Як приготувати перловку смачно – 22 рецепта

Останнім часом перловка мало популярна серед кулінарів. Сучасні господині даремно оминають цю смачну крупу своєю увагою. Адже її можна перетворити у безліч цікавих ситних страв. Нижче описано, як приготувати перловку смачно і просто.

М’ясний суп з перловкою і солоними огірками

Інгредієнти:

  • 370 г яловичини;
  • 170 г бочкових солених огірків і ½ склянки розсолу від них;
  • по 1 маленькій морквині і луковке;
  • 70 г перловки;
  • 3 картоплини;
  • сіль і перець;
  • 2 лаврових листочка;
  • 4 горошини запашного перцю;
  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • 3 гілочки кропу.

Приготування:

  • Яловичину нарізати прямокутними шматочками, залити 2 л фільтрованої води. Додати духмяний перець і лаврушку. Зварити бульйон. На процес піде 80 – 90 хвилин.
  • Промити крупу до прозорої рідини. Зварити перловку в окремій каструлі до м’якості (близько півгодини). Промити крупу, щоб позбавити її від клейкості.
  • Обсмажити до рум’яності на олії подрібнену цибулю та моркву. Потім додати до овочів соломку солоних огірків. Разом 5 – 6 хвилин тушкувати інгредієнти при повільному нагріванні плити.
  • У готовий бульйон висипати картопляні кубики. Через 10 хвилин перекласти в суп перловку і відразу додати засмажку з огірками.
  • Дочекатися розм’якшення картоплі. Влити розсіл, додати сіль за смаком.
  • Через 5 – 6 хвилин зняти суп з вогню.

Посипати блюдо подрібненим кропом і подати до столу.

Як смачно приготувати крупу на гарнір

Інгредієнти:

  • 1 ст. перловки;
  • по 1 шт. цибулі, помідорів, моркви і болгарського перцю;
  • рослинна олія;
  • сіль і спеції.

Приготування:

  • Перловку промити, залити чистою водою і залишити на півгодини.
  • Всі овочі подрібнити і обсмажити на розпеченому маслі. Додати сіль, спеції.
  • Перекласти перловку в каструлю. Залити свіжою водою. Варити 40 – 45 хвилин. Злити зайву рідину.
  • Висипати крупу в овочеву суміш. Пару хвилин обсмажувати інгредієнти разом.

Подати розсипчасту перловку як гарнір до будь-якої м’ясної страви.

Перловка з тушонкою в мультиварці

Інгредієнти:

  • 420 г перловки;
  • 830 мл очищеної води;
  • 530 г свинячої тушонки;
  • 2 морквини;
  • сіль;
  • 1 цибулина.

Приготування:

  • Промити крупу і залити холодної водою на 3 години.
  • У чашу мультиварки обсмажити на жирі від тушонки всі подрібнені овочі.
  • Додати залишився в банку м’ясо, розім’яте виделкою. Готувати продукти в режимі випічки 7 – 8 хвилин.
  • Злити з перловки воду, перекласти її до овочів і м’яса. Додати сіль. Влити воду.

Готувати перловку з тушонкою у програмі «Крупа» 50 – 55 хвилин.

Суп-харчо з перловою крупою

Інгредієнти:

  • 560 г м’якоті яловичини;
  • ½ Ст. перловки;
  • 2 зубки часнику;
  • суміш сушених трав;
  • сіль;
  • середня цибулина;
  • 1,5 ст. л. пасти з помідорів;
  • 2 ч. л. аджики (приправа);
  • вершкове масло.

Приготування:

  • М’ясо нарізати шматочками, залити водою і зварити до готовності.
  • У готовий бульйон всипати кубики картоплі.
  • Коли овоч розм’якшиться, додати промиту крупу, роздавлений часник.
  • У сковорідці на вершковому маслі обсмажити кубики цибулі. Коли вони зарум’яняться, додати пасту з помідорів, аджику, сіль і приправи. Потомити масу під кришкою 7 – 8 хвилин.
  • Перекласти зажарку в суп.

Варити харчо до повної готовності і подати до столу зі сметаною.

