Як приготувати качку? 18 рецептів приготування смачної качки в домашніх умовах

Питання про те, як приготувати качку в домашніх умовах, виникають не тільки у початківців господарок, але й у досвідчених кулінарних «гуру». Адже завжди є «небезпеку» того, що в світі з’явилися нові, унікальні рецепти, роблять м’ясо птиці особливо ніжним і соковитим? Читаємо, вивчаємо, вибираємо!

Качка з яблуками — святковий рецепт

Інгредієнти:

  • черносливы (без кісточок) — 500 г;
  • яблука (кисло-солодких сортів) — 6 шт.;
  • звичайний цукор — 40 г;
  • качка — від 2 кг;
  • пісне масло — 20 г;
  • гілочка розмарину;
  • пів-лимона;
  • підбираємо склад чебрецю, перцю, імбиру, солі.

Приготування:

  • Очищаємо тушку від нутрощів, включаємо конфорку, обробляємо качку над відкритим полум’ям, спалюючи тонкі волоски. Птицю ретельно миємо, обсушуємо. Выщипываем пінцетом все пір’ячко, з качиного хвостика (куприка) витягуємо «жировик», з шкіри шиї видаляємо жир. Цю процедуру проробляємо в обов’язковому порядку.
  • Добре помиті черносливы на три хвилини заливаємо окропом. П’ять чистих яблук розрізаємо на шматочки (одне відкладаємо в сторону), збризкуємо соком половинки лимона.
  • Відокремлюємо листочки розмарину від стебла, покласти в ступку разом з перцем, чебрецем і сіллю, ретельно подрібнюємо складу. Натираємо качку отриманою сумішшю, включаючи внутрішню частину.
  • З’єднуємо і перемішуємо черносливы, яблука і цукор, поміщаємо продукти всередину птиці, краї шкіри зашиваємо або скріплюємо шпажками.
  • Обробляємо деко олією, ціле яблуко розрізаємо на тонкі пластини, викладаємо шаром на металевий лист, зверху розміщуємо підготовлену тушку.
  • Відправляємо качку на 3 години в духову шафу (190°C). Періодично поливаємо жиром, що утворився в процесі приготування.

Розрізаємо святкову качку на порційні частини, сервіруємо запеченими плодами, прикрашаємо яскравими гілочками смородини або брусниці.

Качка в духовці цілком

Інгредієнти:

  • кислі яблука — 4 шт.;
  • качка — до 2 кг;
  • курага, горіхи волоські, черносливы — по 10 шт.;
  • зубки часнику — 5 шт.;
  • олія (соняшникова чи оливкова) — 20 г;
  • підбираємо склад солі, перцю і прянощів.

Приготування:

  • Як приготувати качку по представленому рецептом? Починаємо з начинки. Очищаємо яблука, видаляємо серцевини, нарізаємо фрукти шматочками. Поділяємо на маленькі шматочки апельсини (без шкірки), миті черносливы і курагу. Змішуємо всі компоненти, додаємо подрібнені ядра горіхів.
  • Фаршируємо тушку підготовленою начинкою (невелику частина відкладаємо в сторону), краї шкіри скріплюємо шпажками або зашиваємо.
  • Натираємо птицю сіллю, перцем, подрібненими зубками часнику. Тушку поміщаємо на оброблений маслом деко, обкладаємо шматочками фруктів і цілими плодами, накриваємо фольгою.
  • Запікаємо страву 1,5 години (180°C), періодично поливаємо качку виділяється соком. Папір прибираємо за 15 хв. до закінчення нашого дійства.

Викладаємо цілу качку на блюдо, декоруємо запеченими фруктами.

Качка в духовці з картоплею

Інгредієнти:

  • качка — до 2 кг;
  • картопля — 500 г;
  • цибуля — 500 г;
  • вино червоне — до 100 мл;
  • сік смородини — 200 мл;
  • мед — 130 г;
  • перець, сіль, гілочки чебрецю та шавлії.

Приготування:

  • Кладемо в чашу рубінове вино з червоним соком смородини, ароматизируем напій гілочками трав, нагріваємо суміш на слабкому вогні без кипіння. В злегка охолоджений запашний відвар додаємо свіжий мед і заважаємо суміш до повного розчинення компонентів.
  • Застеляємо форму фольгою, обробляємо папір маслом і викладаємо коренеплоди, нарізані пластинами, приправлені сіллю і спеціями.
  • Підготовлену качку поділяємо на половинки, натираємо аналогічним способом, поміщаємо у велику чашу, поллємо приготованим винним соусом. Зверху маємо гніт, відправляємо продукт на 3 години в холодильник.
  • Далі викладаємо частини качки на подушку з картоплі, прикриваємо фольгою, запікаємо 1 годину (190°C). Дістаємо блюдо, прибираємо папір, ще раз поливаємо частини тушки винним соусом і продовжуємо приготування 30 хв. до отримання на них рум’яної скоринки.

