Як приготувати зрази в духовці на сковороді – 14 рецептів

Досвідченим господиням відомо безліч смачних способів, як приготувати зрази. Кращі з них зібрані нижче. Основою такої страви може стати не тільки м’ясо, а й крупи, овочі. Найчастіше – картопля.

Картопляні зрази з м’ясним фаршем на сковороді

Фарш для рецепта підійде будь-який. Навіть з баранини.

Інгредієнти:

  • будь фарш з м’яса – півкіло;
  • картопля – 7– 9 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • яйце – 1 шт.;
  • борошно – 1 ст.;
  • сіль.

Приготування:

  • Коренеплоди зварити і пюрировать разом з яйцем, борошном. Повинно вийти густе картопляне тісто. Посолити за смаком. При бажанні використовувати спеції.
  • Обсмажити дрібні шматочки цибулі з м’ясом. Начинку також посолити.
  • Сформувати зрази. Для цього на руку класти коржик з картоплі. У неї додавати начинку. Ліпити заготовки за принципом пиріжків.

Засмажити картопляні зрази з м’ясним фаршем у великій кількості будь-якого розігрітого жиру до рум’яної скоринки. Подати золотисті «котлетки» з кетчупом.

М’ясні котлети з начинкою з грибів в духовці

Гриби можна взяти і лісові, і доступні сьогодні для всіх печериці.

Інгредієнти:

  • змішаний м’ясний фарш – 550-600 г;
  • гриби – 180-200 г;
  • цибуля – 2 головки;
  • яйце – 1 шт.;
  • білий вчорашній хліб – 4 скибочки;
  • молоко – половина склянки;
  • борошно – 1/3 ст.;
  • сіль, пахучі трави.

Приготування:

  • У будь-якому розігрітому жирі засмажити подрібнений ріпчаста цибуля (1 голівку). Він не повинен підгоріти, інакше смак готового блюда вийде з легкою гіркуватістю.
  • Додати шматочки грибів. Томити інгредієнти разом до готовності. Посолити, присипати травками.
  • Несвіжий хліб залити молоком. Розім’яти. Віджати зайву рідину.
  • Змішати хлібну масу з шматочками залишилася цибулини і перебити блендером до стану однорідної кашки. Додати до фаршу разом з яйцем. Досолити.
  • Зліпити акуратні невеликі зрази з м’ясної основи і начинки. Потрібно, щоб гриби залишалися всередині виробу.
  • Обваляти заготовки в борошні.
  • Засмажити зрази з грибами на чавунній сковорідці пару хвилин до появи красивою апетитною скоринки.
  • Потім перекласти котлетки з начинкою в ємність для запікання і готувати ще 12 -14 хвилин при 160 градусах в духовці. Щоб додати частування соковитості можна влити в форму невелику кількість м’ясного/грибного бульйону.

Подати готову страву з легким гарніром. Наприклад, з овочевим салатом або просто з домашніми соліннями.

Як зробити з курячого філе

Щоб зменшити жирність готового страви, варто взяти філе грудки.

Інгредієнти:

  • куряча грудка – 1 шт.;
  • картоплю і ріпчасту цибулю – по 1 шт.;
  • зелена цибуля – 1 пучок;
  • яйця – 3 шт.;
  • вершкове масло – 60-70 г;
  • сіль і спеції.

Приготування:

  • Зняти філе з кісточки. Крупно порізати. Таким же чином подрібнити картоплю і ріпчасту цибулю.
  • Інгредієнти відправити в блендер і перетворити в максимально однорідний фарш. Посолити, присипати спеціями.
  • Яйця зварити вкруту, змішати з рубаною зеленню, м’яким маслом, сіллю.
  • Сформувати зрази з курячої основи і яєчної маси. Масло можна не додавати, а покласти його вже зверху на начинку з яєць з зеленню.
  • Готувати страву в киплячому маслі.

Подати з салатом зі свіжих томатів, петрушки і сметани.

Запікаємо зрази з фаршу з яйцем

Яєчна начинка додає страві ситності і робить її ніжною.

Інгредієнти:

  • якісний свинячий фарш – півкіло;
  • яйця – 4 шт.;
  • батон – 100-150 г;
  • молоко – 1 ст.;
  • цибуля – 2-3 невеликі головки;
  • рубана зелень – 1 велика ложка;
  • сіль, приправи.

