Як смачно приготувати рибу в духовці? 23 рецепта!

Знаючи, як приготувати рибу в духовці, кожна господиня зможе швидко і з легкістю організувати не тільки апетитні, але і корисний обід. Нижче опубліковані кращі рецепти таких страв. Багато з них підійдуть навіть для святкового столу.

Минтай, запечений у фользі в духовці

Склад продуктів: півкіло риби, 4 картоплини, цибулина, сіль, 3 ст. л. оливкової майонезу і сметани будь-якої жирності, спеції.

  • Очищені рибні тушки нарізати великими шматками.
  • Картопля без шкірки ріжеться пластинками.
  • На невеликі відрізки фольги викладаються картопляні слайсы. Зверху розподіляються цибульні півкільця і розташовуються шматки риби. Потрібно додати і велику сіль з улюбленими спеціями. Риба не любить надлишок приправ, тому достатньо буде одного-двох видів улюблених трав.
  • Майонез змішується зі сметаною. Соусом змащується і риба, і інші продукти.
  • Фольга загортається.

Ніжний, смачний минтай запікається трохи менше півгодини в розігрітій духовці.

Горбуша під овочевим маринадом

Склад продуктів на кіло рибного філе: велика морквина, 2 великі цибулини, чорний перець, 2/3 скл. води, 2 ст. л. оцту, сіль, 2 ч. л. сушеного лемонграсу і будь-які прянощі, склянку крихти з сухарів, 2 лаврових листка.

  • Шматочки рибного філе натираються сіллю, прянощами, посипаються сухарній крихтою. Потім вони обсмажуються до красивої рум’яної скоринки.
  • В окремій сковорідці панируются всі подрібнені овочі. Коли вони стануть м’якше, сюди ж висипається сіль, перець, лемонграс та лаврове листя, виливається половина склянки води.
  • Коли з сковороди піде рідина, до овочів відправляється оцет і вони смажаться до легкої рум’яної скоринки.
  • У форму для запікання риба з овочами викладається шарами.

Зверху виливається ½ склянки води. Блюдо печеться ще 13 – 17 хвилин.

Судак фарширований грибами в духовці

Склад продуктів: судак, сіль, 150 грам філе солоного лосося, головка цибулі, грам 300 обраних грибів, «рибні» приправи.

  • Риба потрошится, позбавляється від кісток, покривається сіллю і улюбленими травами.
  • Зверху кладуть скибочки лосося.
  • Подрібнені цибулю з грибами обсмажуються разом, поки з сковорідки не випарується вся рідина.
  • Начинка викладається поверх скибочки лосося.
  • Краї судака закріплюються зубочистками.

Риба укладається на деко і запікається 45 – 55 хвилин в духовці. Оптимальна температура – 170 градусів.

Риба, запечена з гречаною кашею

Склад продуктів: ¾ склянки гречки, великий свіжий короп (приблизно на 1 кг), цибулина, 2 варених яйця, півсклянки майонезу, сіль, перець.

  • Гречка перебирається, промивається і готується в підсоленій воді.
  • Риба позбавляється від нутрощів (голову з хвостом не чіпаємо). Всередині і зовні тушка покривається сумішшю солі з перцем.
  • Дрібні кубики цибулі зажариваются. Після цього, до них у сковорідку відправляються варена гречка і кубики охололих яєць. Разом начинка смажиться ще 3 – 4 хвилини.
  • Отриманою масою зі сковорідки начиняється риба.
  • Зашивати тушку не потрібно. Досить зверху густо змастити її майонезом.

При 210 градусах страва готується 35 – 50 хвилин, в залежності від розміру рибини.

Форель, фарширована овочами і грибами

Склад продуктів: 3 шт. форелі, половина склянки консервованих кукурудзяних зерен, солодка морква, великий цукіні, цибулина, грибів грам 200, сіль і відповідні до риби спеції.

  • На сковорідці з гарячим маслом по черзі всі овочі обсмажуються. Спочатку – подрібнені цибуля з морквою. Після до них, викладаються кубики кабачків і печериць пластинки.
  • Коли з сковороди випарується рідина, можна висипати до інгредієнтів кукурудзяні зерна і сіль.
  • Ще через пару хвилин начинку можна знімати з вогню.
  • Рибні тушки промиваються, позбавляються від кісток, натираються крупною сіллю і травами. Далі вони начинюються соковитим вмістом сковороди. Краї тушок закріплюються будь-яким зручним чином.

У духовці червона риба печеться трохи більше півгодини.

Риба в соєво-медовому соусі в духовці

Склад продуктів: 5 ст. л. соєвого соусу, 400 грам філе лосося, 3 ст. л. олії оливи, ложка рідкого меду, пара часникових зубков, половинка лимона, щіпка світлого кунжуту.

