Як смачно приготувати цвітну капусту? 10 рецептів

Раніше про те, як смачно приготувати цвітну капусту, було відомо лише кухарям багатих людей. Щільні кремові суцвіття були справжнім делікатесом, про смак яких простий народ міг тільки мріяти. Нині кольорова капуста продається разом з білокачанної повсюдно, має невисоку вартість і користується великою популярністю. Все це пояснюється корисним складом овоча і смаковими якостями, які порадують дорослих і маленьких гурманів. З цвітної капусти можна приготувати величезну кількість страв, від салатів до гарнірів, які здивують і порадують всіх домочадців.

Цвітна капуста в клярі – покроковий рецепт

Швидко і просто готується цвітна капуста в клярі з мінімального набору продуктів. При цьому процес цей зовсім нетрудомісткий, як здається на перший погляд деяких господиням. Він не займе довше 30 хвилин, а натомість вийде низькокалорійне поживне блюдо. Для приготування страви потрібно взяти кольорову капусту, рослинний жир для смаження, 2 яйця і борошно (для кляра), трохи солі та води.

Як приготувати страву покроково:

  • Цвітна капуста очищається від зелених листочків і зіпсованих ділянок. Після її треба промити під проточною водою і акуратно, з допомогою ножа відокремити суцвіття один від одного.
  • У підходящою за обсягом ємності потрібно закип’ятити чисту, підсолену воду і опустити туди капусту. Варити протягом 5-12 хвилин (овоч має легко протыкаться виделкою, але не розвалюватися). Після готовності потрібно викласти суцвіття на друшляк і дочекатися, поки рідина повністю стече. Воду, в якій варилася капуста, можна не викидати – вона стане в нагоді для приготування різних овочевих супів або соусів.
  • Окремо в мисці слід збити білки з жовтками, додати трохи борошна і солі, ретельно розмішати. По консистенції маса повинна нагадувати негустий сметани.
  • На сковороді слід розігріти невелику кількість жиру. Кожне суцвіття мачає в кляр і обсмажується на сковороді з обох сторін. Викладати готовий овоч потрібно на паперову серветку або пергамент для видалення надлишків олії.

Подається цвітна капуста, обсмажена в яєчному клярі, в теплому вигляді разом з кашею або салатом. Можна їсти її як самостійну страву з улюбленим соусом – це корисно для здоров’я й фігури (калорійність страви разом з соусом складе близько 90 ккал).

Варіант приготування в мультиварці

Цвітна капуста в мультиварці є дієтичним варіантом страви. У диво-пристрої овоч в клярі приготується швидко, якісно і без особливих зусиль.

За цим рецептом страва готується з:

  • цвітної капусти – 0,5 кг;
  • яєць – пару штук;
  • борошна – 30 г;
  • молока – 0, 5 склянки для мультиварки;
  • солі, перцю;
  • зелені.

З цієї кількості продуктів вийде 3 порції страви. Спочатку овоч промивається і очищається від непотрібних частин, після ділиться на суцвіття.

Щоб блюдо було соковитим і смачним, овоч потрібно вибирати тугий, пружний, без темного нальоту.

Розділені частини капусти слід злегка притрусити сіллю.

Для кляру в ємності збивається борошно з яйцями і молоком. За смаком додається сіль, перчик, подрібнена зелень. Суміш повинна бути в міру густою.

У змащену чашу мультиварки рослинним маслом слід викласти суцвіття в клярі, та встановити режим «випічка». Час приготування страви – 25-35 хвилин. На смак овоч вийде соковитим і ніжним всередині, з апетитною хрусткою скоринкою зовні.

Смажена на сковороді з яйцями

Смажена цвітна капуста з яйцем й іншими продуктами — відмінна закуска до овочевих фрешам або пива. Вона корисна, смачна, ароматна і легка. Їсти таке блюдо одне задоволення, адже воно чудово втамовує апетит, при цьому, не перевантажуючи ШКТ.

Є кілька варіантів страви на сковороді з додаванням яйця. Найцікавішим з них є рецепт, в якому до основних продуктів додається твердий сир. При плавленні він покриває всі компоненти красивою золотистою скоринкою, надає цікавий смак яству.

Щоб приготувати страву за цим рецептом, слід запастися:

  • капустою – 400 г;
  • перцем болгарським;
  • яйцями – пару штук;
  • сиром – 100 г;
  • спеціями.

Спочатку овоч після підготовки відварюється у воді або на пару до стану м’якості. Після на сковороду слід влити соняшникову олію, обсмажити порізаний соломкою перчик. Обсмажувати його потрібно трохи, потім додати суцвіття капусти і готувати разом з перцем на великому вогні.

