Як приготувати грибний суп? 17 рецептів з свіжих, заморожених або сушених грибів

У багатьох країнах Європи давно знають, як приготувати грибний суп з різних грибів. Це перше блюдо люблять і шанують не лише за відмінні смакові якості, але і за користь, адже гриби багаті білками, вуглеводами, мінеральними речовинами і вітамінами. Суп з опеньків, печериць, приготований в різних варіаціях, допоможе не тільки насититися, але і збагатити організм, поліпшити обмінні процеси і навіть позбавитися від целюліту.

Як приготувати грибний суп зі свіжих грибів?

Найчастіше грибне страва готується саме з свіжих лісових рослин, які доступні в будь-який час року у відділах супермаркетів. Додатково при варінні використовуються овочі, приправа, свіжа зелень, олія, сметанний або томатний соус і пр. Оскільки м’ясисті грибочки – основний інгредієнт супу, вибирати їх потрібно ретельно, віддаючи перевагу красивим рослинам, з рівними капелюшками і ніжками. Використовувати при цьому можна печериці, білі гриби, лисички і т. д. В середньому на приготування такої страви йде близько 60 хвилин, калорійність буде залежати від вибору та використання додаткових компонентів.

Рецепт приготування з печериць

Немає нічого простіше, ніж приготувати смачний суп з печериць.

Для приготування страви потрібно взяти:

  • гриби печериці невеликого розміру – 450 г;
  • бульби картоплі – 550 г;
  • цибулину – пару штук;
  • морква;
  • масло оливи;
  • гілочки петрушки, лаврове листя;
  • сіль, перець.

Для варіння можна використовувати м’ясний, овочевий бульйон або звичайну воду. Спочатку в сотейнику робиться овочева піджарка – на маслі по черзі обсмажується цибуля й моркву, терту на тертці.

Печериці нарізати невеликими скибочками і відварюють у воді. Картопля очищається, нарізається кубиками. Після закипання бульйону, він додається до основного продукту, і вариться до м’якості бульб. За кілька хвилин до закінчення суп додаються спеції і овочева піджарка. Після цього страву настоюється. Подається страва з листочками петрушки, зеленою цибулею і улюбленим соусом.

З білих грибів

Наваристий і смачний виходить суп з білих грибів, який готується на основі:

  • картоплі – пару бульб;
  • білих грибів – 350 г;
  • пряженого олії – 25 г;
  • моркви – половина коренеплоду;
  • цибулини – 1 невеликий;
  • зелених гілочок петрушки;
  • солі, кмину.

З білих грибів виходить відмінний наваристий бульйон, так і самі овочі – цілі або красиво нарізані, стають справжньою окрасою наїдки. Починається готування страви з нарізки і відварювання основного продукту. Через 12 хвилин варіння до них додати картоплю, порізану кубиками. Для того щоб суп вийшов більш щільним, картоплю відварити цілою, розім’яти і ввести в готову страву.

З цибулі і помаранчевого коренеплоду готується піджарка на олії, яка додається в кінці варіння разом зі спеціями. Подати зі сметанним соусом і зеленню.

Спосіб готування зі свіжих опеньків

Готують страву з:

  • свіжих опеньків – 650 г;
  • картоплі – 2-4 бульби;
  • моркви, цибулі;
  • зелені;
  • жиру рослинного;
  • кухонної солі.

Попередньо очищені опеньки скласти в каструлю, залити водою і відварити. Готовий продукт опаде на дно. Отриманий бульйон процідити, у ньому відварити картоплю. Цибулю з морквою обсмажити, додати гриби. Коли опеньки придбають красивий золотистий колір, можна відправляти піджарку в бульйон, приправити спеціями і подати до столу.

Суп-пюре з грибів з вершками

Для приготування цього смачного страви, що відноситься до шведської кухні, слід взяти:

  • грибочки – 480 м;
  • цибуля;
  • фільтровану воду – 700 мл;
  • трохи соєвого соусу – 50 мл;
  • вершки – 50 мл;
  • жир для піджарки;
  • спеції, сіль, зелені гілочки кропу.

Гриби з цибулькою покришити і пасерувати в сотейнику на жирі. Окремо в ємності кип’ятиться вода, відправляється слідом вершки і соєвий соус. Після закипання рідини додається основний компонент і готується близько 25 хвилин. По закінченню вводяться спеції, продукти подрібнюються за допомогою заглибного блендера. Якщо залишилося трохи грибів, їх можна нарізати, обсмажити і додати в готовий суп-пюре.

Курячий суп зі свіжими грибами

Готується страва на основі:

  • курячого стегенця – 1 шт.;
  • свіжих печериць – 200 г;
  • ріпчастої цибулі, моркви (добре вибрати помаранчевий коренеплід середнього розміру);
  • картоплі – 4 бульби;
  • води – 2,3 л;
  • зелені, спецій, солі;
  • рослинного жиру.

Окіст відварити, бульйон процідити, а охолоджене м’ясо нарізати невеликими шматочками. Подрібнену картоплю відварити в бульйоні разом з коханою крупою (за бажанням).

