Як приготувати домашню локшину правильно – 8 смачних рецептів

Полиці магазинів сьогодні рясніють величезним асортиментом продуктів на будь-який смак. Досить відвідати найближчий супермаркет, купити готові напівфабрикати та не витрачати зайвий час на постійну готування їжі. Цієї ж думки господині дотримуються і при виборі магазинної локшини, яку можна без особливих клопотів зварити за лічені хвилини. Насправді, самостійно замісити тісто для цієї страви зможе навіть новачок в кулінарному мистецтві. Про те, як приготувати домашню локшину швидко і без особливих складнощів, розповімо читачам в даній статті.

Класичний рецепт

Домашня локшина відмінно поєднується з різними овочами, зеленню, грибами, а також може використовуватися в якості основного інгредієнта для супів. Щоб зробити такий гарнір, вам знадобляться лише борошно, яйця, вода і щіпка солі.

На замітку: готове тісто можна нарізати найрізноманітнішими способами, будь то звичайні смужки, кубики або цікаві фігурки, виконані за допомогою спеціальної лапшерізки.

Вам знадобляться:

  • 400 г борошна (бажано вищого сорту);
  • 1 яйце;
  • щіпка солі.

Покроковий процес приготування:

  • У глибокій мисці ретельно куряче яйце збиваємо з дрібкою солі до тих пір, поки не з’явиться піна.
  • Потім починаємо повільно всипати просіяне борошно, не припиняючи збивання яєчної суміші. В результаті у вас повинно вийти тісто середньої густоти.
  • На присипаній борошном поверхні гарненько вимішуємо масу до формування крутий консистенції, після чого скачуємо готове тісто в колобок і накриваємо його харчовою плівкою.
  • Відправляємо масу в холодильник на 30 хвилин, а після закінчення цього часу дістаємо сформований кулю і розрізаємо на дві половинки. Кожен шматочок розкачуємо з допомогою качалки. Важливо: розкачувати тісто необхідно до тих пір, поки готовий пласт не буде злегка просвічувати.
  • Розкачаний шар тіста нарізаємо тонкими смужками. Можна скористатися звичайним ножем або спеціальною лапшерезкой.
  • На заключному етапі необхідно обсушити отриману локшину, щоб можна було піддавати її подальшій термічній обробці.

З заварного тіста

Інгредієнти:

  • 300 г пшеничного борошна;
  • 150 мл гарячої води;
  • 50 мл рослинного масла;
  • 1 ч. л. солі.

Приступаємо до приготування:

  • Заздалегідь просіваємо борошно і змішуємо її в зручній ємності з дрібкою солі.
  • Далі в сотейник наливаємо окріп, додаємо масло і доводимо отриману суміш до кипіння.
  • Відразу після закипання виливаємо воду з маслом в раніше підготовлену ємність з борошном, після чого активно перемішуємо інгредієнти за допомогою ложки.
  • Гаряче тісто накриваємо кришкою і залишаємо на 10 хвилин.
  • Остиглу масу ретельно вимішуємо руками, розкачуємо тісто тонким шаром, після чого нарізаємо його невеликими смужками.
  • Готову локшину необхідно викласти на дошку і підсушити протягом 5 – 6 годин.
Дивіться також:  Як смачно приготувати королівські креветки

На замітку: якщо хочете прискорити процес сушіння, покладіть локшину в розігріту до 60°С духовку і залиште її на пів години.

Рецепт для лагмана

Лагман – традиційне блюдо узбецької кухні. У спагеті, виготовлені вручну, додають м’ясо, зелень, бульйон і різні прянощі. В основі більшості рецептів лагмана лежить використання самого простого тесту з води, яєць та борошна. Перед подаванням у зварену локшину спочатку додають бульйон з м’ясом і овочами, а потім прикрашають страву подрібненою зеленню.

Для приготування локшини необхідні наступні продукти:

  • вода – 2 склянки;
  • яйця – 2 шт.;
  • борошно вищого сорту – 500г;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • сода – 1 ч. л;
  • рослинне масло – 1 ч. л.

Етапи приготування:

  • З’єднайте курячі яйця з сіллю, ретельно збийте інгредієнти до утворення піни.
  • Далі влийте 1,5 склянки води, ще раз збийте вінчиком яєчну суміш.
  • У миску з глибоким дном висипте просіяне борошно таким чином, щоб вийшла невелика гірка. Зробіть у ній поглиблення і акуратно залийте раніше підготовлену суміш з води і яєць.
  • Перемішайте інгредієнти з допомогою ложки, після чого выместите масу вручну на робочій поверхні столу. Використовуйте стільки борошна, скільки знадобиться для отримання крутий консистенції.
  • Готове тісто загорніть в целофановий пакет і залиште на 1 годину.
  • Щоб воно вийшло більш еластичним, обімніть клубок у содовому розчині. Для цього ½ склянки води змішайте з 1 ч. л. соди і дрібкою солі. В процесі замішування тіста вмочайте руки в отриманій суміші.
  • У завершенні сформуйте з тіста коржик і поріжте її на смуги шириною 2 див Готові шматочки змастіть невеликою кількістю масла, а потім акуратно витягніть їх двома руками.

Яєчна локшина в домашніх умовах

Навряд чи ви знайдете в магазині макаронні вироби, які за своїми смаковими якостями зрівняються зі смачною домашньою локшиною власного приготування. Яєчну ніжну вермішель можна додати курячий суп або приготувати з неї апетитну пасту з овочами під вершковим соусом.

Інгредієнти:

  • борошно – 400 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • жовтки – 2 шт.;
  • соняшникова олія – 1 ст. л.;
  • велика сіль – 1 ч. л.

