Як смачно приготувати яловичину?

Зібрані нижче рецепти підкажуть кулінару, як смачно приготувати яловичину. Це досить примхлива м’ясо, але при правильній обробці воно виходить незвичайно м’яким і соковитим. Важливо не шкодувати для нього улюблених ароматних трав.

Як смачно приготувати яловичину на перше

Є величезна кількість вдалих перших страв на яловичині. Всі вони відрізняються особливою ситні і поживністю.

Кассический суп-харчо

Список компонентів: ½ кг яловичини, болгарський перець, ½ ст. довгого рису, 80 г очищених волоських горіхів, 60 мл соусу Ткемалі, сіль, цибуля, мелений перець, 70 г томат-пасти, часник.

  • Яловичина вариться до готовності з лаврушкой (близько 90 хвилин). Шумівкою періодично знімається піна.
  • Бульйон проціджують. М’ясо ріжеться великими скибками, повертається в каструлю.
  • Цибуля, часник за смаком і солодкий перець закладаються в блендер, пюрируются.
  • Рис промивається до прозорості. Всипається в киплячий бульйон.
  • Овочева маса підсмажується. Потім солиться, перчится. В неї закладається томат-паста.
  • Через пару хвилин додаються рубані горіхи.
  • Вміст сковороди перекладається в суп.
  • Після чергового закипання викладається Ткемалі. Додається ще сіль за смаком. Відмінно підійде для такого супу хмелі-сунелі.

Вариться страва до м’якості рисових зерен.

Горохове перша страва на яловичому бульйоні

Список компонентів: 1 ст. гороху, 420 г яловичини, 1,5 л води, невелика цибулина, 1 шт. моркви і стебла селери, 3 картоплини, лаврове листя, 20 г вершкового масла, свіжа зелень, сіль.

  • Горох заздалегідь заливається водою і залишають на кілька годин.
  • З яловичини, лаврушки і цибулини вариться бульйон. Готове м’ясо дрібно рубається, і повертається в рідину. Цибуля викидається.
  • Терта морква засмажується з шматочками селери на вершковому маслі.
  • Зажарка відправляється в суп разом з горохом, шматочками картоплі і сіллю.
  • Вариться до готовності овочів і бобових.

Суп щедро посипається подрібненою зеленню.

Хашлама по-вірменськи

Список компонентів: 2 кг молодої яловичини, 2 шт. картоплі, болгарського перцю, цибулі, 4 помідора, 2 пучка кропу, ½ склянки пива, велика сіль, мелений шафран і паприка.

  • В глибокому казані обсмажується м’ясо відразу з усіма спеціями, крупно порізаною цибулею (півкільцями) і сіллю.
  • До вже зарумянившейся яловичині відправляються овочі, нарізані середніми скибочками.
  • Зверху висипається рубаний кріп і виливається все пиво.

Суп нудиться в закритому казані на маленькому вогні близько 3 годин.

Традиційна Шурпа на яловичому бульйоні

Список компонентів: 830 г грудинки (яловичина), 3 великих картоплини,2,5 л води, цибулина, сіль, помідор, 2 моркви, болгарський перець, часник, суміш спецій для шурпи.

  • Грудинка ріжеться на кілька частин, до неї виливається вода. М’ясо вариться разом з очищеним цибулею і морквою.
  • Готова яловичина відділяється від кісток і повертається в суп. Цибуля викидається, а морквина ріжеться напівкружечками.
  • До м’яса відправляються шматочки картоплі.
  • Перець ріжеться брусками і обсмажується до м’якості. До нього переміщуються помідори, розім’ятий часник.
  • Після розм’якшення картоплі можна додавати в суп сіль, спеції. У нього перекладається овочева обсмажування.

Через 6 – 7 хвилин каструля знімається з вогню. Шурпа настоюється мінімум чверть години.

Незвичайний суп-гуляш з яловичини

Список компонентів: 330 г яловичини, 2 цибулини, стільки ж моркви і картоплі, 2 л. води, ½ склянки кетчуп-лечо, сіль.