Приготування:

  • Залити білий хліб молоком. Бажано попередньо зрізати з нього скоринки.
  • Яйця зварити до готовності (3 шт.). Порубати кубиками.
  • Таким же чином подрібнити цибулю. Засмажити його на будь-якому жирі до прозорості. Змішати його з рубаною зеленню і яєчними кубиками. Це буде начинка для підготовлюваного блюда.
  • Фарш з’єднати з размятым віджатим батоном і сирим яйцем. Можна використовувати тільки один білок. Ці інгредієнти зберігати цілісність зраз при обсмажуванні.
  • Додати сіль і свої улюблені приправи. Все добре перемішати руками.
  • Сформувати зрази. Начинку з третього кроку потрібно використовувати не надто великій кількості, щоб вона не виходила за межі фаршу.
  • Викласти заготовки в жароміцну форму.
Дивіться також:  Що приготувати швидко і смачно – 18 рецептів

Готувати зрази з фаршу з яйцем в духовці 35-40 хвилин при 200 градусах. Подати з асорті з свіжих овочів.

Готуємо з яловичини

Для зраз за таким рецептом потрібно вибрати дуже свіже якісне м’ясо.

Інгредієнти:

  • м’ясна вирізка – 420-450 м;
  • цибуля – 2 головки;
  • сухарі для панірування – 1/3 ст.;
  • вершкове масло – 60-70 г;
  • пшеничне борошно – 40 г;
  • сіль.

Приготування:

  • Всю приготовану вирізку порізати тонкими пластинками вздовж волокон. Накрити плівкою і ретельно відбити спеціальним кухонним молоточком з дерева. Його покриття не дасть зіпсувати текстуру м’яса.
  • Цибулю дуже дрібно порізати. Змішати з мініатюрними кубиками вершкового масла і всіма сухарями для панірування. Дати масі постояти, поки жир не почне танути.
  • Начинку покласти в центр кожного підготовленого шматочки яловичини. Закріпити конструкції зубочистками, попередньо звернувши рулетиками.
  • Обваляти заготовки в пшеничному борошні.

Обсмажити незвичайні зрази в розпеченому маслі. Таке блюдо особливо сподобається чоловікам. Його можна подати як доповнення до холодного пінному з житніми часниковими грінками.

Свинячі крученики з перепелиними яйцями

Кількість перепелиних яєць для рецепта розраховується за кількістю запланованих порцій. Приготовлений продукт цілком стане начинкою для м’ясних кручеників.

Інгредієнти:

  • свиняча корейка без кістки – кіло;
  • перепелині яйця – 12 шт.;
  • курячі яйця – 3-4 шт.;
  • сіль і суміш перців.

Приготування:

  • Промити і обсушити корейку паперовими серветками. Розрізати шматок на 12 однакових платівок. Обов’язково рухатися ножем поперек волокон!
  • Кожну основу для майбутніх кручеників гарненько відбити через пакет. Натерти сіллю і сумішшю перців.
  • Перепелині яйця зварити до готовності. Вміст одного з них розбовтати виделкою сирим з додаванням солі.
  • У кожну м’ясну заготівлю загорнути по вареному яйцю. Скрутити їх рулетиками. Закріпити зубочистками.
  • Рясно просочити заготовки збитим яйцем.

Смажити крученики на сковорідці під кришкою при середньому нагріві плити до повної готовності. За бажанням можна також запекти їх в духовці.

Смачні зрази з сиром

Сир можна використовувати і твердий, напівтвердий, і навіть плавлений. Останній перед натиранням для зручності потрібно буде злегка підморозити.

Інгредієнти:

  • фарш з м’яса – півкіло;
  • батон – 2 великі скиби;
  • сир – 80-100 г;
  • молоко – 2/3 ст.;
  • яйця – 3 шт.;
  • цибуля – 2-3 головки;
  • часник – 3 зубки;
  • борошно для панірування;
  • сіль і перець.

Приготування:

  • Фарш повторно пропустити через м’ясорубку разом з очищеним часником і цибулею. Додати сіль і перець. Руками ретельно вимісити інгредієнти.
  • Хліб розмочити в молоці. Віджати.
  • Додати до м’яса м’якуш разом з одним яйцем.
  • Залишилися яйця зварити, крупно потерти. Змішати таким же чином з подрібненим сиром.
  • Сформувати зрази з м’ясної основи і сирно-яєчної начинки. Кожну заготовку обваляти в борошні, смажити до готовності на сковороді під кришкою.

