Як смачно приготувати баклажани?

Незважаючи на затребуваність популярних різнокольорових плодів, ми часто замислюємося про те, як приготувати баклажани, щоб страва не було тривіальним, радувало новизною смаків, красою зовнішнього оформлення. Представлені рецепти страв відповідають всім вимогам високого кулінарного мистецтва.

Соте з баклажанів в домашніх умовах

Оригінальна страва, в назві якого відразу відчувається французьке походження, легко приготувати в домашніх умовах.

Склад продуктів:

  • молоді баклажани — 2 шт.;
  • помідори — 5 шт.;
  • масло пісне — 50 г;
  • щіпка звичайного цукру;
  • цибулини і перець болгарський — 2 шт.;
  • кількість зелені, часнику підбираємо за своїм бажанням.

Спосіб приготування:

  • Перш ніж вирішувати питання про те, що можна приготувати з баклажанів, приймаємо собі на замітку перше правило — купуємо виключно не переспілі синенькі. Такі плоди не мають гіркоти і виражених терпких «відтінків».
  • Овочі миємо, підсушуємо серветками, нарізаємо кружальцями товщиною до 0,8 див. Великі часточки поділяємо на половинки.
  • Перець і цибулю шаткуємо кільцями, помідори — тонкими пластинами. Викладаємо продукти в сотейник шарами, злегка солимо кожен ряд. Спочатку кладемо цибулю, потім перець, далі — шматочки синеньких. Завершуємо оформлення їжі кружечками нарізаних томатів.
  • Посипаємо страва дрібкою цукру, поміщаємо 3 подрібнені зубки часнику, порізану зелень. Поливаємо ароматним маслом, тушкуємо 40 хвилин в закритому вигляді.

Періодично злегка струшуємо посуд, але ні в якому разі не перемішуємо її вміст. Це обов’язкова умова приготування французького страви!

Загрузка...

Синенькі по-корейськи

Переходимо до азіатської кухні, яку відрізняють свої давні традиції і кулінарні особливості.

Необхідні компоненти:

  • солодка морква — 1 кг;
  • баклажани — 3 шт.;
  • пісне (соняшникова чи оливкова) олію — 100 р;
  • соус соєвий — 20 г;
  • оцет — 30 г;
  • зубки часнику — 7 шт.;
  • звичайний цукор — 50 г;
  • сіль — 10 г;

Процес приготування:

  • Чисті баклажани нарізаємо соломкою, солимо, залишаємо на 3 години.
  • Дістаємо спеціальну терку для приготування моркви по-корейськи, натираємо солодкий коренеплід, поміщаємо в зручну посуд.
  • Синенькі віджимаємо від виділилася рідини, додаємо в чашу разом з подрібненим часником, солимо, посипаємо білим цукром.
  • У сковороді нагріваємо олію, додаємо бажану кількість пекучого перцю. Поливаємо овочі гострої сумішшю, ретельно перемішуємо, ставимо в холодильник на кілька годин.

Баклажани по корейськи — дивовижно смачна гостра закуска, що супроводжує різноманітні м’ясні та інші страви.

Рагу з кабачками і помідорами

Список інгредієнтів:

  • великі баклажани — 2 шт.;
  • кабачок — 1 шт.;
  • томати — 3 шт.;
  • перець болгарський (червоний);
  • чилі;
  • морква — 2 шт.;
  • олія (соняшникова чи оливкова) — 200 г;
  • сіль, зелень.

Технологія приготування:

  • Синенькі моєму, зрізаємо шкірку, поділяємо на чверті товщиною до 2 див. в сковороді Нагріваємо олію, підсмажуємо плоди до коричневої скоринки. Постійно заважаємо складу, при необхідності доливаємо жир.
  • В окрему посудину з олією викладаємо нарізаний кубиками кабачок. Коли шматочки «порозовеют», додаємо нашатковану півкільцями цибулю, терту соломкою моркву, нарубані смужки очищеного перцю. Продовжуємо нагрівання продуктів до готовності, в кінці поміщаємо нарізані помідори, подрібнений часник, нарізаний чилі, прованські трави, улюблену зелень.
  • З’єднуємо компоненти в одній сковороді, солимо і перчимо, ретельно перемішуємо, тушкуємо 3 хвилини.

