Як приготувати буженину – 10 рецептів в домашніх умовах

Є кілька доступних рецептів, які підкажуть, як приготувати буженину. Серед них не тільки найпростіший спосіб з мінімумом інгредієнтів, але також варіанти з грибами, гірчицею, майонезом, овочами. Основою страви може стати свинина, яловичина або птах.

Класична буженина по-домашньому

Інгредієнти:

  • будь-яке м’ясо – шматок вагою близько 1,5 кг;
  • вода – 1,5 л;
  • ароматні трави – 1 ст. л.;
  • перець – 1 ч. л.;
  • солодка паприка – 1 ч. л.;
  • лаврове листя – 3 листочка.

Приготування:

  • Промити і підсушити м’ясо.
  • У каструлю вилити воду. Додати ароматні трави та інші сухі інгредієнти. Потрібно посолити суміш таким чином, щоб рідина здавалася трохи пересоленим.
  • Спочатку довести воду з добавками до кипіння, потім охолодити.
  • Покласти в каструлю м’ясо. Прибрати на всю ніч в прохолоду. При цьому шматок повинен бути повністю залитий рідиною.
  • Вранці натерти м’ясо перцем. Зробити на ньому прорізи. Наповнити їх шматочками часнику.
  • Загорнути заготовку в рукав для запікання разом з лаврушкой. Зав’язати з 2-х сторін зав’язками, проколоти отвори для виходу пари. Головне, щоб рукав був значно довший м’ясної заготовки, інакше він може лопнути при запіканні.
  • Укласти м’ясо на деко. Готувати при 190°З 50 — 55 хвилин.

Після зняття рукава румянить частування при тій же температурі ще чверть години.

Як приготувати буженину з свинини в духовці у фользі

Інгредієнти:

  • свинина – 1,5 кг;
  • гірчиця (звичайна) – 4 десертні ложки;
  • мелений імбир – 25 г;
  • сухий часник – за смаком;
  • лаврушка – пару листочків;
  • сіль крупного помелу – за смаком.

Приготування:

  • Промити, обсушити м’ясо цілим шматком. Можна використовувати м’якоть з прошарками жиру.
  • Натерти підготовлений шматок сіллю, ретельно приправивши сухим компонентом.
  • Зверху розподілити сухий часник, мелений імбир.
  • Зробити на поверхні м’яса кілька надрізів. Якщо сухого часнику під рукою не виявилося, можна наповнити їх шматочками свіжого.
  • Промазати м’ясо гірчицею.
  • Відправити його на сковорідку, промазану мінімальною кількістю масла. Придавити важкою кришкою. Обсмажити з кожного боку по 5 — 6 хвилин.
  • Загорнути м’ясо у фольгу. Покриття повинно вийти щільним без отворів.
  • Перекласти шматок свинини в жароміцну форму.
  • Запікати частування 90 хвилин при 180°С.
Дивіться також:  Пиріг з капустою та грибами – 9 рецептів приготування

Перед подачею порізати шинку з свинини порційними шматочками.

Готуємо з яловичини

Інгредієнти:

  • м’якоть яловичини – 700 — 750 г;
  • часник – 1/3 головки;
  • велика сіль – 1 ч. л.;
  • перець – за смаком;
  • чебрець – половинка маленької ложки;
  • гостра гірчиця – 1,5 ч. л.

Приготування:

  • Змішати всі заявлені спеції і сіль. Розтерти їх ступкою.
  • Часник порізати шматочками. Обваляти їх в ароматній сухої суміші.
  • Зробити на м’ясі отвори і наповнити їх часниковими скибочками в прянощах.
  • Залишилася сумішшю натерти весь шматок яловичини.
  • Покрити його гірчицею.
  • Залишити заготовку з яловичини в прохолоді. Мінімальний термін 4 години, але краще потримати його подовше.
  • Покрити шматок фольгою. Піч 40 хвилин при 200°С. Потім ще 20 хвилин при 180°С.

Готового блюда дати охолонути прямо в покритті і увібрати в себе назад всі виділилися м’ясні соки.

З індички в рукаві

Інгредієнти:

  • грудка індички (філе) – 850 — 900 г;
  • вода – півлітра;
  • сіль – 60 г;
  • масло оливи і соєвий соус – по 1 десертній ложці;
  • мелена паприка – 2 малий. ложки;
  • асорті кольорових перців – за смаком;
  • мелений коріандр і прованські трави – по 1 мал. ложці;
  • свіжий часник – 5 — 6 часточок.

Приготування:

  • Із зазначеної кількості води і солі зробити розчин. Залишити в ньому філе птиці на всю ніч (в прохолоді).
  • З’єднати всі спеції, соус і масло. Ступкою перетворити їх в однорідну густу масу.
  • По поверхні м’яса птиці зробити надрізи. Наповнити їх шматочками часнику. Зверху змастити індичку ароматною масляною сумішшю.
  • Відправити грудку в пакет для запікання. Укласти заготовку на деко.
  • Готувати це дуже смачне блюдо з індички трохи більше півгодини при 200°С.

Дати птахові охолонути, не виймаючи її з духовки.

