Як приготувати рибу під маринадом – 7 дуже смачних рецептів

Класика радянської кухні, смак якої багатьом знайомий ще з дитинства, – це риба під овочевим маринадом. І незважаючи на те, що сьогодні є безліч різноманітних варіантів страв з рибою і морепродуктами, цей рецепт все ще не втратив своєї актуальності. Ніжна м’якоть, просочена овочевою підливою, не може залишити нікого байдужим. І якщо ви ще не знаєте, як приготувати рибу під маринадом, то швидше записуйте наші рецепти.

Смажена риба під маринадом на сковороді

Приготувати смачну рибну страву не становить праці. Для цього потрібно взяти будь-яку рибу, яку ви найбільше любите, і приготувати маринад.

Обмежень у виборі риби немає, можна навіть взяти суху горбушу, яка завдяки пряного складом стане ніжною і соковитою.

На кіло будь-якої риби заздалегідь підготуйте:

  • 320 г молодої моркви;
  • втричі менше цибулі;
  • 110 мл будь-якого олії (плюс трохи для обжарювання);
  • ч. ложка томатної пасти;
  • стільки ж звичайного білого цукру;
  • стільки ж 9 % оцту;
  • горошком перець, лаврушка, гвоздика.

Спосіб приготування:

  • Почнемо з маринаду. Для цього моркву пропускаємо через тертку, а цибулю шаткуємо на кубики.
  • В підігрітому маслі пасеруємо спочатку цибулю, потім кладемо моркву разом з томат-пюре. Тушкуємо овочі десять хвилин.
  • Потім вливаємо оцет, трохи води, додаємо приправи і прянощі. Тушкуємо маринад приблизно 20 хвилин.
  • Рибу ріжемо порційними шматками і паніруємо в посіяної борошні разом з сіллю і перцем.
  • Пересмажуємо заготовки з обох сторін, потім викладаємо поверх них овочевий склад і прогріваємо блюдо пару хвилин.

Готуємо в мультиварці

У спадок від наших бабусь і мам дісталося чимало простих, але при цьому чудових рецептів рибних страв. Одним з них є дуже смачна риба під маринадом. А ось готувати її ми будемо більш сучасним способом – в мультиварці. Для рецепту можете взяти будь-яку рибу вагою в один кілограм.

Інгредієнти:

  • дві головки ріпчастої цибулі;
  • п’ять молодих морквин;
  • ложка оцту;
  • три ложки томат-пасти;
  • трохи солодкого піску;
  • спеції, прянощі.

Спосіб приготування:

  • Тушку риби або філе нарізаємо на шматочки, присаливаем і відставляємо в сторону.
  • Овочі подрібнюємо за допомогою терки і ножа, перемішуємо між собою.
  • В чашу кухонного приладу ллємо трохи олії і викладаємо частину овочів. Посипаємо їх горошинками перцю і кладемо лавровий лист, солимо.
  • Поверх овочів кладемо рибу, збризкуємо її маслом і закриваємо залишилися овочами. Знову кидаємо прянощі і лаврушку.
  • Тепер виливаємо в миску півтори склянки води, розводимо в ній томат-пасту, вливаємо оцет. Якщо за смаком маринад виявився занадто кислим, то додаємо підсолоджувач.
  • Відправляємо соус в чашу і включаємо режим «Гасіння». Якщо використовується філе, то встановлюємо таймер на 1,5 години. Якщо шматки риби – на два.
Дивіться також:  Фарширований перець з м’ясом і рисом – 8 рецептів приготування

Готову рибу можна подавати відразу, але на наступний день вона буде ще смачніше.

У томатному соусі

В різних країнах світу рибу готують теж по-різному. Наші господині частіше її смажать або запікають у духовці. Але є і ще один перевірений рецепт, який особливо шанують наші кухарки, – це приготовлений під маринадом минтай.

Заздалегідь підготуйте:

  • 1 кг минтая (або будь-якої білої риби);
  • по дві морквини і головки цибулі;
  • вісім ложок томат-пюре;
  • приправи;
  • ч. ложка оцту;
  • склянку бульйону (води).

Спосіб приготування:

  • Для страви краще взяти рибне філе, порізати його на порції, присмачити спеціями, присипати борошном і посмажити з двох сторін.
  • Цибулю шаткуємо на четвертинки, морква подрібнюємо на тертці, пасеруємо овочі 15 хвилин.
  • Як тільки вони стануть м’якими, кладемо томат-пасту. Замість неї підійде кетчуп або свіжі томати. Вливаємо оцет і рибний навар, додаємо прянощі. Тушкуємо маринад 7 – 8 хвилин.
  • Рибу перекладаємо в будь-яку ємність і заливаємо томатною підливою, ставимо в прохолодне місце на три години.

Як приготувати рибу під овочевим маринадом в духовці

Як приготувати рибу під овочевим маринадом, знає практично кожна господиня, але це блюдо можна урізноманітнити, додавши приправи і інші інгредієнти. Для рецепту візьмемо філе улюбленої риби вагою в один кілограм.

Заздалегідь підготуйте:

  • три великих моркви;
  • пара великих цибулин;
  • три стиглих томатів;
  • половина лимона;
  • пучок кропу;
  • ч. ложка солодкого піску;
  • за бажанням імбир, перець, сіль.