Баклажани з помідорами особливо гарні на наступний день.

Мусака з баклажанами і фаршем

Грецька кухня приваблює багатьох любителів щільно і смачно поїсти. Один вид апетитно приготованої страви «б’є наповал, а рука мимоволі тягнеться до вилки.

Необхідні продукти:

  • сир — 200 г;
  • фарш з телятини — 400 г;
  • томати і цибулю — по 2 шт.;
  • баклажани — 2 шт.;
  • яйце;
  • масло вершкове — 40 г;
  • борошно — 50 р;
  • незбиране молоко — 500 мл;
  • пісне масло;
  • вино (біле сухе) — 180 мл;
  • часник (2 зубки), прянощі і спеції (мускатний горішок, паприка, прованські трави).

Приготування мусака:

  • Баклажани нарізаємо довгими тонкими (до 5 мм) пластинами. Якщо є сумніви в наявності гіркоти в ягодах, викладаємо продукт в чашу, посипаємо сіллю. Залишаємо «споруда» на годину під гнітом, потім зливаємо воду. Перевірений спосіб усунення соланіну.
  • Часточки синеньких смажимо по черзі до рум’яного кольору.
  • Пасеруємо в сковороді з маслом нарізаний півкільцями цибулю. Коли овоч стане м’яким, викладаємо фарш, додаємо сіль, перець, підготовлені прянощі і спеції.
  • Добре все перемішуємо, підсмажуємо до готовності м’ясного компонента, потім вливаємо вино, тушкуємо їжу чверть години в закритому вигляді.
  • Далі приступаємо до приготування соусу бешамель. В окремій сковороді розтоплюємо свіже масло, просіваємо борошно. Ложкою розбиваємо всі грудочки, вливаємо незбиране молоко. Доводимо складу до кипіння, додаємо яйце, поміщаємо третину тертого сиру. Нагріваємо суміш 3 хвилини, вимикаємо вогонь.
  • В прямокутну форму викладаємо внапуск частина обсмажених баклажанів, шар фаршу, інші пластини синеньких. Заливаємо їжу соусом бешамель, посипаємо сирної стружкою. Запікаємо страва 30 хвилин при 190 °C.
Спробуйте також:  Як приготувати печеня – 10 смачних рецептів

Приготувати мусаку з баклажанами і фаршем можна в різних варіаціях. Наприклад, зробити його більш гострим або оформити з м’яким і ніжним смаком.

Тушкуємо з додаванням часнику

Інгредієнти:

  • синенькі— 2 шт.;
  • перець солодкий, цибулина;
  • томати — 3 шт.;
  • зубки часнику — 5 шт.;
  • масло пісне;
  • сіль, спеції, перець.

Приготування:

  • Нарізану кубиками цибулю пасеруємо в сковороді з маслом. Через 5 хвилин додаємо нарізаний смужками перець, нагріваємо до готовності овочів, перекладаємо в тарілку.
  • Баклажани очищаємо, поділяємо на часточки, обсмажуємо до скоринки, викладаємо шматочки помідорів без шкірки. Коли помідори пустять сік, приєднуємо цибулю і перець.
  • Перемішуємо продукти, тушкуємо 15 хвилин у закритому вигляді, потім додаємо прянощі, спеції і зелень. Далі готуємо з часником, дрібно нарубавши колючі зубки.

Приголомшливо смачна страва! Цибулю і перець забезпечили фаршу соковиті якості, вино додало страви вишукано пікантні нотки.

Рецепт ікри з баклажанів

Оригінальний спосіб корисного приготування синеньких з чудовим запахом багаття.

Список продуктів:

  • баклажани — 4 шт.;
  • цибулини — 2 шт.;
  • томати — 4 шт.;
  • масло пісне — 20 г;
  • зубки часнику — 3 шт.;
  • листи лавра, кінза, петрушка, базилік.

