Як швидко розморозити фарш в домашніх умовах?

Перш ніж починати готувати якусь страву з фаршу, його треба обов’язково розморозити. Зробити це можна різними способами. Головне, щоб напівфабрикат після проведеної процедури залишився придатним для подальшої обробки. Як швидко розморозити фарш в умовах домашньої кухні? Для тих, хто тільки починає вчитися готувати, можна запропонувати кілька корисних порад.

Як швидко розморозити фарш в мікрохвильовці

В наші дні практично у кожної господині на кухні є багато різної сучасної техніки. З її допомогою можна суттєво спростити процедуру розморожування тих чи інших продуктів. Все залежить від того, в які терміни необхідно здійснити цей процес. Взяти, приміром, мікрохвильову піч. В ній найчастіше спочатку передбачена така функція. Але, перш ніж нею скористатися, треба чітко уявляти собі, яким чином це потрібно робити. Як швидко розморозити фарш з допомогою звичайної мікрохвильовки?

У цьому випадку необхідно виконати наступні дії:

  • Дістати м’ясний напівфабрикат з упаковки. Зазвичай в морозильнику він зберігається в поліетиленовому пакеті або пластиковому лотку.
  • Викласти фарш на спеціальну керамічну тарілку.
  • Поставити її в піч.
  • Включити на панелі режим «розморожування», вказавши конкретний вага даного продукту, і задати потрібний час. Після цього залишиться тільки натиснути кнопку «пуск» і чекати сигналу таймера.

У разі якщо функція розморожування відсутня, то після того, як продукт опиниться в камері, необхідно зробити наступне:

  • встановити потужність апарату 50 Вт;
  • вказати час розігріву в межах 2-3 хвилин (не більше).

Під час обробки напівфабрикат треба періодично перевертати. Це потрібно для того, щоб він рівномірно размораживался з усіх боків.

У такого методу, звичайно ж, є і свої мінуси:

  • неправильний розрахунок може призвести до того, що фарш звариться зовні, залишаючись мерзлим всередині;
  • напівфабрикат після обробки стає більш жорстким і сухим;
  • фарш з риби або курки за цей час взагалі може зваритися.

Тому, використовувати даний метод чи ні, кожна господиня повинна вирішувати сама.

Технологія на водяній бані

Як показує практика, все-таки не кожна господиня може похвалитися наявністю в будинку сучасної кухонної техніки. Як бути в цьому випадку? Як швидко розморозити продукт, не маючи мікрохвильовій печі? Для таких цілей завжди можна скористатися водяний лазнею. Подібне пристосування часто використовується в кулінарії.

Дивіться також:  Як правильно загортати шаурму в домашніх умовах?

Для створення такої конструкції знадобиться дві ємності:

  • каструля з широким дном;
  • керамічна миска (її можна замінити другий каструлею меншого розміру).

А тепер розморожуємо фарш без мікрохвильовки:

  • Спочатку треба налити холодну воду у велику каструлю, заповнюючи її приблизно на чверть об’єму.
  • Фарш дістати з упаковки і покласти в миску. Вона буде перебувати в киплячій воді, тому скляний посуд краще не використовувати.
  • Встановити миску всередину каструлі. Вода не повинна стосуватися продукту.
  • Поставити конструкцію на плиту і запалити вогонь. Після закипання полум’я потрібно відрегулювати так, щоб рідина не потрапляла в миску.

Буквально через 10 хвилин шматок фаршу буде повністю розморожений. Все буде залежати від кількості м’ясного напівфабрикату.

За допомогою солі

У житті бувають різні ситуації. Деколи розморожування потрібно в умовах, коли поруч немає спеціальної техніки, а звичайна плита зайнята. Наприклад, господиня вирішила приготувати котлети на дачі. Або ж вона не хоче піддавати напівфабрикат додатковій термічній обробці, побоюючись його зіпсувати. Як швидко розморозити фарш в такій ситуації? Тут не варто впадати у відчай. Питання можна вирішити за допомогою звичайної харчової солі.

Робиться це дуже просто:

  • Першим ділом шматок фаршу треба звільнити від упаковки, в якій він знаходиться.
  • Гострим ножем або кухонною сокиркою розрубати його на більш дрібні шматки.
  • Посипати їх сіллю (не більше 10 грам на 1 кілограм продукту) і почекати приблизно 15-20 хвилин.

Цього часу буде цілком достатньо. Як відомо, поварена сіль володіє здатністю «плавити» лід. Реакція йде з виділенням тепла. При цьому треба не забувати час від часу повертати фарш в мисці, щоб прогрівання продукту проходило максимально рівномірно. У цього методу є один головний недолік: напівфабрикат частково вбирає сіль. Її кількість може виявитися надмірним.

