Як приготувати смачні оладки — 12 рецептів

Що приготувати на сніданок для всієї сім’ї швидко і смачно? Звичайно, оладки! Їх можна зробити на молоці, кефірі, ряжанці, йогурті і навіть на воді. В якості добавки використовують фрукти, овочі, субпродукти, сир, зелень і ягоди. Нижче наведені рецепти, з яких стане ясно, як приготувати оладки, не витративши багато часу і сил.

Пишні оладки на кефірі

Щоб зробити оладки на кефірі, можна взяти молочний продукт будь-якої жирності, це не має значення.

Для приготування потрібно:

  • пакет кефіру;
  • яйце;
  • 40-50 г цукрового піску;
  • 5-7 г солі;
  • 15-20 г розпушувача;
  • 0,35—0,4 кг борошна.

Порядок приготування:

  • Змішати яйце з сіллю і цукром, збивати до утворення піни.
  • Маленькими порціями додати в яєчну масу трохи підігрітий кефір, перемішати до однорідності, додати розпушувач.
  • Насипати борошно, постійно помішуючи, поки не зникнуть грудочки, і основа не придбає потрібну густину і в’язкість.
  • Дати тісту постояти, а коли на його поверхні з’являться бульбашки, перемішати і обсмажити порції на розігрітому рослинному жирі без запаху.

Увага! Викладати оладки на сковорідку можна тільки тоді, коли жир добре прогріється. Інакше вони «розповзуться» і стануть плоскими.

Рецепт приготування на молоці

Не менш смачним вийде сніданок, якщо до нього приготувати оладки на молоці. Можна робити тісто на дріжджах або бездріжджове. У цьому рецепті ми розглянемо другий варіант.

Для приготування потрібно:

  • 0,4 л молока;
  • 2 яйця;
  • 40-60 г цукру;
  • сіль;
  • щіпка ванілі;
  • 5 г харчової соди;
  • 0,25—0,3 кг борошна.

Отже, готуємо на молоці без дріжджів:

  • Розтерти яйця з цукром, поки пісок не розтане, а потім всипати сіль і знову вимішати.
  • Вилити в масу молоко, не перестаючи помішувати.
  • Покласти сюди ж ванільний цукор і соду, почати підсипати муку.
  • Довести тісто до потрібної консистенції, розбити всі грудочки і обсмажити порції на олії без запаху.

Подавати оладки можна зі сметаною, згущеним молоком, медом або варенням.

Пісні оладки на воді

Неможливість вживати кисломолочні продукти і страви на їх основі з тих чи інших причин, зовсім не привід відмовлятися від пишних оладок. Зробити їх можна і на воді.

Для приготування потрібні:

  • 0,25 л води;
  • 2 яйця;
  • 0,3 кг борошна;
  • 30-40 г цукру;
  • сіль;
  • 5 г соди;
  • трохи лимонної кислоти.

Готуємо оладки на воді:

  • Насипати в воду гранули лимонної кислоти і дочекатися їх повного розчинення.
  • Вести в рідину яйця, цукор, сіль, соду і розмішати вінчиком.
  • Насипати в тісто борошно і збити, щоб зникли грудочки.
  • Посмажити оладки до золотистого кольору.

На замітку. При готуванні такої страви можна використовувати гречані, вівсяні або кукурудзяні пластівці, що не потребують варіння. Їх потрібно обшпарити окропом, дати настоятися, а коли вони охолонуть, покласти в тісто.

Дивіться також:  Бісквіт з яблуками – 7 рецептів приготування

Оладки на кислому молоці з манкою

Кожній господині знайома ситуація, коли забуте на полиці холодильника молоко прокисає. Але і такий продукт дозволяється використовувати при готуванні. Оладки на кислому молоці виходять більш ніжними і повітряними, ніж ті, які приготовані на свіжому. Головне, щоб продукт не мав специфічного «гнильного» запаху.

Для страви потрібно:

  • 0,4 л подкисшего молока;
  • яйце;
  • 150 г манної крупи;
  • 30-40 г цукру;
  • сіль;
  • 25-30 г розпушувача;
  • борошно (скільки візьме основа).

Процес роботи:

  • Висипати манку в миску, залити кислим молоком і дати настоятися, поки крупинки розбухнуть.
  • Змішати яйце з цукром і сіллю, збити віночком.
  • З’єднати яєчну масу з молоком і манкою, покласти розпушувач, перешкодити.
  • Підсипати потрібну кількість борошна, вимісити до зникнення грудок, дати тісту постояти чверть години, після чого перейти до обжарке.

