Як приготувати гусака – 12 рецептів смачного приготування цілком і шматочками

Гусак, приготований в духовці, у багатьох країнах є обов’язковим різдвяною стравою. Птицю випікають цілком або порізів на шматочки, а кращим гарніром вважаються запечені яблука, картопля або рис. Щоб м’ясо вийшло м’яким і соковитим, необхідно знати, як приготувати гусака правильно. В іншому випадку м’якоть залишиться жорсткою і грубою, і є її буде досить незручно.

Гусак в духовці цілком з яблуками

Красиво і святково виглядає на столі гусак, приготований в духовці цілком. Щоб м’ясо стало м’яким, його краще випікати в фользі.

Для роботи потрібні:

  • тушка птиці;
  • 3 – 4 зелених яблука;
  • домашня сметана;
  • сіль;
  • перемелений перець;
  • сушена зелень;
  • приправа для птиці;
  • кулінарна фольга.

Як приготувати гусака з яблуками в духовці:

  • Вимити тушку і висушити паперовими серветками.
  • Змішати сметану з сіллю, меленим перцем, сушеної зеленню і приправами. Порізати часточками яблука.
  • Малою частиною отриманого соусу змастити гусака зсередини, укласти туди ж яблучну начинку і скріпити розріз нитками або зубочистками.
  • Рівномірно розподілити залишився соус по поверхні тушки, а потім обернути її фольгою в декілька шарів, так, щоб не залишалося отворів.
  • Покласти згорток з цінним вантажем на деко і пекти 3 години. За півгодини до того, як отримати блюдо, слід розгорнути фольгу, щоб гусак покрився скоринкою.

Увага! Час запікання залежить від ваги гусака. Якщо птах невелика, вистачить і 2,5 – 3 годин, а велика особина може готуватися до 4 годин.

Готуємо шматочками в мультиварці

Смачним, соковитим і дуже м’яким виходить гусак, порізаний шматочками і приготований за нижченаведеним рецептом в мультиварці.

Щоб зробити таке блюдо, будуть потрібні наступні продукти:

  • 550 – 600 г гусячого м’яса;
  • 2 цибулини;
  • 2 – 3 моркви;
  • кілька плодів солодкого болгарського перцю;
  • томатна паста;
  • сушений базилік;
  • сіль і чорний перець.

Гусак шматочками в мультиварці готується так:

  • Спочатку слід вимити м’ясо, обтерти серветкою і порізати маленькими шматочками. Кістки потрібно видалити.
  • Обсмажити м’ясні заготовки в чашу мультиварки, а потім вийняти. Бажано взяти для готування гусячий, а не рослинний жир.
  • У жирі, де смажився гусак, припустити порізану соломкою моркву, нарізані півкільцями цибулини і плоди перцю.
  • Розвести томатну пасту кип’яченою водою, покласти в чашу м’ясо, влити вийшов соус і поставити в режимі гасіння 1 годину.

На замітку. Якщо птах готується тільки для дорослих, за чверть години до того, як вимкнути прилад, можна налити в ємність склянку сухого вина. Тоді м’ясо вийде особливо ніжним і ароматним.

Запікаємо в рукаві

У кулінарному рукаві продукти зберігають свої смакові якості, тому як готуються у власному соку.

Щоб зробити таким способом гусака, потрібні такі компоненти:

  • тушка птиці;
  • 120 г рису;
  • 50 г родзинок;
  • 70 г кураги;
  • майонез;
  • куркума;
  • сушена зелень;
  • приправа для птиці;
  • сіль;
  • кулінарний рукав.
Дивіться також:  Відбивні з індички – 8 рецептів, як приготувати смачні і соковиті відбивні з м’яса індички

Порядок роботи:

  • Перебрати рис, скласти по містку миску і залити окропом на чверть години для набухання.
  • Замочити курагу і родзинки в прохолодній воді.
  • Помити тушку гусака і висушити серветками.
  • Злити воду з рисових зерен і сухофруктів, компоненти з’єднати і посипати куркумою для додання приємного золотистого кольору. Насипати солі і приправ.
  • Змастити майонезом внутрішню частину птиці, наповнити начинкою і закріпити розріз.
  • Обмазати сумішшю тушку майонезу, сушеної зелені і приправ, вкласти в кулінарний рукав і щільно зав’язати.
  • Зробити кілька надрізів ножем у верхній частині рукава, щоб міг виходити повітря, і поставити птицю запікатися.

Увага! Набиваючи начинкою тушку, треба залишати вільним приблизно третина простору, оскільки в процесі запікання рис буде збільшуватися в об’ємі.

Як смачно приготувати дикого гусака

Дика гуска — птиця більш примхлива в приготуванні. Він може виявитися досить жорстким, тому щоб приготувати таку птицю смачно, краще попередньо нарізати тушку на шматки і потримати в маринаді.

