Як приготувати люля-кебаб? 5 перевірених рецептів!

Це м’ясна страва дуже популярна на Сході. І не дивно, адже вона, поєднуючи в собі рум’яну золотисту скоринку і соковиту ситну основу, прекрасно доповнюючи будь-гарнір. Як приготувати люля-кебаб самостійно в домашніх умовах, описується далі.

Класичний люля-кебаб з баранини

За класичним рецептом обговорюване страва готується з одних і тих же продуктів, але різними способами. Можна запікати люля-кебаб на шампурах або решітці, використовуючи мангал, готувати в духовій шафі, або зовсім просто обсмажувати на сковорідці. До складу рецепта входять наступні продукти: 280 г курдючного жиру, велика ложка меленого коріандру і стільки ж зіри, 750 г м’якоті баранини, 4 репчатых цибулинки, за пучка свіжого кропу і кінзи, сіль, 6-7 часникових зубков.

  • Баранина добре миють холодною водою і дрібно ріжеться.
  • Часник і цибулини чистяться, розрізаються на декілька частин.
  • Зелень промивається і дрібно рубається.
  • М’ясо перетворюється у фарш разом з іншими приготованими в попередніх кроках продуктами. Отримана маса настоюється в холоді близько години.
  • За допомогою шампурів або дерев’яних шпажок формуються щільні кебаби.
  • М’ясо готується обраним способом до апетитної золотавості.

    На мангалі в домашніх умовах

     

    Якщо вирішено готувати за цим рецептом люля-кебаб на мангалі, то можна викладати заготовки на дерев’яних шпажках в спеціальну решітку або ж використовувати шампури. Приготування здійснюється за принципом шашликів, тільки до готовності страву витримується над вугіллям набагато менше часу. Кебаби періодично перевертаються.

    У духовці

    Дуже смачним виходить люля-кебаб в духовці. Для приготування страви потрібно взяти ґрати, застелити її промасленим фольгою і викласти зверху м’ясні заготовки на шпажках.

    Щоб у будь-якому з обраних способів дерев’яна основа не горіла, її потрібно заздалегідь не менше однієї години вимочити в холодній воді.

    Дивіться також:  Вустерський соус – рецепт в домашніх умовах

    На сковороді

     

    Швидше і простіше всього готувати люля-кебаб на сковороді. Можна просто обсмажити м’ясо з усіх боків. Час від часу перевертаючи.

    Деякі господині використовують довгі шпаги, кінці яких укладаються на бортики сковорідки з невеликою кількістю води. Таким чином, кебаби не будуть вбирати в себе зайвий жир і приготуються практично на пару.

    З свинини

    Такий варіант рецепта найчастіше вибирається сучасними російськими господинями. Смак кебаба з свинини особливо звичний для вітчизняних гурманів. Готується страва з: 130 г сала, 750 г жирної м’якоті, 2 великих цибулин, 3-4 часникових зубчиків, пучка свіжої зелені (базиліка, кінзи, коріандру), солі.

  • Промите і обсушенное м’ясо, нарізане великими шматками, разом з цибулею, салом, рубаною зеленню і часником перетворюється в однорідний фарш. Для цього можна використовувати як м’ясорубку, так і спеціальну насадку блендера. Сало необхідно, щоб фарш був більш соковитим і жирним, але можна обійтися і без цього компонента.
  • Отримана маса солиться і посипається спеціями.
  • Фарш кріпиться на шпажки у вигляді тонких довгих котлеток.
  • Заготовки запікаються в гарячій духовці до появи скоринки.
  • Щоб шпажки не рубали м’ясо, треба вибирати як можна більш товсті їх варіанти. На гарнір подати овочевий салат.

    Люля-кебаб з яловичини

    З яловичої м’якоттю кебаби вийдуть ще більш соковитими, ніжними і поживними. Крім м’яса (750 г), потрібно підготувати: пучок будь свіжої зелені, половину часниковою головки, 3 середні цибулини, спеції із сіллю за смаком, солодкий болгарський перчик. Як правильно готувати люля-кебаб з яловичини, читач дізнається надалі.

