Як приготувати манти смачні і соковиті в домашніх умовах?

Манти — традиційне блюдо східної кухні. Їх смак люблять по всьому світу. Сьогодні будемо говорити про те, як приготувати манти — правильні і з наголосом на другому складі, як кажуть на сході. І обіду краще не придумати, це правда!

Незалежно від начинки тісто для мантів робиться завжди прісним, досить тугим і нагадує собою тісто для російських пельменів. Відмінності — у складі начинки, формі (манти роблять з защипами зверху і більшого розміру). Готуються на пару.

Традиційні манти по-узбецьки, з бараниною

В Узбекистані готують манти з баранини. Причому на відміну від російських адаптованих рецептів класичний варіант передбачає, завжди, тільки дрібно нарубленное (не м’ясорубкою!) найгострішим ножем м’ясо. Блюдо по-східному готується з щільного і грубого тіста, куди, крім борошна, вводиться в яйце і вода. Знаменитий кулінар і знавець східної кухні Сталик Хаджиєв рекомендує додавати в тісто молоко.

Продукти:

  • 1 кг баранини;
  • 200 г курдючного жиру;
  • 2 яйця;
  • 1 кг ріпчастої цибулі;
  • 400 мл води;
  • перець чорний мелений;
  • сіль — в тісто 1 чайну ложку, в фарш — за смаком;
  • борошно — скільки візьме круте щільне тісто.

Щоб м’ясні манти були соковитими, не шкодуйте лука. Його слід брати стільки, скільки береться м’яса. Деякі кладуть у півтора рази більше.

Для приготування соусу знадобиться білий цибулю, червоний перець, сметана.

Хід роботи

  • Воду охолодити в морозильній камері до крижаної температури.
  • У неї всипати сіль і вбити яйця, все перемішати.
  • У рідину додати борошна стільки, щоб вийшло щільне і круте тісто.
  • Добре вимісити тісто, воно не повинно прилипати до рук.
  • У пакеті відправити в холодильник.
  • Ріпчасту цибулю очистити, промити, дрібно нарубати ножем.
  • М’ясо дрібно нарізати і з’єднати з цибулею, посолити і поперчити за смаком.
  • Окремо порубати курдючне сало. Щоб легше з ним управлятися, сало попередньо трохи підморозити.
  • Відпочиле тісто викласти, розкачати джгутами в 3 см завтовшки і нарізати на невеликі циліндри (приблизно по 2-3 см у висоту кожен).
  • Далі на подсыпанном борошном столі розкачати тонкі коржі приблизно по 15 см в діаметрі або менше.
  • На кожен коржик покласти по великій ложці або півтори фаршу, зверху покласти по парі-трійці шматочків сала, защипати краї.
  • Лотки змастити рослинним маслом, щоб при варінні вони не приклеїлися, і викласти їх на відстані один від одного. При варінні вони збільшуються в розмірі, так що не варто класти їх дуже близько!

Після цього залишилося нагріти в пароварці воду до кипіння, розставити лотки і чекати хвилин сорок. Про готовність дізнаєтеся за стійкого неймовірно аппетитному аромату готових виробів.

Перед подачею білий цибулю наріжте дуже тонкими півкільцями, збризніть оцтом, посипати червоним меленим перцем і подавайте як приправу. Інший варіант — сметана, поєднана з розчавленим часником і рубаною зеленню кінзи.

Рецепт приготування з фаршем і картоплею

На 0,7 кг просіяного пшеничного борошна береться 250 мл води, яйце, ст. ложка солі без гірки, а для начинки — 1 кг готового свино-яловичого фаршу в пропорції м’яса один до одного, півкіло лука, стільки ж картоплі і спеції (сіль, перець за смаком).

Робимо так.

  • Тісто замішується тим же самим способом, що і в попередньому варіанті.
  • Картопля рубається дрібними кубиками (чим дрібніше, тим краще, але натирати на крупній тертці, не рекомендуємо, інакше картопля «відійде» водою, що небажано).
  • У картоплю додати дрібно нарізаний ріпчаста цибулю.
  • У фарш покласти картоплю з цибулею, все посолити і поперчити, добре вимішати.
  • Розкачати тісто, нарізати довільного розміру ромбами.
  • У кожну покласти начинку і защипати краї по діагоналі. З’єднати краї ще раз попарно.
  • Відправити вироби в мантышницу на півгодини.