Для приготування знадобиться:

  • тушка дикої птиці;
  • червоне вино;
  • вишневий сік;
  • яблука;
  • груші;
  • порошковий імбир;
  • коріандр сушений;
  • приправи;
  • сіль.

Порядок дій:

  • Обробити птицю, натерти сумішшю шматочки солі і приправ, скласти в каструлю, залити червоним вином і маринувати в холоді на 7 – 9 годин.
  • Покласти птицю по містку посуд, полити залишками маринаду, прикрити ємність фольгою і поставити випікатися.
  • Коли маринад випарується, розкласти між шматочками порізані скибочками груші і яблука, влити вишневий сік і запікати до готовності.

Можна готувати таке блюдо не тільки в духовці, але і на плиті, взявши велику посуд з товстими стінками.

Різдвяний птах

Це традиційний англійський рецепт приготування справжнього різдвяного гусака. Найголовніше — правильно вибрати птицю. Вона повинна бути молодою і не особливо великою.

Для приготування знадобиться:

  • тушка гусака;
  • 5 – 6 цибулин;
  • скибочка білого хліба;
  • молоко;
  • лимон;
  • перемелений перець;
  • щіпка сушеного шавлії;
  • мелені мускатні горіхи;
  • трохи дрібної солі.

Порядок дій:

  • Помити птицю, обсушити серветками і натерти сумішшю солі, перцю і шавлії. Помариновать 2 – 3 години.
  • Помістити на деко цибулини, не очищаючи їх, і відправити в духовку на 40 – 45 хвилин. Потім вийняти, охолодити, зняти лушпиння і дрібно порізати.
  • Замочити хлібний скибочку в молоці, віджати, подрібнити, змішати з цибулею, перцем, сіллю, шавлією і мускатом.
  • Цією сумішшю нафарширувати гусака і скріпити розріз нитками.
  • Полити птицю цитрусовим соком, помістити в глибоку жаростійкий посуд, долити трохи води і відправити запікатися.

Увага! Щоб на гусе утворилася рум’яна кірочка, а м’ясо не було пересушеним, потрібно кожні 10 – 15 хвилин поливати тушку виділився жиром.

Рецепт з апельсинами

Гусак — досить жирна птах, і апельсини додадуть м’ясу приємну кислинку. Але маринувати його перед запіканням буде потрібно не менше 8 годин.

Дивіться також:  Манна каша – 6 рецептів як манку варити смачно!

Для приготування знадобиться:

  • гусак;
  • апельсини;
  • зелена цибуля;
  • імбирний корінь;
  • 30 мл соєвого соусу;
  • трохи цукру;
  • сіль і відповідні приправи.

Порядок дій:

  • Помити птицю, висушити рушником і обрізати кінці крилець.
  • Апельсини почистити, подрібнити цедру і перемішати з цукром, сіллю і приправами. Потім залити суміш соєвим соусом, дати настоятися і натерти одержаним складом птицю.
  • Звільнити м’якоть цитрусових від плівок і кісточок, подрібнити і з’єднати з тертим імбиром, рубаним цибулею і сіллю. Після цього начинити цією масою гусака і відправити в холод на 8 – 10 годин.
  • Коли тушка промаринується, викласти її на застелений фольгою деко і запікати до готовності, часто поливаючи жиром.

Щоб не витрачати час на приготування гарніру, за 30 – 40 хвилин до готовності птиці потрібно покласти у форму поруч з нею порізаний часточками картоплю.

Гусак, запечений з рисом і печінкою

Щоб начинити гусака субпродуктами, краще взяти курячу печінку. Сорт рису при цьому не має значення, можна використовувати як круглий, так і довгозернистий.

Для приготування знадобиться:

  • тушка птиці;
  • 250 г печінки;
  • 120 г рису;
  • цибулина;
  • біле вино;
  • оливкова олія;
  • сіль і приправи.

Послідовність дій:

  • Перемішати сіль і приправи з олією, натерти отриманим складом промиту і висушену птицю, відправити її в холодильник на 8 – 10 годин.
  • Пропустити печінку через м’ясорубку і посмажити на сковорідці з подрібненою цибулею.
  • Додати до продукту промитий і висушений рис, біле вино, сіль і приправи. Тушкувати, поки крупа не стане м’якою, а рідина не випарується.
  • Набити птицю начинкою, скріпити розріз і відправити тушку запікатися.

Гусак, приготований за таким рецептом, вийде рум’яним, красивим і смачним.

Як загасити з квашеною капустою

Для приготування цієї страви потрібна велика посуд з товстими стінками. Краще взяти гусятницю.

Знадобляться такі продукти:

  • 650 г гусака;
  • 700 г квашеної капусти;
  • 2 цибулини;
  • морквина;
  • лаврові листи;
  • зелень;
  • сіль і приправи.

