Як приготувати брокколі смачно?

Знаючи, як приготувати брокколі смачно, кожен кулінар зможе урізноманітнити свій звичний раціон численними цікавими стравами. Обговорювана капуста відмінно підходить для приготування супів, салатів, запіканок і, звичайно, гарнірів. Крім того, вона ще й дуже корисна.

Смачний суп-пюре з брокколі і вершків

Інгредієнти: 390 г свіжої капусти, 90 мл жирних вершків, 3 г меленого мускатного горіха, шматочок вершкового масла, ціла цибулина, сіль, мелений чорний перчик.

  • Цибулина чиститься, мельчится кубиками і обсмажується на розтопленому маслі до появи легкого рум’янцю у товстостінній каструлі. Якщо перетримати овоч на вогні, суп надалі буде гірчити.
  • Капустяний качан розрізається на суцвіття, промивається.
  • Брокколі відправляється в ємність з вже готовим цибулею разом з перцем і сіллю.
  • Вливається стакан крутого окропу. Овочі нудяться на середньому вогні до розм’якшення брокколі. На це піде 20 – 25 хвилин.
  • Далі овочева маса пробивається блендером. Вона повинна стати однорідною.
  • Додається мускатний горіх, дуже жирні вершки, знову включається блендер.

Потім треба лише підігріти суп-пюре з брокколі на маленькому вогні. Кип’ятити його не потрібно!

Як приготувати капусту на пару в мультиварці?

Склад продуктів: півкіло свіжої капусти, половина склянки дуже жирної густої сметани, сіль.

  • Брокколі добре промивається, розрізається на суцвіття. Видаляється щільний стебло.
  • Кожен «квіточка» ріжеться скибочками, зручними для наколювання виделкою.
  • На дно «розумної каструлі» виливається приблизно склянку сирої води. Зверху встановлюється насадка для приготування на пару.
  • У контейнер з отворами висипається подрібнена капуста. Він повинен бути заповнений не більше, ніж на 2/3. Інакше верхній шар шматочків овоча залишиться сирим.
  • У відповідному режимі брокколі на пару в мультиварці буде готуватися 12 – 15 хвилин. Далі її відразу можна подавати до обіду.

Зверху частування поливається сметаною, змішаною з сіллю.

Брокколі, тушкована у вершковому соусі

Склад продукти: 620 г капустяних суцвіть, півлітра вершків середньої або високої жирності, по 40 г білого борошна, шматочок вершкового масла, сіль, мускатний горіх і чорний перчик.

  • Розділений на невеликі суцвіття овоч занурюється у воду на 3,5 хвилини. Рідина краще відразу підсолити.
  • У сотейники розтоплюється вершкове масло. До нього відразу всипається борошно. При частому помішуванні лопаткою маса злегка обсмажується до появи золотистого відтінку.
  • У сотейник вливаються вершки, додається сіль і всі приправи. На вказаний обсяг ніжного соусу зазвичай виявляється достатньо 1,5 ч. л. дрібної солі.
  • Вершкова маса вариться 3 – 4 хвилини, поки не загусне і не стане повністю однорідною. Тільки після цього ківш знімається з вогню.
  • У соус викладається тепла капуста.

Залишилося добре перемішати продукти, і можна подавати страву до обіду.

Омлет з капустою і беконом

Інгредієнти: 4 смужки бекону, 4 сирих великих яйця, 110 мл жирного молока, 2 помідора, гілочка петрушки, 120 г броколі, половинка солодкого кольорового перцю, сіль.

  • Смужки бекону дрібно нарізати і підсмажуються до хрустящести на сухій сковороді з обох сторін. Перекладаються на рушники з паперу.
  • Перець мельчится брусками або кубиками і розм’якшується на тій же сковороді. До нього додаються капустяні «парасольки» і шматочки помідорів без шкірки.
  • Молоко солиться, перчится, до нього виливаються добре збиті яйця.
  • Яєчно-молочна суміш виливається на вже размягчившиеся овочі. Зверху розподіляються шматочки бекону.
  • Під кришкою смажиться до готовності.
Дивіться також:  Локшина Рамен (Рамен): що це таке, склад, 4 рецепти страв з традиційної японської локшиною

Одержаний омлет щедро посипається свіжою зеленню.