Ледачі манти в духовці

Приготувати манти можна в духовці. Хто тільки назвав їх лінивими? Возитися з ними практично стільки ж, що і з звичайними мантами.

Отже, ось як це робиться. Приготувати тісто звичайним способом, з’єднавши воду (або молоко) з яйцем, сіллю і борошном, добре вымешав тісто. Фарш для мантів можна зробити, пропустивши м’ясо (яловичину зі свининою) через м’ясорубку, додавши рубаний лук. Ніякого подрібнення м’яса до дрібних кубиків з ножем не потрібно. Добре промешать фарш, додавши перець і сіль.

Весь секрет страви — в способі формування виробу. Для лінивих мантів потрібно круте тісто тонко розкачати, розрізати його смужками довжиною приблизно 20-30 см і шириною 2 – 3 см. На кожну смужку розкласти шматочки фаршу, з’єднати краї і защипати, але не по всій довжині, а залишаючи незакритими проміжки. Торці смужок акуратно закрити і нафаршировану ковбаску згорнути равликом. Зробити кілька, перекласти на невелике деко, змащене рослинним маслом. Поставити в духовку і готувати на середньому вогні до обсмажування верху. Після цього манти полити бульйоном або водою зі сметаною і поставити ще на деякий час, щоб повністю вбралася рідина.

Також можна готувати в духовці манти з м’ясом і картоплею.

Манти м’ясом в мультиварці

Манти в мультиварці готуються в режимі «на пару». Приготування — 50 хвилин.

Для тіста беремо склянку води, три склянки борошна і чайну ложечку солі. Замішуємо круте тісто розкачуємо як на пельмені, але нарізаємо квадратами.

Робимо Начинку з половини кілограма змішаного фаршу (свинини і яловичини). Додамо солі, перцю, дрібно нарізані три цибулини. Всі перемішаємо і наллємо трохи молока — для соковитості.

Далі ліпимо манти, відправляємо їх на змащену маслом грати для варіння на пару.

Виставляємо потрібний режим, наливаємо в чашу мультиварки 2-3 склянки гарячої води і чекаємо. Подавати можна з соусом зі сметани з часником і зеленню або соєвим соусом.

Загрузка...

Варіант з яловичиною без мантоварки

Манти зазвичай готують з бараниною, але багато люблять з яловичим м’ясом. Вона суховата, але якщо додати курдючний жир або сало, то вийде соковитіше, а смак і аромат нагадає баранину, як в узбецьких манти.

Отже, для фаршу взяти 350 г м’яса, три головки цибулі і кілька зубків часнику, а також 150 г курдючного жиру. Все дрібно нарізати, посолити, поперчити, перемішати.

Тісто звичайне, як манти. Сформувавши вироби, подумаємо, як приготувати їх на пару, але при відсутності спеціальної каструлі. Цікавий і смачний спосіб пропонують деякі господині — викласти манти на сиру картоплю. Для цього на сковороді розкласти шматочки вершкового масла (на ньому підсмажиться картопля), на масло — нарізану кружальцями картоплю, злегка підсолений. На картоплю покласти манти і влити води — рівно стільки, щоб прикрити дно, але не намочити манти. Вони повинні лежати на сухому картоплі! Готувати під кришкою хвилин тридцять, до цього часу і манти пропарити, і картопля підсмажиться.

По-татарськи

Татарські манти готуються з картоплею та м’ясом — бараниною і яловичиною.

Для тіста:

  • стакан молока з водою або просто води;
  • 3 склянки борошна;
  • одне яйце;
  • пів-ложечки солі;
  • ложка олії.

Начинка:

  • 300 г м’яса;
  • картопля середніх розмірів — штук 5-6;
  • пара цибулин;
  • 2 зубці часнику;
  • спеції за смаком (сіль і перець мелений);
  • приправи або трави — базилік, кінза.