Послідовність роботи:

  • Відокремити м’ясо гусака від кісточок і порізати його дрібними скибочками.
  • Налити на дно посуду масло, розжарити і посмажити птицю, присмачивши сіллю і спеціями.
  • Нашаткувати цибулини і морквину, перекласти до м’яса і тушкувати до м’якості.
  • Ввести в блюдо квашену капусту, лавровий лист, долити води і готувати, щільно закривши кришкою, 45 – 50 хвилин.

Подавати готову страву потрібно гарячим, посипавши рубаною свіжої зеленню.

Гусячі ніжки в медовому соусі

Гусячі ніжки, запечені зі спеціями в медовому соусі, займуть почесне місце на святковому столі.

Для приготування знадобляться:

  • ніжки гусака;
  • рідкий мед;
  • лимонний сік;
  • мелена паприка;
  • орегано;
  • чорний або червоний перець;
  • сіль.

Порядок приготування:

  • Вимити гусячі ніжки і висушити рушником.
  • Натерти заготовки сумішшю солі і спецій, а потім скласти в глибоку посуд.
  • Змішати мед з лимонним соком, залити отриманим соусом гусячі ніжки, перемішати і залишити маринуватися на 5 – 6 годин.
  • Застелити фольгою посуд для запікання викласти м’ясо і готувати до м’якості, поливаючи соком, що виділяється.
Дивіться також:  Печінка свиняча – 6 рецептів на сковороді і в мультиварці, секрети приготування м’якої і смачної свинячої печінки

Рада. Щоб надати гусятині неповторний аромат, за 40 хвилин до того, як дістати страву, потрібно розкласти на деку посипані корицею яблучні дольки.

Печеня з картоплею

З гусятини можна приготувати приголомшливо смачну печеню, якщо перед запіканням потримати м’ясо в пиві кілька годин.

Для приготування знадобиться:

  • 700 г гусятини;
  • 5 – 6 картоплин;
  • 2 цибулини;
  • 3 морквини;
  • світле пиво;
  • приправи для картоплі і птиці;
  • перемелений перець і сіль.

Порядок дій:

  • Порізати гусяче м’ясо шматочками, натерти сіллю і приправами, залити пивом і відправити в холод на 2 – 3 години.
  • Почистити овочі і порізати: картоплю великими шматками, моркву — тонкими круглими скибочками, а цибулю нашаткувати півкільцями.
  • Посипати картоплю сіллю і спеціями, перемішати з цибулею і морквою, злити з м’яса маринад.
  • Помістити заготовлені складові в кулінарний рукав, щільно зав’язати і зробити кілька проколів у верхній частині. Укласти рукав на деко і відправити в духовку.

Після запікання можна відразу ж розкладати гаряче блюдо по тарілках, прикрасивши гілочками свіжої зелені.

Покрокове приготування з айвою

Зробити жирне гусяче м’ясо особливо м’яким і ніжним допоможуть айва і ківі.

Для приготування такої страви знадобляться наступні продукти:

  • гусяча тушка;
  • 2 – 3 айви;
  • кілька плодів ківі;
  • сметана;
  • трохи гірчиці;
  • сіль і відповідні приправи.

Порядок приготування:

  • Вимити гусячу тушку і висушити рушником.
  • Змішати сметану, гірчицю, сіль і спеції до однорідності.
  • Намазати отриманою масою птицю і відправити маринуватися на 6 – 8 годин.
  • Порізати айву і ківі, змішати і трохи посолити.
  • Набити начинкою птицю, укласти її в кулінарний рукав або обернути фольгою і запікати до готовності.

Щоб гусак вийшов з рум’яною скоринкою, за 30 – 40 хвилин до того, як витягти з духовки, його потрібно розгорнути.

Птах, запечена з чорносливом

Дуже смачним виходить гуска з чорносливом і горіхами, а щоб м’ясо не пересохло, його запікають у солоному тесті.

Для приготування знадобиться:

  • тушка птиці;
  • чорнослив;
  • волоські горіхи;
  • борошно;
  • очищена вода;
  • сіль і приправи.

Порядок роботи:

  • Вимити гусака, натерти сіллю і приправами, після чого відправити в холодильник на пару годин.
  • Замочити чорнослив в воді, а потім злити рідину, висушити сухофрукти і змішати з подрібненими ядрами волоських горішків.
  • Приготувати з борошна і води тісто, додавши кілька столових ложок солі.
  • Набити гусака начинкою, зашити нитками розріз, а потім обернути тушку тістом так, щоб не залишилося ні єдиного отвори. Відправити заготівлю запікатися в духовку.

Солоне тісто в цьому випадку виконує функцію рукава або кулінарної фольги. Воно не дає соку витікати, і м’ясо виходить ніжним і м’яким.