Плов з м’ясом

Інгредієнти:

  • 460 г яловичої м’якоті;
  • по 2 шт. цибулі і моркви;
  • 1 ст. перлової крупи;
  • 2 ст. л. пасти з помідорів;
  • 1 головка часнику;
  • по 1 ч. л. зіри і меленої паприки;
  • 1 ст. л. барбарису;
  • сіль.

Приготування:

  • У казан викласти шматочки м’яса. Коли яловичина зарум’яниться, висипати до неї всі овочі. Готувати до м’якості овочів.
  • Додати в казан пасту з помідорів, всі спеції, сіль.
  • Залити продукти водою, щоб вона опинилася на пару сантиметрів вище м’яса. Гасити масу під кришкою 40 – 45 хвилин.
  • Перловку промити, обсушити, обсмажити без масла на сковорідці до появи приємного горіхового аромату.
  • Розподілити крупу з м’яса з овочами. Додати окропу, щоб він піднімався на 2 див. вище продуктів.

Закрити казан кришкою і томити плов з перловки на самому маленькому вогні 45 – 50 хвилин.

Котлети з перлової крупи

Інгредієнти:

  • 260 г перлової крупи;
  • 620 мл фільтрованої води;
  • по 220 г моркви і цибулі;
  • соняшникова олія;
  • 4 картоплини;
  • свіжий часник за смаком;
  • сіль, перець, панірувальні сухарі.
Дивіться також:  Короп, запечений в духовці – 8 рецептів приготування

Приготування:

  • Перловку заздалегідь промити, залити холодною водою і залишити на всю ніч.
  • Зварити крупу вранці до готовності. Остудити.
  • Обсмажити цибулю з морквою на соняшниковій олії до м’якості. Охолодити овочі.
  • Картоплю і часник почистити, дрібно потерти.
  • Варену перловку з овочевою обсмаженням в блендері перетворити в однорідний фарш. Додати терту картоплю, сіль і перець.
  • Сформувати невеликі котлети, запанірувати їх у сухарях і обсмажити на розігрітій олії до готовності з обох сторін. Викласти на серветки, щоб видалити зайве масло.

Подати готові котлетки з картопляним пюре.

Грибний суп

Інгредієнти:

  • ½ Ст. перловки;
  • 360 г будь-яких заморожених грибів;
  • 1,5 л фільтрованої води;
  • 3 картоплини;
  • по 1 шт. цибулі і моркви;
  • 2 ст. л. соусу з томатів;
  • сіль і спеції;
  • оливкова олія.

Приготування:

  • Перловку залишити в холодній воді на півгодини, після чого відварити до напівготовності, промити.
  • В киплячу солону воду відправити заморожені гриби разом з крупою.
  • Після повторного закипання всипати кубики картоплі.
  • Залишилися овочі обсмажити разом до рум’яності на оливковій олії. Потім додати до них соус з томатів, потомити 6 – 7 хвилин.
  • Перекласти вміст сковороди в суп. Додати спеції, і при необхідності досолити страву.
  • Готувати суп ще 5 хвилин.

Подати з жирною сметаною.

Рецепт приготування з грибами

Інгредієнти:

  • 140 г перловки;
  • по 1 шт. цибулі і моркви;
  • 330 г грибів глив;
  • масло;
  • сіль щіпка хмелі-сунелі;
  • 2 ст. л. соєвого соусу.

Приготування:

  • Перловку промити і на пару годин залити холодною водою. Викласти на друшляк. Залити крупу свіжою водою і варити півгодини. Злити з перловки воду, промити її.
  • Гриби очистити від усього зайвого, дрібно порізати.
  • Обсмажити гливи з подрібненими овочами до готовності і рум’яності всіх компонентів.
  • З’єднати гриби з напівготової перловкою в казані. Вилити до неї ½ ст. води, соєвий соус. Додати сіль і хмелі-сунелі. Тушкувати страву до м’якості крупи.

Готову кашу подати до столу з маринованими овочами.

Як приготувати перловку з овочами

Інгредієнти:

  • 2 ст. перлової крупи;
  • по 2 шт. моркви і цибулі;
  • 330 г консервованого зеленого горошку;
  • сіль, спеції;
  • масло.

