Як приготувати форель в духовці – 9 смачних рецептів

Запечная форель – це воістину королівське страва, здатне прикрасити стіл до будь-якого торжества. І неважливо, як ви будете її готувати, – цілком чи шматочками, під маринадом або з овочами, – в будь-якому з обраних варіантів така риба завжди виходить смачною і апетитною. Про те, як приготувати форель в печі цілою тушкою, стейками, з картопляними скибочками і овочами дізнайтеся прямо зараз.

Готуємо цілком

Обговорювана риба є однією з найбільш смачних, її можна солити, варити з неї юшку або запікати. Але ми почнемо наш лікнеп з рецепту приготування простого, але смачної страви в духовці.

Крім тушки «винуватиці торжества», вам також знадобляться:

  • один лимон;
  • 45 мл олії оливи;
  • гілочки петрушки.

Готувати будемо так:

  • Підготовлену до запіканню форель присмачую сумішшю звичайної солі з перцем і з поверхні, і в черевці.
  • З половини цитруса вичавлюємо сік і з’єднуємо її з маслом. Готовим маринадом присмачую форель і вичікуємо 20 хвилин. Залишилася половинку цитруса нарізаємо слайсами і ділимо навпіл.
  • Деко вкриваємо пергаментом, промасливаем і укладаємо на нього рибу. Залишаємо на ній надрізи, які заповнюємо лимонними слайсами. Всередину тушки кладемо зеленої гілочки петрушки. Присмачую заготівлю ще раз маслом і визначаємо в піч на півгодини, зафіксувавши температуру 200 °С.

Загрузка...

Рецепт запікання у фользі

Форель є корисним продуктом, тому її необхідно включати в раціон і дорослого, і дитини. Тому ми спробуємо запекти форель у фользі – так її м’ясо матиме особливу ніжність і соковитість, при цьому зберігши більшу частину корисних речовин.

Інгредієнти:

  • тушка червоної риби;
  • 45 г вершкового масла;
  • 25 мл оливкової олії;
  • 55 мл майонезу (сметани);
  • цибулина;
  • лимон;
  • п’ять маслин (кісточки витягти).

Спосіб приготування:

  • Рибину натираємо будь-якими «рибними» прянощами, але можна обійтися звичайною сіллю і чорним перцем.
  • Лимон нарізаємо кружечками. Трохи залишаємо для прикраси, решту кладемо в черевце риби разом з шматочками вершкового масла.
  • Деко застеляємо пергаментом і скроплюємо маслом оливи. Перекладаємо на нього рибу, змащуємо її майонезом, зверху розкладаємо тонкі кільця цибулі.
  • Загортаємо тушку у фольгу і запікаємо 35 хвилин. Якщо ви хочете отримати рибу з золотистою скоринкою, то за 10 хвилин до закінчення процесу розгорніть фольгу і трохи приберіть з поверхні цибулю.
  • Готову форель прикрашаємо лимоном і кружечками маслини.
Спробуйте також:  Соковиті котлети з мішаного фаршу — 5 рецептів приготування в духовці на сковороді

Готуємо у вершках

Якщо ви спробуєте форель, яка провела півгодини в «обіймах» вершковою заливки, то отримаєте просто райське задоволення від її вкушання, адже вершки роблять м’ясо дуже ніжним, буквально тане в роті.

Форель, на відміну від річкових риб, не має такого характерного запаху, а значить, в її приготуванні не потрібно використовувати особливі приправи. Смак її м’яса добре відтіняють розмарин, чебрець, фенхель або кріп.

Інгредієнти:

  • тушка риби;
  • 180 мл вершків;
  • 110 г сиру;
  • лимон.

Спосіб приготування:

  • Можна запекти форель цілком або порізати на стейки, щоб відразу красиво подати рибне блюдо.
  • У виливаємо вершки вичавлений з половини цитруса сік, а також додаємо натертий сир.
  • У форму викладаємо рибу, трохи її присаливаем і додаємо сирно-вершковий соус. Зверху можна присипати блюдо будь-якими приправами для риби. Запікаємо елітне страва 35 хвилин (температура – 190 °С).

Стейки з форелі в духовці

Щоб рибне блюдо дійсно вийшло смачним, не варто довго тримати його в духовці.

Якщо форель запікається не в фользі, то час її перебування в печі не повинна перевищувати 30 хвилин. В іншому випадку з неї піде весь сік, і вона вийде сухою і несмачною.

Інгредієнти:

  • форель;
  • лимон;
  • креветки;
  • сир;
  • маслини;
  • кріп, мигдаль.

Спосіб приготування:

  • Форму застеляємо пергаментом, розкладаємо на ньому стейки риби, а зверху кладемо очищені креветки. Поливаємо морепродукти цитрусовим соком.
  • Потім посипаємо їх будь-якими спеціями, а також подрібненим мигдалем, кропом і сиром, розкладаємо часточки маслин.
  • Закриваємо продукти фольгою і ставимо запікатися на півгодини (температура – 180 °С).

Приготувати стейки форелі вдасться і з використанням більш простих інгредієнтів. Наприклад, можна викласти рибні шматочки в форму, поперчити, посолити їх, збризнути соком цитруса і маслом. Для пікантності добре б додати подрібнений кріп і часник. Залишається тільки загорніть рибу у фольгу і запікати 25 хвилин (температура – 220 °С).

З картоплею

 

Форель, запечена в духовці з картоплею, – хіба не святкову вечерю? Таке блюдо порадує всіх гурманів, при цьому запечена риба набагато корисніше для травлення, ніж смажена.

