Як приготувати баранину – 13 найсмачніших рецептів

Баранина вважається складним в приготуванні м’ясом. Зазвичай за страви з неї вирішуються взятися тільки досвідчені кулінари. Як приготувати баранину смачно і просто навіть недосвідченим господаркам, підкажуть наші рецепти.

Класична шурпа з баранини

Інгредієнти:

  • м’ясо на кістках – 700 – 1000 м;
  • цибуля – 1 велика головка;
  • помідор – 1 середній;
  • зелений перець – 1 середній;
  • морква – 1 шт.;
  • картопляні бульби – 4 шт. середні або 2 великі;
  • сіль, кмин, перець.

Приготування:

  • Промите м’ясо крупно порубати, залити водою, відправити на плиту.
  • Після закипання злити рідину. Залити м’ясо заново вже кип’яченою водою.
  • Варити на середньому вогні до повної готовності баранини (близько 120 хвилин). Очистити поверхню бульйону ситечком або ложкою. Інакше суп в результаті не вийде прозорим.
  • Всі підготовлені овочі порізати середніми шматочками. Відправити їх у вже готовий бульйон разом із сіллю і спеціями.

Варити шурпу з баранини ще 20 – 25 хвилин.

Смачний шашлик із м’яса

Інгредієнти:

  • сідло молодий овечки – 2,5 кг;
  • цибуля – 300 – 350 г;
  • свіжа петрушка і кінза – за цілого пучка;
  • самостійно перемелений чорний перець – за смаком;
  • сіль;
  • мед – 30 г;
  • сильно газована мінералка – 1 ст.

Приготування:

  • Видалити з м’ясного шматка підшкірну плівку. За хребців розрізати м’ясо на порційні шматки.
  • Надіслати до баранині довільно нарізану цибулю, всю подрібнену зелень, перець, сіль, рідкий бджолиний мед. Останній можна також додавати вже безпосередньо перед смаженням.
  • Все залити холодною газованою мінеральною водою.
  • Залишити м’ясо при таких умовах на 4 – 5 годин.

Перш ніж смажити шашлик з баранини на мангалі, шампура протерти сирою цибулею, щоб їх присмак не зіпсував готове частування.

Традиційний суп-харчо

Інгредієнти:

  • баранина (м’якоть) – півкіло;
  • ріпчаста цибуля – 3 головки;
  • сухий рис – 5 десертних ложок;
  • великі помідори – 5 шт.;
  • сіль, горошок перець, рослинна олія;
  • кінза, петрушка, кріп – 1 пучок;
  • свіжий часник – 5 зуб.;
  • суха лаврове листя – 4 шт.

Приготування:

  • Добре м’ясо промити, порізати невеликими шматочками. Залити 2 л води. Варити 60 хв, після чого засипати в каструлю всю промиту і подрібнену зелень. Варити ще півгодини. Обов’язково прибирати пінку.
  • Зняти з помідорів шкірку, використовуючи крутий окріп. Порізати м’якоть кубиками.
  • Подрібнений довільно цибулю засмажити до рум’яності. Додати помідори. Готувати ще чверть години разом.
  • Вміст сковорідки перекласти до м’яса. Після закипання засипати крупу.
  • Додати сіль, горошини перцю, лаврушку. Відмінно поєднується з таким супом з баранини базилік як в свіжому, так і в сухому вигляді. Варити ще 10 – 12 хвилин.

У вже готове частування додати роздавлений часник. Залишити настоюватися під щільно закритою кришкою мінімум на 1 годину.

Готуємо плов

Інгредієнти:

  • м’ясна м’якоть – 1 кілограм;
  • цибуля – 3 головки;
  • морква – 3 шт.;
  • рис (довгий) – 1 кілограм;
  • соняшникова олія – ½ ст.;
  • сіль (часникова) і перець.