  • Кубики м’яса з шматочками цибулі і моркви обсмажують до золотистого кольору. Додається кетчуп-лечо, сіль.
  • Під кришкою продукти тушкують 50 хвилин на маленькому вогні.
  • У закипілу воду висипаються брусочки картоплі.
  • Коли вона звариться, в суп перекладається вміст сковорідки.

Ще через 5 – 7 хвилин томління страва буде остаточно готовий.

Суп з перловкою

Список компонентів: ½ кг м’яса, 120 г крупи перловки, 3 картоплини, морква, цибулька, 2 ст. л. томат-пасти, сіль, зелень.

  • Крупа замочується на всю ніч в чистій воді.
  • Вранці м’ясо вариться цілим шматком. Витягується з бульйону і ріжеться на шматочки.
  • Поки подрібнюється яловичина, у бульйоні 20 – 25 хвилин вариться промита перловка.
  • Шматочки м’яса повертаються в суп разом з картоплі брусочками.
  • Цибулю з морквою шматочками смажаться до рум’яності, після чого пару хвилин готуються з пастою з помідорів.
  • Вся маса перекладається в каструлю. Вариться до м’якості шматочків картоплі.

Подається з зеленню.

Смачний грибний суп на яловичому бульйоні

Список компонентів: 270 г м’яса, 180 г морожених грибів, 6 шт. картоплі, улюблені спеції, цибулина, 2,5 л води, морква, 1,5 ст. л. кухонної солі, улюблені спеції.

  • Шматки м’яса варяться.
  • Розморожені лісові гриби 20 хвилин відварюються, після чого смажать до напівготовності і відправляються до м’яса. Туди ж відправляються брусочки картоплі.
  • З решти подрібнених овочів готується піджарка. Викладається в суп.
  • Додаються спеції, сіль.

Коли картопля стане м’яким, суп можна вимикати, накривати кришкою і наполягати 25 хвилин.

Дивіться також:  Квашена капуста з журавлиною – 9 рецептів смачної, хрусткої квашеної капусти домашнього приготування

Щавельные щі в мультиварці

Список компонентів: ½ кг яловичини, 4 бульби картоплі, пучок щавлю, цибулина, варені перепелині яйця, сіль, 1 шт. моркви, лавровий лист, 1 ст. л. меленого кореня петрушки.

  • Всі овочі довільно ріжуться і відразу закладаються в чашу приладу.
  • До них викладається промита яловичина, лаврове листя.
  • Висипається мелений корінь петрушки, сіль. Заливають 2 л води.
  • У програмі для гасіння під закритою кришкою страва готується 95 хвилин. Можна використовувати і режим «Суп».
  • Зелень щавлю промивається, крупно нарізати і всипається в мультиварку приблизно за 17 хвилин до готовності страви. При необхідності воно досаливается.

Подається з вареними перепелиними яйцями.

Борщ

Список компонентів: 420 г яловичини, 3 картоплини, приправи, морква, буряк, 3 ст. л. пасти з помідорів,170 г капусти, болгарський перець, зубок часнику, 1 ч. л. цукру, сіль.

  • М’ясо вариться 95 хвилин.
  • Поки готується яловичина подрібнену цибулю, тонка соломка моркви, нашаткована капуста, терта морква і брусочки перцю тушкують разом до м’якості. До овочів додається цукор, сіль, паста з помідорів і розім’ятим часник. Вливається ½ склянки чистої води.
  • Варене м’ясо ріжеться на шматочки і повертається в каструлю. Туди ж висипаються кубики картоплі. Коли бульби розм’якшаться, можна додавати овочеву піджарку. Картопля необов’язковий компонент борщу. Його можна виключити з рецепту.
  • Страва має покипіти ще 8 – 9 хвилин.

Готовий борщ з яловичини смачно пробувати з густою домашньою сметаною.