Описувати казковий смак цієї страви марно. Його потрібно просто приготувати і з задоволенням скуштувати!

Тушкуємо в мультиварці

Ніжна й надзвичайно соковита качка, приготована в кухонному електроприладі, цілком «самодостатня» для створення розкішного букета різноманітних смаків при оформленні вишуканих страв.

Інгредієнти:

  • морква — 1 кг;
  • качка — 1,5 кг;
  • картопля — ½ кг;
  • цибуля — 1,5 кг;
  • приправи та спеції, сіль;
  • зубки часнику — 5 шт.

Приготування:

  • Підготовлену качку нарізаємо на порційні частини, перчимо, солимо, натираємо прянощами та спеціями, залишаємо на 2 години в такому стані.
  • Овочі миємо, очищаємо. Морква шаткуємо соломкою, картоплю поділяємо на брусочки, цибулю нарізаємо півкільцями. Подрібнюємо часник.
  • Замариновані частини тушки викладаємо в чашу мультиварки, встановлюємо на агрегаті режим «Випічка», поміщаємо шматочки качки і обсмажуємо до рум’яної скоринки. Воду і жир не додаємо: у птаха досить власних ресурсів».
  • Викладаємо овочі і продовжуємо приготування в тій же програмі до м’якого стану продуктів.
Дивіться також:  Рубані котлети з курячої грудки – 7 рецептів приготування

Викладаємо качку з мультиварки, подаємо страву в гарячому вигляді.

Качка по-пекінськи — класика приготування

Інгредієнти:

  • качка — до 3 кг;
  • мед — 100 г;
  • вино червоне — 200 мл;
  • соус соєвий — 50 г;
  • горілка (джин) — 100 мл;
  • імбир, сіль, перець.

Приготування:

  • Готуємо птицю в звичайному порядку. Обсушену серветками тушку натираємо міцним спиртним напоєм і залишаємо на півгодини. Після такої «ударної дози» занурюємо «захмелілу» тушку на 2 хв. в окріп, витягаємо з рідини і знову промокаємо паперовим рушником. Варити качку не слід!
  • З’єднуємо вино і мед. Натираємо тушку перцем, сіллю, потім винної сумішшю, надягаємо на банку, підставляємо під неї піднос і ставимо на добу в холодильник. Кілька разів повторюємо обробку продукту медовим соусом.
  • Викладаємо качку на деко (без банки, природно), наливаємо на дно трохи очищеної води, накриваємо тушку металевої папером. Намагаємося, щоб папір не стикалася з «тілом».
  • Запікаємо птицю 30 хв. (220°C), потім поміщаємо її на решітку. Продовжуємо приготування до появи на шкірці темно-коричневого, навіть червонуватого кольору. Ніжки «взуваємо» у фольгу.
  • Витягаємо качку по-пекінськи з жару печі, викладаємо на блюдо, поливаємо винним з медом соусом.

Приготовану птицю досвідчені кулінари нарізають на сотні тонких скибочок. Подають страву з побажаннями «чжу ні вэйкоу хао», що по-китайськи означає — приємного апетиту!

Смачна качка шматочками

Інгредієнти:

  • апельсини — 3 шт.;
  • тушка птиці;
  • гілочка розмарину;
  • перець, сіль.

Приготування:

  • Чисту і обсушену качку ділимо на порції, натираємо сіллю і спеціями, розміщуємо у формі для запікання.
  • Вичавлюємо з одного цитрусового сік, поливаємо качине м’ясо. Інші апельсини розрізаємо на товсті кружечки, ділимо навпіл і викладаємо навколо тушки. Накриваємо страва фольгою.
  • Залишаємо продукт на 5 годин в холодильнику, після чого відправляємо його на 50 хв. в духовку (200°C). В кінці приготування знімаємо фольгу і запікаємо тушку до улюбленої скоринки.

Подаємо нашу чарівну качечку, не забуваючи полити її соком апельсина, змішаним з гарячим жиром форми.

Різдвяний рецепт запікання з апельсинами

Інгредієнти:

  • молода качка — до 2,5 кг;
  • апельсини — 6 шт.;
  • солодка гірчиця — 20 р;
  • соус соєвий — 30 г;
  • не дуже густий мед — 100 г;
  • перець і сіль — за бажанням;
  • черешки селери — 2 шт.