Всі маніпуляції з тестом проводяться за аналогією з попередніми варіантами. Начинка ріжеться ножем. Після подрібнення всіх інгредієнтів маса добре вимішується, для соковитості додається трохи води.

Оригінальний рецепт з рибою

Манти можна приготувати з рибою. В рецепті використовується горбуша, але цілком підійде тріска і будь-яка морська риба. Якщо сорт нежирний, то непогано додати до фаршу сало. Якщо жирна риба сама по собі, то класти сало, чи ні — на ваш розсуд.

На кілограм борошна для тіста:

  • одну свіжоморожену горбушу;
  • пару штук цибулі;
  • 2 яйця;
  • 100 г сала;
  • перцю і солі за смаком.

На воді, 1 яйце і борошна замішуємо тісто, готуємо начинку. Її робимо з прокрученої на м’ясорубці риби (попередньо знявши шкіру і вийнявши кістки), подрібненого цибулі, яйця і приправ. Все інше не відрізняється від традиційного приготування класичних м’ясних мантів.

Пісний рецепт з гарбузом

Манти можуть бути пісними. Їх готують з гарбузом. Наведений нижче рецепт зовсім не солодке блюдо.

Для мантів з гарбузом готуємо звичайним замешиванием тісто:

  • півкіло борошна;
  • 200 г холодної води;
  • щіпка солі.

Якщо блюдо не пісне, то в тісто можна для зв’язки і додати яйце. Його можна замінити крохмалем, манкою або борошном. Кількість визначається на око, за складом компонентів.

Гарбузова начинка — це дрібно нарізана довільно гарбуз (300 г), одна дрібно нашаткована цибулина, по дрібці солі і меленого перцю. Все, начинка готова. Для пісних мантів більше нічого додавати не треба.

Готуємо в пароварці

Манти можна приготувати в пароварці. У неї є певні переваги перед мантоваркой — готуються вони в пароварці швидше і можна самостійно вибирати режим приготування. А тісто, начинка можуть бути звичайними, як на традиційних варіантах.

Скільки варити манти на пару?

У мантоварке вироби варяться не менше 40-50 хвилин, в залежності від розмірів мантів.

У пароварці процес йде швидше, достатньо 20-30 хвилин.

З яким соусом подавати страву?

Залежно від начинки манти подаються з різними добавками і соусами.

Найчастіше блюдо робиться з м’ясом, а тому доречні будуть такі добавки:

  • сметана з подрібненою зеленню петрушки, кінзи або базиліка і часником;
  • томатний кетчуп;
  • аджика;
  • домашнє лечо;
  • гарячі підливи на основі овочевої обсмаження з томатами, цибулею і морквою;
  • майонез;
  • легкі салати з овочів, а також замаринований в оцті ріпчасту цибулю.

Як правильно і швидко ліпити манти?

Порада: Щоб сік при варінні не витік, всі шви роблять зверху.

Для цього защипем край мантів: спочатку з’єднаємо два краї як при ліпленні пиріжка, потім два торця піднімемо і з’єднаємо з куточками між собою. Так вийде конверт, схожий на широку букву «Н». Залишилося тільки кінчики з’єднати попарно, щоб вийшов закільцьований загальний край.

Є й інший спосіб, його називають трояндочкою. Суть його в тому, що три кружечка тесту накладаються трохи внахлест один за іншим, трохи притискаються в місцях накладання. Після цього на смужку з гуртків кладеться фарші, починаючи від крайнього гуртка, акуратно згортається «трояндочка». Таким чином, денце вироби буде закрито, а верх відкритий, і сік не витече при варінні.

Ідеальне тісто на манти: рецепти

Перевірений варіант відмінного тесту для мантів:

  • кілограм просіяного борошна;
  • пара склянок води;
  • пара ст. ложок рослинного (краще оливкової) олії;
  • пара яєць;
  • маленька ложка солі.

Для м’якого і податливого тесту годиться рецепт на молоці:

  • яйця — 2 шт.;
  • молоко — дві з половиною склянки;
  • 1 ч. л. солі;
  • кілограм борошна.

Спробуйте нові рецепти:

Загрузка...