На друге

Яловичина ідеально підходить для других гарячих страв. Обід надовго подарує відчуття ситості.

Запечена в листковому тісті

Список компонентів: ½ кг яловичої вирізки, упаковка готового листкового тіста, гірчиця, ½ кг печериць, цибулина, 180 г бекону, жовток, сіль.

  • Цілісний шматок м’яса покривається сіллю і смажиться зі всіх сторін до легкої скоринки. Можна на цьому етапі використовувати і будь-які спеції.
  • Охолоджена яловичина повністю покривається гірчицею.
  • У тій же сковороді смажать гриби з цибулею. Вже готова маса подрібнюється блендером. Солиться.
  • Смужки бекону розкладаються по харчовій плівці. Зверху вони покриваються грибною масою.
  • Далі укладається м’ясна вирізка. Вона забирається на кілька годин у холодне місце.
  • Залишається викласти заготовку на розкачане тісто, промазанное жовтком. Плівка при цьому знімається! Тісто загортається навколо м’яса. На ньому робляться надрізи. Поверхню також змащують жовтком.

Блюдо печеться 50 хвилин в гарячій духовці.

Класичний рецепт оссабука з яловичини

Список компонентів: 5 м’ясних рульок, 290 мл сухого білого вина, 1 ст. апельсинового фрешу, по 2 шт. цибулі і моркви, 1 великий томат, ½ ст. пасти з помідорів, часник у великій кількості, 1 ст. л. апельсинової цедри, сіль.

  • Рульки, натерті сіллю, смажать до появи рум’яності.
  • Всі овочі та часник мельчатся будь-яким чином. Кількість останнього кулінар регулює за своїм смаком. Але часнику повинно бути багато.
  • У велику чавунну сковорідку викладаються м’ясні шматочки, підготовлені овочі, сіль.
  • Через 6 хвилин вливається цитрусовий фреш, додається цедра, вино і паста з помідорів. Маса нудиться до випаровування алкоголю.
  • Доливається вода, щоб вона покрила яловичину.

Блюдо гаситься 120 – 130 хвилин.

Ситний салат з відвареного м’яса

Список компонентів: 420 г вареної яловичини, 2 кислих огірка, 8 колечок консервованого ананаса, сіль, оливковий майонез, чорний перець.

  • Варене м’ясо охолоджується і мельчится кубиками.
  • Також потрібно нарізати і огірки, злегка віджати від розсолу.
  • Ананаси рубаються трохи крупніше.
  • Продукти змішуються. За смаком посипаються перцем і сіллю.

Закуска заправляється оливковою майонезом і відразу подається.

Бефстроганов на сковороді

Список компонентів: ½ кг яловичини, 1,5 ст. сметани, 3 ст. л. пасти з помідорів, 3 невеликі цибулини, 2 ст. л. борошна найвищого гатунку, сіль, улюблені приправи.

  • Тонкі м’ясні пластини відбиваються молоточком, після чого рубаються соломкою.
  • Дрібно кришиться і засмажується цибулю.
  • Туди ж переміщається яловичина.
  • Після висипання борошна, солі і спецій потрібно смажити м’ясо 4 хвилини.
  • Закладається сметана томатна паста.
  • Гасити залишилося ще 7 хвилин.

Приготовлена таким чином яловичина на сковороді виходить м’якою з найніжнішої підливою.

Яловичина, запечена в рукаві, з грибним соусом

Список компонентів: 1 кг м’яса, по 3 ч. л. гірчиці і сушених трав, 60 мл олії, ½ лайма, 280 г розморожених печериць, 25 г сушених лісових грибів, сіль, 2 ст. л. борошна, 3 маленькі цибулини, ½ л жирних вершків.