Окремо в ємності потрібно збити білки з жовтками, додати до них спеції, посолити. Слідом ту ж відправляється тертий сир, все перемішується і після додається до овочів, коли ті підсмажаться. Після додавання яєць до капусти можна зменшити вогонь, накрити ємність кришкою і тушкувати до готовності або включити вогонь сильніше, інтенсивно помішуючи всі лопаткою. У першому випадку вийде страва, схожа на овочевий омлет, у другому – хрусткі суцвіття капусти з сиром. І так, і так буде дуже смачно.

Цвітна капуста на сковороді може бути приготована зі сметаною, вершками, з додаванням цибулі, томатів та інших овочів. Легкий сніданок або ситний обід цілком можливий з ніжним овочем, який невисокий вартості і мега корисний за складом.

Рецепт дієтичного супу

Суп з цвітної капусти можна назвати дієтичним тому, що в ньому практично немає жирів. Він малокалориен, корисний всім, хто дотримується здорового способу життя, стежить за вагою. Дозволено включити продукт в раціон тим, хто має проблеми в роботі травних органів – у кольоровій капусті немає грубої клітковини, як у білокачанної, а значить, вона не зможе нашкодити здоров’ю.

Для приготування страви потрібно взяти:

  • капусту – 150-200 г;
  • бульби картоплі – 3 шт.;
  • оливкова олія;
  • зелень, спеції.

Хороша туга капуста очищається від зелених листочків (вони гірчать), миється і ділиться на суцвіття будь-якого розміру. Картопля очищається, нарізається кубиками.

Овочі слід залити водою так, щоб вона була вище на 10-20 мм, посолити. Відварити капусту з картоплею потрібно протягом 15-25 хвилин (до готовності продуктів), після подрібнити все заглибним блендером. Додати зелень, розкласти по тарілках. Подати до столу, прикрасивши листочками м’яти.

Якщо суп вийшов дуже густим, можна розбавити його бульйоном або кип’яченим молоком.

Загрузка...

Салат з цвітної капусти і помідорів

Такий салат на швидку руку стане чудовою альтернативою традиційним овочевим нарезкам.

Готується він за лічені хвилини, з:

  • сметани – 300 г;
  • часнику — пару зубків;
  • помідор – 350 г;
  • цвітної капусти – 1200 м;
  • солі, спецій.

Калорійність такого страви менше 55 ккал (якщо сметана жирна, то харчова цінність буде трохи вище). Час приготування – 25 хвилин.

Білий овоч промивається, ділиться на суцвіття і відварюється в злегка підсоленій воді. Якщо він легко протикається виделкою, можна вимкнути вогонь.

Поки капуста остигає, потрібно нашаткувати помідори кубиками, змішати їх з відвареними суцвіттями і нарізаним часником. Приправити все це кефіром чи сметаною, посолити, додати зелень і спеції за смаком. Викласти овочі можна на свіжі листочки салату, посипати зверху зернятками кунжуту. Подати до столу з кашею або відварною картоплею.

По-корейськи

Домашня цвітна капуста по-корейськи на смак набагато краще покупної, до того ж всі компоненти в ній натуральні, без наявності шкідливих речовин. Час приготування страви – приблизно 7 годин. На виході вийде близько 8 порцій в міру гострої овочевої закуски.

Для приготування страви слід запастися:

  • капустою цвітною – 800 г;
  • морквиною – пару невеликих коренеплодів;
  • часником – 6 зубків;
  • водою – 1 л;
  • оцтом – 220 мл;
  • сіллю – 2,5 ст. л. без гірки;
  • цукром – 200 г;
  • рослинним маслом – ¼ ст.;
  • солодкої паприкою, коріандром, меленим перцем, лаврушкой – за смаком.

Цвітну капусту можна промити під проточною водою або вимочити в підсоленій рідини (це допоможе позбавити від черв’яків і інших паразитів). Після овоч ділиться на суцвіття будь-якого розміру, які відварюють у воді протягом 3-6 хвилин після закипання. Солити рідина не потрібно, так як до складу маринаду входить достатня кількість солі.

Щоб приготувати розсіл, необхідно закип’ятити воду, додати в неї потрібну кількість солі, цукру, оцту і рослинного жиру. Кип’ятити воду з іншими компонентами потрібно не менше 6 хвилин, після чого ще гарячим маринадом слід залити капусту і відставити її для охолодження.

Окремо очищається і натирається морквина на спеціальній тертці. Часник очищається і нарізати великими пластинами. Все це разом зі спеціями додається до капусти і отставляется на 7 годин у прохолодне місце для маринування. Після можна їсти чудову овочеву закуску всією сім’єю, насолоджуючись ніжним і пряним смаком страви.

Зимова варіація – цвітна капуста маринована

Відмітна властивість цвітної капусти в тому, що вона відмінно поєднується з різними спеціями. Вони, навіть у великій кількості, не тільки не зіпсують її смак, але і додадуть особливу пікантність і аромат.