Приготування:

  • Розігріти в казані масло або будь-який жир. Відправити в нього заздалегідь промиту, обсушену і нарізану шматочками баранину. Обсмажити м’ясо до легкої рум’яності і «запечатування» соків на сильному вогні.
  • Зменшити нагрів плити. Всипати в казан півкільця цибулі. Засмажити до рум’яності овоча.
  • Всипати тонку соломку морквини.
  • Через 10 хвилин додати сіль, перець, трохи води. Гасити масу приблизно 25 хвилин. За смаком можна додати шматочки часнику.
  • Викласти в казан чисту крупу. Залити водою на 1 палець вище рівня зерен. При необхідності досолити.
  • Тушкувати страву на маленькому вогні під кришкою до випаровування всієї рідини.
Дивіться також:  Плов з куркою – 6 смачних рецептів приготування

Обов’язково дати плову настоятися перед подачею близько 20 хвилин.

М’ясо, тушковану з картоплею

Інгредієнти:

  • м’якоть баранини – 600 – 700 г;
  • сирий картопля – 6 – 7 шт.;
  • часник – 3 – 4 зубчики;
  • солодкий червоний перець – половина;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля – велика головка;
  • сіль, зіра, перець;
  • свіжа кінза – 1/2 пучка.

Приготування:

  • Порізати м’ясо середніми шматочками і злегка засмажити на будь-якому жирі. Баранина повинна покритися легкої скоринкою.
  • Залити рідину (звичайну воду), щоб вона повністю закрила м’ясо.
  • Закрити ємність кришкою і томити баранину до готовності. При необхідності доливати ще воду.
  • Додати до м’яса довільно нарізані овочі, дрібні кубики свіжого часнику, сіль і спеції. Злегка обсмажити.
  • Всипати великі шматочки картоплі. Долити трохи води.
  • Закрити ємність кришкою і томити на слабкому вогні до готовності овочів. Відмінно підходить для цієї мети казан.
  • Досолити страву за смаком.

Дати частування настоятися, присипати подрібненою свіжою зеленню і подати до обіду.

Бешбармак в мультиварці

Інгредієнти:

  • м’якоть баранини – 1 кілограм;
  • велика цибуля – 2 шт.;
  • бешбармачная локшина – 250 г;
  • перець горошком – 6 – 8 шт.;
  • лавровий лист – 1 – 2 шт.;
  • сіль і вода.

Приготування:

  • Відправити в чашу мультиварки м’ясо, очищений цибулю (1 шт), лаврушку, сіль і перець.
  • Повністю інгредієнти залити киплячою водою.
  • Активувати режим гасіння на 120 хвилин.
  • Цибуля викинути.
  • М’ясо порізати на невеликі шматочки. Викласти на велику плоску тарілку.
  • Зверху висипати кружечки залишилася цибулини, попередньо ошпарені окропом.
  • Кухонну «помічницю» переключити в режим варіння на пару. Всипати локшину. Варити 10 – 12 хвилин. Кришку не закривати.
  • Готову локшину викласти на м’ясо з цибулею.

Подати частування на загальному блюді.

Суп піті з баранини

Інгредієнти:

  • м’якоть баранини – півкіло;
  • цибуля ріпчаста – 2 великі головки;
  • сирий картопля – 5 шт.;
  • томат – 1 великий;
  • айва – 1 шт.;
  • сухий нут – 100 – 120 г;
  • сіль, перець, свіжа зелень.

Приготування:

  • Очищену цибулю порізати півкільцями.
  • М’ясо порізати невеликими шматочками. Айву – кубиками.
  • Нут попередньо замочити на кілька годин у холодній воді. Викласти на сито висихати.
  • У глибоку каструлю шарами викласти підготовлені продукти: цибуля – м’ясо – айву – нут. Повністю залити окропом всі інгредієнти.
  • Доведіть вміст каструлі до закипання. Зменшити вогонь і залишити нудитися суп під кришкою на 120 хвилин.
  • Додати шматочки помідорів і картоплі.
  • Варити страву ще півгодини. Посолити, поперчити.
Дивіться також:  Скумбрія, запечена в духовці у фользі – 10 рецептів

Їсти в гарячому вигляді, притрусивши січеною зеленню.