Приготування:

  • Промити крупу, замочити у великій кількості води на півгодини. Потім обсушити перловку і обсмажити на сухій сковороді до появи приємного горіхового запаху.
  • Цибулю з морквою обсмажити на будь-якому маслі до розм’якшення. Додати до них горошок разом з рідиною. Тушкувати продукти 6 – 7 хвилин під кришкою.
  • У сковорідку з овочами додати перловку. Залити компоненти водою, щоб рідина повністю покрила. Посолити, додати спеції.
  • Гасити частування під кришкою протягом години.

Можна подавати перловку на гарнір або як самостійне блюдо.

Смачна каша з крупи

Інгредієнти:

  • півкіло перлової крупи;
  • 3 ст. л. вершкового масла;
  • 1 ч. л. крупної солі.

Приготування:

  • Закип’ятити воду в казані. Висипати в неї крупу.
  • Через 5 хвилин кипіння рідини відкинути перловку на сито.
  • У казан залити 3,5 ст. свіжої води з 1 ст. л. масла і сіллю.
  • Після закипання покласти в неї крупу.
  • Варити кашу на невеликому вогні півгодини.

Готову кашу зняти вогню, укутати ковдрою і залишити на 90 хвилин. Додати в блюдо решту вершкове масло і подати до сніданку.

Перловка з куркою — ситно і просто

Інгредієнти:

  • 1 куряча тушка;
  • 430 г перлової крупи;
  • 2 морквини;
  • 1 цибулина;
  • будь-які спеції і сіль;
  • класичний майонез.

Приготування:

  • Курку порубати на шматки. Покрити їх майонезом з сіллю і вибраними спеціями. Залишити мінімум на годину.
  • Крупу промити, залити водою і залишити на пару годин.
  • Овочі дрібно порубати і обсмажити разом на будь-якому жирі до м’якості.
  • Злити воду з перловки і розкласти її на промасленому деко з високими бортиками.
  • Розподілити на крупі овочеву обжарку.
  • Залити перловку підсоленою водою таким чином, щоб вона опинилася на пару сантиметрів вище рівня крупи.
  • Розподілити по поверхні крупи курячі шматки.
  • Забрати деко в духовку на 1 годину.
Дивіться також:  Смачні рецепти як готувати манну кашу

Готувати перловку з м’ясом по такому рецепту при 190 – 200°С.

Страва італійської кухні – перлотто

Інгредієнти:

  • 330 г перловки;
  • 4 часникових зубки;
  • 2 цибулинки;
  • 80 мл олії оливи і 110 г вершкового;
  • 90 г пармезану;
  • 330 г домашньої тушонки з качки;
  • 1 ст. білого сухого вина;
  • 40 г білих сухих грибів;
  • сіль, перець, італійські трави.

Приготування:

  • Гриби порізати і замочити на півгодини в теплій воді.
  • На оливковій олії обсмажити шматочки цибулі до рум’яності. Додати до овочу качину тушонку і віджаті від рідини гриби. Разом готувати інгредієнти на середньому вогні 6 – 7 хвилин. Посолити, поперчити і приправити італійськими травами.
  • Додати перловку і готувати масу ще 5 – 6 хвилин.
  • Залити продукти водою, в якій замочували гриби і вином. Додати роздавлений часник.
  • Готувати страву до м’якості перловки. При необхідності додавати ще рідину.
  • В готову страву додати вершкове масло і тертий пармезан.

Добре перемішати перлотто і подати до обіду.

Суп з баранини з перловкою по-шотландськи

Інгредієнти:

  • 330 г баранини;
  • 140 г перловки;
  • по 1 моркви і цибулині;
  • 2 картоплини;
  • 2 щіпки запашного перцю;
  • сіль;
  • 3 ст. л. пасти з томатів;
  • 2 зубки часнику;
  • 1 листочок лаврушки;
  • свіжа зелень.