Приступаємо до готування:

  • 100 мл очищеної води змішайте з сіллю. Суміш розмішуйте до тих пір, поки сіль повністю не розчиниться у воді.
  • У глибокій мисці змішайте яйця з жовтками, додайте рослинне масло і ще раз ретельно збийте інгредієнти.
  • Далі всипте просіяне борошно гіркою в зручну ємність і зробіть поглиблення, куди можна буде акуратно залити збиті яйця. Гарненько змішайте всі компоненти до однорідної консистенції.
  • Замішане тісто накрийте целофаном і приберіть в холодильник на 8 годин.
  • Охолоджену масу розкочують з допомогою качалки, після чого напівпрозорий шар тіста нарізають тоненькими смужками.
Дивіться також:  Котлети з індички – 7 рецептів соковитих і м’яких котлет

Для курячого супу

Для перших страв відмінно підійде смачна домашня локшина, приготовлена на яйцях без додавання води. Можна використовувати описану вище яєчну локшину або локшину з рисового борошна. З’єднайте сіль, яйця і борошно, гарненько вимісіть отриману масу і розкачайте шар тіста товщиною не більше 1 мм

Розкатаний пласт порізати на тоненькі смужки. Готову локшину не потрібно піддавати подальшій сушці. Досить перед варінням її ретельно збовтати, після чого вермішель кладуть у курячий бульйон і варять протягом 3-х хвилин.

На замітку: локшину закладають в суп в самому кінці готування, після додавання в бульйон картоплі, моркви та курки.

Локшина-удон – простий рецепт

Основна особливість цього китайського блюда полягає в тому, що локшину для нього готують виключно з пшеничного борошна. При цьому достатньо додати трохи соєвого соусу, щоб насолодитися вишуканим смаком азіатської кухні. Проте в чистому вигляді локшину-удон практично не їдять – найчастіше блюдо доповнюють різними овочами або морепродуктами.

Необхідні продукти:

  • 350 мл води;
  • 500 г неочищеної пшеничного борошна;
  • 150 г очищеної пшеничного борошна;
  • 4 ст. л. солі.

Як приготувати локшину удон:

  • Воду доводимо до кипіння, знімаємо з вогню і додаємо сіль. Необхідно перемішати суміш до повного розчинення кристалів.
  • У мисці змішуємо два види пшеничного борошна, після чого вливаємо підготовлений сольовий розчин. Ретельно перемішуємо всі інгредієнти.
  • Отриману масу накриваємо харчовою плівкою і залишаємо на 10 хвилин.
  • Далі з готового тіста формуємо коржик, яку з допомогою качалки розкочуємо тонким шаром. Цей шар складаємо кілька разів і знову розкачуємо тісто. Таку процедуру можна повторити 5 – 6 разів. Підготовлену масу залишаємо настоюватися ще на 4 години.
  • На заключному етапі знову розгортаємо заготівлю таким чином, щоб вийшов дуже тоненький пласт. Ще раз складаємо тісто кілька разів і нарізаємо його кільцями.
  • Готову локшину ставлять в морозильну камеру на 2 години, а після закінчення цього часу відварюють готову вермішель у воді або бульйоні.
Дивіться також:  Тефтелі – 22 рецепта смачного приготування в домашніх умовах

На замітку: щоб локшина не розварилася в процесі термічної обробки, заморожений удон слід трохи розморозити перед використанням.

Як приготувати вок-локшину

Таку китайську локшину обсмажують на спеціальній глибокій сковороді з опуклим дном. Не у кожного в будинку є подібна посуд, тому ми рекомендуємо вибрати будь-яку іншу сковороду, яку знайдете на своїй кухні. В якості основного інгредієнта використовують пшеничне локшина удон, гречану вермішель або фунчозу, зроблену з рисового борошна.

Для початку в вок-сковороді обсмажують овочі, м’ясо чи морепродукти. Вибір інгредієнтів, що використовуються у страві, залежить від ваших смакових уподобань і побажань. В азіатських країнах в локшину-вок додають куряче, яловиче м’ясо або свинину. Після того, як м’ясо злегка обжарилось, в сковороду кладуть відварену локшину і обсмажують всі інгредієнти до повної готовності.

Смачна рисова локшина

Вермішель з рисового борошна користується величезною популярністю в східних і азіатських країнах, де її використовують як гарнір або додають в різні супи. При цьому рисова локшина, на відміну від пшеничного, містить мінімум калорій, а значить, її вживання ніяк не відіб’ється на стрункість вашої фігури.

Таку локшину варять у злегка підсоленій воді не більше трьох хвилин, після чого відкидають на друшляк і зливають рідину. Перед обсмажуванням достатньо замочити її на 10 хвилин в прохолодній воді без подальшого варіння. Так готова вермішель вийде ніжною, пружною і дуже смачною.

Інгредієнти:

  • 500 г рисового борошна;
  • 3 курячих яйця;
  • 1 ст. л. води.

Приступаємо до готування:

  • Змішайте яйця з сіллю і збийте суміш з допомогою блендера.
  • Висипте борошно гіркою, зробіть в центрі ямку, після чого акуратно вилийте яєчну суміш у поглиблення. Замісіть отриману масу.
  • З готового тіста зліпити колобок і розкачайте його до напівпрозорого стану. Отриманий пласт обваляйте з обох сторін у рисовому борошні, а потім залиште тісто сушитися на 30 хвилин.
  • Як тільки заготівля трохи підсохне, поріжте її на тонкі смужки і акуратно сформуйте майбутню локшину.

Знаючи такі невеликі хитрощі, ви обов’язково зробите смачну домашню локшину без шкідливих для організму добавок у складі. Поєднуйте вермішель з різними овочами, м’ясними виробами або морепродуктами, доповнюйте блюдо ароматними прянощами і радуйте домочадців кулінарним шедевром власного приготування.