Оскільки суп виходить досить жирним, до нього прийнято подавати піалу з меленим сумахом. Ця червона спеція з кислуватим смаком прекрасно відтіняє сільський колорит та смак піті.

Готуємо лагман

Інгредієнти:

  • борошно – 1 кілограм;
  • сирі яйця – 5 шт.;
  • сіль;
  • м’якоть баранини – 600 – 650 г;
  • паста з помідорів – 3 десертні ложки;
  • цибуля – 4 головки;
  • мелені куркума, паприка, чилі – по 1 ч. ложці;
  • пажитник – 10 зерен;
  • червоні томати – 3 шт.;
  • солодкий перець – 2 шт.;
  • морква – 2 шт.;
  • картопля – 4 шт.;
  • дайкон – 100 г;
  • часник – 7 – 8 зуб.

Приготування:

  • Борошно просіяти у велику миску. Вбити в неї яйця. Посолити. Замісити пельменний по консистенції тісто. У процесі при необхідності додавати теплу кип’ячену воду.
  • Прибрати тісто в пакет, поки готуються інші продукти.
  • М’ясо порубати і відправити в казан. Засипати довільно порізаною цибулею. Додати всі заявлені в рецепті спеції.
  • Влити 1 ст. води з пастою з помідорів. Гасити масу 7 – 8 хвилин.
  • Долити ще 2 л води і готувати страву 70 хвилин.
  • Всі овочі почистити, крупно порізати. Закласти до вже готового м’яса. Долити воду і посолити.
  • Під кришкою тушкувати масу до готовності овочів.
  • Тісто тонко розкачати і присипати борошном. Порізати тонкими смужками.
  • Відварити локшину в солоній воді 2 хвилини. Викласти на друшляк і відправити по тарілках.
  • Доповнити локшину м’ясом з овочами.

Подати блюдо гарячим з коржиками.

Варто відзначити, що лагман – це не суп, і не друге блюдо. Це щось середнє, тому не шкодуйте локшини і овочів – у тарілці має бути густа страва з деякою кількістю бульйону.

Запечені баранячі реберця

Інгредієнти:

  • баранячі реберця – 1 кілограм;
  • сіль, орегано і часник сушений;
  • соєвий соус – 4 десертні ложки;
  • бальзамічний оцет – 4 десертні ложки;
  • оливкова олія – 3 десертні ложки;
  • мед – 4 десертні ложки.

Приготування:

  • Ребра промити, обсушити рушниками з паперу, розрізати на окремі частини.
  • Залити заготовки оцтом і олією оливи. Додати всі інші, заявлені в рецепті інгредієнти.
  • Все добре перемішати. Залишити на півгодини.
  • Застелити деко фольгою (блискучою стороною вгору). Розташувати на ній м’ясо. Готувати чверть години в духовці, розігрітій до 220 градусів.
  • Зменшити температуру нагрівання на 30 – 40 градусів і залишити в духовій шафі ще на 7 – 8 хвилин.

Отримані реберця подати з гострими соусами.

Чанахи з м’яса у каструлі

Інгредієнти:

  • баранина (тазостегнова частина) – 1 кілограм;
  • картопля – 1,5 кіло;
  • баклажани – 1 кілограм;
  • цибуля – 1 головка;
  • помідор – 1 шт.;
  • кінза, петрушка – 1 пучок;
  • томатний сік – 1,5 ст.;
  • сіль, перець.