Поетапне приготування:

  • Родзинкою ікри є обов’язкова обробка синеньких відкритим вогнем, що можна зробити не тільки на вогнищі або мангалі, але і в домашніх умовах. Включаємо конфорку, кладемо ягоду прямо в сильне полум’я, щоб баклажан опинився у вогні і немов закоптился (пропах димом).
  • В кінці «спекотною» процедури шкірка плоду стане обвуглити, легко відокремлюваним. Оброблений синенький поміщаємо в холодну воду, продовжуємо запікання інших ягід.
  • З остиглих баклажанів знімаємо шкірку, розрізаємо вздовж на половинки, потім ділимо на великі частини, забезпечуючи виражений смак кожного компонента.
  • Цибулю шаткуємо кубиками, нагріваємо в олії до м’якого стану, додаємо часточки помідорів без шкірки. Тушкуємо 10 хвилин, потім поміщаємо шматочки синеньких, нарізаний часник, сіль, пекучий перець. Не забуваємо складу перемішувати.
  • Готуємо продукти 10 хв., відставляємо сковороду з вогню, викладаємо нарізану траву, 2 листочки лавра.

Подаємо ікру з баклажанів через півгодини, з задоволенням вдихаючи легкий запах димку, аромат прянощів і спецій. Наш домашній «багаття» виявився просто дивом!

Човники з курячим філе в духовці

Необхідні продукти:

  • твердий сир — 300 г;
  • філе курки — 500 г;
  • баклажани — 3 шт.;
  • цибулинка і морквина;
  • рис — 90 г;
  • свіжа сметана — 100 г;
  • сир (будь-який твердий сорт) — 50 р;
  • пісне масло;
  • сіль, перець.

Приготування страви:

  • В окремих ємностях відварюємо рис і філе. Воду трохи солимо.
  • Моєму баклажани, відрізаємо кінчики, поділяємо плоди на дві половинки. Бланшируем продукти 5 хвилин в трохи підсоленій воді, потім дістаємо з рідини. З остиглих синеньких виймаємо м’якоть, формуючи з кірочок своєрідні човники.
  • Підсмажуємо в маслі дрібно нарізану цибулю, додаємо відокремлену овочеву м’якоть, терту моркву, рис, нарубленное кубиками м’ясо курки. Солимо і перчимо, добре перемішуємо.
  • Наповнюємо човники начинкою з філе птиці, викладаємо на деко, поливаємо сметаною, відправляємо на півгодини в духовку (180 °C). За 5 хвилин до закінчення запікання страву посипаємо тертим сиром.

Баклажани в духовці — безпрограшний варіант швидкого приготування смачного і дуже презентабельного страви.

Як приготувати сушені баклажани?

У країнах Середземномор’я давно оцінили заготівлю синеньких способом сушіння.

При грамотній обробці в баклажанах зберігаються практично всі корисні компоненти.

Сушіння на повітрі:

  • Баклажани добре миємо, промокаємо серветками, нарізаємо кубиками, викладаємо шаром на папері. Для правильної технології приготування підбираємо тепле затемнене місце. Сушимо до 6 днів, періодично перевертаючи шматочки. Накриваємо продукти марлею, захищаючи від мух та комах.
  • Цілі плоди, кубики або половинки баклажанів нанизуємо на сувору нитку, прив’язуємо кінці до опор, розташованих на продувається території. У домашніх умовах це може бути балкон або лоджія. Щоб на в’язку не падали сонячні промені, прикриваємо сировину аркушами паперу або газети. Сушимо близько тижня.
  • Баклажани можна заготовити на зиму і в духовці. Для цього нарізаємо плоди у бажаній формі (кубиками, соломкою, половинками) або використовуємо в цілому вигляді. Викладаємо шматочки рівним шаром на деко, відправляємо в піч, встановивши 160 °C. Дверку залишаємо відкритими. Час приготування — від 3 до 6 годин.
  • Хороший результат дає приготування електросушарці. Підготовлені овочі нарізаємо в будь-якій формі з товщиною шматочки до 2 див. В інструкції приладу зазначений необхідний вага завантаження лотка, температура і час обробки.
Спробуйте також:  Ріпа — 13 рецептів приготування

Оскільки сушені баклажани сильно втрачають у вазі, перед вживанням їх слід замочити в гарячій воді. Для рагу, борщів або супів така процедура не потрібна. Деякі страви (страви з тіста) взагалі не сприймають сусідство з «виснаженими» синенькими. Будьмо уважні!

