Як приготувати рибу – 15 смачних рецептів

Знаючи, як приготувати рибу смачно і швидко, господиня за лічені хвилини зможе організувати ситний повноцінний обід або вечерю на всю сім’ю. Залишиться лише підібрати до отриманого страви відповідний гарнір. Кращі рецепти страв з риби зібрані нижче.

Риба під овочевим маринадом

Інгредієнти:

  • кіло будь безкісткової риби;
  • 3 великі морквини;
  • 3 головки цибулі;
  • 3 томата;
  • 1 пучок зелені петрушки;
  • половинка лимона;
  • рослинна олія;
  • сіль;
  • перець;
  • мелена кориця і імбир.

Приготування:

  • Рибні тушки потрошаться, очищаються від усього зайвого, промиваються і нарізати порційними шматками разом з хребтом.
  • Зверху скибочки присипаються сіллю, перцем, поливаються соком цитруса (половиною). Інгредієнти добре перемішуються і залишають на 20 – 25 хвилин для маринування.
  • Всі овочі чистяться і ріжуться середніми шматочками. Моркву можна подрібнити великою теркою.
  • Овочеву масу потрібно присолити і обсмажити на розігрітому рослинному маслі. Додати перець, корицю, імбир, потомити масу 8 – 9 хвилин і залити рештою лимонним соком.
  • Овочева маса викладається в жаростійку форму двома шарами. Між ними розташовуються рибні шматочки.

Запікається блюдо в гарячій духовці 45 – 55 хвилин. Прикрашається подрібненою зеленню.

Загрузка...

Як смачно приготувати рибу в духовці

Інгредієнти:

  • 300 г філе горбуші;
  • півкіло картоплі;
  • 2 морквини;
  • 2 цибулини;
  • сметана/майонез за смаком;
  • сіль;
  • по 50 мл кип’яченої води на один горщик.

Приготування:

  • З горбуші буде використовуватися тільки філе. Його потрібно нарізати невеликими однаковими кубиками і посолити.
  • Картоплю нарізати невеликими брусочками і присипати сіллю.
  • Овочі, що залишилися довільно нарізати і також присолити.
  • В горщики відправити спочатку горбушу, потім картоплю і інші овочі.
  • Зверху викладається сметана/майонез. Буде достатньо 2 – 3 ст. л. на кожну порцію.
  • Продукти заливаються водою.

Щоб приготувати рибу в духовці за таким рецептом соковитою і ніжною, потрібно відправляти її у вже розігріту до 190 градусів шафа. Запікати 40 – 45 хвилин.

В клярі

Інгредієнти:

  • 400 г будь костистою риби;
  • 1 куряче яйце;
  • половина склянки борошна;
  • рослинна олія;
  • 1 зубок часнику;
  • 1 пучок зелені кропу;
  • 0,5 ч. ложки кухонної солі;
  • 1 щіпка соди;
  • 1 щіпка рибної приправи.

Приготування:

  • Щоб приготувати рибу в клярі, насамперед її потрібно порізати на шматочки середньої товщини. Заморожений продукт варто заздалегідь розморозити.
  • В окремому посуді збити яйце з сіллю, приправою і рубаним кропом. Всипати борошно, додати роздавлений часник і повторити збивання. Для цього можна використовувати як вилку, так і міксер на низькій швидкості.
  • Кожен рибний шматочок вмочити в кляр і обсмажити скибочки в ньому на рослинній олії до появи рум’яної скоринки.

Перед відправкою на стіл слід готову рибу викласти на серветки, щоб з неї стік зайвий жир.

Готуємо покроково в мультиварці

Інгредієнти:

  • півкіло філе минтая або іншої риби;
  • по 1 шт. цибулі і моркви;
  • велика сіль;
  • рафінована олія;
  • 1/3 ст. среднежирной сметани;
  • 1 повний стакан дрібно нарізаної стручкової квасолі.

Приготування:

  • Риба в мультиварці готується дуже швидко і зовсім просто. «Розумна каструля» зробить всю основну роботу за кулінара.
  • Але для початку потрібно подрібнити всі овочі, а рибу нарізати середніми порційними шматочками.
  • В режимі смаження на рафінованій олії приготувати рум’яну піджарку з лука і моркви.
  • Додати до овочів сметану і активувати «Тушкування» на півгодини. Якщо соус вийде занадто густим, можна злегка розбавити його водою.
  • Додати рибу і сіль і ще через 15 хвилин гасіння всипати квасолю.
  • Через 17 – 20 хвилин приготування в тому ж режимі страва буде повністю готове.
Спробуйте також:  Печінковий торт з свинячої печінки — 6 рецептів

Смачно подавати таке частування з картопляним пюре або макаронними виробами.

