевіряючи готовність.

 
Рис при приготуванні збільшиться приблизно в 3 рази.

 
Після готовності, зняти кришку і накрити рушником на 10 хвилин. Це зробить рис розсипчастим.
Техніка варіння рису досить проста, важливо слідувати рецептом і таким чином, ви правильно зваріть розсипчастий і ароматний рис.

 

 

Ось тут можна подивитися, як правильно зварити розсипчастий рис в мультиварці. Сподіваємося вам сподобалося! Не забувайте ділиться своєю думкою в коментарях! 🙂