Смачно подавати таке частування з грибним, сирним або часниковим соусом. Краще всього вибирати їх варіанти на основі нежирної сметани.

Дивіться також:  Як солити ікру форелі в домашніх умовах – 6 рецептів

Технологія приготування в беконі

Бекон в рецепті використовується сирокопчений.

Інгредієнти:

  • курятина – півкіло;
  • картопля зварена – 6 бульб;
  • бекон – 180-200 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • соєвий соус – ½ ст.;
  • перчик чилі – за смаком.

Приготування:

  • Дрібно порубати курятину. Змішати з соєвим соусом, мініатюрними кубиками чилі без насіння. Додаткова сіль для страви не потрібно.
  • Картоплю потрібно варити в мундирі. Потім очистити і крупно потерти. Змішати з таким же способом подрібненими вареними остиглими яйцями.
  • Сформувати зрази з основи (картоплю з яйцями) і начинки з курятини. Заготовки повинні вийти довгастими.
  • Обернути кожну двома тонкими смужками бекону.
  • Готувати в духовці на деку, змащеному невеликою кількістю рослинного масла. Оптимальна температура запікання – 200 градусів. Час – 40-50 хвилин.

Подати блюдо з лісовими грибами, приготованими в сметанною підливі.

Яйце по-шотландськи в домашніх умовах

Це блюдо в Шотландії часто подається до святкового столу. Але воно підійде і для повсякденного обіду.

Інгредієнти:

  • фарш з будь-якого м’яса – 630-650 г;
  • яйця – 5 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • сухарна крихта – 6-7 ст. л.;
  • сіль, перець.

Приготування:

  • Очищену цибулю дрібно потерти. Він повинен перетворитися на пюре.
  • Змішати овочеву кашку з фаршем. Додати сіль і перець.
  • Відбити масу, що вийшла, про плоску тверду поверхню для кращої пластичності.
  • Яйця зварити. Кожне загорнути в м’ясний пласт.
  • Заготовки обваляти в сухарній крихті.
  • Смажити в розпеченому маслі з двох сторін в загальній складності 12-14 хвилин.

Подати котлети з начинкою, розрізаними навпіл, щоб було видно яйце. Вже в тарілці присипати їх меленою паприкою і свіжою зеленню.

М’ясні зрази з капустою

Якщо не вдалося знайти молоду капусту, то підійде і овоч з минулого врожаю. Тоді перед гасінням варто гарненько розім’яти його руками.

Інгредієнти:

  • фарш з яловичини і свинини – 380-400 м;
  • цибуля – 2 головки;
  • часник – 1 зубчик;
  • молода капуста (білокачанна) – 350 г;
  • яйце – 1 шт.;
  • сіль і борошно (для панірування).

Приготування:

  • Довільно порізати капусту і 1 цибулину. Спочатку гасити їх у сковорідці з невеликою кількістю води до м’якості.
  • Потім посолити, додати масло і смажити до рум’яності.
  • Яйце зварити. Остудити, порізати дрібними кубиками і додати до капусти.
  • Другу цибулину нашаткувати мініатюрними шматочками. Додати до фаршу. У масу і влити півсклянки крижаної води. Замінити її можна 6-7 рубаними кубиками льоду.
  • Сформувати зрази з м’ясної основи і капустяно-яєчної начинки.
  • Спочатку засмажити заготовки до легкої рум’яності на сковорідці з олією. Потім перекласти у форму для запікання, накрити фольгою і готувати в духовці при 150 градусах ще півгодини.

Подати вийшло частування до столу відразу ж гарячим з улюбленим гарніром.

З додаванням рису

Завдяки рисової основі, страві не потрібно гарнір. Досить буде доповнити його соусами.

Інгредієнти:

  • сухий рис – 1 ст.;
  • фарш (будь-який) – 230-250 г;
  • цибуля – 1 головка;
  • часник – 3-4 зубчики;
  • яйце – 1 шт.;
  • сіль, спеції, сухарна крихта.

Приготування:

  • Дрібно потерти часник і цибулю. Змішати з м’ясом. Додати сіль і спеції за власним смаком.
  • Зварити рис до готовності в солоній воді. Злити воду і потовкти його товкачиком.
  • Сформувати зрази з рисовим основи і м’ясної начинки.
  • Відправити заготівлі на декілька хвилин в морозилку (поки розігрівається масло).
  • В одній тарілці збити посолене сире яйце. В інший розсипати сухарную крихту.
  • Кожну зразу по черзі вмочати в обидві ємності.
  • Засмажити заготовки на гарячому маслі до готовності.
Дивіться також:  Голець Камчатський – як краще приготувати, 7 рецептів

Подати частування зі сметаною або будь-якими улюбленими соусами.

