Як приготувати м’ясо в духовці – 15 рецептів смачного і соковитого м’яса

Будь господині напевно знадобляться вдалі рецепти, як приготувати м’ясо в духовці. Вони допоможуть швидко і легко організувати вечерю на всю сім’ю або ситно нагодувати раптово наскочили гостей. У духовці можна смачно приготувати практично будь-яке м’ясо.

Як приготувати м’ясо в духовці по-французьки

Інгредієнти:

  • 1 кілограм телятини;
  • 4 шт. ріпчастої цибулі;
  • 8 шт. помідорів;
  • 1 солодкий болгарський перчик;
  • 450 г твердого сиру;
  • кухонна сіль;
  • будь-які спеції за смаком;
  • класичний майонез;
  • шматочок вершкового масла.

Приготування:

  • Шматок гарного філе телятини промити і нарізати однаковими акуратними шматками завтовшки приблизно в долоню.
  • Відбити м’ясо, не надто стараючись. Замаринувати його в суміші з солі, спецій і тонких кілець цибулі. Залишити в такому вигляді на годину.
  • Поки готується м’ясо, нарізати тонкими кружечками помідори і перець.
  • Шматочки м’яса викласти на глибоке деко, змащене розтопленим маслом.
  • Змастити телятину майонезом. Зверху викласти цибулю з маринаду, томати і перець.

Готувати м’ясо по-французьки в духовці при 170°С приблизно 40 – 45 хвилин. Вже майже готове частування засипати подрібненим сиром і повернути в духовку до розплавлення компонента.

Рецепт запікання з картоплею

Інгредієнти:

  • 600 г яловичої м’якоті;
  • 750 г картоплі;
  • 2 ч. л. кухонної солі;
  • 2 ріпчасті цибулини;
  • 4 ст. л. рослинного масла;
  • суміш кольорових мелених перців.

Приготування:

  • Добре охолоджену яловичину промити, підсушити зручним способом. Зрізати з шматка шматочки жиру, плівки, прожилки і інші зайві частини. Нарізати скибочками розміром приблизно з половину долоні. Якщо шматки будуть дрібними, то яловичина в результаті запікання вийде сухою.
  • Ріпчасту цибулю почистити і порізати четвертинками.
  • Змішати у великій мисці м’ясо і шматочки овоча. Залити половиною олії, засипати сіллю і перцем. Маринувати яловичину в такому вигляді не менше півгодини. Час впливає на смак і ніжність підсумкового результату.
  • Картоплю почистити, порізати середніми шматочками. Викласти їх у центр відрізка фольги, змащеного залишилися олією. Присипати сіллю. Можна використовувати будь-які спеції.
  • На картоплі розташувати шматки яловичини і подрібненої цибулі.
  • Щільно загорнути краї фольги. Скласти її конвертом.

Запікати картоплю з м’ясом в духовці мінімум 45 хвилин при середній температурі. Готову страву викласти на широку красиву тарілку, присипати сухої або свіжої зеленню, подати до обіду.

Свинина, приготована в рукаві

Інгредієнти:

  • 800 – 900 г свинини;
  • будь-які спеції для м’яса;
  • сіль щіпка куркуми;
  • рослинне масло.

Приготування:

  • Промите і підсушені м’ясо цілим шматком натирати сіллю, вибраною сумішшю спецій і куркумою. Останній інгредієнт додається за смаком.
  • Полити м’ясо невеликою кількістю рослинного масла. Затягнути миску плівкою і залишити в такому вигляді щонайменше на 3 – 4 години (а краще – на всю ніч).
  • Упакувати замариноване м’ясо в рукав. Зав’язати краю останнього. Розташувати його на деко швом вгору.
  • Відправити м’ясо запікатися в духовку на 70 хвилин при 180°С.

Готове м’ясо в рукаві подати до столу гарячим.

Яловичина в пакет для запікання

Інгредієнти:

  • 600 г яловичини;
  • 700 г сирої картоплі;
  • велика соковита морква;
  • кухонна сіль і спеції;
  • велика цибулина.

Приготування:

  • Нарізати м’ясну м’якоть без кісток шматочками. Посипати сіллю і спеціями. Розтерти руками, щоб всі добавки краще вбралися в м’ясо.
  • Картоплю почистити і грубо порізати.
  • Очищену моркву нашаткувати середніми кубиками, а цибулю – полуколечками.
  • Всі овочі посолити і прибрати в пакет для запікання, попередньо добре перемішавши.
  • Зверху викласти м’ясо в спеціях. Обов’язково зробити в пакеті прокол зубочисткою, щоб було місце для виходу пари.
  • Запікати страву 60 – 70 хвилин. Перші 20 хвилин готувати при 250°З, потім знизити температуру нагрівання духовки до 200°С.
Дивіться також:  Мідії у вершковому соусі – 6 рецептів приготування

Вийшло соковите м’ясо з овочами розкласти по порційних тарілках. Подати асорті з огірків, помідорів і капусти.