Дивіться також:  Кускус – 8 рецептів приготування кус-куса

  • Маринад готується з розчавленого часнику та інших зазначених продуктів (крім кунжуту). Їм змазується з кожної сторони лосось, нарізану середніми шматочками. Маринуватися риба буде 25 хвилин на столі.
  • Підготовлений лосось розкладається у формі або на деку, присипається кунжутом.
  • Блюдо печеться при 260 градусах 15 – 17 хвилин.

Готова риба гарна і без гарніру, просто з доповненням з овочевого асорті. А тому чудово підійде для дієтичного вечері або обіду.

Картопляна запіканка з рибою

Склад продуктів: цибулина, кіло картоплі, сіль, 1 кг філе минтая, морквина, 1,5 ст. нежирної сметани, перець.

  • З подрібнених овочів, крім картоплі, готується піджарка. Компоненти солятся.
  • Рибна м’якоть нарізати маленькими скибочками, які солятся і перчатся.
  • Картопля ріжеться тонкими кружками.
  • На дно ємності для випічки викласти картоплю, потім – риба. Останній розподіляється піджарка.
  • Овочі змазують сметаною.
  • Заготівля покривається фольгою.

Риба в духовці з картоплею готується при 210 градусах 35 – 45 хвилин. Останні 6 – 7 хвилин страва печеться відкритим. За цей час воно зарум’яниться.

Риба, фарширована сиром

Склад продуктів: біла риба (приблизно на півкіло), 130 – 150 г м’якого плавленого сиру і стільки ж печериць, 80 мл вершків для збивання, пучок кропу, 2 ст. л. хорошого оливкової олії, 1 шт. гострого червоного перцю, сіль, 1/3 частина лимона.

  • З риби прибираються зябра, нутрощі. Вона солиться, сбрызгивается лимонним соком.
  • Для начинки до готовності обсмажуються подрібнені гриби.
  • В окремому посуді до густоти вершки збиваються. До них додається плавлений сир. Маса знову збивається.
  • До сирної суміші викладається подрібнений перець, кріп і обсмажені гриби.
  • Рибу зручно наповнювати начинкою з минулого кроку допомогою кулінарного мішка.
  • Начинена тушка покривається фольгою і поміщається в гарячу духовку на півгодини.

Потім фольга знімається, рибіна поливається маслом і печеться ще 7 – 8 хвилин до красивої скориночки. Подається страва з зеленню і лимонними часточками.

Готуємо в сметанному соусі

Склад продуктів: 1 кг риби, 300 г асорті із заморожених овочів, по 90 мл нежирної сметани і молока, морквина, велике яйце, 1 ст. л. борошна, сіль, цибуля, спеції.

  • Обрана риба акуратно обробляється. Частина, що залишилася, нарізане маленькими шматочками.
  • Свіжі овочі потрібно нарізати довільним чином і відправити у форму для запікання.
  • Поверх них розподіляються заморожені компоненти. Всі овочі присипаються сіллю, спеціями.
  • Потім розташовуються рибні шматочки шкірою вниз. Знову висипається сіль.
  • Форма на 25 хвилин забирається в дуже гарячу духовку.
  • У сметану, змішану з молоком, вбивається яйце. Додається сіль, борошно.
  • Напівготові риба заливається соусом і забирається назад в духовку ще на півгодини.

Готове частування смачно подавати до столу з маринованими огірками.

Філе палтуса в лаваші в духовці

Інгредієнти: 3 шт. палтуса, ріпчаста цибулина, півсклянки сметани, морквина, 2 ст. л. вершкового масла, лимонний сік, великий тонкий лаваш, перець, сіль.

  • З рибних тушок буде використовуватися тільки філе. Воно крупно ріжеться, поливається невеликою кількістю лимонного соку, присипається сіллю і перцем. Далі шматочки злегка обсмажують на розігрітій сковорідці з вершковим маслом. На них повинна з’явитися рум’яна кірочка.
  • Всі подрібнені овочі також обсмажують до рум’яного кольору.
  • Сметана з’єднується з дрібною сіллю, присмачується перцями. Нею рясно змащують лаваш.
  • Поверх соусу викладаються риба та овочева піджарка.
  • Лаваш згортається акуратним щільним конвертом.

Блюдо печеться в духовці 25 – 27 хвилин.

Хек в духовці з морквою та цибулею

Інгредієнти: тушка свіжомороженого хека, 1/3 скл. сметани, сіль, 1 ч. л. майонезу, 60 г твердого сиру, половинка морквини, цибулина, 1 ст. л. олії, спеції для риби.