Дивіться також:  Як приготувати домашню ковбасу – 8 смачних рецептів

Розморожуємо в теплому місці

Багато господинь віддають природне розморожування продукту. Як швидко розморозити фарш, не використовуючи додаткові кошти?

Для цього необхідно:

  • Помістити заморожений продукт в поліетиленовий пакет і покласти його на тарілку. Упаковка потрібна для того, щоб напівфабрикат не заветривался.
  • Поставити тарілку на стіл або поблизу джерел тепла (батареї, розігрітій духовки).

Для повного розморожування продукту буде потрібно не менше двох годин. Цей спосіб не можна назвати дуже швидким.

Правда, у нього є свої переваги:

  • продукт повністю зберігає свої смакові якості;
  • процес не вимагає від господарки додаткової уваги.

Подібний варіант хороший у разі, коли господиня заздалегідь планує зробити що-небудь з фаршу або паралельно займається приготуванням іншої страви.

Швидке розморожування проточною водою

Бувають ситуації, коли для роботи потрібна невелика кількість подрібненого м’ясного напівфабрикату. Як швидко розморозити фарш без використання якої-небудь спеціальної кухонної техніки? У природних умовах процес йде досить довго. Щоб його прискорити, можна вдатися до допомоги проточної холодної води.

Для цього треба:

  • Покласти заморожений фарш в пакет і щільно його зав’язати. Краще використовувати упаковку з «застібкою».

Помістити пакет з продуктом під кран з проточною водою. Через 20 хвилин фарш буде готовий до подальшого використання.

Як і в інших варіантах, у такого способу є свої недоліки:

  • після такої обробки консистенція напівфабрикату змінюється, і він стає вже не таким щільним, як раніше;
  • якщо продукт погано упакований, вода може проникнути всередину, що негативно позначиться на його якості.

Для такої розморожування не можна використовувати теплу або гарячу воду. По-перше, м’ясо втратить свої смакові якості з-за часткового згортання білка. По-друге, при підвищеній температурі в ньому швидко почнуть розмножуватися бактерії.

Як швидко розморозити рибний фарш

З морепродуктами справа йде трохи інакше. Якщо взяти, наприклад, рибний фарш, то розморожувати його краще природним шляхом. Для цього напівфабрикат треба покласти в лоток і помістити його на нижній полиці холодильника. Правда, часу на таку процедуру потрібно чимало. Все буде залежати від маси вихідного продукту. Що ж робити, якщо час обмежений? Як максимально швидко розморозити фарш з м’яса риби? Тут підійде не кожен з описаних раніше варіантів.

Дивіться також:  Пиріжки з квашеною капустою — 6 рецептів, як приготувати на сковороді і в духовці

Фахівці радять фарш або філе риби розморожувати:

  • У холодній воді. Для цього продукт треба покласти в пакет з «застібкою» і опустити в каструлю з холодною водою. Процедура займає від 1 до 3 годин. При цьому рідина бажано міняти кожні 30 хвилин.
  • Під струменем проточної води. При цьому рибний фарш слід загорнути у декілька поліетиленових пакетів, щоб волога ні в якому разі не стосувалася самого продукту.
  • В мікрохвильовці. Помістивши всередину камери тарілку з продуктом, на панелі спочатку треба встановити режим «авторазморозка», а потім «риба» (або «морепродукти»). Але тут треба бути дуже уважним. Зайва хвилина такої обробки може призвести до того, що фарш просто звариться.

Взагалі, під час роботи не варто забувати, що рибний напівфабрикат ніжніший, ніж м’ясний. Тому працювати з ним слід дуже обережно.

В мультиварці або в духовці

В принципі, для розморожування можна використовувати будь-яку кухонну техніку, яка передбачає нагрів продукту. Це може бути навіть духова шафа або мультиварка. Головне, під час роботи дотримуватися певні правила. Як швидко розморозити фарш, наприклад, в духовці?

Для цього потрібно:

  • Вихідний продукт дістати з упаковки і покласти в будь-яку жаростійкий посуд (гусятницю, сотейник і іншу).
  • Духовку розігріти до 180 градусів. Цієї температури цілком достатньо.
  • Поставити ємність з фаршем в духовку на 5 хвилин. Попередньо в неї можна налити 40-60 мл води.

У випадку з мультиваркою все набагато простіше:

  • Фарш спочатку треба відділити від упаковки.
  • Перекласти його в чашу мультиварки.
  • Встановити режим «варка на пару» і стежити за закінченням процесу, періодично перевертаючи напівфабрикат. Час буде залежати від розміру взятого шматка.

Будь-який з описаних варіантів по-своєму гарний. Остаточне рішення щодо застосування того чи іншого методу розморожування, звичайно ж, приймати самої господині.