М’ясо з помідорами і сиром

Інгредієнти:

  • 1 кіло свинини;
  • 4 – 5 часникових зубчиків;
  • спеції для м’яса;
  • 4 великих помідора;
  • 1 ст. класичного майонезу;
  • 350 г будь-якого твердого/напівтвердого сиру;
  • 3 шт. ріпчастої цибулі.

Приготування:

  • Промиту і обсушену свинину нарізати тонкими довгастими скибочками. Відразу викласти на деко, змащене невеликою кількістю будь-якого жиру. Посолити і присипати спеціями.
  • Зверху розподілити цибульні кільця (дуже тонкі).
  • Помідори разом з шкіркою порізати кружальцями. Розкласти їх поверх свинини з цибулею. Присипати подрібненим часником з сіллю.
  • Покрити продукти майонезом. Чим більше буде використано соусу, тим соковитіше виявиться готове частування.
  • Засипати інгредієнти тертим сиром.

Запікати страву трохи менше півгодини при 200°С.

Смачний і соковитий рецепт на новий рік

Інгредієнти:

  • 800 г свинячої лопатки;
  • 3 десертні ложки класичного соєвого соусу;
  • 3 десертні ложки олії оливи;
  • 8 – 9 картоплин;
  • 1 десертна ложка гранульованого часнику;
  • 1 десертна ложка російської гірчиці;
  • 3 лаврових листочка;
  • сіль, червоний мелений перець.

Приготування:

  • Підготовлену лопатку цілим шматком натерти сумішшю сухого часнику, солі, перцю.
  • Залити сумішшю з соєвого соусу і гірчиці. «Втерти» свинину в маринаді, перекласти в глибоку миску під плівку і прибрати на добу в прохолоду.
  • На наступний день крупно порізати картоплю. Присипати сіллю. Полити оливковою олією.
  • Викласти м’ясо і картоплю в промаслений прямокутну форму для запікання. Додати до продуктів лаврушку.
  • Покрити ємність з інгредієнтами фольгою.

Запікати страву в заздалегідь розігрітій до 200°С духовці. Спочатку готувати 80 хвилин під фольгою, потім ще 20 хвилин уже без покриття, щоб м’ясо і гарнір підрум’янилися.

У горщиках в духовці

Інгредієнти:

  • ½ Кіло свинини;
  • 400 г сирої картоплі;
  • ½ Склянки квасолі червоного кольору;
  • 100 г пасти з томатів;
  • цибулина;
  • свіжий часник за смаком;
  • сіль і перець;
  • морквина;
  • лавровий лист;
  • ½ Склянки рослинного масла;
  • 800 мл фільтрованої води.

Приготування:

  • Квасолю заздалегідь розмочити у воді і відварити до розм’якшення.
  • М’ясо порізати.
  • Картоплю порізати середніми кубиками і обсмажити на сковорідці з розігрітим олією до напівготовності.
  • В окремій сковороді смажити до появи рум’яної скоринки м’ясні шматочки. До них додати цибулю і моркву (подрібнені). Разом готувати компоненти 8 – 9 хвилин.
  • Додати в сковороду пасту з томатів. Потомити масу ще стільки ж часу без кришки при частому помішуванні.
  • Перекласти обидві піджарки в казан. Долити води, щоб вона покривала компоненти, додати сіль, лаврушку і перець. Загасити масу ще чверть години.
  • Вміст казана розподілити по горщикам.
  • У них же відправити варену квасолю і дрібні шматочки часнику.

Добре перемішати вміст горщиків. Запікати страву 70 хвилин при середній температурі під кришками.

Яловичина з грибами в листковому тісті

Інгредієнти:

  • ½ Кіло готового листкового тіста (бездріжджового);
  • 1 яйце;
  • 1 ст. л. молока;
  • 300 г м’якоті яловичини;
  • 1 мал. л. гірчиці;
  • 1 ст. л. соку лимона;
  • 4 ст. л. класичного соєвого соусу;
  • рослинна олія;
  • зелень кропу
  • 350 г свіжих печериць;
  • цибулина;
  • 2/3 ст. білого сухого вина;
  • сіль.