Картопляні котлетки з баклажанами

За бажанням баклажани перед обсмажуванням потрібно нарізати і вимочити в невеликій кількості солоної води, а потім промити. Тоді вони точно не будуть гірчити.

Інгредієнти:

  • картопля – 6-7 шт.;
  • яйце – 1 шт.;
  • борошно – 4-5 великих ложок;
  • сіль – 1 десертна ложка;
  • баклажан і ріпчаста цибуля – 1 шт.;
  • петрушка – ½ пучка;
  • прованські трави.

Приготування:

  • Щоб отримати картопляні зрази, почати потрібно з їх основи. Для цього очищені коренеплоди зварити в солоній воді і перетворити на пюре. Охолодити.
  • Промиті баклажани з шкіркою, але без хвостиків, тонко нашаткувати.
  • Цибулю очистити і дрібно порізати.
  • На сковороді з невеликою кількістю рослинної олії смажити овочі до м’якості, часто помішуючи. На весь процес вистачить 10-12 хвилин.
  • Додати рубану зелень. Крім петрушки, можна взяти кінзу, кріп і будь-яку іншу зелень.
  • Все посолити і присипати прованськими травками. Добре перемішати.
  • Вже охолоджену картоплю змішати з яйцем і борошном.
  • Вийшло картопляне тісто розділити на порції розміром приблизно з куряче яйце. Сформувати з них основи, в середині викласти овочеву начинку.

Готувати страву на сковорідці з розігрітим маслом до зарум’янювання. Подати гарячим з соусами на основі йогурту або сметани.

Січені м’ясні зрази

Саме рубані страви з м’яса завжди виходять особливо соковитими.

Інгредієнти:

  • яловичина – півкіло;
  • свиняче сало – 80-100 г;
  • картопля – 1 бульба;
  • часник – 3 зубчики;
  • цибуля – 2 шт.;
  • размоченная у вершках булка – 70 г;
  • яйця – 3 шт.;
  • вершкове масло – 40 г;
  • панірувальні сухарі, сіль і петрушка.

Приготування:

  • Дрібно порізану цибулину засмажити до апетитного золотистого відтінку. Змішати з жменею панірувальних сухарів, сіллю і кубиками зварених круто яєць. Додати м’яке масло, порвану руками петрушку.
  • М’ясо порізати дрібними шматочками
  • Залишився цибулю потерти на тертці. З’єднати з розмоченої булкою, пропущеним через м’ясорубку картоплею, салом, часником, сіллю, подрібненою яловичиною.
  • Сформувати зрази з м’ясної основи і яєчно-цибулевої начинки.
  • Обваляти їх у панірувальних сухарях.
  • Засмажити вироби до рум’яної скоринки.

Подати з салатом зі свіжих огірків, редиски, зелені і сметани.

Як приготувати з сосисками

Це бюджетний варіант страви, з яким впорається навіть починаюча господиня або студент.

Інгредієнти:

  • картопля – 6-7 шт.;
  • сосиски – 7 шт.;
  • яйця – 2 шт.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • борошно для обвалювання зраз;
  • сіль і спеції.

Приготування:

  • Зварити очищену картоплю. Остудити і дрібно потерти.
  • Лук порубати мініатюрними кубиками, засмажити на будь-якому маслі до прозорості. Змішати з картоплею.
  • Вбити в масу яйця. Все посолити, поперчити і добре перемішати.
  • Сосиски очистити від плівки і посмажити на звичайній або гриль-сковороді.
  • Зліпити зрази з картопляної основи і начинки з половинки сосиски.
  • Відправити заготовки в чавунну сковорідку з будь-яким добре розігрітим жиром. Готувати до рум’яного кольору.
  • Подати страву до столу гарячими з сумішшю з майонезу, кетчупу і часнику.

До такого частування не потрібно подавати гарнір. Воно йде як самостійне проста й ситна страва до обіду. Можна лише доповнити його легким овочевим салатом.

Однаково смачними виходять зрази в духовці і на сковорідці. Але другий варіант більш калорійний. Обсмажене страва варто відразу викладати на паперові рушники, щоб позбавити його від жиру і, відповідно, зайвих калорій.