Приготування:

  • З’єднуємо в чаші мед, гірчицю, соєвий соус, сік з 2 апельсинів, перець, сіль і ретельно розмішуємо складу.
  • Поміщаємо підготовлену качку в целофановий пакет, додаємо маринад, кілька разів повертаємо кульок, щоб соус рівномірно розподілився по тушці.
  • Виливаємо медову суміш в окремий посуд, витягаємо птицю з упаковки, відправляємо на ніч в закритому контейнері в холодильник.
  • Дістаємо качку, закладаємо в середину нарізані апельсини і очищені черешки селери. Розміщуємо птицю на деко і відправляємо на 1 ч. в духову шафу (220°C).
  • Через кожні 20 хв. поливаємо тушку маринадом і соком, зібраним з металевого листа.

Подаємо качку на великому блюді. Обкладаємо золотисту тушку помаранчевими кружечками запечених апельсинів, поливаємо соусом-глазур’ю. Різдво вдалося на славу!

Плов з качки в мультиварці

Інгредієнти:

  • невелика качка — 1,5 кг;
  • морква — 2 шт.;
  • цибуля — 300 г;
  • черносливы — 10 шт.;
  • рис — 800 г;
  • головка часнику;
  • бульйон або очищена вода — 1 л;
  • склад перцю, солі, приправ сообразуем з особистими смаками.

Приготування:

  • Рис моєму і залишаємо в чистій воді. Цибуля поділяємо на смужки, морква шаткуємо соломкою.
  • Качку розрізаємо на шматки, звільняємо м’ясо від кісточок, витягнутий жир не викидаємо. Знімаємо шкірку, дрібно рубаємо, обсмажуємо в качиному жирі, шкварки видаляємо.
  • Кладемо в сковороду овочі, пасеруємо і додаємо м’ясо качки. Заливаємо бульйон або бутильовану воду, нагріваємо складу до кипіння. Зменшуємо інтенсивність нагрівання, в середину компонентів плову поміщаємо головку часничку і одержуємо так званий казан.
  • Тушкуємо продукти протягом години, потім видаляємо часник, викладаємо рис і черносливы. Перчимо, солимо страву, додаємо підібрані приправи. Продовжуємо готувати ще 15 хвилин від початку нового закипання.
Дивіться також:  Риба в духовці у фользі — 12 рецептів запікання

Готову страву знімаємо з плити, накриваємо рушником, залишаємо на чверть години. Практично узбецький плов з качкою готовий!

Філе птиці в медово-гірчичному соусі

Інгредієнти:

  • мед і гірчиця — по 20 р;
  • філе качки;
  • сіль, перець, спеції.

Приготування:

  • Кладемо в чашу перець, сіль, приправи. Окремо з’єднуємо гірчицю і мед. Отриманої сухою сумішшю натираємо качине м’ясо, а потім змащуємо його солодким соусом.
  • Через 30 хвилин викладаємо філе птиці на деко і запікаємо під фольгою при t 200°C. Через годину, прибираємо папір і продовжуємо приготування м’яса до отримання апетитною скоринки.

Поділяємо філе птиці на шматочки, поливаємо залишеною частиною медово-гірчичного соусу.

Як приготувати дику качку

Інгредієнти:

  • дика качка;
  • цибулина;
  • оцет (9%);
  • велика сіль, запашні трави (тархун, базилік, розмарин, кмин).

Приготування:

  • Ошпарюємо птицю окропом, видаляємо пір’яний покрив, відрізаємо голову, витягаємо стравохід з кишечником, обробляємо тушку над вогнем конфорки. Влаштовуємо ревізію качки на предмет наявності дробинок. Далі проводимо звичайну підготовчу процедуру.
  • Дика птиця має не дуже приємний рибний запах, тому маринуємо продукт у бутильованій воді з оцтом (на склянку рідини потрібна 1 ст. л. есенції) і кільцями цибулі. Залишаємо птицю в розчині на 3 години.
  • Натираємо качку сіллю, перцем, улюбленими травами і спеціями. Кулінарними нитками зав’язуємо гомілки тушки, загортаємо її в декілька шарів фольги і робимо в папері дірочки для виходу пари.
  • Запікаємо птицю 2 години при t 190°C.

Подаємо страву на великому блюді в оточенні часточок цитрусових плодів.

Тушкована качка в казані

Інгредієнти:

  • цибулини — 2 шт.;
  • морквина;
  • зубки часнику — 2 шт.;
  • качка;
  • тертий мускатний горішок, паприка — по ½ ч. л.;
  • пісне масло — 50 г;
  • горошини перцю, листочок лавра, сіль.