Приготування:

  • Дрібно порізати цибулю і обсмажити на олії до золотистого відтінку. Влити вино. Томити на маленькому вогні 6 – 7 хвилин.
  • Відправити в масу тонкі пластинки очищених грибів. Тушкувати ще чверть години. Посолити.
  • Яловичину нарізати невеликими шматочками. Змішати з половиною соєвого соусу, соком лимона, гірчицею. Залишити на півгодини.
  • Швидко обсмажити замариноване м’ясо на чистій сковорідці з гарячим маслом.
  • До грибної маси додати залишився соєвий соус і подрібнений кріп.
  • Тісто розкачати в тонкий пласт. Розрізати на прямокутники. На кожен викласти порції грибної маси і обсмаженого м’яса. Закрити другим шматочком тесту. Защипати краї.
  • Збити яйце з молоком. Змастити сумішшю заготовки.
Дивіться також:  Печінка яловича в сметані – 5 приголомшливих рецептів

Запікати соковите м’ясо яловичини в тесті 25 – 30 хвилин при 190°С. Подавати готове частування з часниково-кроповим соусом.

Як смачно запекти у фользі

Інгредієнти:

  • 1 кіло свинячої вирізки;
  • ½ Ст. негострої гірчиці;
  • 50 г топленого вершкового масла;
  • по дрібці майорану, меленої паприки, коріандру, тертого імбиру і мускатного горіха;
  • сіль.

Приготування:

  • Вирізку свинини цілим шматком промити, підсушити з усіх боків серветками з паперу.
  • Всі спеції поєднати в одній мисці. Розтерти. Покрити ними м’ясо. Додати сіль.
  • Зверху на м’ясо з приправами нанести шар негострої гірчиці.
  • Покрити свинину плівкою і прибрати в холод мінімум на 4 – 5 годин.
  • Перекласти шматок м’яса на велику чавунну сковорідку з розтопленим вершковим маслом. Обсмажити на сильному вогні з кожного боку, поки не схопиться красива рум’яна кірочка.
  • Упакувати м’ясо у фольгу. Блискуча сторона покриття повинна залишитися всередині.

Запікати м’ясо у фользі на середній полиці духовки при температурі 170 — 180°С близько 80 – 90 хвилин. Потім ще хвилин 10 готувати страву вже з розрізаним покриттям.

М’ясо з ананасами в духовці

Інгредієнти:

  • 400 г свинячої вирізки;
  • 2 цибулини;
  • 250 г консервованих ананасів;
  • ½ Ст. легкого майонезу;
  • 100 – 150 р «Російського» сиру;
  • сіль і перець;
  • рослинне масло.

Приготування:

  • Порізати консервовані ананаси кубиками.
  • Сир крупно потерти.
  • Очистити цибулю і порізати його половинками кілець.
  • Свинину нарізати шматочками (як для відбивних). Обробити кухонним молоточком, натерти сіллю і перцем.
  • Викласти м’ясо в промаслений форму для запікання поруч один з одним.
  • Промазати скибки майонезом. Покрити цибулею, ананасами і сиром.

Запікати страву 170 — 180°С протягом чверті години.

Покрокове приготування в банку

Інгредієнти:

  • ½ Кг м’якоті свинини;
  • 2 великі ріпчасті цибулини;
  • 1 ч. л. з гіркою солі + жменя великої для посипання сковороди;
  • мелений чорний перчик.

Приготування:

  • Підготовлену свинину нарізати невеликими порційними шматками.
  • Крупно порубати очищений ріпчасту цибулю.
  • Поєднати в мисці підготовлені продукти. Додати до нього сіль, перець. Добре перемішати вміст ємності руками і залишити на чверть години.
  • Для такого способу приготування м’яса підійдуть пів-літрові і літрові банки. Попередньо їх ретельно вимити й обсушити.
  • По черзі розподіляти в банки шари з цибулі і м’яса. Овочевий повинен бути першим.
  • На суху сковороду, яка підходить для запікання, висипати велику сіль. Поставити зверху банки. Покрити їх кришками з фольги, складеної в 4 шари.
  • Перемістити сковороду з банками в холодну духовку.
  • Запікати страву при 170°С близько 2 годин.

Важливо! Щоб банки не лопнули, відразу отримувати готове частування з духовки не можна. Потрібно дати йому трохи охолонути.