Очищені овочі нарізати і обсмажити на розігрітій олії. Гриби нарізати і відварити разом з картоплею до готовності. В кінці додати в бульйон підсмажені овочі, спеції, м’ясо. Зелень краще покришити в кінці, щоб вона не втратила колір.

Рецепт з плавленим сиром

Цікавий на смак, дуже ніжний виходить суп з глив з плавленим сиром.

Готується він на основі:

  • глив – 250 г;
  • картопляних бульб – 3 шт.;
  • соняшникової жиру;
  • кам’яної солі, свіжого кропу, улюблених спецій;
  • чистої рідини – 1,8 л;
  • цибулі ріпчастої цибулі, моркви;
  • плавленого сирка «Вершкового» — 1 уп.

Основний компонент – гриби, підготувати, відварити, трохи підсолюємо рідина. Коли вони будуть готові, додати картопляні кубики і відварити до м’якості овочів. Цибулю з помаранчевим коренеплодом підсмажити, ввести до іншим продуктам в самому кінці разом з тертим плавленим сирком. Поліпшити смак можна сіллю і спеціями, приправити зеленню.

Як приготувати грибний суп із заморожених грибів?

Заморожені гриби в суп за смаком нічим не відрізняються від свіжого компонента. Заготовивши по сезону різні гриби, можна круглий рік балувати сім’ю смачними стравами, вносячи корективи в часом одноманітне меню.

Грибний суп з заморожених грибів з перловкою

Приготувати грибний суп із заморожених грибів та перлової крупи можна легко на домашній кухні.

Для варіння взяти:

  • перловку – 100 г;
  • лісові грибочки – 180 г;
  • морква з цибулею;
  • сирий картопля – пару великих бульб;
  • рослинна олія;
  • сіль, зелень.

Крупу очистити, залити окропом, залишивши на 45 хвилин. Далі промити її і відварити протягом 50 хвилин у двох літрах води. Бульби почистити, подрібнити і всипати до відвареної перловке. Цибулю з коренеплодом і грибами обсмажити, додати до решти продуктів. В кінці посолити, поперчити, прокип’ятити і подати до столу, додавши листочки петрушки.

Пісний варіант приготування з квасолею

У піст страви з грибів і бобових стануть незамінні на скромному столі. Вони допоможуть організму отримати повний комплекс корисних речовин і не дадуть ослабнути імунітету.

Готується страва на основі:

  • сирої квасолі – 180 г;
  • заморожених грибів – 1 ст.;
  • моркви і цибулі;
  • томатної пасти – 1 ст. л. з гіркою;
  • картоплі – 4 шт.;
  • перцю, зелені;
  • цукрового піску, солі;
  • жиру рослинного (для смаження).

Біла або червона квасоля попередньо замочується на 10-12 годин, після промивається і відварюється до готовності. У процесі варіння воду потрібно один раз змінити. У киплячу рідину можна додати всі спеції, крім солі.

Заморожені гриби покласти в глибоку ємність, щоб вони оговтались, після чого обсмажити разом з нарізаним цибулею і морквою на олії. В піджарку вводиться паста, все перемішується і гаситься кілька хвилин.

Картоплю очистити, нарізати і кинути до квасолі разом з піджаркою, посолити. Варити до готовності картоплі, настояти, подати з зеленню.

Як зварити суп з білих грибів з вермішеллю?

Заморожені білі гриби ще смачніше, ніж свіжі, тому їх часто додають в перші і другі страви. Простіше простого з них приготувати суп з вермішеллю, який сподобається абсолютно всім домочадцям.

Готується страва на основі:

  • заморожених білих грибів – 80 г;
  • картоплі – 200 г;
  • моркви – 70 г;
  • цибулі – 50 г;
  • рослинного жиру;
  • макаронних виробів;
  • солі, спецій.

Розморожені гриби попередньо опустити в киплячу воду і відварити протягом 8 хвилин. Додати порізані бульби картоплі, варити близько 15 хвилин. Окремо підсмажити цибулю, моркву, висипати в вариво разом зі спеціями. За 5 хвилин до готовності покласти локшину і лавровий лист. Подати з зеленню і сметанним соусом.

Готуємо в мультиварці

Готується страва на основі:

  • заморожених грибів (асорті) – 350 г;
  • цибулі ріпчастої;
  • моркви;
  • картоплі – 7 штук невеликого розміру;
  • води – 1,6 л;
  • рослинної олії – 25 мл;
  • спецій, трав.

Всі овочі почистити і нарізати. Обсмажити на олії цибулю в режимі «Смаження» до прозорості, викласти розморожені гриби і готувати до того моменту, поки не піде зайва волога.

Слідом відправити порізану моркву з картоплею, залити чисту воду або бульйон, засипати спеції. Готувати в режимі «Суп» 70 хвилин, покришити зелень і подати до столу.