  • М’ясо перемелюється до стану фаршу.
  • До яловичині відправляється натертий на тертці з самими дрібними поділками цибулю (2 шт) і часник.
  • З присоленного і посыпанного спеціями фаршу на підготовлених шпажках ліпляться довгасті кебаби. Кінці дерев’яної основи повинні залишитися вільними для овочів.
  • Що залишився лук ріжеться кільцями, солодкий перець – великими брусками.
  • Овочі нанизуються на кінці шпажок за принципом шашлику.
  • Дивіться також:  Як варити свинячий язик, скільки варити язик в каструлі і мультиварці

    Смажаться м’ясні заготовки в звичайній сковорідці з розігрітим олією. На гарнір подати овочі.

    Як приготувати з курки?

    Якщо домашні займаються підрахунком калорій і турбуються про зайву вагу, то можна приготувати люля-кебаб з курки. Головним інгредієнтом страви стане дієтичне куряче філе (600 г). Крім нього, буде використовуватися: 80 г твердого сиру, 2 курячих яйця, 1-2 середніх репчатых цибулинки, 2 великі ложки вершкового масла, сіль, 2 солодких червоних перцю.

  • Перці цілком запікаються в духовій шафі до підпалин. Зручніше готувати їх, використовуючи решітку. У розм’якшених овочів видаляється серцевина і шкірка. Вони дрібно ріжуться.
  • До фаршу вводиться підготовлений солодкий перчик, тертий сир, яйця, сіль, подрібнену цибулю і рідке масло. Можна присмачити масу обраними приправами. Далі вона повинна постояти на холоді не менше півгодини.
  • На шпажках з дерева зміцнюється фарш.
  • Готується частування в жаркій духовці до утворення апетитною скоринки. Пару раз кебаби потрібно перевернути.
  • Викладається готове блюдо на листя салату і пересипається помідорами сорту черрі.

    З індички

    Ще один варіант дієтичного частування готується з м’яса індички. Такий рецепт дозволяє приготувати блюдо, дозволене навіть маленьким членам сім’ї. До його складу увійде: біла цибулина, сіль, 470 г філе птиці, 2 великі соєвого соусу, яєчний білок, малий. ложці цукру і пшеничного борошна, велика ложка олії, ароматні трави.



  • Філе птиці разом з крупно нарізаним луком перетворюється у фарш.
  • Маса солиться, присипається спеціями. Туди ж відправляється збитий з цукром білок, олію, борошно, соєвий соус.
  • Після ретельного вимішування з фаршу на шпажки ліпляться кебаби.
  • Заготовки обсмажують до рум’яного кольору будь-яким обраним способом.
  • Особливо смачними кебаби виходять на грилі. Подавати готовий частування можна з будь-часниковим соусом.

    Дивіться також:  Хумус – що це таке? 6 рецептів приготування хумуса в домашніх умовах

    Як і з чим подавати люля-кебаб?

    В цілому можна доповнити страва будь-яким гарніром. Але краще поєднувати його з різними овочевими салатами. Відмінним варіантом для гарніру кебабів стане консервований зелений горошок. У такому разі до страви не потрібні навіть додаткові соуси.

    Обговорюване м’ясне блюдо зазвичай подається до столу гарячим. Хоча деякі гурмани люблять нарізати охолоджені кебаби на невеликі шматочки і використовувати їх замість ковбаси при формуванні бутербродів.

    Прийнято подавати люля-кебаби без шампурів і шпажок. Тому їх попередньо потрібно зняти з дерев’яної або металевої основи, акуратно притримавши виделкою.

    Східні господині традиційно подають м’ясо, приготоване на шпажках, з гарячим домашнім лавашем чи коржиками, з кільцями маринованої цибулі і зеленню. З соусів краще вибрати ті, які замішуються на основі томатної пасти або свіжих помідорів. Чудово доповнить кебаби соус ткемалі. Бажано, щоб всі подібні добавки були гострими.

     

    З алкогольних напоїв до столу, на якому центральним стравою став люля-кебаб, подається столове виноградне вино. Краще вибрати червоне.