Як приготувати кисіль – 10 рецептів

Перші рецепти киселя з’явилися ще тисячу років тому, коли на Русі для приготування цього смачного страви кислили вівсяне молоко. Правда, в рідкому вигляді його не робили, а в застиглому розрізали на шматочки, які подавали з гарячим конопляною олією і їли з варенням або молоком. Сьогодні можна приготувати не тільки кисло-зернові киселі, але і плодово-ягідні десерти. А як приготувати кисіль, ви дізнаєтеся з нашої статті.

Кисіль з крохмалю і варення

Користь киселя для організму неоціненна. Лікарі радять пити його при захворюваннях шлунка і кишечника, при болях в горлі. Дієтологи радять включити такий напій в раціон тим, хто страждає зайвою вагою.

Інгредієнти:

  • чашка варення;
  • дві ложки звичайного цукру;
  • літр води (кип’яченою холодною);
  • дві ложки крохмалю;
  • кілька грам лимонної кислоти.

Спосіб приготування:

  • У каструлі з трьома літрами води розмішайте варення і поставте ємність на плиту.
  • Як тільки вміст сотейника почне кипіти, пропустіть його через сито, всипте підсолоджувач, лимонну кислоту і поверніть на вогонь.
  • Потім візьміть піалу з водою і розчиніть в ній крохмальний порошок. Тонкою цівкою влийте суміш у той, хто стоїть складу, постійно помішуючи, дочекайтеся, поки кисіль закипить, і вимикайте плиту.

Із сухофруктів

Смачний і поживний кисіль можна зварити по-різному.

Можна також використовувати і сушені фрукти, адже як відомо, в них більше мінералів, ніж у свіжих плодах. Також в сухофруктах багато клітковини і інших поживних речовин.

Інгредієнти:

  • ½ Кг сухофруктів;
  • півсклянки солодкого піску;
  • ложка соку лимона;
  • цедра цитруса;
  • дві ложки крохмалю;
  • два бутона гвоздики;
  • кора кориці.

Спосіб приготування:

  • Перш ніж варити кисіль із сухофруктів, їх потрібно замочити у воді на пару годин. Якщо сушені фрукти, куплені в магазині, то обов’язково промийте їх перед замочуванням.
  • Потім у каструлю наливаємо півтора літра води, кладемо фрукти, прянощі, підсолоджувач, цедру і сік лимона. Ставимо ємність на вогонь і проварюємо її вміст 15 хвилин.
  • Потім викладемо сухофрукти і введемо крохмаль, який потрібно попередньо розбавити в малій кількості води.
  • Як тільки кисіль покриється першими бульбашками, повертаємо сушені фрукти, прогріваємо складу кілька хвилин і прибираємо напій з вогню.
Дивіться також:  Полуничний компот на зиму – 7 смачних рецептів

Щоб при охолодженні поверхня десерту не затягнулася плівкою, присипаємо її цукром.

Готуємо з компоту

З ягідного компоту можна зварити кисіль, який за зовнішнім виглядом і смаком буде нагадувати желе. Готовий десерт можете прикрасити збитими вершками, ягодами або просто посипати цукровою пудрою.

Інгредієнти:

  • літр ягідного компоту;
  • три ложки крохмального порошку.

Спосіб приготування:

  • Каструлю з ягідним компотом ставимо на плиту. Як тільки напій злегка підігріється, отчерпываем чашу і розмішуємо в ній крохмальний порошок. Крохмаль краще просіяти, щоб кисіль вийшов без грудочок.
  • Виливаємо розбавлений крохмальний порошок в компот, ретельно розмішуємо і після закипання знімаємо з вогню.
  • Розливаємо кисіль по креманкам, ставимо в холод, щоб він добре загуснув. Перед подачею прикрашаємо на свій розсуд.

Як приготувати густий кисіль з вівсяних пластівців

Рецепт киселя з вівсяних пластівців йде корінням ще під час навали татаро-монгольске іго. Такий напій готують і сьогодні, адже він дуже смачний, поживний і корисний. Є різні способи його приготування, але ми зваримо десерт по старовинному російському рецептом. Смак готового вівсяного киселю повинен бути з м’якою кислинкою.

Інгредієнти:

  • 280 г вівсяних пластівців;
  • окраєць чорного хліба;
  • півлітра води.

Спосіб приготування:

  • Вівсяні пластівці залити теплою водою, покласти окраєць хліба і залишити на пару днів у теплому приміщенні.
  • Щоб не занадто блукала наша закваска, її потрібно іноді помішувати. Після, потрібно злити рідину, а вміст прокип’ятити, додавши трохи солі.
  • Готовий кисіль буде мати сіруватий відтінок, що не дуже апетитно, тому розлийте напій по креманкам і прикрасьте його часточками фруктів або ягодами.

Із заморожених ягід

Всього за півгодини можна приготувати смачний кисіль навіть з морожених ягід. Можете взяти певну ягоду, але краще використовувати ягідний мікс. Плоди навіть можна не розморожувати, якщо того не вимагає строгий рецепт.