Рецепт крем-супу

Готуємо смачний крем-суп з:

  • грибів заморожених – 480 м;
  • моркви, білого цибулі;
  • часникових зубів – пару штук;
  • шпинату – 80 г;
  • вершків – 0,5 л;
  • коров’ячого масла – 40 г;
  • солі, чорного меленого перцю.

Гриби розморозити та обсмажити на олії до рум’яності. Цибулю з часником очистити і порізати дрібними шматочками, моркву натерти на тертці. Обсмажити овочі до м’якого стану, додати порізаний шпинат, спеції. Подрібнити гриби з піджаркою в блендері, додати вершки. Подати з грінками.

Як приготувати грибний суп з сушених грибів?

Сушені гриби мають більш насичений аромат, ніж свіжі. Цей секрет знайомий всім кулінарам, тому часто саме на основі сушених грибочків готуються різні страви для ресторанної або домашньої подачі.

Суп з сушених грибів – простий рецепт

Швидко готуємо смачне блюдо з:

  • сирої картоплі – 150 г;
  • білих сушених грибів – не більше 20 г;
  • соковитого цибулі – 45 г;
  • моркви – 70 г;
  • лаврушки, перцю, кам’яної солі.

Заздалегідь сушені заготовки слід залити чистою рідиною, залишивши на 80 хвилин, віджати і нарізати шматочками. Відварити, додати овочеву нарізку. Варити до готовності, додати трохи спецій, посолити.

Якщо використовуються лісові гриби, бульйон може вийти темним. Щоб уникнути цього, необхідно після варіння рідину злити і варити їх з іншими продуктами в інший чистої рідини.

Як приготувати в мультиварці

Для приготування страви потрібно запастися:

  • дарами лісу сушенными – 60 г;
  • цибулею ріпчастою, морквою;
  • картопля – 4 бульби;
  • вершковим маслом;
  • сіллю, зеленню;
  • сметаною;
  • чистою рідиною – 1,4 л.

Якщо гриби покупні, попередньо їх промити і замочити у воді протягом 60 хвилин. Цибулю з картоплею та морквою очистити, нарізати невеликими кубиками. На вершковому маслі обсмажити по черзі цибулю в режимі «Підсмажування», моркву, після всипати всі інші компоненти, додати рідину і спеції. Готувати в режимі «Суп» протягом 65 хвилин. Подати зі сметаною і зеленню.

З перловкою

Готується страва на основі:

  • сушених грибів – 30-40 г;
  • перлової крупи – 5 ст. л.;
  • картоплі – 3 бульби;
  • моркви, цибулі;
  • води – 1,6 л;
  • рослинної олії;
  • спецій.

Обидва основні продукту – перлова крупа і гриби замочуються приблизно на 55 хвилин. Після гриби подрібнюються і відварюються разом з перловкою протягом 25 хвилин. Слідом до них відправляється порізану кубиками картоплю і цибулю з морквою, обсмаженої на рослинному жирі. В кінці посолити, поперчити і подавати.

З гречаною крупою

Для приготування апетитного гречаного супу з грибочками потрібно:

  • сушені заготовки – 90 г;
  • гречка – 110 г;
  • картопляні бульби;
  • цибулю, моркву;
  • сіль, перець, лаврове листя;
  • сметана.

Гриби замочують на кілька годин, далі промивають, відварюють приблизно 12 хвилин. До них засипати картоплю і промиту гречану крупу. Зробити піджарку з лука і моркви, ввести в суп разом зі спеціями. Варити до готовності, настояти, подати зі сметаною.

Як зварити суп з сушених білих грибів?

Ароматний суп пюре з сушених грибів можна сміливо вводити в раціон всім любителям здорової їжі.

Готується страва з:

  • білих сухих грибів – 50 г;
  • картоплі – 350 г;
  • рослинної олії;
  • води;
  • борошна – 20 г;
  • солі.

Білі гриби замочити на кілька годин, промити і відварити, знімаючи в процесі варіння піну. Додати нарізаний дрібними брусочками картоплю і варити до готовності.

Дістати з бульйону кілька грибів, подрібнити, обсмажити на олії. Вийняти гриби, додати масло борошно, розмішати і вилити отриманий загусник в бульйон, попередньо пюрировав продукти. Посолити, додати спеції.

Для посилення грибного аромату, кілька сушених компонентів перемолоти і додати в готовий суп.

Французький крем-суп з сушених грибів

Для приготування страви варто запастися:

  • оливковою і вершковим маслом – по 3 ст. л.;
  • сушеними печерицями – 150 г;
  • цибулею, часником;
  • сіллю;
  • естрагоном – на кінчику чайної ложки;
  • курячим або будь-яким іншим м’ясним бульйоном – 900 мл;
  • жирними вершками – 130 мл;
  • свіжомеленим чорним перцем.

Гриби замочити, після обсмажити на двох видах масла. Частина основного продукту відкласти в сторону, до решти додати цибулю з часником і обсмажити. Влити потрібну кількість бульйону, посолити, додати естрагон. Варити під кришкою на середньому вогні протягом 8 хвилин, подрібнити блендером, поперчити, влити соус і додати відкладені гриби.

Загрузка...