Спосіб приготування:

  • Перш ніж готувати рибу, розбираємо філе на невеликі шматки, присмачую їх спеціями і цитрусовим соком. Залишаємо заготовки, щоб «відпочили», на 15 хвилин.
  • Подрібнюємо овочі. Цибулю і помідори ріжемо кубиками, моркву просто тремо на тертці, а кріп подрібнюємо довільно.
  • На підігрітому маслі пасеруємо цибулю з помаранчевим овочем до м’якості, потім кладемо до них зелень і томати. Вливаємо оцет і кладемо всі спеції, тушкуємо п’ять хвилин. Потім знімаємо з вогню і додаємо трохи цитрусового соку.
  • У форму викладаємо рибу, заливаємо її овочевим маринадом і запікаємо 40 хвилин (температура – 180 °С).
Дивіться також:  Каннеллоні з фаршем – 6 рецептів приготування

В гірчично-лимонному маринаді

Якщо вам запечена риба здається нудним стравою, то приготуйте їй в гірчично-лимонному маринаді. Таку страву вас точно здивує своїм пікантним смаком і ароматом. Для рецепту візьміть будь-яку білу рибу, наприклад, тріску.

Інгредієнти:

  • по дві ложки гострої і діжонської гірчиці;
  • дві ложки соку лимона;
  • дві середні цибулини;
  • три ложки олії оливи;
  • пряні трави (майоран, розмарин, чебрець).

Спосіб приготування:

  • В піалі змішуємо два види гірчиці, трохи присипаємо цукром і сіллю, додаємо будь-які пряні трави на смак. Вливаємо масло оливи і цитрусовий сік, перемішуємо.
  • У будь-який посуд викладаємо нарізане на шматочки рибне філе, заливаємо його пікантним маринадом і відправляємо в прохолодне місце маринуватися на годину.
  • Форму для запікання промасливаем, дно закриваємо кільцями цибулі. Кладемо рибу прямо з соусом, прикриваємо фольгою і відправляємо в духовку на півгодини (температура – 190 °С).

Рецепт зимової заготівлі

Як правило, рибу під маринадом готують на вечерю, але ми пропонуємо зробити з неї закуску, загорнувши в банки, щоб взимку насолодитися смаком настільки незвичайної консервації. Для виконання цього рецепта потрібно взяти 5 кг будь-якої риби.

Інгредієнти:

  • 3,5 кг томатів;
  • по кілограму буряка і цибулі;
  • вдвічі більше моркви;
  • кіло солодкого перцю;
  • літр рафінованої олії;
  • чотири склянки солі;
  • 15 склянок солодкого піску;
  • літр рибного бульйону (води);
  • півсклянки оцту.

Спосіб приготування:

  • Першим ділом, рибу відварюємо протягом 10 хвилин. Головне, щоб вона не розварилася, але легко відділялася від кісток.
  • Томати подрібнюємо блендером або просто ріжемо дрібно ножем і разом з рибою тушкуємо на малому вогні протягом години.
  • Цибулю і солодкий перець ріжемо півкільцями, а буряк і моркву подрібнюємо на тертці. Обсмажуємо овочі до м’якості на олії.
  • Потім з’єднуємо їх з рибою і томатами, приправляємо сіллю, цукром, вливаємо бульйон. Тушкуємо складу близько години і за п’ять хвилин до готовності присмачую маринад оцтом.
  • Тепер беремо стерилізовані банки, розкладаємо в них рибу з овочами, закручуємо кришками і закутуємо до повного охолодження.
Дивіться також:  Рис з креветками – 15 рецептів приготування

Риба під білим маринадом

Особливість такого способу приготування риби полягає в тому, що в рецепті не використовується томатна паста, а маринад після застигання перетворюється на желе.

Виходить незвичайне блюдо, на зразок холодцю. Для рецепта знадобиться будь-яка біла риба вагою в один кілограм.

Інгредієнти:

  • 320 г селери;
  • 320 г білого салатного лука;
  • 270 г молодої моркви;
  • 120 мл оцту;
  • гвоздика, лавровий лист, перець горошком.

Алгоритм дій:

  • Філе риби нарізаємо великими шматочками, паніруємо їх у борошні й обсмажуємо до рум’яності.
  • Подрібнюємо овочі і починаємо обсмажити їх в олії. Спочатку обсмажуємо до м’якості цибулю, а потім тушкуємо його разом з корінням.
  • У сотейник наливаємо літр води, сиплемо сіль, кладемо лавровий лист, кілька горошин перцю і гвоздики. Як тільки маринад почне кипіти, знімаємо його з вогню і змішати з оцтом.
  • У будь-який посуд викладаємо рибу, зверху розподіляємо овочі і заливаємо все маринадом. Відправляємо блюдо в холод на шість годин, але чим довше воно постоїть, то стане смачніше.

Тепер ви знаєте, що не потрібно купувати дорогі морські делікатеси, щоб смачно нагодувати свою сім’ю. Риба під маринадом – це апетитне, просте і не дороге страва, яка обов’язково припаде до душі всім шанувальником страв з морепродуктів.