 

Як посмажити рибу на сковороді

Інгредієнти:

  • 800 г лемонемы без голови;
  • 2 курячих яйця;
  • 5 десертних ложок борошна;
  • сіль, суміш перців;
  • жир для обсмажування.

Приготування:

  • Щоб смачно посмажити рибу на сковороді, першим ділом потрібно не до кінця розморозити її тушки, зрізати плавники і очистити черевце. Нарізати решту частини середніми порційними шматочками.
  • Посолити рибні скибочки, присипати їх сумішшю перців і зверху вилити збиті до пінки курячі яйця. Залишити рибу в такому вигляді на півгодини.
  • Запанірувати шматочки лемонемы в борошні і обсмажити на обраному жирі до рум’яності.

Готувати рибу потрібно з усіх сторін, в тому числі, і з боковин.

 

Червона риба, запечена у фользі

Інгредієнти:

  • 4 шматка філе червоної риби (форелі, сьомги, лосося);
  • 1 лимон;
  • 4 лаврових листа;
  • 1 солодка цибулина;
  • сіль і перець.

Приготування:

  • Застелити прямокутну форму для запікання фольгою. Дно її повністю покрити тонкими цибульними кільцями. Якщо форма використовується велика кількість зазначеного в рецепті овоча можна збільшувати.
  • На цибулю викласти лаврове листя, розсипати перець і розкласти тонкі кружечки цитруса, залишити його невелику частину для приготування соку.
  • Кожен шматок філе червоної риби натерти сіллю і викласти на цибулю, шкіркою вгору.
  • Полити рибу цитрусовим соком, вичавленим з решти лимона, і загорнути фольгу.
  • Прибрати ємність в духовку, заздалегідь розігріту до 210 градусів, приблизно на 20 – 25 хвилин.

Готова риба у фользі подається з улюбленим соусом.

Ніжна скумбрія в рукаві

Інгредієнти:

  • 2 тушки скумбрії;
  • 2 – 3 цибулини;
  • 1,5 ч. л. кухонної солі;
  • 1 щіпка лимонного перцю;
  • 1 лист лаврушки;
  • 1 щіпка кмину.

Приготування:

  • Ретельно промити тушки скумбрії, зрізати з них зябра, розрізати черевце і видалити нутрощі. Голови і хвости залишити. Посолити і поперчити.
  • Очищений цибулю нарізати півкільцями і присипати кмином.
  • В рукав для запікання висипати весь цибулю і зверху розкласти тушки скумбрії. Додати лаврушку.
  • Зав’язати рукав з двох сторін. Обов’язково зробити на його поверхні кілька проколів для виходу пари в процесі запікання.

 

 

Готувати рибу при 190 – 200 градусах трохи менше півгодини. Якщо хочеться отримати золотисту скоринку на скумбрії, за 10 хвилин до готовності потрібно розрізати пакет. Можна на це час включити в духовці функцію гриль.

В сметанному соусі

Інгредієнти:

  • півкіло хек (філе);
  • 2 цибулини;
  • 1 повний стакан сметани середньої жирності;
  • 3 – 4 часникові часточки;
  • сіль і спеції;
  • жир для обсмажування.

Приготування:

  • Філе розморозити. Промити його і розрізати невеликими порційними шматочками.
  • Додати до риби сіль і спеції, добре перемішати руками і залишити філе хека в такому вигляді на півгодини.
  • Цибулю очистити і порізати кільцями. Обсмажити їх на сковороді з обраним жиром до рум’яності. Остудити цибулю і у окремому посуді змішати його зі сметаною, сіллю і размятым часником.
  • На жирі, що залишився до рум’яності обсмажити замариновані рибні шматочки і залити їх соусом.
  • Дочекатися закипання маси і тушкувати частування під кришкою на повільному вогні, поки більша частина соусу не випарується.

Такий простий рецепт дозволить смачно приготувати рибу всього за годину.

Готову страву буде відмінно поєднуватися з відварним рисом, картоплею та іншими гарнірами.