  • Змішується гірчиця, масло, трави, сік з половини лайма, сіль. Ними натирається шматок яловичини.
  • М’ясо упаковується в рукав для запікання і готується 90 хвилин в гарячій духовці.
  • Сушені гриби подрібнюються, обсмажують з цибулею, солятся. У сковороду висипається одержаний грибний порошок. Наливається ½ ст. води. Основа для соусу гаситься півгодини.
  • Залишається додати в нього вершки і борошно, довести до закипання, зняти з плити.
Дивіться також:  М’ясо по – французьки – 7 рецептів

Коли яловичина в духовці буде повністю готова, вона нарізається слайсами, поливається грибним соусом і подається до вечері.

Смачний гуляш

Список компонентів: 3 ст. яловичого бульйону, лаврове листя, сіль, 3 ст. л. пасти з помідорів, ½ кг яловичої вирізки, 1 ст. л. борошна, перець.

  • Кубики м’яса посипаються сіллю, перцем, смажаться на сковороді з маслом до напівготовності.
  • До них додається рубаний лук.
  • Коли овоч розм’якшиться, можна засипати борошно.
  • Через пару хвилин вливається бульйон, і додаються залишилися компоненти.

Гуляш з яловичини гаситься 95 хвилин.

Печеня по-домашньому в мультиварці

Список компонентів: 620 г молодої яловичини, 40 г вершкового масла, 2 цибулини, 700 г картоплі, сухий часник, морква, сіль, мелена паприка.

  • В приладі в програмі смаження розтоплюється масло.
  • На ньому до зарум’янювання смажиться нарізану цибулю.
  • Туди ж кладуть шматки м’яса, що готуються до зміни кольору.
  • Додаються пластинки картоплі, соломка морквини, рубаний часник.
  • Засипаються всі спеції, сіль.
  • Виливається вода, яка покриє всі продукти.

Яловичина в мультиварці гаситься 85 – 90 хвилин.

Класичний біфштекс

Список компонентів: 420 – 440 г м’якоті яловичини, сіль, 2 ст. л. сметани, мелений перчик.

  • М’ясна м’якоть обробляється м’ясорубкою.
  • Змішується з іншими інгредієнтами прямо руками.
  • Фарш добре відбивається про плоску поверхню. Потім з нього формуються плоскі круглі коржі.
  • 4. Вони з двох сторін смажать на розігрітому жирі до рум’яності.

Смачно подавати страву з піджаркою з лука і майонезом.

Яловичина по-строгановськи зі сметаною

Список компонентів: 390 г молодої яловичини, цибулина, 2/3 ст. яловичого бульйону, 3 ст. л. сметани, 2 ч. л. борошна, 2 ст. л. вершкового масла, сіль.

  • М’ясо рубається довгими тонкими брусочками. Засмажується на вершковому маслі до зміни кольору, перекладається в миску.
  • На тому ж жирі смажаться шматочки цибулі. Всипається борошно. Овоч смажиться ще 3 – 4 хвилини.
  • Підігрівається яловичий бульйон. Вливається в сковорідку.
  • Коли рідина закипить, в неї закладається м’ясо. Воно присипається сіллю і гаситься 25 хвилин.

Яловичина поливається сметаною і нудиться ще 7 хвилин.

М’ясо, запечене шматочками в фользі в духовці

Список компонентів: 2 ст. л. гірчиці, ½ часниковою головки, 1,5 кг яловичини, по 3 ст. л. олії оливи, соку лайма, білого сухого вина, спеції, сіль.

  • Спеції з’єднуються з размятым часником, сіллю. До них вливаються всі рідкі інгредієнти, викладається гірчиця.
  • Добре перемішаним маринадом натирається м’ясо.
  • Якщо є час, яловичина маринується добу.
  • М’ясо переміщається в «кульок» з фольги разом з маринадом.
  • Печеться 70 хвилин.

Останні 10 хвилин верх фольги зрізається, щоб яловичина зарум’янилася. Температура – 170 градусів.

Азу по-татарськи

Азу – страва з гострим своєрідним смаком, приємним запахом тушкованого м’яса і овочів.

Список компонентів: 620 г картоплі і м’яса для гасіння, 3 бочкових огірка, сіль, цибулина, склянка томатів у власному соку, часник, 1 ст. л. борошна, зелень кінзи.