Інгредієнти:

  • 420 г заморожених ягід малини, полуниці, червоної і чорної смородини;
  • по 140 г крохмалю і солодкого піску;
  • 2,2 літра води.
Дивіться також:  Коктейль Black Russian: склад, міцність, історія напою, як приготувати в домашніх умовах

Спосіб приготування:

  • Ягоди розморожуємо і при бажанні подрібнюємо блендером. Заливаємо двома літрами води, підсипаємо підсолоджувач і запалюємо вогонь.
  • В чаші з водою розмішуємо крохмальний порошок.
  • Як тільки ягоди закиплять, варимо хвилин п’ять, потім виливаємо до них крохмальну суміш, заважаємо склад і проварюємо до загустіння.

Рецепт з яблук

Яблука для киселю можна взяти різні – свіжі, сушені, у вигляді пюре, варення або навіть компоту.

Інгредієнти:

  • 3 яблука;
  • 1,2 літра води;
  • 55 г крохмалю;
  • півчашки солодкого піску.

Спосіб приготування:

  • Плоди чистимо від шкірки і насіння, ріжемо на дрібні шматочки.
  • У киплячий літр води закладаємо фруктові скибочки, а через п’ять хвилин засипаємо підсолоджувач. Варимо до повного його розчинення.
  • У склянці води (кип’яченою) розмішуємо крохмальний порошок і вливаємо його в яблучний компот. Чекаємо, поки він закипить, знімаємо з плити вже майже готовий кисіль.

Домашній молочний кисіль

Зварити кисіль з молока під силу навіть недосвідченій господині.

Як загусник використовують крохмаль картопляний або варять десерт з кукурудзяного крохмалю. Від кількості цього інгредієнта залежить щільність напою, його густота.

Якщо хочете пити кисіль, то візьміть на літр рідини дві ложки білого порошку. Якщо бажаєте отримати желе, то збільште його кількість в два рази. Для аромату покладіть корицю, ваніль або екстракт мигдалю.

Інгредієнти:

  • літр молока;
  • по 70 г крохмалю і солодкого піску;
  • ванілін (на кінчику ножа).

Спосіб приготування:

  • У каструлю налийте молоко, залишивши стакан, в якому потрібно розбавити крохмальний порошок.
  • Підігрійте трохи і засипте підсолоджувач.
  • Як тільки цукрові гранули розчинятися і молоко почне кипіти, влийте крохмальну бовтанку, помішуючи молоко по колу.
  • Після того, як кисіль завирує, покладіть ванілін і через три хвилини можна кисіль розлити по креманкам.

З чорниці

Кисіль з чорниці часто лікарі призначають дітям та дорослим у період розлади кишечника і при інших захворюваннях шлунка. Така ягода містить дубильні речовини, а також в ній багато інших корисних вітамінів і кислот.

Дивіться також:  Коктейль Май Тай (Mai Tai) – 5 рецептів приготування в домашніх умовах

Інгредієнти:

  • 270 г чорниці;
  • чотири ложки крохмалю;
  • солодкий пісок за смаком;
  • щіпка лимонної кислоти.

Спосіб приготування:

  • Сотейник з чорницею і двома літрами води, поставте на плиту.
  • Як тільки вміст каструлі закипить, процідіть ягоди, подрібніть їх блендером і поверніть в сотейник разом з підсолоджувачем і лимонною кислотою.
  • Крохмальний порошок розбавте водою і як тільки ягідний відвар прокипить десять хвилин, влийте його в каструлю.
  • Доведіть кисіль до кипіння і зніміть з плити.

Вишневий напій

Приємний на смак вишневий кисіль стане гідною заміною компотів і морсам. Таким напоєм можна втамувати спрагу, й голод одночасно.

Інгредієнти:

  • 350 г вишні;
  • півлітра води;
  • три ложки солодкого піску;
  • дві ложки крохмалю.

Спосіб приготування:

  • Вишню промиваємо і, якщо є час, очищаємо ягоди від кісточок.
  • Складаємо плоди в сотейник, заливаємо водою, залишивши трохи, щоб розвести крохмаль.
  • Як тільки ягідний складу завирує, всипаємо підсолоджувач і прогріваємо компот до тих пір, поки він не стане насиченим і яскравим.
  • Вливаємо крохмальну суміш. Як тільки кисіль загусне, можна вимкнути вогонь.

Як правильно варити кисіль з пачки

Коли закінчується сезон ягід і фруктів, можна приготувати кисіль з пачки. У такого продукту є і свої прихильники, і супротивники. Звичайно, напій з пачки складно порівняти з натуральним продуктом, але завдяки ягодному і фруктовому порошку цілком можна зварити смачний кисіль.

Перед тим як використовувати вміст упаковки, зверніть увагу на склад продукту. У ньому повинні бути тільки натуральні екстракти ягід і фруктів. А також подивіться на термін придатності і уважно вивчіть інструкцію.

Спосіб приготування:

  • У каструлю наливаємо воду. Суху суміш висипаємо в миску і теж розводимо водою (200 мл).
  • Як тільки рідина закипить, вливаємо склад, отриманий з порошку, розмішуємо і варимо дві хвилини до загустіння.

Незважаючи на те, що кисіль є споконвічно російським напоєм, він полюбився мешканцям та інших країн. Варити його краще з натуральних продуктів, адже тільки так можна не турбуватися про присутність у складі барвників та іншої «хімії».