Як смачно приготувати щуку в домашніх умовах

У російській кухні особливе місце займають страви з щуки. М’ясо цієї риби ніжне і не жирне, при цьому в ньому міститься велика кількість корисних речовин, вітамінів і мінералів. Приготувати з щуки можна найрізноманітніші страви – її можна смажити, запікати в духовці з овочами, варити з неї юшку або зробити апетитне холодець. А ось як приготувати щуку смачно різними способами ми і розповімо в цій статті.

Домашні котлети з щуки

Домашні котлети з щуки можуть стати хорошим вибором для повсякденного вечері. У приготуванні страви важливо врахувати, що щука – риба не жирна, тому фарш з неї може вийти сухуватим.

Щоб котлети вийшли соковитими, у фарш потрібно додати трохи свинячого сала або вершкового масла. А ось велика кількість прянощів буде зайвим – вони можуть перебити яскравий смак риби.

Інгредієнти:

  • 700 г філе щуки;
  • ріпчаста цибуля;
  • яйце;
  • сіль, перець, рослинна олія.

Спосіб приготування:

  • Філе прокручуємо разом з цибулею.
  • Додаємо яйце, спеції, трохи вершкового масла або терту картоплю, щоб котлети вийшли соковитими і ніжними.
  • З фаршу формуємо биточки, обвалюємо їх у панірувальних сухарях і обсмажуємо на сильному вогні до готовності.

Загрузка...

Наваристий рибний суп

Як стверджують рибалки, найсмачніша юшка виходить з хижих риб – судака, окуня або щуки. Важко посперечаєтесь з тим фактом, що приготований рибний суп на природі смачніше тих страв, які ми готуємо на плиті. Але навіть в домашніх умовах можна зварити запашну юшку з щуки з цим запахом багаття.

Інгредієнти:

  • щука (1,5 – 2 кг);
  • дві цибулини;
  • шість картоплин;
  • дві моркви;
  • пучок зеленого цибулі й кропу;
  • болгарський перець;
  • лавровий лист, запашний перець, сіль;
  • дерев’яні тріски.

Спосіб приготування:

  • Відрізаємо у щуки голову, хвіст і кладемо їх у каструлю. Наливаємо три літри води, додаємо крупно порізану моркву, одну цибулину, лавровий лист і запашний перець. Варимо рибний бульйон протягом 40 хвилин.
  • Тушку ділимо на порційні шматочки.
  • Готовий бульйон проціджують, кладуть в нього кубики картоплі і варимо 10 хвилин.
  • Залишилися овочі нарізаємо і кладемо їх разом з шматочками риби в бульйон з картоплею.
  • За кілька хвилин до готовності додаємо спеції і кріп. Дерев’яні тріски підпалюємо, даємо їм час добре розгорітися і відразу кидаємо в суп. Вимикаємо вогонь і даємо вусі настоятися.

Перед подачею виймаємо тріски і готовий суп посипаємо зеленою цибулею.

Риба, запечена у фользі

Запечена щука у фользі – блюдо, яке чудово виглядатиме на святковому столі. Завдяки такому способу приготування, ви не тільки отримаєте ніжне і м’яке м’ясо, але і дозволите йому зберегти всі корисні речовини. Щуку можна запекти цілком чи шматочками.

Спробуйте також:  Картопля в мундирі – 6 рецептів запікання та варіння

Якщо ви хочете приготувати рибу з золотистою скоринкою, то за кілька хвилин до готовності розгорніть фольгу.

Інгредієнти:

  • 500 – 600 г щуки;
  • п’ять ложок сметани;
  • трохи приправи для риби;
  • дві ложки лимонного соку;
  • зелень петрушки.

Спосіб приготування:

  • У сметану додаємо подрібнену зелень і перемішуємо.
  • Рибу натираємо спеціями і скроплюємо лимонним соком, залишаємо на 20 хвилин.
  • Потім добре обмазуємо її сметаною з зеленню, загортаємо у фольгу і запікаємо 30 хвилин при температурі 180°С

Хе з щуки по-корейськи

Страви корейської кухні вже давно увійшли в наше повсякденне життя. Це не тільки салати і гострі приправи, але і м’ясні, і рибні страви.

Хе – це риба або м’ясо, яке маринують в гострих приправах, при цьому основний інгредієнт не підлягає ніякій термічній обробці.

Найчастіше для приготування хе корейські кухарі використовують судака, але в домашніх умовах його можна замінити щукою.