Кіш з куркою і брокколі

Склад продуктів: склянка з гіркою борошна, 65 г вершкового масла, 2 сирих яйця, 3 ст. л. очищеної води, щіпка солі, 280 г філе курятини, 380 г свіжих печериць, 220 г капусти, половинка білої цибулини, склянка среднежирных вершків, 160 г сиру, 1 мал. ложка мускатного горіха.

  • Курятина відварюється.
  • Сир дрібно треться.
  • Одне сире яйце змішується з розм’якшеним вершковим маслом. Не потрібно домагатися однорідності маси.
  • До яєчно-масляної суміші борошно висипається, просеянная з дрібною сіллю, а також вливається вода.
  • Тісто вимішується, яке потрібно загорнути в харчову плівку і прибрати на півгодини на холод.
  • Капуста ділиться на суцвіття, після чого опускається в окріп на 3 – 4 хвилини. Потім вода зливається, а брокколі переміщається в крижану воду.
  • Остигле м’ясо ріжеться невеликими шматочками, гриби – пластинками, цибулю – мініатюрними кубиками. Разом компоненти обсмажуються до повної готовності печериць.
  • До вмісту сковороди додається варена капуста, мускатний горіх, сіль, половину тертого сиру.
  • У круглу форму викладається підготовлене тісто. Робляться бортики.
  • В основу викладається начинка. Зверху виливається суміш з решти яєць, тертого сиру та вершків.

Кіш випікають в гарячій духовці 40 – 45 хвилин до рум’яності верхівки.

Овочі, запечені в духовці з сиром

Склад продуктів: 290 г капусти, 120 — 140 г сиру, 2 великих яйця, 110 мл жирного молока, сіль.

  • Спочатку капуста розрізається на «парасольки» і опускається в солону воду буквально на 4 – 5 хвилин. Відразу після цього вона заливається холодною водою і викласти на друшляк.
  • Сирі яйця добре збиваються з сіллю. До них виливається молоко. Можна замінити його нежирними вершками. У масу висипається відразу весь тертий сир. Потрібно вибирати продукт тих сортів, які добре плавляться в духовці.
  • Форма для запікання промаслюється. У неї рівним шаром викладається підготовлена капуста. Овоч солиться за смаком.
  • Далі виливається яєчна суміш з другого кроку.

Частування запікається 20 – 25 хвилин при 180 – 190 градусах. На поверхні страви повинна з’явитися рум’яна сирна скоринка.

Пісні котлети

Склад продуктів: 430 г суцвіть броколі, 2 ст. ложки борошна + трохи для панірування, 6 – 7 відварених картоплин середнього розміру, сіль і улюблені прянощі, зелень.

  • Охолоджена картопля чиститься і дрібно треться.
  • На добре розігрітому маслі до м’якості обсмажується нарізана невеликими шматочками капуста.
  • Картоплю і брокколі змішуються, перебиваються блендером. У масу додаються прянощі, сіль, борошно.
  • Після перемішування продуктів з овочевого фаршу руками ліпляться котлети.

Вони панируются залишилася в борошні і обсмажуються на розпеченому маслі до апетитної скоринки. Оформляють зеленню і порцією зеленого горошку.

Запіканка з додаванням кольорової капусти

Склад продуктів: півкіло брокколі, 290 г сметани, 220 г сиру, 5 великих яєць, 2 ст. л. вершкового масла, 2 ст. л. сухарній крихти, щіпка меленого мускатного горіха, сіль, перець.

  • Суцвіття замороженої капусти броколі відправляються в солону воду на 10 хвилин.
  • В цей час дрібно треться сир. До нього виливається вміст всіх сирих яєць, додається сметана, сіль, перець, мускатний горіх.
  • Жароміцний форма добре промащується розтопленим вершковим маслом і присипається сухарній крихтою.
  • Зверху викладається варена капуста, виливається яєчно-сметанна маса.

Страва готується в дуже гарячій духовці трохи менше півгодини. Подається запіканка до столу гарячою зі сметаною або майонезом.