Приготування:

  • Зварити бульйон з баранини з лаврушкой і запашним перцем. Обов’язково періодично знімати з’являється на поверхні рідини піну.
  • Через півгодини всипати в бульйон промиту перловку. Варити крупу не менше 90 хвилин.
  • На будь-якому розігрітому жирі обсмажити подрібнену цибулю з морквою. До вже рум’яним овочів додати пасту з томатів. Тушкувати продукти разом 6 – 7 хвилин.
  • Перекласти вміст сковорідки в суп з вже готовим м’ясом і крупою.
  • Всипати в каструлю брусочки картоплі.
  • За 10 хвилин до готовності супу додати лаврушку, сіль, подрібнену зелень і вичавлений часник.

Дати півгодини настоятися під кришкою і розлити по тарілках.

Перлова каша в горщику в духовці

Інгредієнти:

  • 630 г свинини;
  • 420 г сухої перловки;
  • 280 г моркви;
  • 220 г цибулі;
  • 1,5 л м’ясного бульйону;
  • суміш перців, сіль і сухий базилік.

Приготування:

  • Промиту крупу залишити у воді на 3 – 4 години. Потім злити рідину і ще раз промити.
  • М’ясо нарізати середніми шматочками, натерти перцем, базиліком і сіллю. Залишити на деякий час.
  • У сотейнику обсмажити до рум’яності всі подрібнені овочі. Потім готувати їх уже разом з овочами до рум’яності свинини. Викласти в сотейник крупу.
  • Перемішати компоненти, потомити на повільному вогні 5 – 6 хвилин.
  • Розкласти вміст сотейника по горщикам. Залити підсоленим бульйоном. Перемішати вміст горщиків.

Готувати страву близько 2 годин. Вийшло частування залишити в закритих горщиках в остигає духовці ще на 20 хвилин.

Варіант приготування з сухофруктами

Інгредієнти:

  • 60 г перловки;
  • 1 л води;
  • 1 жменя волоських горіхів;
  • 40 г чорносливу без кісточок;
  • 8 шт. кураги;
  • 40 г темного ізюму;
  • будь-які свіжі ягоди;
  • вершкове масло;
  • цукор за смаком.

Приготування:

  • Залити крупу водою, довести до кипіння. Викласти на сито. Промити. Знову залити водою і довести до кипіння. Повторити 3 – 4 рази. Востаннє залишити її на плиті варитися до готовності.
  • Всі сухофрукти промити і запарити окропом.
  • Потім порізати їх і обсмажити на вершковому маслі пару хвилин. Туди ж додати свіжі ягоди та горіхи.
  • Через 3 – 4 хвилини висипати на сковорідку цукор. Готувати масу, поки пісок не придбає золотавий відтінок.
  • Перекласти вміст сковороди до майже готової каші. Томити частування чверть години.

За таким же рецептом можна приготувати перловку в мультиварці.

Томатний суп

Інгредієнти:

  • 230 г перловки;
  • 7 стиглих помідорів;
  • 1 цибулина;
  • 1 морква;
  • 5 картоплин;
  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • сіль, спеції.

Приготування:

  • Перлову крупу на годину залити холодною водою. Промити. Залити до перловке свіжу воду, і відправити її варитися до готовності.
  • Всипати в майбутній суп брусочки картоплі.
  • З помідорів зняти шкірку. Перетворити їх в пюре.
  • Цибулю обсмажити з морквою. Коли овочі вже зарум’яняться, додати до них томатне пюре. Згасити разом кілька хвилин.
  • Перекласти масу з сковорідки в суп до вже готової крупі і картоплі.
  • Додати сіль, спеції.
  • Через 5 хвилин зняти з вогню.
Дивіться також:  Індичка – 19 рецептів смачного приготування

Готовий суп залишити під кришкою настоюватися чверть години.

Крупа, запечена в духовці зі свининою

Інгредієнти:

  • 650 г м’якоті свинини;
  • 1 цибулина;
  • 1 ст. перловки;
  • спеції і сіль.

Приготування:

  • Подрібнену цибулю злегка обсмажити з шматочками м’яса.
  • Розкласти по горщикам.
  • Зверху розподілити промиту перловку.
  • Залити продукти водою з сіллю і спеціями. Рівень рідини повинен бути на 1,5 см вище гущі.

Закрити горщики і відправити в духовку при середній температурі на 2 години.