При готуванні блюда за цим рецептом можна використовувати замість пшеничного борошна гречану або кукурудзяну.

Ніжні оладки на ряжанці з абрикосами

Ряжанку теж можна використовувати при готуванні оладок, а щоб урізноманітнити смак, варто додати до складу абрикоси. Їх дозволено взяти в свіжому, сушеному або консервованому вигляді.

Для роботи знадобиться:

  • 500 мл ряжанки;
  • 0,25 кг абрикосів;
  • 2 яйця;
  • цукор за смаком;
  • сіль;
  • 5 г соди;
  • 0,35 кг борошна.

Порядок роботи:

  • Подрібнити абрикоси з допомогою ножа або пюрировать в блендері, а потім змішати з ряжанкою.
  • Перетерти яйця з цукром, сіллю і содою, після чого з’єднати з підготовленою сумішшю.
  • Насипати потрібну кількість борошна, вимішати і посмажити на рафінованій жирі.

Замість абрикосів можна взяти банани, яблука, груші, гарбузову м’якоть або будь-які ягоди. Подавати оладки слід з цукровою пудрою, шоколадною глазур’ю або сиропом.

Оригінальний сніданок на йогурті з родзинками

Щоб приготувати такі оладки, потрібно взяти класичний йогурт без будь-яких добавок.

Для роботи знадобиться:

  • 250 г йогурту;
  • 2 яйця;
  • 50-60 г родзинок;
  • 50-70 г цукру;
  • сіль;
  • 15 г кулінарного розпушувача;
  • ваніль і кориця;
  • 0,3 кг борошна.

Процес роботи:

  • Розбити яйця в миску, додати сіль, цукор і ретельно вимішати.
  • Ввести в отриману масу йогурт, промитий ізюм, розпушувач, ваніль, корицю і збити суміш віночком до однорідності.
  • Досипаючи малими порціями борошно, довести тісто до потрібної консистенції, а потім приступити до смаження.

Якщо в будинку не знайшлося родзинок, можна взяти чорнослив, курагу або сушену вишню без кісточок.

Повітряні оладки на дріжджах

Коли у господині досить часу, можна приготувати повітряні пишні оладки на дріжджах. Останні краще брати в пресованому вигляді, але, в крайньому випадку, підійдуть і сухі.

Дивіться також:  Фігурки з мастики для торта – 3 способи, як зробити своїми руками

Для приготування знадобиться:

  • 0,35 л молока;
  • 2 яйця;
  • 30 г пресованих або сушених дріжджів;
  • цукор і сіль за смаком;
  • ваніль;
  • 0,4 кг борошна.

Процес приготування:

  • Трохи зігріти молоко і покласти в нього дріжджі. Якщо вони пресовані, треба попередньо подрібнити їх ножиком.
  • Поки грибки «працюють», слід змішати яйце з цукром, сіллю і ваніллю, збити до появи піни.
  • Коли опара буде готова і на поверхні стануть видні пухирці, пора додати до яєчної суміші, перемішати, ввести муку, а потім основі дати постояти 45-50 хвилин.
  • Після того, як тісто підійде, обережно перемішати його ложкою, а потім викласти порції на розпечену сковороду і обсмажити.

Увага! У процесі смаження дріжджові оладки будуть сильно збільшуватися в розмірах, тому розташовувати їх треба на значній відстані один від одного.

Класичні американські панкейкі

Панкейкі — це невеликі млинці, популярні в Сполучених Штатах. Дослівно назва цієї страви перекладається як «тістечко на сковорідці».

Для приготування знадобиться:

  • 0,2 л молока;
  • яйце;
  • 15 г розпушувача;
  • 30 г цукру;
  • сіль;
  • 0,25 кг борошна;
  • 20 мл рослинного масла.

Порядок роботи:

  • Розбити в миску яйця, залити молоком з маслом і збити віночком.
  • В іншому посуді з’єднати борошно з розпушувачем і цукром.
  • Змішати підготовлені інгредієнти, а коли зникнуть грудочки, і маса стане однорідною, викласти порції на сковорідку з розігрітим жиром.

Американські млинці будуть готові, коли на їх поверхні з’являться бульбашки. Після цього їх потрібно потримати на вогні ще пару хвилин, а потім подати до столу з цукровою пудрою або сиропом.

Швидкі сметанні оладки з печінкою

Коли на створення вечері зовсім мало часу, варто зробити оладки зі сметаною і печінкою. Таке блюдо приготуватися дуже швидко і досить ситним. Печінку можна взяти свинячу, яловичу або курячу — яка більше подобається.