Приготування:

  • Поділяємо тушку на порції, покласти в казан, швидко обсмажуємо в олії на високому вогні.
  • Овочі нарізаємо в будь-якій формі, відправляємо до качці разом з подрібненим часником.
  • Вливаємо бутильовану воду, повністю покриваючи розміщені продукти. Додаємо натертий мускатний горіх, сіль, паприку, перець і лаврушку. Знижуємо інтенсивність нагрівання, тушкуємо страву 1,5 години.

Подаємо тушковану в казані птицю в гарячому вигляді.

Качина грудка запечена в тісті

Інгредієнти:

  • малиновий джем — 30 г;
  • готове листкове тісто — 500 г;
  • качині грудки — 2 шт.;
  • свіжі печериці — 150 г;
  • цибулина;
  • топлене масло — 30 г;
  • петрушка, сіль, перець.

Приготування:

  • М’ясо птиці злегка відбиваємо, утворюючи шари, потім солимо і перчимо, змащуємо малиновим джемом.
  • Звертаємо скибочки рулетом, перев’язуємо ниткою, обсмажуємо в олії до скоринки, «запечатуючи» м’ясний сік усередині продукту.
  • У сковороду, де готували грудки, викладаємо цибулю і нарізані гриби. Обсмажуємо до м’якого стану, додавши перець і сіль. Охолоджуємо масу, а потім розбиваємо складу міксером.
  • Поділяємо листкове тісто на два аркуша. На один викладаємо грибну начинку.
  • Зрізаємо нитки з рулетиків, дрібно шаткуємо м’ясо і розміщуємо його на грибний шар. Накриваємо заготівлю другим шаром тіста, краї щільно защипуємо і запікаємо 40 хв. в печі (190°C).

Готовий пиріг розрізаємо на порційні частини і викладаємо на блюдо запечені в тесті качині грудки.

Кассуле по-тулузски

Інгредієнти:

  • біла квасоля — 50 г;
  • качина ніжка;
  • цибулина;
  • зубок часнику — 1 шт.;
  • помідори — 100 г;
  • гусячий жир — 400 г;
  • скибочку бекону;
  • сіль морська;
  • курячий бульйон — 300 мл;
  • паста томатів, масло вершкове, хлібні крихти — по 1 ч. л.;
  • сосиска.

Приготування:

  • Посипаємо качину ніжку морською сіллю, покласти в контейнер і маринуємо до 10 годин.
  • Змиваємо з м’яса сіль, обсушуємо серветкою і викладаємо в каструлю з гусячим жиром. Обсмажуємо 1,5 години, після чого 5 хвилин запікаємо продукт в печі (250°C) до хрусткої скоринки.
  • Замочуємо квасолю на 2 години, після закінчення яких зливаємо воду. Обсмажуємо цибулю до золотистого відтінку, додаємо бобові, пасту томатів, нарізані помідори і зубок часнику. Трохи смажимо продукти, потім вливаємо курячий бульйон і відварюємо компоненти страви 1,5 години.
  • Готову квасолю покласти в форму, приєднуємо сосиску і бекон, посипаємо їжу хлібними крихтами, відправляємо на 5 хвилин в духовку (220°C).

На запечене страва урочисто викладаємо качину ніжку. Хіба не диво це розкішне кассуле по-тулузски?

Качка, фарширована гречкою в духовці

Інгредієнти:

  • морква і цибуля — 1 шт.;
  • качка;
  • гречка — 100 г;
  • пісне масло;
  • головка часнику;
  • мускатний горіх, перець (чорний і червоний), сіль.
Дивіться також:  Плов з грибами – 7 рецептів приготування

Приготування:

  • Добре моєму крупу, викладаємо в каструлю, заливаємо бутильованої водою, перевищує гречку на два пальці, і трохи солимо. Відварюємо продукт до готовності.
  • Подрібнюємо часник, додаємо тертий горіх, перець, сіль і масло. Ретельно перемішуємо склад і обмазуємо їм підготовлену качку, включаючи порожнину птиці. Залишаємо тушку на годину в ароматній «шубці».
  • Цибулю шаткуємо, обсмажуємо, додаємо моркву, нарізану соломкою, і через 15 хвилин змішуємо овочі з готової гречаною кашею.
  • Фаршируємо качку трохи прохолола начинкою, зашиваємо порожнину птиці і відправляємо тушку на годину в піч (t—180°C). Не забуваємо поливати її виділився ароматним соком.

І це вже не дивина, а справжній кулінарний шедевр, залишений нам у спадок предками.

