Як приготувати рисову кашу на молоці

Найсмачніше спогад про дитинство — разварная рисова каша зі шкільної їдальні. Скільки не намагайся відтворити подібне на своїй кухні — не виходить, бо готують в їдальнях в автоклавах, будинки такого немає. А може, у дорослих просто інше сприйняття?

І все ж спробуємо знайти найбільш смачний рецепт, щоб вийшла молочна рисова каша вищої якості. Отже, сьогодні розповідаємо, як приготувати рисову кашу на молоці різними способами.

Рисова каша на молоці — класичний рецепт

Рисову кашу можна готувати як на молоці, так і на суміші молока з водою. Звичайно, смак обговорюваного страві додає використання цільного коров’ячого молока, або його високої жирності. Класичним рецептом все ж вважається каша на незбираному молоці, хоча готувати її доведеться довше — в молоці рис розварюється гірше.

Приготуємо:

  • склянку рису;
  • 4 склянки молока;
  • пів чайної ложки солі;
  • столову ложку цукру.

Спочатку промиємо кілька разів рис, щоб змити не просто пил, але і зайвий крохмаль, тоді каша буде в міру в’язкою і розсипчастою. В коли молоко закипить, додати сіль і всипати промиту крупу. Довести до кипіння і варити на слабкому вогні, періодично помішуючи, до повної готовності. За цей час молоко вбереться, рис набубнявіє і стане м’яким практично готовим. Наприкінці варіння додайте цукор, інакше молоко буде більше пригорати, а каша — приставати до дна. Зняти з вогню і залишити для упрівання. Подавати з вершковим або топленим маслом.

При сильному вогні молоко швидко википає, і тоді каша може вийти більш густий. Це відіб’ється на результаті: при упревании вона ще більше загусне. Тому надмірно выпаренное блюдо розбавте молоком, і знову доведіть до кипіння. Смак каші вийде насиченим, молочним.

Скільки часу варити?

Взагалі у кожної крупи є своя норма варіння. Рис вариться 15 хвилин, якщо варити його на воді. Молочну разварную кашу доведеться трохи потримати довше — або на плиті, або укутати. Попереднім замочуванням крупи прискорюється процес, а використання одного тільки молока його трохи уповільнює. Зазвичай на приготування повноцінного рисової каші на молоці радять брати півгодини.

Дивіться також:  Картопля фрі в мультиварці – 9 рецептів приготування

Зразкові пропорції рису і молока

Стандартне співвідношення — на склянку крупи літр молока.

  • Все залежить від смакових уподобань. Хто любить рідині — додають молока, хто гущі — випарюють його до більшої густоти.
  • Багато залежить від вогню — чим сильніше жар, тим швидше випарується волога.
  • Є залежність і від типу рису. Круглозерний краснодарський рис вариться швидше довгозернистого, краще розварюється і тому переважніше для каш. А пропарена крупа не годиться — і вариться довго, і не дає потрібної клейкості.

Порада: Кашу не можна зіпсувати маслом і якісним молоком. Якщо приготоване блюдо відразу не подається до столу, влийте трохи зайвого молока. Рис своє візьме, а каша не буде занадто густий. Не скупіться на масло і рідина — рис це любить.

Каша на молоці та воді

Цей спосіб має ряд переваг:

  • каша виходить менш жирна, дієтична;
  • вариться швидше;
  • виходить більш в’язкою, разваристой.

Для цього способу приготування потрібно склянку промитого рису, літр рідини (зазвичай беруть навпіл воду і молоко), половина чайної ложки солі і цукор за смаком.

У каструлю налити холодної води, опустити промитий рис. Поставити на вогонь, як закипить, зменшити полум’я до мінімуму.

Тим часом окремо закип’ятити молоко, не забуваючи рівномірно помішувати рис, щоб не пригорав. Як випарується вода, в каструлю з кашею влити гаряче молоко, всипати сіль, перемішати і довести до готовності. В кінці додати цукор, трохи потримати на вогні і зняти. Рис повинен бути розвареним і м’яким. Це означає, що страва готова.

У кожну порцію покладемо по шматочку вершкового масла.

Є друга версія. Суть приготування в тому, що рис спочатку відварюється в простій воді до напівготовності, а потім його додають в кипляче молоко і всипати сіль, доварюють до завершення.

Рисова каша на молоці для дітей

Наведемо два рецепту на різний вік дитини. Для грудничка вариться рідка кашка в якості прикорму. Її можна готувати на коров’ячому або козячому молоці, а розбавляти до потрібної густоти грудним молоком або фільтрованої водою.