Дивіться також:  Риба під маринадом — 11 рецептів приготування в духовці, мультиварці і на сковороді

Салат з брокколі, яєць і огірка

Склад продуктів: 220 г капусти (замороженої або свіжої), 3 великих варених яйця, пучок будь свіжої зелені, великий свіжий огірок, сметана, сіль.

  • Брокколі ріжеться на суцвіття і вариться у воді з сіллю. Вони повинні зм’якнути, але не розвалюватися. Остиглі суцвіття ріжуться невеликими шматочками.
  • Варені яйця позбавляються від шкаралупи і мельчатся кубиками. Таким же чином ріжеться і свіжий огірок. Попередньо його можна звільнити від шкірки.
  • Зелень промивається, підсушується і дрібно рубається.
  • Всі підготовлені складові салату змішуються в одній мисці. Залишилося додати сіль.

Заправляти готовий салат із броколі можна сметаною, домашнім майонезом або будь-яким іншим відповідним соусом.

Куряча грудка з брокколі в мультиварці

Склад продуктів: 2 філе курки, 220 г жирної сметани, 330 г капусти, 1 – 3 часникові часточки, 130 г сиру, сіль, суміш спецій.

  • Кожна грудка промивається, обсушивается, розрізається на дві частини (але не до кінця), розгортається і злегка відбивається.
  • М’ясо з усіх боків натирається кам’яною сіллю, улюбленими спеціями.
  • Часник дрібно треться і змішується зі сметаною.
  • Брокколі і сир нарізати мініатюрними шматочками.
  • На грудку викладається підготовлена присоленная капуста з сиром. Заготівля згортається конвертом. При необхідності можна закріпити зубочистками.
  • М’ясо ретельно змащують сметаною.
  • На дно «розумної каструлі» виливається стакан води. Зверху встановлюється контейнер для приготування страв на пару. На нього викладаються курячі конвертики.

У відповідному режимі частування готується 50 хвилин. Гарнірують свіжими овочами.

Броколі в клярі — просто і смачно

Склад продуктів: 390 г замороженої капусти, 160 мл сильногазованою мінеральної води, 120 г першосортної борошна, яйце, часточка часнику, сіль, ½ ч. ложки пекарського порошку, суміш перців.

  • Суцвіття замороженої капусти опускаються в крутий окріп. Після чергового закипання рідини вони варяться 3 хвилини.
  • Готова брокколі перекладається сито.
  • Щоб тісто виявилося повітряним, збиваються окремо яєчні білки. У мисці повинні з’явитися щільні піки.
  • В окрему ємність виливається половина мінералки, жовток, додаються всі інші інгредієнти з рецепту. Часник попередньо подрібнюється.
  • Суміш дуже інтенсивно перемішується. Після цього в неї вливається залишилася газована вода. У кляр акуратно втручаються білки.
  • Суцвіття овоча по черзі накалываются на вилку і занурюються в густу пишну масу.

Брокколі обсмажується в клярі на добре розігрітому маслі з усіх боків до появи бронзової скоринки.

Листковий пиріг з куркою і брокколі

Склад продуктів: півкіло замороженого магазинного листкового тіста, стільки ж філе курятини, 120 г сиру, 230 г капусти, лимон, свіжий часник, дрібку кунжуту, сіль, перець, 3 ст. л. олії оливи.

  • Тісто заздалегідь витягується з холодильника.
  • Філе курки нарізати дрібними шматочками, заливають соком лимона. До м’яса відправляється і цедра, знята з фрукта дрібної теркою.
  • До курячим скибочкам перекладається подрібнений часник, виливається масло, додається сіль, перчик. Після перемішування маса залишається хвилин на 20.
  • Брокколі, розібрана на суцвіття, готується в окропі 5 – 7 хвилин. Далі овоч викладається на рушник з паперу, щоб пішла зайва рідина.
  • Шматочки замаринованной курки обсмажуються до рум’яності на розігрітому маслі.
  • Тісто ділиться на дві частини, вони злегка розкочуються. На першу розкладається капуста і м’ясо. Зверху розподіляється друга половина. Краї добре скріплюються.
Дивіться також:  Торт з курячої печінки – 7 покрокових рецептів приготування

Блюдо запікається в духовці 17 – 20 хвилин до появи золотистої скоринки.