  • Довгі тонкі смужки м’яса рум’яняться на плиті. До них виливається вода. Вона повністю покриє шматочки.
  • Яловичина гаситься 80 хвилин.Потім знову рум’яниться без кришки, поки не випарується рідина що залишилася.
  • До м’яса висипаються кубики цибулі, борошно. Продукти смажать до м’якості овочів.
  • Додаються консервовані помідори без шкірки, сіль, розім’ятий часник.
  • Через 6 – 8 хвилин гасіння закладається соломка бочкових огірків.
  • На окремій сковорідці до красивої скоринки обсмажується соломка картоплі. Солиться.
  • Картопля з’єднується з м’ясом.

Через 6 – 7 хвилин нагрівання плити вимикається, частування посипається рубаною зеленню.

Соковитий і м’який стейк з яловичої вирізки

Список компонентів: стейк рибай – 1 шт. сіль, сушений розмарин, перець.

  • Стейк покривається сіллю і спеціями. Нагрівається після холодильника до кімнатної температури.
  • Смажиться на розпеченій сковороді. Досить по 1,5 хвилини кожній стороні. Бічні частини також потрібно обсмажити, але менше часу.
  • На сковороді — гриль стейк доводиться до бажаного ступеня готовності.

Можна готувати на сковорідці — гриль в духовці при 200°.

Плов з яловичиною в мультиварці

Список компонентів: ½ кг м’яса, 2 цибулинки, 2 ст. довгого рису, 3 моркви, часник, сіль, пахучі трави для плову.

  • У чаші приладу до потемніння смажаться середні шматочки м’яса. Вони відразу солятся.
  • Після додавання шматочків цибулі і соломки моркви обсмажування триває ще 8 – 9 хвилин.
  • Засипаються спеції, вливається ½ ст. води.
  • Включається режим гасіння на 70 хвилин.
  • За вже готовим продуктам розподіляється рис і часточки очищеного часнику.
  • Вливається ½ літра гарячої води.
  • Включається відповідний режим на 45 хвилин.
Дивіться також:  Тушкована картопля – 10 рецептів, як приготувати в мультиварці, в каструлі і на сковороді

Плов з яловичини при необхідності досаливается і залишається доходити в режимі підігріву на 20 хвилин.

Рагу з овочами

  • Список компонентів: ½ кг яловичини, 400 г помідорів, 1 кг кабачків, солодкий перець, Середні шматочки яловичини обсмажуються. Покриваються сіллю, сумішшю перців.
  • До вже майже повністю готового м’яса переміщуються всі подрібнені овочі.
  • Через 10 хвилин обжарювання в сковорідку наливається вода, вона закривається кришкою і гаситься чверть години.
  • Останнім викладається розім’ятим часник. При необхідності блюдо досаливается і нудиться 6 – 7 хвилин.

Готове рагу посипається кропом.

Найсмачніші яловичі котлети

Список компонентів: 1 кг фаршу, 6 ст. л. вівсяних пластівців, 3 маленькі цибулинки, 2 яйця, сіль.

  • До пластівців виливається 1,5 ст. окропу.
  • У фарш забиваються яйця. Маса солиться.
  • Весь цибулю дрібно треться, додається до основної суміші.
  • Туди ж перекладається набрякла вівсянка.
  • Фарш вимішується, злегка відбивається об стіл, з нього формуються котлети.

Заготовки зажариваются до красивої скориночки.

Пастрома з яловичини в маринаді

Список компонентів: 1,5 кг яловичини, 1,4 л води, 130 г солі, 90 г білого і 60 г коричневого цукру, по 8 насіння коріандру і гірчиці, 3 зуб. часнику, жменю перцю горошком, по щіпці мускатного горіха, імбиру, паличка кориці.