Інгредієнти:

  • щука (1 кг);
  • дві цибулини;
  • дві моркви;
  • дві часточки часнику;
  • дві ложки оцту;
  • дві ложки масла рослинного;
  • ½ Ч. ложки червоного перцю;
  • ½ Ч. ложки коріандру;
  • приправи для риби, сіль.

Спосіб приготування:

  • Рибу обробляємо на філе. Тут варто бути обережним, так як кістки у щуки гострі.
  • Філе ріжемо соломкою шириною не більше 1 див. Складаємо в миску, додаємо ложку оцту, подрібнений часник і сіль. Часник має бути нарізаним, але не пропущеним через прес. Також не варто шкодувати солі – рибні заготовки потрібно рясно посолити.
  • Рибу зі спеціями ставимо в холодильник на кілька годин, а краще на добу.
  • Моркву натираємо на тертці і разом з рибними приправами, коріандром, червоним перцем і оцтом додаємо до маринованої щуку. Перемішуємо рибні шматочки зі спеціями і залишаємо маринуватися ще на годину. Якщо м’ясо стало білим, значить, воно готове.
  • Цибулю ріжемо тонкими кільцями або півкільцями і обсмажуємо протягом двох хвилин на рослинній олії. Додаємо його до майбутнього хе, все перемішуємо, накриваємо кришкою і залишаємо на годину при кімнатній температурі.

 

Щука, смажена на сковороді

Посмажити щуку на сковороді зовсім не складно. Напевно, більше часу і сил забирає чистка тушки. Все, що вам потрібно, – це борошно, приправи, олія і, звичайно, риба.

 

 

Щоб смажена риба вийшла з апетитною золотистою скоринкою, для панірування можна використовувати кукурудзяне борошно або додати куркуму в пшеничну. Так ви отримаєте не тільки красиве, але і корисне блюдо.

Спосіб приготування:

  • Щуку розбираємо, промиваємо, насухо витираємо і нарізаємо невеликими шматочками.
  • Кожну заготовку натираємо спеціями, складаємо в ємність і залишаємо на 10 – 15 хвилин.
  • Рибні шматочки обвалюємо в борошні й обсмажуємо в олії з двох сторін.
Спробуйте також:  Минтай тушкований з морквою і цибулею - 6 рецептів

 

Фарширована риба в духовці

Фарширована щука – це завжди смачна, а головне, красиве святкове блюдо. Для начинки тут можна використовувати самі різні овочі, а також крупи. Перед подачею рибу можна прикрасити сіточкою з майонезу, шматочками оливок і свіжою зеленню.

Інгредієнти:

  • щука;
  • морква;
  • цибуля;
  • два зубчики часнику;
  • яйце;
  • 150 г рису;
  • половинка лимона;
  • три ложки сметани;
  • три ч. л. гірчиці;
  • сіль, перець, майоран; базилік.

Спосіб приготування:

  • Тушку щуки ретельно натираємо сіллю, приправами і подрібненим часником.
  • Подрібнюємо цибулю і моркву і злегка обсмажуємо на рослинному маслі.
  • Рис відварюємо, змішуємо з овочами, додаємо яйце і ще трохи приправ. Перемішуємо.
  • На деко викладаємо лист фольги, зверху розподіляємо нарізану кільцями цибулю. Він виконує роль подушки, на якій риба не підгорить.
  • Черевце щуки заповнюємо начинкою, зашиваємо його і викладаємо заготовку на цибулю.
  • Робимо соус зі сметани і гірчиці, поливаємо їм рибу і зверху викладаємо тонкі кільця лимона. Накриваємо фольгою й запікаємо страву в духовці 1 годину при температурі 190°С

Як смачно приготувати ікру щуки?

Ікра щуки по своїм смаковим і корисним якостям не поступається ікрі осетрових риб. Але відмінність все-таки є – ікра такої риби більш доступна за ціною. Існують різні рецепти приготування цього смачного делікатесу.

Способи приготування:

  • Засолювання. Ікру щуки звільняємо від плівки і додаємо сіль із розрахунку на склянку сировини 10 г солі. Потім додаємо трохи олії і ставимо ікру в прохолодне місце на добу.
  • Швидкий спосіб засолювання. Каструлю з водою ставимо на вогонь, додаємо сіль і доводимо до кипіння. Як тільки вода закипить, опускаємо в неї мішечки з ікрою. Через кілька хвилин дістаємо їх, пропускаємо крізь сито і кладемо в банки разом з рослинним маслом. Закривати ікру не треба. Просто зберігаємо в холодильнику.
  • Валяння. Ікру обвалюють у солі, викладаємо в емальований посуд, зверху кладемо вантаж і ставимо ємність в холодильник на 4 – 5 днів. Потім закуску промиваємо і сушимо близько тижня.
  • Смажена ікра. Ікру промиваємо, обвалюємо в борошні й обсмажуємо в рослинному маслі з двох сторін протягом 5 хвилин.