Готуємо птицю із брусничним соусом

Інгредієнти:

  • філе качки — 500 г;
  • брусниця — 200 г;
  • масло пісне (соняшникова) і вершкове — 100 г;
  • цукор коричневий — 40 г;
  • вино червоне — 80 мл;
  • палички кориці — 2 шт.;
  • сіль, розмарин, перець.

Приготування:

  • Чисте філе качки натираємо сіллю і перцем. Щоб шкірочка на м’ясі не деформувалася в процесі теплової обробки, надсекаем її в декількох місцях.
  • Викладаємо шматок в гарячу сковороду з маслом (обома видами жиру) і обсмажуємо продукт до рум’яного кольору.
  • Зменшуємо інтенсивність нагрівання, тушкуємо філе ще 3 хвилини, а потім перекладаємо в чашу і накриваємо фольгою.
  • У сковороду, де смажилося м’ясо, поміщаємо брусницю, корицю, цукор і розмарин, вливаємо вино і п’ять хвилин тушкуємо пахучу суміш. Опускаємо качине філе в ароматний склад, додаємо м’ясний сік, що виділився. Нагріваємо одну хвилину і закінчуємо приготування.

Нарізаємо нашу смакоту косими скибочками, пробуємо, відчуваючи гордість від досягнутого кулінарного успіху.

Качка, запечена в рукаві

Інгредієнти:

  • картопля — 500 г;
  • апельсин;
  • качка;
  • цибулина;
  • головка часнику;
  • кількість масла оливок, спецій, прованських трав використовуємо за вподобанням.

Приготування:

  • Очищений часник подрібнюємо, вичавлюємо з апельсина сік, з’єднуємо компоненти в єдиний склад, додавши сіль, перець, спеції і трави.
  • Натираємо качку, розділену на невеликі частини, отриманої ароматною сумішшю.
  • Через годину поміщаємо в кулінарний рукав цибулю, нашатковану кільцями, нарізані брусочками коренеплоди, посипаємо їх пряною сумішшю і сіллю, скроплюємо маслом. Поверх овочів викладаємо шматочки замаринованной тушки. Запікаємо птицю в рукаві протягом години (180°C).

Дуже швидкий і дієвий спосіб отримання наивкуснейшей качки, майстерно запеченої в духовці.

В’ялена качина грудка

Для приготування представленого страви потрібно… ні багато ні мало, 4 тижні.

Інгредієнти:

  • цукор тростинний — 20 г;
  • сіль — 50 р;
  • качина грудка;
  • перець, паприка, сушений чебрець — по 1 ч. л.;
  • листочок лавра.

Приготування:

  • Зазначені в рецепті приправи відправляємо в ступку і добре подрібнюємо.
  • Видаляємо з грудки зайвий жир, робимо надрізи на шкірці і натираємо м’ясо складом спецій. Кладемо м’ясо в посуд і висипаємо залишки приправи.
  • Відправляємо продукт в холодильник на тижневе маринування.
  • Дістаємо грудку, ретельно миємо, обсушуємо серветками, запаковуємо в вакуум або марлю, складену в декілька шарів. Повертаємо м’ясо в холод ще на 3 тижні.

Ароматну в’ялену грудки нарізаємо на тонкі пласти, насолоджуємося пікантний смак приготованого блюда.

Качка, тушкована з капустою

Інгредієнти:

  • капуста білокачанна — 1 кг;
  • морквина;
  • цибулина;
  • плід солодкого перцю;
  • качка — до 1,5 кг;
  • сіль, зелень, спеції використовуємо за смаком;
  • масло пісне (соняшникова чи оливкова) — 50 р.

Приготування:

  • Підготовлену качку ділимо на шматочки, викладаємо на сковороду шкірою вниз, щоб витопити більше жиру. Масла наливаємо зовсім небагато.
  • М’ясо перчимо, солимо, посипаємо спеціями і прянощами, обсмажуємо з обох сторін, дістаємо з ємності.
  • На місце птиці вкладаємо нарізану цибулю, пасеруємо 5 хвилин додаємо нашатковану капусту, нарізаний смужками перець, подрібнену моркву. Трохи солимо і перчимо, додаємо шматочки качки.
  • Обсмажуємо продукти до готовності, періодично перевертаючи компоненти страви.

Качка з користю «поплавала» серед смажених овочів, засвоїла їх смаками і ароматами, пора і на тарілку!

Якщо ми вкладаємо в кулінарні експерименти всю нашу душу, питання про те, як приготувати качку або інше улюблену страву, ніколи не виникає. Справжні гурмани кажуть, що смачна їжа — це та, в яку кидають щіпку любові!