  • М’ясо укладається в глибоку ємність.
  • Всі інші продукти змішуються. Доводять до кипіння.
  • Маринад виливається на яловичину. М’ясо придавлюється мискою з водою і переміщається в холод на 48 годин.
  • Яловичина сушиться рушниками з паперу, ставиться на 11 годину в духовку, заздалегідь розігріту до 60 градусів.
  • Потім печеться 12 хвилин при 220 °С.

Пастрома остуджується і загортається в фольгу для зберігання.

Дієтичні рецепти з яловичини

Пропонуємо рецепти, які допоможуть приготувати з неї дієтичні страви.

Суп з яловичини з горошком і цвітною капустою

Список компонентів: 4 л оводи, 1 кг яловичої м’якоті, 1 ст. л. томат-пасти, 3 картоплини, цибулина, сіль, 160 г цвітної капусти, 2 ст. л. рослинної олії, ½ ст. замороженого зеленого горошку.

  • М’ясо шматками вариться разом з луковкой. Через півгодини овоч витягується з каструлі, а варіння яловичини ще триває 60 хвилин.
  • Капуста ріжеться на суцвіття, засмажується з пастою.
  • Картопля мельчится і викладається в бульйон з вже готовим м’ясом. Туди ж висипається горошок.
  • Додається смажена капуста.

Страва вариться ще півгодини.

Рецепт приготування м’яса на пару в мультиварці

Список компонентів: 640 г м’яса, ½ ч. л. солі.

  • Яловичина пересипається сіллю.
  • Ємність для приготування на пару покривається фольгою, змащується будь-яким маслом.
  • У прилад виливається ½ л сирої води.
  • Зверху встановлюється ємність з яловичиною.

Активується у відповідному режимі на 45 хвилин.

Ароматна яловичина в томатному соусі з каррі

Список компонентів: ½ кг яловичини, цибулина, 3 ст. л. томат-пасти, сіль, 1 ст. л. порошку каррі, щіпка сушеного часнику.

  • Великі шматки яловичини обсмажуються на олії. Краще всього використовувати оливковий компонент.
  • До них висипається дуже дрібно нарізану цибулю, сіль.
  • Продукти тушкують півгодини з пастою з томатів.

За 5 – 6 хвилин до вимкнення плити додається порошок каррі та часник сушений.

Пісна яловичина тушкована з курагою

Список компонентів: ½ кг моркви, 1 кг скибок яловичини, часник, 2 цибулини, 90 г кураги, ½ л яловичого бульйону, сіль, 2 ст. л. тертого імбиру.

  • Шматки м’яса присаливаются, заливаються водою (1/3 склянки) і тушкують чверть години.
  • До яловичині пересипаються подрібнені овочі, розім’ятий часник, імбир. Вливається м’ясний бульйон.
  • В кінці додається дрібно нарубана курага.

Страва тушкується на маленькому вогні 1 годину.

Відварне м’ясо, для тих, хто на дієті

Список компонентів: 1 кг м’ясної м’якоті, перець в горошку, цибулина, 2 листочки лавра, 1 морквина, сіль.

  • М’ясо вариться 40 – 45 хвилин при слабкому кипінні. Потрібно постійно знімати піну з поверхні рідини.
  • Додається ціла лаврове листя, перець, кам’яна сіль, очищені овочі.
  • Яловичина готується ще 70 хвилин.

Відварне м’ясо нарізають скибочками і подається з дієтичними соусами.

Запечене дієтичне м’ясо з грибами

Список компонентів: ½ кг яловичини, велика цибулина, 160 г печериць, сіль.

  • М’ясо дрібно рубається.
  • Цибуля шинкуется кубиками, гриби – пластинками.
  • Продукти змішуються, солятся і викладаються на промаслений фольгу.
  • Покриття загортається.

Блюдо запікається 70 хвилин.

З гарячим з яловичини поєднуються самі різні гарніри: будь-які крупи, овочі, макаронні вироби. Варіанти м’ясних страв з підливою відмінно доповнять відварну гречку, рис або тушковану брокколі. А дієтичні страви найкраще поєднувати з овочевим асорті.