Збірна солянка з перловкою

Інгредієнти:

  • 4 ст. л. перловки;
  • по 330 р курки, яловичини, свинини і курячих сердечок;
  • 70 г корейки холодного копчення;
  • 140 г копченої ковбаси;
  • 60 г бекону;
  • 320 г цибулі;
  • 130 г моркви;
  • 230 г томатів;
  • 120 г солоних огірків;
  • 60 г маслин без кісточок;
  • ½ Лимона;
  • 2 л води;
  • рослинна олія;
  • сіль.

Приготування:

  • Замочити перловку на всю ніч. Вранці промити і зварити до напівготовності.
  • Зі свіжого м’яса, цибулі і моркви (по 1 шт.) і субпродуктів зварити бульйон. Посолити. Додати в нього крупу.
  • У готовий бульйон перекласти засмажку з решти цибулі, моркви, помідорів і тертих солоних огірків. Туди ж висипати шматочки бекону, ковбаси, корейки.
  • Поварити суп ще чверть години. Посолити.

Подавати з маслинами і шматочками лимона.

Класична армійська каша

Інгредієнти:

  • 140 г перловки;
  • 240 г тушонки з свинини або яловичини;
  • 2 ст. л. томатної пасти;
  • сіль і часник за смаком.

Приготування:

  • Щоб приготувати кашу з перловки, потрібно насамперед крупу обсмажити на сухій сковороді. Потім залити водою і відправити варитися.
  • Тушковане м’ясо обсмажити до випаровування рідини. Посолити. Додати в неї часник і томатну пасту. Тушкувати ще пару хвилин.
  • Готову перловку з’єднати з тушонкою.

Подавати кашу до обіду гарячої.

Салат з перловкою, куркою і кукурудзою

Інгредієнти:

  • ½ Склянки вареної перловки;
  • 1 варене куряче стегно;
  • 1 маринований огірок;
  • 5 ст. л. консервованої кукурудзи;
  • ½ Червоної цибулі;
  • 1 варене яйце;
  • сіль і майонез за смаком.

Приготування:

  • М’ясо зняти з кістки і нарізати кубиками.
  • Так само подрібнити яйце, червона цибуля, огірок.
  • Змішати продукти, додати до них перловку і кукурудзу.

Заправити салат підсоленим класичним майонезом.

Пісний суп

Інгредієнти:

  • 90 г перловки;
  • 2 картоплини;
  • по 1 шт. цибулі, моркви і томатів;
  • 2 солоних огірка;
  • 2 часникових зубки;
  • сіль і спеції.

Приготування:

  • Промиту і заздалегідь замочену перловку відварити до напівготовності.
  • Цибулю з морквою і томатів обсмажити на будь-якому маслі в сотейнику. Додати до них роздавлений часник.
  • Залити овочі водою. Перекласти до них крупу.
  • Висипати в суп, картоплю, сіль, спеції.
  • Готувати чверть години на середньому вогні.
  • Додати брусочки солоного огірка.

Варити супчик для м’якості картоплі. За бажанням прикрасити його свіжою зеленню.

Голубці з молодої капусти з перловкою

Інгредієнти:

  • 330 г яловичого фаршу;
  • 1 кг молодої капусти;
  • 70 г перловки;
  • по 2 шт. моркви і цибулі;
  • 1 ст. л. томатної пасти;
  • 1 ч. л. цукру;
  • сіль.

Приготування:

  • Промиту перловку відварити до напівготовності.
  • Змішати крупу з фаршем. Посолити масу.
  • Капусту розділити на листки. Поварити їх пару хвилин в окропі для розм’якшення. Відвар залишити.
  • Начинку з фаршу і крупи загорнути в підготовлені листя.
  • Обсмажити готові голубці з усіх сторін на будь-якому олії до легкої рум’яності.
  • Засмажити в казані до рум’яності овочі, що залишилися. Додати до них томатну пасту, сіль і цукор за смаком. Розбавити масу капустяним відваром.

Опустити в казан голубці, закрити кришкою і тушкувати до м’якості капусти.

Перлова крупа дозволяє приготувати не тільки смачні, але ще й бюджетні страви. Цей продукт легко вдасться відшукати в будь-якому магазині. А в раціон маленьких членів сім’ї перловку можна потроху вводити вже з 1 року.