Приготування:

  • Порізати м’ясо шматочками, як на шашлик. Відправити в товстостінну каструлю.
  • Зверху висипати картоплю, порізану довільно, але не дуже крупно.
  • Додати шматочки баклажанів без шкірки.
  • Засипати всі найтоншими кільцями цибулі.
  • Залити солоним і перченим томатним соком.
  • Посипати інгредієнти подрібненою зеленню.
  • Покрити вміст тонкими пластинками помідорів.
  • Гасити частування 2 – 3 години на повільному вогні.
Дивіться також:  Бастурма з яловичини в домашніх умовах

Точний час готування залежить від величини шматків продуктів і м’якості м’яса.

Баранина, запечена у фользі

Інгредієнти:

  • бараняча нога – 1 шт.;
  • чорнослив без кісточок – 1 ст.;
  • лимон – 1 шт.;
  • часник – 3 – 4 зуб.;
  • солодка гірчиця – 2 десертні ложки;
  • пісне масло – ½ ст.;
  • зелень петрушки – 20 р.

Приготування:

  • Змішати порізану петрушку, роздавлений свіжий часник і всі спеції.
  • Залити масло, гірчицю, сік лимона.
  • Покрити м’ясо ароматною сумішшю. Ногу нашпигувати чорносливом. Решту порізати і розкласти зверху. Загорнути майбутнє частування у фольгу.
  • Відправити баранину в духовку на 90 хвилин. Оптимальна температура – 170 градусів.

Подати готове м’ясо з будь-яким овочевим гарніром.

Вак балиш – маленькі пиріжки з м’ясом

Інгредієнти:

  • кефір середньої жирності – 1 повний стакан;
  • вершковий маргарин – 130 г;
  • борошно (першосортна) – 2 ст.;
  • сіль і сода для замісу тіста – по половині маленької ложки;
  • яловича вирізка – 250 – 300 г;
  • сіль для начинки і бульйону – за смаком;
  • цибуля – 2 головки;
  • вершковий жир – 30 г;
  • картопля – 3 – 4 шт.;
  • сире яйце – 1 шт.;
  • вода – 2/3 ст.

Приготування:

  • Просіяти в миску борошно. Додати маргарин, порізаний шматочками. Перетерти руками до стану дрібної крихти. Посолити.
  • Соду погасити кефіром.
  • Вмішати кисломолочний продукт до борошна і маргарину. Замісити нелипким, але ніжне тісто. Скачати в кулю і прибрати в пакет на півгодини. Відправляти тісто в прохолоду не потрібно.
  • Для начинки змішати дрібні кубики сирої картоплі, цибулі і м’яса. Все посолити. Додати спеції.
  • Отриманою масою начинити коржі. Зліпити невеликі пиріжки, залишивши отвір зверху.
  • Змастити заготовки збитим яйцем.
  • Запікати 20 хвилин при середній температурі.
  • В ½ склянки води, додати масло, сіль. Довести до кипіння.
  • Залити отриманий бульйон в отвори пиріжків по 1 ст. ложці.

Запікати страву ще трохи більше півгодини при тих же умовах.

Хашлама з баранини

Інгредієнти:

  • м’ясо – 1 кілограм;
  • цибуля ріпчаста – 3 головки;
  • жовтий солодкий перець – 2 шт.;
  • стиглі томати – 4 шт.;
  • сіль, пахучі трави.

Приготування:

  • Півкільця цибулі висипати на дно казана. Зверху розподілити соломку перцю. Додати скибочки томатів. Використовувати тільки половину овочів!
  • Засипати середні м’ясні шматочки і покрити їх рештою продуктами.
  • Всипати сіль, спеції, перець.

Закрити кришкою і залишити на повільному вогні приблизно на 3 години.

Будь-які страви з баранини готуються довше, ніж з будь-якого іншого м’яса, але виходять дуже ситними і колоритними. Якщо молода баранина запікається в духовці або смажиться у вигляді шашлику, то не варто переборщувати зі спеціями – ними легко можна перебити особливий смак ніжного м’яса.