Для роботи знадобиться:

  • 0,15 кг сметани;
  • 0,3 кг печінки;
  • 2 яйця;
  • 0,3 кг борошна;
  • сіль;
  • щіпка цукру;
  • 5 г соди;
  • зелень.

Порядок дій:

  • Прокрутити вимиту печінка на м’ясорубці і змішати зі сметаною.
  • Вбити в масу яйця, покласти сіль, трохи цукру, соду і ретельно перемішати.
  • Всипати борошно, вимісити тісто до потрібної густоти і обсмажити на сковорідці.

Подають сметанні оладки з печінкою, полив майонезом і посипати зеленню.

На замітку. Коли часу на приготування досить, можна додати до складу цієї страви засмажку з цибулі і моркви.

Але якщо господиня дуже поспішає, припустимо приготувати прості сметанні оладки згідно з наведеною інструкцією, виключивши зі списку інгредієнтів навіть печінку.

Оладки на кисляку з кабачками

Якщо в холодильнику знайшлася кисляк і кабачки, можна скористатися цим рецептом і приготувати смачні оладки.

Дивіться також:  Торт із зефіру – 8 простих і смачних рецептів

Для роботи знадобиться:

  • кабачок середнього розміру;
  • 0,15 л кисляку;
  • 2 яйця;
  • 0,25 кг борошна;
  • 5 г соди;
  • сіль і приправи за смаком.

Порядок роботи:

  • Кабачки вимити, при необхідності зняти шкірку і подрібнити на середній тертці.
  • Викласти стружку в друшляк на 25-30 хвилин, щоб витік сік, після чого акуратно віджати масу руками.
  • Додати до кабачків кисле молоко і яйця, посолити, насипати спеції і вимішати.
  • Підсипати до складу борошно, не припиняючи помішувати, а потім обсмажити порції на розпеченій сковороді.

Подають оладки зі сметаною, майонезом або часниковим соусом.

Яблучні оладки на кефірі

Оладки з яблучною начинкою, посипані цукровою пудрою або политі медом, обов’язково сподобається діткам. Смачним десертом не відмовиться поласувати навіть дорослий, а часу приготування такої страви займе зовсім небагато.

Для роботи необхідні:

  • 0,25 л кефіру;
  • кілька яблук;
  • 2 яйця;
  • цукор;
  • 0,4 кг борошна;
  • 20-25 г розпушувача;
  • ваніль і кориця;
  • ізюм за бажанням.

Порядок дій:

  • Звільнити яблука від плодоніжок і серцевин, при необхідності зняти шкірки і подрібнити плоди на дрібній тертці.
  • Перетерти яйця з цукром, ваніллю і корицею, потім влити кефір і перемішати.
  • З’єднати заготовку з тертими яблуками, насипати родзинки, розпушувач і борошно. Віночком збити тісто і залишити підходити.
  • Коли поверхня основи покриється пухирцями, потрібно ще раз її розмішати і приступити до обжарке оладок.

До готового десерту можна подати сметану, мед, згущене молоко або джем.

Вівсяні млинці з гарбузом для дітей

Вівсяні пластівці часто поєднують з гарбузом при приготуванні каші, але можна використовувати ці складові і для створення оладок. Дітки від такої страви будуть в захваті, та й дорослі не залишаться байдужими.

Для роботи знадобиться:

  • 120 г вівсяних пластівців, що не потребують варіння;
  • 200 г гарбузової м’якоті;
  • 0,2 л молока;
  • 3 яйця;
  • 0,3 кг борошна;
  • цукор;
  • сода;
  • оцет 9% столовий;
  • щіпка солі.

Порядок приготування:

  • Підігріти 100 мл молока і залити вівсяні пластівці, щоб вони розбухнули.
  • Очистити гарбуз, порізати м’якоть невеликими шматочками і збити у блендері, потроху додаючи молоко, що залишилося.
  • Коли вівсяні пластівці охолонуть, з’єднати їх з гарбузом, вбити яйця, покласти сіль і цукор, після чого ретельно перемішати.
  • Маленькими порціями ввести до складу борошно, поки тісто не придбає потрібну консистенцію, а потім обсмажити порції.

При подачі можна посипати оладки цукровою пудрою або кокосовою стружкою, покласти свіжі ягоди, а також полити десерт розтопленим шоколадом, медом, сиропом або згущеним молоком.

Домашні оладки — дуже сімейне блюдо, яке завжди радує всіх членів родини. Готуйте їх частіше з різними соусами і радуйте близьких!