  • Готуємо хека досить просто. Його тушка розморожується, позбавляється від нутрощів і добре миється.
  • По хребту риби робиться два надрізи. Голова з хвостом при цьому залишаються недоторканими. Кістки з тушки видаляються.
  • Заготівля солиться і обробляється спеціями.
  • Морквина крупно треться і змішується зі сметаною. Начинка викладається всередину рибної заготовки.
  • Зверху тушки розподіляються цибульні кільця і всі продукти засипаються тертим сиром.
  • Риба загортається в фольгу за принципом човники — верх з начинкою залишається відкритим.
Дивіться також:  Спагетті з креветками у вершковому соусі – сім нескладних рецептів

Хек запікається близько півгодини в духовці. Підійде температура 170 – 190 градусів.

Рецепт фарширування рисом

Інгредієнти: риба на 600 г, 2 яйця, 2/3 ст. вареного рису, цілий лимон, 4 ст. л. жирного масла, 2 ст. л. хрону, сіль, 200 грам вершкового сиру.

  • У риби видаляється хребет, спинний плавник, зябра і нутрощі. Вона солиться, сбрызгивается лимонним соком.
  • Сир збивається міксером з сирими яйцями. У масу додається сіль, хрін і рис.
  • Начинка з другого кроку викладається всередину рибної тушки.

Вона покривається фольгою, змащеній жиром, і печеться в духовці до готовності.

Як приготувати рибу в солі в духовці?

Склад продуктів: 2 тушки скумбрії, велика пачка крупної солі, 2 лайма, білок яйця, перець, петрушка і свіжий чебрець, 4 зубки часнику.

  • Тушки скумбрії всередині покриваються сіллю, наповнюються травами і подрібненим часником, сбрызгиваются лаймовим соком.
  • Сіль перемішується з яєчним білком. Маса повинна стати трохи вологою.
  • Соляні пласти викладаються на деко. Зверху розташовуються підготовлені тушки. Вони також покриваються сіллю.
  • Поруч зі скумбрією розкладаються шматочки лимона.

У розпеченій духовці блюдо печеться 60 – 70 хвилин. Підійде температура в 170 градусів.

Риба під шубою» в духовці

Склад продуктів: 120 г сиру і сметани, 1/3 частина великого лимона, півкіло картоплі, сіль, ½ кг філе білої риби, спеції.

  • Філе рубається середніми порційними шматками. З кожної сторони солиться і покривається спеціями.
  • Картопля нарізати тонкими кругляком, які викладаються рівним шаром у форму, змащену будь-яким жиром. Овочевий пласт солиться.
  • З лимона знімається цедра. Її потрібно максимально подрібнити.
  • На картоплі розташовуються рибні шматочки. Вони посипаються цедрою, сбрызгиваются соком цитруса і поливаються сметаною з сіллю.
  • Блюдо засипається тертим сиром.
  • Форма переставляється в духовку. Остання розігрівається до 180 градусів.

Блюдо запікається до розм’якшення картоплі.

Варіант приготування в клярі

Склад продуктів: півкіло минтая, 1 ст. молока, 3 яйця, 1 ст. л. без гірки борошна, лайм, сіль, спеції.

  • Від риби буде використовуватися тільки філе. Воно маринується в суміші солі, цитрусового соку і спецій.
  • В окремій мисці яйця збиваються з борошном, молочним продуктом і спеціями.
  • Шматочки риби містяться в кляр і злегка обсмажують.
  • Коли на скибочках з’явиться гарна скоринка, вони переміщаються в форму і печуться до готовності.

Частування подається зі сметанним соусом і овочами.

Скумбрія, запечена у майонезному соусі

Склад продуктів: дві скумбрії, 5 ст. л. майонезу, 60 мл соєвого соусу, 1 ст. л. солодкої гірчиці, цибулина.

  • Гірчиця з’єднується з соусом і майонезом. В маринад відправляються кільця цибулі.
  • Риба потрошится, миється, нарізати порційно і викладається в ємність з маринадом.
  • Інгредієнти добре перемішуються. Миска отставляется у бік хвилин на 40.
  • Після закінчення зазначеного часу шматочки риби розкладаються у формі разом з цибулею і поливаються залишками маринаду.

Готується риба в духовці. Підійде температура 170 – 190°С.

Короп в духовці під смачним маринадом

Склад продуктів: приблизно кіло коропа, 2 цибулини, щіпка солі, 1 ст. л. олії, великий лайм, чорний мелений перець, 3 гілочки базиліка.

  • Тушка карпа зачищається від луски і ріжеться шматками.
  • Базилік з цибулею (1 шт.) дрібно нарізати. Інгредієнти викладаються до рибних ломтям. Додається лаймовий сік, перець і кам’яна сіль. Продукти перетираються руками.
  • Через 40 хвилин можна продовжувати працювати з рибою. Вона поміщається на деко з фольгою, посипаній півкільцями залишилася цибулини. Риба розташовується спинкою вгору — так черевце на овочевій подушці залишиться соковитим, а спинка покриється хрусткою скоринкою.
  • Короп сбрызгивается маслом. Зверху розташовується цибулю з маринаду.
  • Покриття упаковується навколо риби конвертом.
Дивіться також:  Риба ряпушка – що за риба? 7 рецептів приготування

Запікання триває 1 годину при 190°С.

