Як смачно приготувати пасту – 10 рецептів пасти в домашніх умовах

Вирішили побалувати сім’ю ідеальним стравою з італійської пасти, але сумніваєтеся в кулінарному результаті? Правильно робите! Приступати до цього непростого процесу потрібно не з покупки дивовижних макаронів в яскравій упаковці, а з корисною інформацією про те, як приготувати пасту смачно в домашніх умовах.

Паста «Карбонара» в домашніх умовах

Pasta alla carbonare — класика італійської кухні. Приготувати його досить просто, якщо врахувати особливості отримання національної страви.

Склад продуктів:

  • олія оливок — 80 г;
  • сир «Пармезан» або «Пекоріно» — 200 г;
  • упаковка спагеті;
  • панчетта (різновид грудинки, бекону) — 300 г;
  • сирі яєчні жовтки — 3 шт.;
  • зубки часнику — 2 шт.;
  • сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Приступаючи до термічної обробки пасти, враховуємо просте, але обов’язкова до виконання правило: на 100 г макаронних виробів використовуємо 1 літр питної води, 10 г хлориду калію (солі), 20 г масла оливок.
  • Вивчаємо рекомендації виробника продукту, відварюємо пасту до стану al dente («на зуб»). Спосіб перевірки ступеня готовності дуже «стародавній» — просто пробуємо виріб. Воно повинно легко раскусываться, залишаючись всередині досить твердим.
  • Отже, нагріваємо воду до кипіння, вливаємо 40 р масла, відварюємо макарони і відкидаємо на сито або друшляк.
  • Нарізаємо панчетту соломкою (брусочками), нагріваємо сковороду з двома столовими ложками (40 г) рослинного жиру. Видавлюємо через прес зубки часнику, злегка обсмажуємо, потім додаємо пасту. Продовжуємо приготування до придбання салом прозорого вигляду. Відставляємо ємність з беконом від вогню, даємо м’ясу час охолонути.
  • Поміщаємо в піалу жовтки, ретельно збиваємо їх виделкою, приєднуємо дві щіпки запашного чорного перцю, сіль і половину порції тертого сиру. Добре все перемішуємо. Для створення гладкої структури соусу, прогріваємо його над парою готуються спагетті.
  • Вливаємо яєчний складу в ємність з беконом. Постійно перемішуючи компоненти страви, готуємо їх 2 хвилини, після чого викладаємо пасту. Продовжуємо роботу силіконової лопаткою не більше хвилини, вимикаємо вогонь.

Паста Карбонара в домашніх умовах практично готова. Залишилося присипати її залишилася стружкою сиру, змішаного з перцем, і подати блюдо неодмінно гарячим.

Готуємо з креветками

Продовжуємо осягати таємниці італійської кулінарії приготуванням чудового страви з спагетті з креветками.

Список інгредієнтів:

  • суха паста «Феттучинни» — 400 р;
  • великі креветки — 500 г;
  • цибуля-порей;
  • зубки часнику — 2 шт.;
  • вино (біле сухе) — 100 мл;
  • пів-лимона;
  • масло (вершкове і оливкове) — по 40 мл;
  • сіль, пекучий перець, петрушка.

Порядок приготування:

  • Відварюємо фетуччини (стрічки) до стану аль денте, використовуючи рекомендації попереднього рецепта, а також маркування та вказівки, наведені на упаковці продукту.
  • Звільняємо креветок від панцирів, залишаємо одну лусочку для прикраси страви. Робимо на спинках поздовжні розрізи, видаляємо ниточки кишечника, потім перчимо і солимо морських особин.
  • Вливаємо в сковороду обидва види масла, нагріваємо ємність, поки вершковий жир повністю не розпуститься. Викладаємо дрібно нарубаний цибулю-порей (повну столову ложку) і постійно перемішуючи, обсмажуємо рослина до прозорого стану.
  • Додаємо часник і гострий перець, продовжуємо приготування ще хвилину, потім поміщаємо до них креветок. Щоб вони не стали «гумовими», смажимо не більше 3 хвилин до зміни кольору ракоподібних і зникнення в них прозорого вигляду.
  • Витягаємо морських мешканців з сковороди, вливаємо в ємність вино, недовго прогріваємо алкоголь, потім видавлюємо сік половини лимона. Відварюємо склад 3 хвилини, приєднуємо по ложці вершкового і оливкового жиру. Добре все перемішуємо, чекаючи, коли склад загусне. Повертаємо креветок в сковороду викладаємо макаронні вироби, приправляємо страва перцем, сіллю і зеленню петрушки.

Не пройде і 40 хвилин, як паста з креветками буде готова для подачі на стіл! Не забудемо прикрасити страву залишеної для цього лусочкою.