Готуємо на гарнір

Інгредієнти: півкіло капусти, 230 г стручкової квасолі, 2 морквини, 2 – 3 часникового зубчики, 2 – 3 ст. ложки масла оливи, половина лимона, пучок свіжої петрушки, дрібна сіль.

  • Морква чиститься і ріжеться великої довгою соломкою.
  • Капуста ретельно миється, після чого зрізається з основи і ділиться на невеликі суцвіття. Брокколі відварюється в окропі 8 – 9 хвилин до повної готовності.
  • Морква і квасоля відправляються в окріп і варяться 10 – 12 хвилин.
  • Всі готові овочі викладають у друшляк і відразу ж обливає крижаною водою. Це дозволить брокколі і квасолі зберегти свій насичений апетитний зелений колір.
  • У бобових зрізаються хвостики. Квасоля ріжеться на 3 – 4 частини.
  • У сковорідці розігрівається оливкова олія. На ньому півхвилини обсмажується роздавлений часник. Як тільки з’явиться приємний аромат, можна додавати в сковороду всі підготовлені овочі.
  • Обсмажування триває 3 – 4 хвилини. На цьому етапі в майбутній гарнір додається сіль. Можна використовувати будь-які приправи на свій смак.
  • Готові овочі викладаються на плоску широку тарілку. Зверху висипається дрібно нарізана свіжа петрушка. Підійде й інша ароматна зелень. Овочі поливаються соком з половини лимона.

Брокколі на гарнір подається до столу в гарячому вигляді. Склад додаткових овочів у страві можна міняти по своєму смаку.

Рецепт супу з капусти для самих маленьких

Склад продуктів: 1 літр овочевого бульйону, по 1 шт. цибулі і моркви, 1 ст. довгого рису, 310 г капустяних суцвіть, сіль, зелена маса.

  • Овочі (цибуля і морква) дуже дрібно нарізати і відправляється в розігрітий бульйон.
  • В рідину засипається промита рисова крупа.
  • Через 15 хвилин можна додавати брокколі, сіль.
  • Ще через 10 – 12 хвилин суп знімається з вогню, остуджується, пюрируется.
  • У каструлю відправляється зелень, і маса доводиться до кипіння.

Залишається поварити страву ще пару хвилин. Столова зелень є цілющим засобом, збагачуючи зростаючий організм вітамінами і мінеральними речовинами.

Салат з додаванням тунця

Склад продуктів: баночка тунця (консерви у власному соку), 340 г суцвіть капусти, 2 стиглих томатів, по 2 ст. л. оливкової олії, соєвого соусу і лаймового соку, зубок часнику.

  • Суцвіття капусти варяться 4 – 5 хвилин. Вони не повинні стати м’якими.
  • З тунця зливається сік, риба розминається виделкою.
  • Томати ріжуться середніми шматочками.
  • На викладається капуста блюдо в один шар. Зверху розподіляються скибочки томатів, шматочки риби.
  • Змішується соус, роздавлений часник, сік лайма, масло.

Заправкою щедро поливається готовий салат.

Капуста, смажена з овочами на сковороді

Інгредієнти: півкіло капустяних суцвіть, 5 ст. л. олії, 2 – 5 часникових зубчиків, 2 – 3 ст. л. пасти з томатів, 2 пучки сухих ароматних трав, кам’яна сіль.

  • Брокколі миється, розбирається на «парасольки», підсушується.
  • Часник ріжеться великими шматочками і обсмажується на розпеченому маслі до появи характерного аромату. Його скибочки прибираються зі сковороди. На місце часнику в масло відправляються суцвіття капусти. Додається пара ложок води, сіль.
  • Брокколі на сковороді готується 6 – 7 хвилин.
  • У сотейнику нагрівається 120 мл води. До неї вливається паста з томатів, 1 ст. л. масла, всипати ароматні трави. Інгредієнти добре перемішуються.
  • Маса відправляється на вогонь, доводять до кипіння і нудиться пару хвилин під кришкою.

Готова капуста подається з цим ароматним соусом.