Дивіться також:  Каннеллоні з фаршем – 6 рецептів приготування

Готується перша кашка зі склянки рідини (половина води і стільки ж молока), четвертинки склянки рису. Варити рисову кашу в тій же послідовності, як і зазвичай. Зварити крупу на воді, потім додати в неї молока і варити 15 хвилин, постійно помішуючи. Після вогонь вимкнути і під кришкою дати каші розбухнути. Останній штрих — потрібне кількість каші пропустити через блендер і розбавити до потрібної консистенції кип’яченою водою або грудним молоком.

Другий спосіб — для більш дорослих хлопців. Каша виходить жирніше і набагато смачніше.

На одну порцію потрібно взяти:

  • пару ст. ложок рису;
  • води — 150 г;
  • молока — 50 г;
  • вершків жирних — 1 ст. ложку;
  • цукор за смаком, ягоди, мед або варення.

В невелику посуд влити води і всипати крупу. Перемішавши, варити на слабкому вогні хвилин 10. Потім в кашу додати молока і проварити ще 10 хвилин, до того моменту, поки рідина буде ледь подрагиваться в посуді. Потім влити вершки, перемішати. Подавати з медом чи іншими солодкими добавками. Кашка виходить неймовірно смачною не тільки для дітей, але і для дорослих.

Каша швидкого варіння

Для шанувальників здорової їжі пропонуємо рецепт швидкого варіння, при якому страва піддається тепловій обробці мінімум часу. Для цього на склянку рису береться літр молока. В коли молоко закипить, додається сіль і цукор за смаком, а також промита до прозорої води крупа. Все повинно прокипіти хвилини три. Кладеться шматочок олії, вогонь вимикається, а упаковану доступним способом кашу, відправляємо для упрівання.

Через 40 хвилин дістаємо і пробуємо. Вона виходить не густий і дуже смачною.

Як приготувати молочну рисову кашу в мультиварці?

Варити молочну кашу в мультиварці простіше простого. Цей варіант наводиться у всіх без винятку книгах рецептів, які додаються до апарату.

Наприклад, для мультиварки Philips необхідний наступний склад:

  • рис круглозерний — 200 г;
  • молоко — 900 мл;
  • цукор — 2 ст. ложки без горбка;
  • сіль — за смаком або ж 5 р.
  • У чашу мультиварки складаємо всі інгредієнти, закриваємо кришку.
  • Натиснувши «Меню», шукаємо програму «Каша».
  • Виставляємо час приготування — це 25 хвилин.
  • Далі стартуємо і чекаємо закінчення програми.
  • Каша готова!
Дивіться також:  Бігус – класичний рецепт приготування з свіжої капусти

Каша з додаванням гарбуза

Дуже смачна каша з гарбузом, особливо якщо овоч попадеться добре визрілий, солодкий з насичено-оранжевим забарвленням. Немає — не біда, підсолодимо смак добавками.

Для приготування беремо:

  • три чверті склянки крупи;
  • пару склянок молока; півтори склянки води;
  • шматок очищеної від насіння, шкірки і волокон гарбуза — приблизно 300 грамів;
  • 2 ст. ложки цукру і чайну — солі.

У воді відварити до напівготовності нарізану на шматочки гарбуз. Надлишок води злити. Поки варився гарбуз, ви вже вскипятили молоко, додали в нього рис, цукор і сіль. Тепер залишилося додати відварену гарбуз і зверху розкласти промитий рис. Це важливо — саме зверху, не перемішуючи, інакше каша почне пригорати.

Тепер ставимо на малий вогонь, накриваємо каструлю кришкою, трохи її, відкривши, і варимо приблизно півгодини до загустіння. Якщо крупу попередньо замочити в теплій воді, час варіння скоротиться до чверті години. Рис за цей час повністю звариться.

При бажанні можна збільшити норму гарбуза. Від цього каша стане більш легкою.

Каша в горщику в духовці

Простий і смачний сніданок можна приготувати в духовці. Загальні пропорції: на 400 г молока потрібно склянку крупи, трохи солі і пару ст. ложок цукру. Плюс масло за смаком і сухофрукти, або джем.

Рис залити спочатку теплою, потім гарячою водою, щоб добре промити. Далі заливаємо його на півгодини холодною рідиною і поки відставляємо. В цей час замочуємо глиняні горщики.

У кожен горщик на дно накладаємо промитий і замочений до білизни рис, підсолюємо, додаємо цукор і молоко. Ставимо в холодну духовку на 1 годину 40 хвилин, виставивши температуру 180-190 градусів. По закінченні часу посуд виймаємо. За цей період вода випарується, каша покриється чудовою жовто-коричневою пінкою.

В готову страву можна додати мед, джем, варення або горіхи.