Тріска по-грецьки

Інгредієнти:

  • 1 – 1,5 кіло тріски;
  • півкіло ріпчастої цибулі;
  • свіжий часник за смаком;
  • по щіпці меленого темного базиліка і чебрецю;
  • сіль;
  • лимонний сік;
  • 2 ст. густого томатного соку;
  • 400 г соковитої моркви;
  • 1 ст. олії;
  • 2 ст. л. цукру-піску;
  • 500 мл кип’яченої води;
  • ½ Ст. рибного бульйону;
  • 5 лаврових листів.
Спробуйте також:  Паштет з яловичої печінки – 8 рецептів приготування печінкового паштету

Приготування:

  • Рибу очистити від нутрощів і луски. Посолити, скропити лимонним соком і зварити до готовності.
  • Цибулю з морквою дрібно нарізати і обсмажити до легкого зарум’янювання.
  • Для соусу в сотейник відправити томатний сік і воду. Туди ж всипати всі спеції, сіль, цукор, лаврушку і розім’ятим часник. Додати до нього ½ ст. рибного бульйону і масло, що залишилося. Варити соус до загусання.
  • Перекласти в сотейник овочеву обжарку і продовжувати приготування соусу ще 10 хвилин. Він повинен бути кисло-солодким. Саме такі заправки віддають перевагу у Середземномор’ї.
  • Варену рибу відокремити від кісток і перекласти в казан. Залити гарячим соусом.

Готувати страву ще 60 – 70 хвилин в духовці при середній температурі.

Як приготувати рибу в шубі

Інгредієнти:

  • 6 шт. філе тілапії;
  • 7 – 8 шт. сирих картопляних бульб;
  • 100 г напівтвердого/твердого сиру;
  • 2 білки сирих яєць;
  • 5 – 6 ст. л. просіяного високосортного борошна;
  • сіль, спеції, жир для обсмажування.

Приготування:

  • Рибне філе ретельно промити холодною проточною водою і обсушити паперовими рушниками.
  • В одній мисці змішати борошно з сіллю і вибраними спеціями. З останніх добре підійдуть спеціальні ароматні суміші для риби.
  • В іншу миску крупно потерти картоплю, додати тертий сир, яєчні білки і сіль.
  • Підготовлені філе тілапії спочатку обвалювати в борошні зі спеціями, потім покривати картопляним кляром.
  • Отримані об’ємні шматочки обсмажувати з двох сторін на розігрітому жирі до зарум’янювання.

Подавати частування гарячим з кетчупом або будь-яким гострим соусом.

Макрурус з овочами в духовці

Інгредієнти:

  • півкіло філе макруруса;
  • 1 велика цибулина;
  • 1 стручок жовтого солодкого перцю;
  • ½ Ст. класичного майонезу;
  • 1 повний стакан тертого сиру;
  • кухонна сіль і мелений перець за смаком;
  • соняшникова олія.

Приготування:

  • Чисте рибне філе порізати невеликими шматочками. Кожен акуратно натерти сумішшю з солі і меленого перцю так, щоб не порвати.
  • Чисту скляну форму змастити невеликою кількістю соняшникової олії. Викласти в неї підготовлені рибні скибочки.
  • Цибулю очистити і нарізати найтоншими півкільцями. Висипати їх поверх риби.
  • З болгарського перцю зрізати плодоніжку і вирізати серцевиною з насінням. Решту нарізати тонкими напівкруглими шматочками і укласти поверх решти компонентів у форму для випікання.
  • Всі продукти покрити шаром класичного майонезу. На цьому етапі за бажанням можна використовувати і будь-який інший соус.
  • Відправити страву вже в гарячу (190 – 200 градусів) духовку і запікати частування 25 хвилин.
  • Потім засипати тертим сиром і повернути в духовку ще на чверть години.

Коли сирне покриття злегка зарум’яниться, можна розрізати частування на порції і подавати до столу.

Рибний пиріг-запіканка

Інгредієнти:

  • 400 г філе будь-якої білої риби;
  • 800 г сирої картоплі;
  • пів-літри молока;
  • 100 г вершкового масла високої жирності;
  • 150 р замороженого зеленого горошку;
  • 2 ст. л. просіяного борошна;
  • 3 варених курячих яйця;
  • 1 десертна ложка лаймового соку;
  • 50 г тертого твердого сиру;
  • сіль і перець.