Для заготівлі овочів на зиму слід взяти:

  • цвітну капусту – 1 вилок;
  • перцю солодкого – 1 великий овоч;
  • чорний і запашний перець горошком – 5 шт.;
  • лавровий лист – пару штук;
  • гострий перчик – 1 шт.;
  • цукровий пісок – столова ложка;
  • кам’яну сіль — пару чайних ложок;
  • оцет – 3 ст. л.;
  • часник – 4 зубчики;
  • висушену зелень кропу – 1 ст. л. з гіркою.

Спочатку слід вимити і простерелизовать банки для заготівлі овоча. Після помити і очистити картоплю, перчик, часник. В кожну ємність слід викласти часник, порізаний невеликими кубиками, лаврушку, сухий кріп, гострий перець. Слідом укладається капуста з болгарським перцем (подрібнювати овочі можна за бажанням, перекладаючи їх після шарами).

Коли ємності будуть заповнені, потрібно залити овочі в них окропом, залишити так на 12 хвилин, прикривши кришкою. Далі воду з банок потрібно злити в каструлю, закип’ятити і знову розлити по банках. По закінченню 12 хвилин рідина зливається в каструлю, кип’ятять, після чого в неї додається цукровий пісок і сіль. Коли сипучі компоненти розчиняться в маринаді, їм необхідно залити овочі в банках, додати в кожну ємність оцет і закатати. Під ковдрою банки з овочами повинні знаходитися кілька діб – це дозволить добре затягнути кришки і попередить їх підривання.

До вживання маринована капуста буде готова через 8 тижнів після приготування. Зберігати її можна довго в прохолодному темному місці.

В томатному соусі на зиму

У свіжому вигляді зберегти цвітну капусту більше 2 тижнів практично неможливо. Саме тому любителі цього овоча заготовляють його про запас шляхом консервування. Одним з популярних рецептів заготівлі продукту є його приготування в томатному соусі.

На 1 кг овочів слід взяти:

  • помідор – 500 г;
  • перцю солодкого – 150 г;
  • часнику – 4 зубки;
  • цукровий пісок – ¼ склянки;
  • сіль – столову ложку;
  • рослинний жир – 75 мл;
  • оцту – 55 мл

Банки помити і простерелизовать разом з кришками. Томати порізати і перемолоти через м’ясорубку. Якщо не любителі томатних зерен в розсолі, помідори краще пропустити через соковижималку.

Для отримання густого соку рекомендується використовувати «вершки».

Болгарський перчик слід очистити, вимити і нарізати соломкою. Після цього потрібно скласти його в ємність з соком, додати потрібну кількість солі, цукру і масла. Перемішати, поставити на вогонь і закип’ятити.

Окремо необхідно цвітну капусту вимити, розділити її на невеликі суцвіття і висипати в киплячий томатний сік. Варити овочі треба не менше 25 хвилин під кришкою (злегка прикрити) на невеликому вогні.

У кінці вариво слід додати подрібнений часник, оцет, проварити 7 хвилин і розкласти суміш по банкам. Закочені кришками ємності слід перевернути догори дном, укутати на пару діб, після чого поставити в комору для зберігання.

У духовці під сирною скоринкою

Для приготування неймовірно смачного страви слід запастися:

  • цвітною капустою – 900 г;
  • вершковим маслом – 50 г;
  • цибулею – 250 г;
  • борошно – 50 р;
  • молоко – 150 мл;
  • сиром – 140 г;
  • перцем чорним, лавровим листом;
  • сіллю.

Капуста розбирається на суцвіття, відварюється і остуджується. Цибуля шинкуется і обсмажується на олії до золотистої скоринки. В кінці смаження до нього вводиться борошно, після молоко і спеції.

Капуста, попередньо бланшована в підсоленій воді, викласти в глибоку форму для запікання, змащену жиром, заливають соусом. Зверху висипається сир і все запікається в духовій шафі, розігрітій до 190 градусів протягом 25 хвилин.

Готуємо заморожену

З замороженої цвітної капусти можна приготувати найрізноманітніші страви – від супів до поживних запіканок. На сніданок добре приготувати заморожену цвітну капусту у вигляді запіканки, використовуючи для цих цілей мультиварку.

У цьому простому рецепті використовуються наступні інгредієнти:

  • заморожений овоч – 350 г;
  • нежирне молоко – 250 г;
  • твердий сир – 130 г;
  • скибочку шинки – 140 г;
  • зелень кропу;
  • рослинний жир;
  • яйця – 4 шт.;
  • сіль і спеції.

Шинка нарізають невеликими шматочками, зелень подрібнюється. Капуста заморожена промивається, яйця збиваються з додаванням молока, сиру, спецій.

У чашу мультиварки, змащену жиром, слід викласти м’ясо, капусту, зелень. Залити все це соусом і готувати в режимі «випічка» 30 хвилин. Подати блюдо гарячим.

Спробуйте нові рецепти:

Загрузка...