Філе риби в томатному соусі

Щука в томатному соусі виходить дуже смачною і соковитою. Томати надають страві кислинку, моркву – солодкість, а борошно дозволяє зробити соус густим. Таке поєднання робить страву по-справжньому яскравим і святковим.

Інгредієнти:

  • щука;
  • склянка борошна;
  • морква;
  • 150 г подрібнених томатів (у власному соку);
  • цибуля ріпчаста;
  • дві гілки кропу;
  • сіль, перець, олія.

Спосіб приготування:

  • Підготовлену тушку щуки ріжемо порційно, кожен шматочок обвалюємо в борошні й обсмажуємо з двох сторін протягом двох хвилин.
  • Подрібнюємо цибулю і кріп, моркву тремо на тертці.
  • Підготовлені овочі пасеруємо до м’якості, потім додаємо зелень, сіль, перець, дві ложки подрібнених томатів і трохи води.
  • Заливаємо рибні заготовки приготованим томатним соусом, накриваємо кришкою і тушкуємо страву протягом 20 хвилин.
Спробуйте також:  Кальмари в клярі – 5 рецептів, як приготувати

Щука, запечена в рукаві цілком

Щука, як і будь-яка річкова риба, має свій специфічний запах, який багатьом не до смаку. Але, якщо таке рибне блюдо приготувати правильно, то воно стане прекрасним частуванням для всіх гостей. Запечена щука в духовці виходить дуже ніжною, а запах твані в ній повністю зникає.

Інгредієнти:

  • щука;
  • дві цибулини ріпчастої цибулі;
  • морква;
  • лимонний сік;
  • зелень кропу і цибулі;
  • сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Очищену тушку натираємо спеціями і прибираємо в холодильник на 15 – 20 хвилин.
  • Цибулю нарізаємо півкільцями, моркву тремо на крупній тертці.
  • Черевце щуки заповнюємо овочами, поливаємо її лимонним соком і кладемо в рукав. Якщо залишилися цибулю і моркву, то їх можна розподілити по всій рибі прямо в рукаві.
  • Посипаємо заготівлю зеленою цибулею і кропом, зав’язуємо рукав і запікаємо страву в духовці при температурі 150°С протягом 40 хвилин.

Тушкована риба в сметанно-вершковому соусі

В сметанному соусі можна приготувати як морську, так і річкову рибу. Для соусу потрібно купувати тільки свіжу сметану, а ось жирність продукту не має особливого значення. Але, безумовно, чим жирніше буде сметана, тим більш м’яким вийде соус, а значить, і сама страва.

Щуку краще попередньо обсмажити, щоб м’ясо не вийшло вареним.

Інгредієнти:

  • щука;
  • ріпчаста цибуля;
  • часник;
  • склянка сметани;
  • кріп, олія, спеції.

Спосіб приготування:

  • Рибне філе нарізаємо на невеликі шматочки. Приправляємо їх сіллю, перцем, складаємо в миску і даємо трохи часу відпочити.
  • Заготовки обсмажуємо на рослинній олії до рум’янцю. Панірувати філе не треба, а щоб шматочки не прилипли до сковороді, масло потрібно як слід розігріти.
  • У що залишився після смаження риби олії пасеруємо півкільця цибулі.
  • У сметану додаємо подрібнений кріп, два зубчики часнику, сіль, все перемішуємо. Соус не повинен бути дуже густим. Якщо ви використовуєте продукт з високим відсотком жирності, то краще розбавити заправку водою.
  • В глибокий сотейник наливаємо трохи олії, викладаємо обсмажену рибу, заливаємо її соусом, накриваємо кришкою і тушкуємо страва до того моменту, поки не випарується більша частина рідини.

На жаль, не у всіх є можливість приготувати смачну страву з тільки що виловленої риби. Але на ринку або в магазині можна купити свіжу або заморожену щуку. Найголовніше, вибрати якісний примірник з чистими очима, щільною тушкою, рожевими зябрами і гладкою лускою. Тільки з такої риби вийде приготувати смачну, а головне-корисне блюдо для всієї родини.

Загрузка...