Святкова буженина в мультиварці

Інгредієнти:

  • свиняча шия – 1,3 — 1,5 кг;
  • готова гірчиця 70 г;
  • мед – 1,5 десертні ложки;
  • рафінована олія – 30 мл;
  • часник – 5 зубків;
  • сіль і ароматні трави.
Дивіться також:  Закуски з лаваша з начинкою — 20 рецептів приготування на святковий стіл

Приготування:

  • Всі компоненти, крім часнику і м’яса, відправити в загальну миску. Перемішати. Мед повинен бути рідким.
  • Підготовлену шию нашпигувати часниковими шматочками.
  • Покрити свинину маринадом.
  • Загорнути заготовку в 2 — 3 шари фольги. Покласти в чашу кухонного помічниці.

Готувати буженину в мультиварці 90 хвилин в режимі випічки.

З курки

Інгредієнти:

  • куряча грудка – 2 шт.;
  • подрібнений чилі і солодка паприка – 1 ч. л.;
  • сіль і чорний перець – по 1 ч. л.;
  • часник в порошку – 1 ч. л.;
  • масло оливи – 2 десертні ложки.

Приготування:

  • Відправити всі заявлені в рецепті сухі інгредієнти в загальну посуд. За бажанням можна змінити склад спецій, додавши в нього свої улюблені варіанти ароматних трав. Головне, щоб всі вони добре поєднувалися з курятиною.
  • Залити все якісний маслом оливи. Перемішати суміш.
  • Ароматною кашкою натерти кожну грудку.
  • Окремо загорніть їх у фольгу.
  • Запікати на деку по 30 хвилин при 170°С.

Готову птицю смачно укладати на бутерброди замість звичної ковбаси.

М’ясо, яке тривалий час запікається в духовці: фользі, пакет або просто на листі обов’язково слід залишити там же остигати. Це дозволить свинини або яловичини увібрати в себе виділилися м’ясні соки. В результаті буженина буде соковитою і м’якою.

Рецепт з грибами

Інгредієнти:

  • свиняча вирізка – 1,3 кг;
  • асорті з лісових грибів – 1 кг;
  • черрі – 10 шт.;
  • копчений бекон – 5 смужок;
  • чебрець, сушена петрушка, улюблені спеції – по 1 ч. л.;
  • сіль і олію.

Приготування:

  • Цілісний м’ясної шматок обсушити серветками. Зробити на ньому надрізи-кишеньки.
  • Натерти свинину усіма спеціями, зеленню і сіллю.
  • Гриби залити водою і варити 15 — 17 хвилин (бульйон не виливати). Потім перекласти на сковорідку з розігрітою олією і обсмажити до випаровування вологи.
  • Кишеньки на свинині начинити грибний засмажкою. Частина останньої залишити для підливи.
  • М’ясо обсмажити з кожної сторони по 6 — 7 хвилин лишилося після грибів олії.
  • Викласти свинину у форму. Поруч розподілити черрі і залишилися гриби. Все залити невеликою кількістю бульйону, в якому вони варилися.
  • Верхівку м’яса покрити смужками бекону.
  • Упакувати форму у фольгу. Відправити запікатися. Готувати буженину в духовці у фользі 90 хвилин при 180°С.
Дивіться також:  Гур’євська каша класичний рецепт і 4 варіанти приготування

За 20 хвилин до готовності видалити з форми покриття.

Домашня буженина з телятини

Інгредієнти:

  • телятина – 1 кг;
  • морква – 1 шт.;
  • часник – 6 — 7 часточок;
  • сіль – 2 малий. ложки;
  • сушена зелень – 4 ч. л.;
  • гранатовий соус – 120 мл

Приготування:

  • Моркву і часник очистити, довільно порізати. Головне, щоб один кінець у кожного шматочка був загострений.
  • Цілісний промитий і обсушенный м’ясної шматок надрізати ножем. Отвори повинні бути досить глибокими. Наповнити їх шматочками моркви і часнику.
  • Змішати зелень і сіль. Додати соус.
  • Отриманою масою натерти заготовку з телятини.
  • Миску з м’ясом затягнути харчовою плівкою. Залишити в прохолоді на 6 – 7 годин.
  • Загорнути замариновану телятину у фольгу і прибрати в форму.

Готувати домашню буженину 80 — 90 хвилин при 170°С.

З морквою і гірчицею

Інгредієнти:

  • свинина – 700 — 750 г;
  • морква – 1 шт.;
  • часник – 10 зубків;
  • солодка гірчиця – 2 ст. л.;
  • сіль, мелений базилік, перець.

Приготування:

  • На промиті і обсушенном м’ясі зробити надрізи. Наповнити їх шматочками очищеної моркви і часнику.
  • Зверху щедро натерти свинину обраними спеціями, сіллю.
  • Покрити гірчицею.
  • Загорнути м’ясо у фольгу.
  • Запікати 80 хвилин при 180°С.

Готове частування порізати тонкими шматочками і подати зі свіжим пшеничним хлібом.

З майонезом і чебрецем

Інгредієнти:

  • свиняча шия – 1 кілограм;
  • суха гірчиця – 40 г;
  • майонез – 5 десертних ложок;
  • часник – 2 зубчики;
  • сухий чебрець – 2 ч. л.;
  • сіль і перець.

Приготування:

  • Зробити на шийці надрізи. Наповнити їх часником.
  • Натерти м’ясо сіллю і перцем за смаком.
  • Хвилин через 15 покрити його сумішшю з гірчиці, майонезу і чебрецю.
  • Залишити свинину в такому вигляді на 4 ч.
  • Спочатку обсмажити підготовлений шматок на розігрітій сковорідці з 6 — 7 хвилин з кожного боку (без олії). Потім загорнувши його у фольгу відправити на 2 години в духовку.

Готувати страву при 170°С.