Рулетики з помідорами і сиром

 

Список інгредієнтів:

  • сир «Фета» — 300 г;
  • сметана — 80 г;
  • зубки часнику — 2 шт.;
  • баклажани — 2 шт.;
  • помідори — 2 шт.;
  • масло пісне;
  • сіль, зелень.

Спосіб приготування:

  • Нарізаємо синенькі довгими шарами товщиною до 0,5 см. Посипаємо скибочки крупною сіллю, залишаємо в такому стані на півгодини, потім моєму і просушуємо.
  • Тертий сир з’єднуємо з нарубаної зеленню і подрібненим часником.
  • Обидві сторони баклажанів обсмажуємо до коричневого відтінку, викладаємо на півхвилини на папір, щоб залишити на ній надлишки жиру.
  • Змащуємо остиглі пластини приготовленої сирною сумішшю. На один кінець кожного пласта кладемо по кружечку помідора, акуратно звертаємо рулетики з баклажанів.

Викладаємо приготоване блюдо на тарілку, сервіруємо гілочками свіжої зелені.

Синенькі в клярі по-китайськи

Дивлячись на те, як віртуозно майстра Піднебесної в лічені секунди доводять їду до досконалості, виникає величезне бажання повторити це «шаманство» в домашніх умовах.

Склад продуктів:

  • пісне масло;
  • білок яєчний — 2 шт.;
  • баклажани — 2 шт.;
  • крохмаль — 300 г;
  • вода крижана — 60 р.

Спосіб приготування:

  • Прибираємо з синеньких гіркоту, ділимо їх на маленькі часточки. Китайська кухня відома дуже мініатюрним способом нарізки продуктів.
  • Кладемо в чашу відокремлений від жовтка, білок, додаємо крохмаль (картопляний або кукурудзяний), перемішуємо вінчиком компоненти. Вливаємо по ложечці крижаної води, нагріваємо складу до однорідної консистенції, схожою з густою домашньою сметаною.
  • Опускаємо баклажани в приготований кляр, перемішуємо, занурюючи в крохмальну суміш кожен шматочок ягід.
  • Нагріваємо масло у фритюрниці, обсмажуємо частини плодів за дві хвилини з усіх боків. Витягаємо синенькі з жиру, викладаємо на папір, потім на тарілку, прикрасивши зеленню.

Будь-яке блюдо на китайському столі символізує процвітання. Нехай і для нас ця гаряча їжа придбає аналогічну значущість.

Закуска «Тещин язик» з баклажанів

Будемо сподіватися, що назва страви придумав вдячний зять, оцінивши кулінарні здібності своєї улюбленої тещі.

Необхідні продукти:

  • баклажан;
  • сир — 20 г;
  • зубки часнику — 2 шт.;
  • помідор;
  • олія (соняшникова чи оливкова);
  • майонез — 30 г;
  • сіль, перець, зелень.

Готуємо закуску:

  • Чисті синенькі поділяємо на довгі смужки шириною до 5 мм. Обсмажуємо часточки до яскравої рум’яності, викладаємо на серветки, потім на тарілку. Щоб під час теплової обробки баклажани не вбирали багато жиру, попередньо ошпарюємо окропом.
  • З’єднуємо в піалі майонез, подрібнений часник, нарубану зелень, тертий сир. Ретельно розмішуємо склад, змащуємо густим соусом кожен шар баклажанів.

Отриману закуску можна оформити запропонованим способом, прикрасивши тонкими кружальцями помідорів. Багато звертають вироби рулетиками, «укорочуючи» таким способом «Тещин язик».

Запіканка з картоплею і м’ясом

Дуже ситне блюдо, яке люблять і дорослі, і малята.