Найсмачніший шашлик в духовці

Інгредієнти:

  • 1 кіло свинячого ошийка;
  • 4 репчатых цибулини;
  • маринад;
  • 200 г бекону.
Дивіться також:  Паштет з яловичої печінки – 8 рецептів приготування печінкового паштету

Приготування:

  • М’ясо нарізати невеликими шматочками. Очищену цибулю порізати кільцями.
  • Скласти продукти в миску і залити улюбленим маринадом. Це може бути солоний кефір, рослинне масло зі спеціями або соєвий соус.
  • Придавити інгредієнти пресом і прибрати ємність з ними в холод на 7 – 8 годин.
  • Бекон порізати товстими пластинками.
  • Дерев’яні шпажки на 2 години замочити в холодній воді. Це не дасть їм гіркоту при запіканні.
  • Нанизати на шпажки по черзі замариновану свинину, цибульні кільця, бекон.
  • В ідеально чисті і сухі трилітрові банки встановити шпажки з шашликом. Зробити на них кришки з фольги.
  • Поставити ємності в холодну духовку.
  • Випікати шашлик при середній температурі близько 1,5 години.

Коли зазначений час закінчиться, залишити банки в захололому духовій шафі ще на 20 – 25 хвилин.

М’ясо-гармошка з овочами і сиром

Інгредієнти:

  • 1,2 кг свинячого карбонаду;
  • 6 – 7 платівок бекону;
  • 3 помідори;
  • 1 червоний солодкий перець;
  • 100 – 150 г твердого/напівтвердого сиру;
  • 2 ст. л. солодкої гірчиці;
  • 2 – 3 зубці часнику;
  • рослинна олія, приправи і сіль.

Приготування:

  • Підготовлений м’ясної шматок розрізати «віялом» на пластинки середньої товщини.
  • Натерти свинину маслом, сіллю, приправами і гірчицею.
  • Простір між м’ясними шматочками наповнити пластинками бекону, сиру, помідорів і солодкого перцю.
  • Скріпити всю конструкцію зубочистками.

Перекласти м’ясо на деко з фольгою. Запікати його 90 хвилин при 190°С.

Відбивні зі сметаною заливкою

Інгредієнти:

  • ½ Кг свинини;
  • 4 десертні ложки діжонської гірчиці;
  • 1 ст. среднежирной сметани;
  • 100 – 150 г твердого сиру;
  • 1 ст. л. рослинного масла;
  • кухонна сіль і суміш перців.

Приготування:

  • Промите і висушене м’ясо нарізати однаковими акуратними шматочками. Товщина кожного повинна вийти близько 2 див.
  • Відбити скибочки з обох сторін. Натерти сіллю і перцем.
  • Викласти майбутні відбивні на злегка промаслений лист.
  • Запікати страву при 160 – 170°С чверть години.
  • Поки м’ясо готується, замішати заливку. Для цього з’єднати крупно тертий сир, сметану і гірчицю. При необхідності масу посолити.
  • Майже готові відбивні залити приготованим соусом на основі сметани. Повернути ємність з м’ясом в духовку ще на 10 хвилин.

Подати відбивні до столу гарячими разом з соусом і будь-яким сухим гарніром. Добре підійдуть макаронні вироби або картоплю.

Фарширована свинина, запечена в духовці

Склад:

  • 3 кг свинячого ошийка з антрекотом;
  • 9 скибочок бекону;
  • 2 шт. помідорів;
  • 1 головка часнику;
  • велика сіль;
  • спеції;
  • рослинна олія;
  • 100 г волоських горіхів

Приготування:

  • Натерти м’ясо свинини крупною сіллю з кожної сторони.
  • Томати нарізати кружечками.
  • Часник розчавити, з’єднати з вибраними спеціями і 3 ч. л. масла.
  • Очищені горіхи подрібнити.
  • На промаслене дно укласти пластинки бекону. Присолити.
  • Зверху покласти м’ясний шматок. По лінії кісточки зробити надрізи. Присолити їх. Вкласти між шматочками кружечки помідорів, часник зі спеціями і подрібнені горішки.
  • Затягнути підготовлене м’ясо плівкою і залишити на 12 годин у холоді.
  • Вранці відправити в заздалегідь розігріту духовку.
  • Готувати при 190°С близько 1,5 години.

Через півгодини після початку запікання покрити м’ясо фольгою. Перед подачею нарізати шматочками і доповнити соусом.

Щоб смачно приготувати м’ясо, потрібно правильно вибирати частину туші і підібрати відповідний режим запікання. Відмінно підходить для цієї мети корейка, шийка, шматочки м’яса з невеликою кількістю жиру. Запікати свинину і яловичину завжди краще при середній температурі.