Дивіться також:  Пиріг з капустою і фаршем — 8 рецептів, як приготувати в духовці і мультиварці

З морепродуктами

Абсолютно неприпустимо пройти повз шалено смачної страви, приготованої з різноманітними дарами морів і океанів. Паста для цієї страви може бути будь-яка: спагеті, «равлики» або лінгвіні.

Перелік компонентів:

  • цибуля-ріпка;
  • зубки часнику — 4 шт.;
  • італійські макарони — 250 г;
  • «коктейль» з морепродуктів — 500 г;
  • олія оливок — 40 г;
  • пів-лимона;
  • перець (болгарський і мелений чорний), сіль, зелень (базилік, петрушка, інші рослини).

Процес приготування:

  • Відварюємо пасту вже знайомим способом.
  • У складі збірного з морепродуктів «коктейлю» можуть перебувати оброблені частини щупалець каракатиць, кальмарів, восьминогів, креветок і інших підводних мешканців.
  • Підсмажуємо в сковороді з маслом подрібнену цибулю, додаємо нарізаний часник і нарізану кубиками солодкий перець (без насіння). Приєднуємо суміш з шматочків морських особин, перчимо і солимо склад, видавлюємо сік половини лимона.
  • Тушкуємо продукти до 10 хвилин на тихому вогні, потім викладаємо готові макарони. Добре все перемішуємо і подаємо до столу.

Паста з морепродуктами — надзвичайно апетитне і дуже корисна страва. Неодмінно включаємо його в свій раціон!

Смачна паста з куркою

Коли все набридає і хочеться чогось «такого», згадуємо про расчудесных макаронних виробах і готуємо пасту з коханою куркою.

Необхідні продукти:

  • олія (соняшникова чи оливкова) — по 30 мл;
  • куряче філе — 500 г;
  • мед — 90 г;
  • макаронні вироби («Фузіллі», «Казаречче» або «Фарфалле») — 400 г;
  • соус соєвий — 40 г;
  • сік лимона -10 мл

Особливості приготування:

  • Куряче філе розрізаємо на маленькі шматочки, обсмажуємо 10 хвилин в сковороді з маслом. Вливаємо соєвий соус, додаємо мед. Перемішуємо компоненти страви, тушкуємо 20 хвилин на слабкому вогні. Якщо консистенція отриманого складу виявилася надто густий, розбавляємо очищеною водою (до 50 мл).
  • Поки готується ароматна поливання, відварюємо пасту. Вибираючи вид макаронів, враховуємо їх сумісність з певними соусами. Легкі та «оксамитова» суміші, як би липнуть до вигинів пасти, тому для нашого страви більш підходять наведені в рецепті види італійських виробів.
  • Додаємо готові «Казаречче» (вдвічі згорнуті і перекручені трубочки) в сковороду з медово-соєвим соусом, перемішуємо масу і тушкуємо до 3 хвилин.

Паста з куркою повинна трохи охолонути, після чого подаємо страву до столу.

Спагетті з томатною пастою

Продовжуємо розмову про взаємодію соусу і макаронів на прикладі такої страви, як спагетті з томатним складом.

Склад інгредієнтів:

  • мед — 20 г;
  • зубки часнику — 2 шт.;
  • олія оливок — 60 г;
  • спагетті — 250 г;
  • томат-паста — 90 г;
  • сир «Фета» — 100 г;
  • суміш сушених трав (орегано, базилік) — по ½ ч. л.;
  • сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Відварюємо спагетті до готовності, зливаємо рідину, залишаючи в сотейнику до 100 мл води.
  • Кладемо в сковороду масло, викладаємо подрібнений часник, перець, дрібку солі і спеції, прогріваємо складу протягом 2 хвилин. Додаємо томат-пасту, перемішуємо суміш і тушкуємо на тихому вогні 3 хвилини.
  • Викладаємо спагеті у посуд з підготовкою продуктами, приєднуємо мед і трохи води.

Добре заважаємо компоненти страви, кришимо поверх макаронів сир Фета, подаємо спагетті з томатною пастою в гарячому стані.

З грибами у вершковому соусі

І знову повертаємося до питання про дотримання балансу між пастою і соусом. У представленому рецепті важливо, щоб макарони не плавали у вершковому складі. Все має бути гармонійно збалансовано!