Перелік компонентів:

  • картопля, баклажани, цибуля — 2 шт.;
  • яйця — 3 шт.;
  • домашній фарш — 1 кг;
  • масло вершкове — 120 г;
  • стружка тертого сиру — 120 г;
  • томати — 150 г;
  • зубки часнику — 5 шт.;
  • майонез — 100 г;
  • борошно — 60 г;
  • сіль, спеції, прованські трави.

Спосіб приготування:

  • Додаємо в м’ясний фарш подрібнений часник, нарізаний лук, сіль, перець. Ретельно вимішуємо отриману масу.
  • Очищаємо картоплю і баклажани від шкірки. Коренеплоди поділяємо на тонкі круглі часточки, синенькі нарізаємо в такій же формі із пластин товщиною до 5 мм
  • Майонез змішати з подрібненим часником.
  • Раскидываем по дну глибокої форми шматочки олії, викладаємо картопляний ряд. Трохи солимо і перчимо продукти, посипаємо прованськими травами, «малюємо» сіточку з часникового майонезу. Далі формуємо шар синеньких зі спеціями і прянощами, потім розміщуємо фаршу, приправляючи його сіллю, перцем, прованської сумішшю.
  • Повторюємо черговість шарів, використовуючи всі продукти. Завершуємо збірку страви кружечками помідорів і решіткою з майонезу. Відправляємо їжу в духовку на 20 хвилин (200 °C).

В кінці приготування посипаємо запіканку тертим сиром, закінчуємо процес після утворення улюбленої золотистої скоринки.

Баклажани, запечені у фользі

Незвичайний смак оригінального блюда зробить нас його шанувальниками!

Необхідні інгредієнти:

  • мигдаль — 30 г;
  • корінь імбиру — 25 г;
  • баклажани — 2 шт.;
  • олія оливок;
  • половинка лимона, сіль, перець.

Приготування:

  • Чисті синенькі ріжемо на кружечки товщиною до 1 див. Якщо є ознаки гіркоти, посипаємо сіллю, залишаємо на півгодини під гніт.
  • Мигдаль подрібнюємо в крихту, викладаємо в піалу, вичавлюємо сік лимона, додаємо дрібно тертий корінь імбиру, сіль і перець. Добре перемішуємо пахучу суміш.
  • Застеляємо форму фольгою, обробляємо маслом, викладаємо скибочки баклажанів. Поливаємо продукти приготованим соусом, загортаємо металеву папір кінцями вгору.
Спробуйте також:  Корейська кухня: історія, традиції та особливості; рецепти страв

Запікаємо 30 хвилин при t 190 °C. Подаємо баклажани, поливаючи пікантним соусом.

Смачні котлети на сковороді

Дивовижний «союз», укладений між синенькими і фаршем, здатний творити справжні кулінарні дива.

Список продуктів:

  • яйце;
  • цибулина;
  • баклажан;
  • домашній фарш — 400 г;
  • пісне масло;
  • сіль, перець.

Поетапне приготування:

  • М’ясний складу робимо з будь-якого бажаного компонента — яловичини, свинини, філе птиці. Використовуємо виключно якісні інгредієнти.
  • Пасеруємо дрібно порізану цибулю, додаємо баклажани, очищений і нарізаний маленькими кубиками.
  • Тушкуємо продукти до м’якого стану, потім з’єднуємо з перекрученим м’ясом, сіллю, перцем і яйцем. Ретельно вимішуємо отриману масу.
  • Нагріваємо в сковороді олію, формуємо круглі вироби, обсмажуємо обидві сторони до утворення рум’яної скоринки.

Паста з овочами і курячою грудкою

Інгредієнти:

  • баклажан;
  • помідор;
  • філе куряче — 300 г;
  • відварена паста (макаронні вироби за смаком);
  • паприка солодка — 1 ст. л.;
  • вершки (35% жирності) — 60 мл;
  • соус соєвий — 30 г;
  • борошно — 60 г;
  • приправка куряча — 30 г;
  • зубки часнику — 2 шт.;
  • пісне масло;
  • петрушка, пекучий перець.