Судак у фользі

Склад продуктів: цибулина, тушка риби, сіль, 1 ч. л. гірчиці, 1/3 скл. сметани, «рибні» спеції.

  • Судак потрошится, зачищається від луски.
  • Риба покривається спеціями і сіллю.
  • Гірчиця змішується зі сметаною і підсолювати. Цією сумішшю намазується тушка і залишається ще на 6 – 7 хвилин.
  • Рибна заготовка переміщується на блискучу сторону фольги. Поверх неї розподіляються цибульні півкільця.

Судак загортається в підкладку, перекладається в духовку на 35 хвилин. Оптимальна температура для запікання риби у фользі – 190°С.

Стейк з червоної риби в духовці

Склад продуктів: 3 стейка лосося, лимон, 2 ст. л. олії оливи, 120 мл білого вина, сіль, спеції для риби.

  • Стейки миються, просушуються, покриваються сіллю, спеціями.
  • Зверху шматочки сбрызгиваются соком цитруса і поливаються вином.
  • Маринуватися лосось буде не менше 2,5 годин.
  • Рибні заготовки перекладаються у форму, покриту папером і відправляються в духовку.

Запікаються стейки 20 – 25 хвилин, в залежності від їх розміру.

Смачний рецепт з часником і паприкою

Склад продуктів: 2 скумбрії, 3 – 5 часникових зубчиків, 1 ст. л. сушеної паприки, ½ ст. л. сушених прованських трав, 2 ст. л. олії, 1 ч. л. солі.

  • Скумбрія чиститься, промивається, розбирається на філе. Шкіра залишається. Акуратно виймаються всі кістки.
  • Часник подрібнюється, змішується з сіллю і усіма приправами. В пряну кашку додається соняшникову олію.
  • Маринадом натирається рибне філе.
  • Приблизно через годину скумбрію можна перекладати на деко з пергаментом. Вона розташовується шкірою вгору.

Запікається страва не більше 20 хвилин при високій температурі.

Запіканка з риби та цвітної капусти

Інгредієнти: 300 грам філе тріски, 150 г цвітної капусти, цибулина, 100 г броколі свіжа або суха петрушка, скибочку батона, 40 г сиру, 3 ст. л. олії і скибочку вершкового масла, півсклянки вершків, яйце, сіль, перець.

  • Два види капусти діляться на суцвіття і варяться в підсоленій воді 4 – 5 хвилин.
  • Батон мельчится в блендері. Повинні вийти не занадто великі крихти.
  • Сир крупно треться.
  • Риба ріжеться зручними шматками, які покриваються перцем, сіллю.
  • Цибуля мельчится кубиками і обсмажується на суміші вершкового і соняшникової олій.
  • Потім разом з овочем готується і риба. Останньою в сковорідку додається подрібнена петрушка.
  • У глибоку форму викладається засмажена тріска з цибулею і зеленню. Зверху вона покривається капустою.
  • Для соусу віночком збовтується яйце. До нього виливаються вершки і додається половина тертого сиру. Соус солиться і виливається на продукти.
  • Далі висипаються хлібні крихти і залишки сиру.

Запіканка готується при середній температурі до появи золотистої рум’яності. На цій піде близько півгодини.

Тріска в гірчично-вершковому соусі

Інгредієнти: 1,5 кг тріски, сіль, борошно, «рибна» приправа зелень кропу, 2 ст. л. гірчиці із зернятками, півсклянки нежирних вершків.

  • Рибне філе нарізати шматками, солиться і засипається приправою.
  • Підготовлені шматки тріски зажариваются.
  • З’єднуються інші продукти для отримання соусу.
  • Обсмажені рибні заготовки розкладаються на деку. Зверху виливається соус.
  • Деко забирається в гарячу духовку на 25 хвилин.

Готову тріску смачно подавати з будь-яким сухим гарніром.

Запікаємо кижуча

Інгредієнти: стейки кижуча загальною вагою до кілограма, 1 ст. л. соку лайма, дрібка морської солі, перець, 1 ст. л. олії.

  • Стейки риби розморожуються, покриваються перцем і сіллю.
  • Зверху вони поливаються невеликою кількістю масла і сбрызгиваются соком лайма.

У підходящої для запікання формі кижуч в духовці печеться 17 – 20 хвилин. В самому кінці процесу можна на 5 – 6 хвилин включити гриль і зарумянить рибу.

У духовці можна запікати різні сорти риби. Якщо вона суховата, варто використовувати більше маринаду і соусу. Також сік в рибній тушці збережуть фольга або порціонні горщики.