Список продуктів:

  • вершки жирні (33%) — 150 мл;
  • цибулина;
  • сир «Пармезан» — 150 г;
  • паста «Лінгвіні» (тонка локшина) — 150 г;
  • гриби білі (свіжі або заморожені) — 250 г;
  • олія оливкова (30 мл) і вершкове (40 г);
  • сіль, перець, суміш італійських трав, зелень.
Дивіться також:  Паста з фаршем — 12 рецептів приготування

Поетапне приготування:

  • Очищаємо цибулю від лушпиння, дрібно рубаємо, пасеруємо в сковороді з обома видами масел.
  • Додаємо до овочу білі гриби, нарізані поздовжніми скибочками. Обсмажуємо їх до випаровування рідини і появи на капелюшках і ніжках рум’яного відтінку.
  • Приєднуємо до підготовлюваних в сковороді інгредієнтів свіжі вершки. Постійно перемішуючи компоненти страви, продовжуємо термічну обробку продуктів на слабкому вогні, поки соус не загусне.
  • В цей же час відварюємо пасту. Крім необхідної кількості солі, додаємо у воду суміш прованських трав і закінчуємо процес на 2 хвилини раніше, ніж це зазначено на упаковці продукту.
  • Коли макарони будуть майже готові, з допомогою виделки витягаємо їх з каструлі і покласти в сковороду з грибним складом. При цьому разом з пастою в ємність потрапить і трохи запашної рідини. Ретельно перемішуємо компоненти страви, посипаємо їжу тертої стружкою сиру.

Особливо важливо подати макарони з грибами у вершковому соусі виключно в гарячому вигляді!

Як приготувати пасту «Болоньєзе»

Переходимо до простого, але дуже популярному у італійців страви. Кожен житель країни в рік поїдає до 26 кг макаронних виробів!

Необхідні компоненти:

  • цибуля-ріпка — 2 шт.;
  • томат-пюре — 80 г;
  • стебло селери;
  • яловичина — 600 г;
  • морква — 1 шт.;
  • зубки часнику — 3 шт.;
  • упаковка пасти «Тальятелле»;
  • сир «Пармезан» — 150 г;
  • вода питна — 250 мл;
  • масло вершкове (30 г) і оливкове (20 мл);
  • вино червоне (сухе) — 100 мл;
  • сіль, лист лавра, перець, прованські трави.

Технологія приготування:

  • Яловичину звільняємо від плівок і сухожиль, подрібнюємо в кухонному комбайні.
  • Очищаємо цибулю, моркву і часник, шаткуємо продукти кубиками (ребро до 0,5 см) і викладаємо на сковороду з обома видами масел. Оливковий жир можна завжди замінити будь-яким іншим рослинним продуктом без сторонніх запахів.
  • Додаємо нарізаний селера і обсмажуємо у відкритому вигляді до м’якого стану.
  • Далі кладемо в ємність м’ясний фарш і готуємо ще 20 хвилин. Яловичий компонент повинен не гаситься, а саме смажитися до рум’яного виду.
  • Тепер вливаємо вино, покласти томат-пюре і нагріваємо склад ще 2 хвилини, протягом яких алкоголь випарується, а паста томатів пройде необхідну термічну обробку.
  • Приєднуємо до продуктів склянку очищеної води, суміш італійських трав, листя лавра, перець і сіль. Добре заважаємо склад, щільно закрити посуд і тушкуємо її вміст не менше 2 годин на мінімальному вогні.
  • Періодично перевертаємо компоненти ароматною маси, по мірі необхідності доливаємо воду, рідину. Не втрачаємо контроль над процесом!
  • Відварюємо макарони (яєчна локшина), звертаючи увагу на інструкцію виробника. Непогані результати показали й наші, російські макаронні вироби, виготовлені виключно з твердих сортів якісної пшениці.

Подаємо пасту «Болоньєзе» неодмінно в гарячому вигляді.

Класичний рецепт лазаньї

Обійти стороною страву під назвою Lagane al forno було великою помилкою, адже це розкішне страва — візитна картка італійської кухні.

Необхідні компоненти:

  • м’ясний фарш — 500 г;
  • масло вершкове — 20 г;
  • листи для лазаньї — від 12 шт.;
  • питна вода — 100 мл;
  • сир «Пармезан» (можна і «Російський») — 100 г;
  • селера, цибуля — 50 г;
  • морква — 100 г;
  • томат-паста — 60 г;
  • сіль (15 г), звичайний цукор (10 г), суміш перців, лист лавра.

Для отримання соусу «Бешамель» потрібно:

  • тертий мускатний горіх — ¼ ч. л.;
  • просеянная борошно — 50 р;
  • масло вершкове — 50 г;
  • незбиране молоко — 800 мл;
  • сіль — ½ ч. л.

В першу чергу приступаємо до отримання соусу бешамель — гордості італійської кулінарії!