Приготування:

  • Нарізаємо філе птиці довгими тонкими брусочками, викладаємо в сковороду з розігрітим маслом. Швидко обсмажуємо м’ясо, постійно перевертаючи смужки. В кінці додаємо приправку для курки, сіль, паприку, перець.
  • Баклажани поділяємо на кружечки, потім рубаємо тонкою соломкою, обсмажуємо в олії до рум’яного кольору. Солимо, перчимо, присмачую паприкою.
  • У глибокій сковороді з’єднуємо шматочки синенького овоча, м’ясної склад, тонко нарізаний помідор. Тушкуємо їжу в закритому вигляді до м’якого стану томату.
  • Викладаємо в піалу подрібнений часник і соєвий соус, додаємо свіжі вершки, нарубану петрушку, добре розмішуємо суміш.
  • Заливаємо приготовані спагетті ароматним складом, забезпечуючи їм всю масу макаронних виробів.

Регулюючи кількість використовуваних спецій і приправ, отримуємо пасту з овочами і курячою грудкою в бажаної кулінарної інтерпретації.

Синенькі в томаті на зиму

Питання про те, як смачно приготувати баклажани запас, важливий для кожної дбайливої господині. У порівнянні з магазинними консервами, висока якість домашніх заготовок — поза всякою конкуренцією.

Необхідні продукти:

  • молоді баклажани невеликого розміру — 3 кг;
  • перець солодкий — 500 г;
  • часник — 2 головки;
  • листочки лавра — 2 шт.;
  • помідори (мякі та перестиглі) — 3 кг;
  • масло пісне — 500 мл;
  • звичайний цукор, оцет — за 200 м;
  • горошини перцю — 10 шт.

Поетапне приготування:

  • Чисті помідори подрібнюємо в домашньому комбайні, потім варимо 5 хвилин на тихому вогні.
  • Очищаємо від насіння солодкі перці, звільнені від лушпайок зубки часнику. Пропускаємо продукти через м’ясорубку, покласти в киплячий томат. Додаємо листочки лавра, білий цукор, оцет (9%), олію, горошини перцю. Відварюємо склад 10 хвилин після початку нового кипіння.
  • Видаляємо у баклажанів «хвостики», розрізаємо ягоди кружечками, потім четвертинками товщиною до 0,5 см. Відправляємо плоди в каструлю з помідорами і баклажанами. Кип’ятимо продукти ще півгодини, після чого розкладаємо по стерилізованим банкам, ретельно закатуємо ємності.

Синенькі в томаті на зиму — універсальний продукт, використовуваний в якості чудової закуски, відмінного компонента для перших і других страв.

Як смачно приготувати баклажани заморожені

Коли настає сезон збору плодів і овочів, дбайливі господині буквально «забивають» морозильні камери улюбленими продуктами.При цьому нерідко виникають питання про те, як правильно розпорядитися цінними запасами.

Головні вимоги використання заморожених баклажанів:

  • Завжди витягуємо з морозилки стільки синеньких, скільки необхідно для приготування страви. Повторне заморожування позбавляє ягоду харчових і смакових якостей.
  • Визначивши потрібну кількість баклажанів, залишаємо їх у холодильнику на ніч, розташувавши на нижній полиці.
  • Розморожені продукти, плановані для приготування других страв або різноманітних закусок, обов’язково підсушуємо, прибираючи надлишки рідини.

Салат з баклажанів

Інгредієнти:

  • варені яйця — 3 шт.;
  • перо цибулі — пучок;
  • майонез — 300 г;
  • заморожені синенькі — 500 г;
  • пісне масло.

Приготування страви:

  • Розморожуємо баклажани, промокаємо серветками, викладаємо в сковороду з рослинним жиром, солимо, обсмажуємо до готовності.
  • Остиглі овочі з’єднуємо з тертими яйцями, нарубаним пером лука. Заправляємо салат сіллю і майонезом, добре перемішуємо складу.

Заморожені баклажани можна цілком успішно використовувати в таких рецептах, як «Соте з баклажанів в домашніх умовах» або» Рагу з кабачками і помідорами».

Частіше включайте до складу повсякденного харчування корисні овочі і фрукти, які допоможуть зберегти красу і здоров’я.

Загрузка...