Приготування:

  • Духовку заздалегідь розігріти до 170 градусів.
  • Чисте рибне філе викласти у термостійку форму і залити молоком (залишити 50 мл).
  • Покрити рибу фольгою і прибрати в духовку на 40 хвилин.
  • Вийняти філе з молока. Останнє не виливати. Розділити рибу руками на маленькі шматочки.
  • Картоплю зварити в солоній воді до м’якості. Охолоджені яйця порізати дрібними кубиками.
  • У сковорідці розтопити половину масла і обсмажити на ньому муку 2 – 3 хвилини. Поступово влити молоко, що залишилося і тушкувати соус на повільному вогні до загусання. Додати в нього рибні шматочки, горошок, яйця, лаймовий сік, сіль і перець.
  • Картопля перетворити в пюре з рештою молоком і маслом.
  • Масу з рибою і горошком викласти у термостійку форму. Зверху розподілити картопляне пюре.
  • Все засипати тертим сиром.
Спробуйте також:  Морквяна запіканка – 7 рецептів

Запікати частування 35 хвилин до появи рум’яної скоринки.

Тушкований минтай

Інгредієнти:

  • 3 тушки минтая;
  • 3 головки цибулі;
  • 2 коренеплоду моркви;
  • 150 мл среднежирной сметани;
  • 50 мл соняшникової олії;
  • сіль і суміш перців.

Приготування:

  • Тушки минтая випатрати. Залишити рибу без голів, хвостів, плавників і нутрощів. Ретельно промити минтая і нарізати поперек хребта порційними шматками. Товщина кожного – близько 4 див.
  • Натерти рибу сіллю, перцем і залишити, поки готуються інші інгредієнти.
  • На розігрітій олії обсмажити подрібнені цибулю і моркву. Овочі повинні стати м’якими і трохи рум’яними.
  • Для приготування заливки сметану розбавити 1/3 ст. кип’яченої води.
  • Як тільки філе риби побіліє, залити його соусом з минулого кроку.
  • Закрити сковорідку кришкою і тушкувати частування чверть години на повільному вогні.

Подавати вийшло блюдо з вареним рисом.

Фарширований короп

Інгредієнти:

  • 2 кіло карпа;
  • 4 невеликих курячих яйця;
  • 200 г моркви;
  • 50 г вершкового масла і 1 ст. л. рослинного;
  • 200 г білого цибулі;
  • 1 ст. жирних вершків;
  • 2 скибочки вчорашнього батона;
  • 1 ст. л. з гіркою якісного желатину;
  • сіль, перець, улюблені приправи.

Приготування:

  • Крупно порізати цибулю і моркву. Обсмажити їх на суміші вершкового і рослинного масла. Овочі мають розм’якнути.
  • Очистити коропа. Обов’язково зрізати видалити зябра і очі, розрізати черевце і вичистити нутрощі. Вийняти філе. Шкіра з головою і хвостом повинна при цьому залишитися цілим. Щоб акуратно почистити коропа, потрібно використовувати гострий тонкий ніж.
  • Батон розмочити у вершках, віджати від зайвої рідини і пропустити його разом з вирізаним рибним філе і овочевий обсмаженням через м’ясорубку. Отриманий фарш посолити і приправити спеціями. Вбити в нього яйця і додати желатин.
  • Добре перемішати отриману масу, наповнити нею черевце коропа і зашити його.
  • Викласти рибу в рукав для запікання і добре зав’язати його з двох сторін.
  • Відправити заготовку у велику каструлю з водою і варити 45 хвилин після закипання.

За таким же рецептом можна запекти страву в духовці.

В соєвому маринаді

Інгредієнти:

  • 700 г хека або мерлузи;
  • 50 мл класичного соєвого соусу;
  • 4 десертні ложки борошна;
  • 3 десертні ложки лаймового соку;
  • 3 р чилі;
  • жир для обсмажування.

Приготування:

  • Промити рибну тушку, обсушити і нарізати на невеликі порції.
  • Полити лаймовим соком, додати чилі в сухому або свіжому вигляді.
  • Відправити в миску з рибою весь соєвий соус.
  • Ретельно перемішати продукти руками і залишити приблизно на 1 годину.
  • Кожен рибний шматочок обваляти в борошні й обсмажити у сковороді з розігрітим жиром до рум’яності.
  • Потім вилити до риби залишився маринад і залишити її до готовності.

Подати з улюбленим гарніром. Риба під маринадом з соєвого соусу виходить хрустким зовні і м’якою всередині.

Якщо є можливість, то для всіх перерахованих страв варто купувати не морожену, а охолоджену рибу. Вона завжди виходить смачніше, соковитіше і ніжніше в готовому столі. Важливо не жаліти і спецій, щоб блюдо не вийшло прісним. Простіше всього купувати готові ароматні пряні суміші.

Загрузка...