Інгредієнти:

  • 1,3 кг картоплі;
  • форель;
  • 55 г олії оливи;
  • цибулина;
  • два яйця;
  • 280 мл майонезу (сметани);
  • два часникового зубчики;
  • 320 г сиру.
Спробуйте також:  Крабові палички в кляре - 7 простих рецептів

Спосіб приготування:

  • Бульби картоплі ріжемо кружечками, змішати з перцем, сіллю і маслом.
  • На промасленому деку розкладаємо картопляні часточки і ставимо його в піч на 20 хвилин (температура – 180 °С).
  • Форель розбираємо на стейки і присипаємо сумішшю з перцю з звичайною сіллю.
  • Для соусу з’єднуємо сметану, яйця і рубаний часник.
  • Дістаємо картоплю, кладемо на нього кільця цибулі і стейки форелі. Поливаємо соусом, прикриваємо фольгою і продовжуємо готувати півгодини, але вже при температурі 200 °С.
  • Виймаємо рибу з картоплею, знімаємо фольгу, присипаємо тертим сиром і готуємо ще 20 хвилин.

На овочевій подушці

Форель – по-справжньому царська і смачна мешканка морів. Пропонуємо такий рецепт риби соковитою, з овочами і маринадом, який додасть м’ясу особливий смак і неповторний аромат.

Інгредієнти:

  • форель (стейки);
  • цибулина;
  • два плоди перцю солодкого;
  • 60 г стручкової квасолі;
  • два зубці часнику;
  • шість помідор черрі;
  • дві ложки рафінованої олії.

Інгредієнти для маринаду:

  • три ложки соєвого соусу;
  • ложка соку лимона;
  • 2 мл вустерського соусу;
  • ложка чилі.

Спосіб приготування:

  • Першим ділом приготуємо маринад. З цією метою беремо всі інгредієнти для соусу, додаємо ще кілька грам солі і будь-яких спецій для риби. Маринуємо в готовому складі стейки.
  • Тим часом підготуємо овочі. Часник шаткуємо кружечками, цибулю ріжемо на півкільця, перець нарізаємо великими пластинами.
  • Беремо форму, збризкуємо її рафінованим маслом, кладемо цибулю, потім часник, перець і квасолю. На овочеву «подушку» викладаємо замариновані стейки риби, а по краях її розподіляємо черрі.
  • Запікаємо страву 20 хвилин (температура – 180 °С).

Як смачно приготувати райдужну форель в духовці

Форель називають райдужної за її своє незвичайної забарвлення. Саме таку рибу найчастіше можна побачити на прилавках наших магазинів.

Багато шеф-кухарі вважають райдужну форель чудовим вибором для приготування страв, адже її м’ясо дуже ніжне і соковите.

Інгредієнти:

  • райдужна форель;
  • 55 мл соєвої приправи;
  • ½ Лимона;
  • 55 г насіння кунжуту;
  • 65 мл меду;
  • пір’я зеленої цибулі.

Спосіб приготування:

  • Форель ви можете запекти цільної або шматочками, від цього смак її не зміниться. Рибу присмачую сіллю і перцем.
  • Соус змішуємо з медом. Для рецепту останній потрібен в рідкому вигляді, тому його можна розтопити на водяній бані або в мікрохвильовій печі.
  • Тепер в отриманий склад вливаємо сік цитруса. Розмішуємо маринад, занурюємо в нього рибу і витримуємо кілька годин.
  • Укладаємо заготовку у форму, застелену пергаментом, поливаємо її залишилися пряним складом, посипаємо підсушеними насінням кунжуту і подрібненою зеленою цибулею.
  • Ставимо майбутнє страва у жарову шафу на 30 хвилин (температура – 180 °С).
Спробуйте також:  Тушкована картопля з м'ясом - 7 рецептів приготування

У рукаві для запікання

Форель можна запекти не тільки у фользі, але і в кулінарному рукаві – страва виходить таким же соковитим. Для аромату тушку краще замаринувати в соусі з лимона і масла оливи.

Інгредієнти:

  • тушка червоної риби;
  • половина лимона;
  • три ложки олії оливи;
  • кріп (свіжий).

Від лимона знадобитися не тільки сік, але і цедра.

Спосіб приготування:

  • В піалі змішуємо цитрусовий сік з маслом, а цедру перемішуємо з подрібненим кропом, сіллю і перцем.
  • Спочатку рибу присмачую рідким маринадом, а потім натираємо сумішшю з кропу і цедри, залишаємо на годину.
  • Замариновану рибу кладемо в кулінарний пакет і запікаємо 30 хвилин (температура – 180 °С).

В сметанному соусі

Форель живе лише в чистих водоймах, тому її м’ясо таке ніжне і вважається справжнім делікатесом.

Така риба відмінно поєднується з різними соусами, а особливо, з приготовленими на основі вершків або сметани.

Інгредієнти:

  • тушка риби;
  • один перець болгарський;
  • цибулина;
  • півсклянки сметани;
  • 55 г вершкового масла;
  • ½ Лимона.

Спосіб приготування:

  • На сковороді з розтопленим маслом обсмажуємо півкільця цибулі. Через три хвилини кладемо до нього нарізаний болгарський перець і обсмажуємо овочі ще п’ять хвилин.
  • Потім виливаємо до підготовлюваних продуктів сметану і тушкуємо соус п’ять хвилин.
  • Форель добре посипаємо перцем і сіллю, кладемо на промаслений лист, присмачую соком цитруса і поливають сметанним соусом.
  • Накриваємо форму фольгою і ставимо в піч на 25 хвилин (температура 200 – °С). За п’ять хвилин до кінця процесу фольгу прибираємо.

Якщо ви хочете підкреслити смак червоної риби, то використовуйте цитруси (особливо лимон і апельсин), кисломолочні продукти, алкоголь у вигляді білого і червоного вина, а також пряні трави (наприклад, чебрець або розмарин).

Загрузка...