  • Викладаємо в сотейник вершковий жир, ставимо ємність на середній вогонь і чекаємо, щоб масло повністю зацвіло.
  • Додаємо обов’язково просіяне борошно, активно її розмішуємо, заварюючи сипкий продукт. Вливаємо тонкою цівкою молоко, попередньо нагріте до гарячого стану. Не припиняючи працювати силіконової лопаткою, отримуємо густу, як манна каша, масу.
  • Приєднуємо щіпку солі і трохи тертого мускатного горіха. У підсумку дуже простого і нетривалого технологічного процесу, отримуємо заварний соус, по консистенції нагадує магазинну сметану.
Дивіться також:  Гречана каша на молоці – 5 рецептів приготування

У другу чергу готуємо болоньєзе, знайомий за попереднім рецептом.

  • Очищаємо і ріжемо овочі, обсмажуємо, додаємо фарш, потім томат-пюре і воду. Всі продукти готуємо з технології одержання пасти болоньєзе. Додавати вино — вирішуємо за вподобанням.
  • Через 2 години м’ясна начинка готова до подальшого використання. Ділимо її на 3 частини і приступаємо до складання лазаньї.
  • Обробляємо дно форми вершковим жиром, наливаємо трохи складу бешамель, покриваючи підстава ємності. Викладаємо 3 листи лазаньї, поверх неї маємо частина соусу болоньєзе.
  • Поливаємо його складом бешамель, повторюємо м’ясний шар, продовжуємо збірку «конструкції» в тій же послідовності. Повинно вийти «чотириповерхова споруда».
  • Заливаємо блюдо залишилися соусом, посипаємо поверхню сирної стружкою і відправляємо на 30 хвилин у духовку при t 200°C.

По закінченні приготування залишаємо лазанью на чверть години в умовах виключеній печі, ну а потім починаємо апетитне бенкет!

В сметанно-томатному соусі

Для отримання смачного страви з представленого рецептом бажано використовувати широку і довгу пасту типу фетучине, тальятелле або паппарделле.

Набір продуктів:

  • цибуля ріпчаста — 2 шт.;
  • томат-паста — 50 р;
  • домашня сметана — 50 г;
  • грудинка сирокопчена — 300 г;
  • готовий бульйон — 50 р;
  • масло пісне;
  • горіх мускатний, сіль, перець.

Методика приготування:

  • Відварюємо пасту вже відомим способом, зливаємо воду.
  • М’ясо нарізаємо довгими брусочками, викладаємо в нагріту сковороду і швидко обсмажуємо в олії до появи на смужках золотистого відтінку. Намагаємося не пересушувати грудинку, щоб не зіпсувати смак ніжного і дуже делікатного продукту.
  • Очищаємо від лушпиння цибулі, дрібно його шаткуємо і відправляємо в посуд з м’ясом. Вливаємо гарячий бульйон, продовжуємо процес до прозорості овоча.
  • Приєднуємо томат-пюре, сіль, сметану, перець, тертий мускатний горіх (на кінчику ножа) і макарони. Добре все перемішуємо і прогріваємо в закритому вигляді буквально дві хвилини.

Приготоване блюдо вийшло з вишукано тонкої і пікантною кислинкою. Смак — дуже приємний!

Паста з тунцем і помідорами

Простим у виконанні стравою забезпечуємо сім’ю ситним сніданком, апетитним обідом або швидко приготовленою вечерею.

Необхідні інгредієнти:

  • маслини — 20 г;
  • помідори — 500 г;
  • паста (спагеті, тортелліні, каппеллетті) — 300 г;
  • тунець, консервований в томатному соусі — 250 г;
  • цибуля ріпчаста — 150 г;
  • олія оливок;
  • зубки часнику — 3 шт.;
  • перець, зелень (базилік, петрушка), сіль.

Приготування:

  • Відварюємо пасту в киплячій воді, не упускаючи з виду масло і сіль.
  • Подрібнюємо помідори ножем або блендером. Очищаємо цибулю, дрібно рубаємо і обсмажуємо до м’якого стану. Поміщаємо томатну масу, видавлюємо через прес зубки часнику, солимо і перчимо склад, тушкуємо на тихому вогні не більше 5 хвилин.
  • Відкриваємо банку з тунцем, викладаємо її вміст в сковороду з їжею і перемішуємо компоненти страви, з’єднуючи шматочки риби з томатним соусом.
  • На заключному акорді викладаємо пасту. Наші витончені макарони побували в окропі і ситі, з них стекла зайва рідина, вони готові прийняти смак консервованого тунця і пікантною томатної пасти з вставленим базиліком або петрушкою.

Ось і ми стали домашніми метрами італійської кулінарії і достеменно знаємо про те, як приготувати пасту смачно. Тоді зупиняємо увагу на полюбився рецепті, зі знанням справи вибираємо потрібний вид королеви італійської кухні і отримуємо ідеальне блюдо, створене в домашніх умовах.