Як смачно приготувати свинину?

Вчені вважають, що Homo sapiens (людина розумна) став таким, коли пристрастився до м’яса. Чи відповідає це дійсності — вирішувати фахівцям, але ми сьогодні дізнаємося іншу таємницю — як приготувати свинину не гірше, ніж це робили наші предки.

Як отримати смачне м’ясо в духовці

З усіх способів кулінарної обробки свинини, самим корисним технологічним прийомом визнано запікання м’яса в духовці.

Рецепт відбивних зі свинини

Інгредієнти:

  • яйця — 2 шт.;
  • сир — 150 г;
  • свинячий карбонат (окіст, лопатка або грудинка) — 300 г;
  • масло рослинне — 30 г;
  • цибулина;
  • борошно — 60 г;
  • зубки часнику — 3 шт.;
  • майонез — 30 г;
  • помідори — 2 шт.;
  • сіль, перець.

Приготування:

  • Для отримання соковитою відбивною вибираємо нежирний шматок м’яса. Розрізаємо упоперек волокон, утворюючи пласти товщиною до 2 див. Відбиваємо кулінарним молотком кожен скибочку, починаючи це робити з країв. Найзручніше придбати тендерайзер для обробки і розм’якшення м’яса.
  • На змащене маслом деко викладаємо відбивні, зверху розміщуємо кільця цибулі, часточки нарізаних помідорів і подрібнений часник.
  • Солимо і перчимо продукти, посипаємо стружкою тертого сиру, наносимо «грати» з майонезу, прикрашаємо страву нарубаною зеленню.
  • Запікаємо заготовки 40 хв. в духовці, нагрітій до t 180°С.

Виймаємо м’ясо з печі, чекаємо 10 хвилин, після чого подаємо ніжну і дуже соковиту відбивну зі свинини.

М’ясо по-французьки

Інгредієнти:

  • сир з твердих сортів — 300 г;
  • свіжий майонез — 250 г;
  • вирізка — 1 кг;
  • картопля — 6 шт.;
  • помідори — 5 шт.;
  • цибулини — 4 шт.;
  • рослинний жир;
  • петрушка, перець чорний (свіжого помелу), спеції, прянощі.

Приготування:

  • Цибулю нарізаємо кільцями, очищені коренеплоди ділимо тонкими пластинами, з помідорів утворимо круглі часточки.
  • Відбиті скибочки нарізаною (до 1,5 см) свинини натираємо перцем, спеціями, сіллю і через чверть години викладаємо шаром на оброблений маслом деко. Закриваємо м’ясо картопляними кружечками, далі розміщуємо помідори.
  • Наносимо на поверхню їжі «грати» з майонезу, «ховаємо» страву під нарубаної зеленню і стружкою тертого сиру.
  • Відправляємо заготовки на 40 хв. у духовку, запікаємо при t 200°C. Через чверть години знижуємо температуру до 140 градусів — нехай м’ясо «дійде»

Шашлик в духовці з свинини

Запропонований спосіб отримання популярного страви дозволяє забезпечити смак і аромат м’яса, практично невідмітний від шашлику, приготованого на природі.

Інгредієнти:

  • свинина — 1 кг;
  • пісне масло — 100 мл;
  • звичайний цукор — 20 г;
  • зубки часнику — 3 шт.;
  • цибулина;
  • сік лимона;
  • бутон гвоздики, сіль, перець;
  • «рідкий дим» для шашлику — 30 р.

Приготування:

  • З’єднуємо в чаші масло, подрібнений часник, кільця цибулі, гвоздику, сік лимона, цукор, сіль і «рідкий дим».
  • М’ясо нарізаємо порційними шматочками трохи меншого розміру, ніж на звичайний шашлик. Поміщаємо свинину в приготований маринад, змішуємо з запашним соусом і залишаємо години на три.
  • Нанизуємо шматочки на дерев’яні шампури, чергуючи м’ясо з цибулею. Встановлюємо шашлики вертикально в 3-літрові банки, виливаємо в них залишки маринаду і закриваємо ємності фольгою.
  • Відправляємо банки в холодну (!) духовку. Починаємо поступове нагрівання печі, доводимо температуру до 220°C. Через 45 хв. знімаємо фольгу і запікаємо м’ясо ще чверть години до появи рум’яної скоринки.

Щоб скляні ємності не тріснули, а шашлик знайшов закінчений смак, вимикаємо піч і залишаємо банки на час у відкритій духовці.

Запечений свинячий окіст з медової скоринкою

Інгредієнти:

  • гірчиця — 20 р;
  • свинячий окіст — 2 кг;
  • часник — 2 головки;
  • мед — 120 г;
  • сіль, листочки лавра, розмарин, горошини перцю, насіння фенхелю, суха суміш хмелі-сунелі;
  • сік ананаса — 200 мл

Приготування:

  • Свинину залишаємо на 10 годин в очищеній воді, додавши до складу лавровий лист і горошини перцю.
  • Витягаємо окіст з рідини, обсушуємо серветками, шпигуємо зубками однієї головки часнику. Натираємо м’ясо сумішшю гірчиці, солі, хмелі-сунелі і перцю. Загортаємо шматок у фольгу, запікаємо 90 хв. при t 190°C.
  • З’єднуємо в піалі мед, половину головки подрібненого часнику, сухий розмарин, стовчені насіння фенхелю. Розгортаємо окіст і натираємо одержаним складом.
  • Викладаємо м’ясо на оброблений маслом деко і відправляємо в духовку (180°C) ще на 40 хв. Періодично поливаємо шматок соком, що виділився.

Дістаємо з печі свинячий окіст з медової скоринкою, готуємо страву зеленим горошком, овочами і зеленню.

Рулька, запечена в пиві

Інгредієнти:

  • пів-лимона;
  • соус соєвий — 3 ст. л.;
  • свиняча рулька;
  • пиво — 0,5 л;
  • головка часнику;
  • гірчиця — 30 г;
  • сіль, перець використовуємо смакам.

Приготування:

  • М’ясо поміщаємо в бутильовану воду, вимочуємо до 5 годин, кілька разів міняємо рідина.
  • Викладаємо в миску до 5 очищених зубчиків часнику, гірчицю, сік, видавлений з половини лимона, соєвий соус, сіль і перець. Вливаємо пиво, добре розмішуємо складу.
  • Опускаємо рульку в приготовлену суміш і залишаємо в ароматному маринаді на 12 годин.
  • Виймаємо м’ясо з пивного соусу, шпигуємо зубками часнику, викладаємо в рукав для запікання. Виливаємо залишки маринаду, затискаємо кінці упаковки спеціальними кліпсами, для виходу пари робимо на пакеті кілька проколів.
  • Поміщаємо рукав з м’ясом на деко і відправляємо в духовку на 2,5 години (120°C).

Урочисто подаємо на красивому блюді рульку, запечену в пиві.

Святкова буженина з м’яса

Інгредієнти:

  • філейна частина свинячої туші — 1,5 кг;
  • вино столове червоне — 700 мл;
  • цибулини — 3 шт.;
  • часник — головка;
  • пакетик декоративного обсипання для м’яса;
  • гвоздика, лаврове листя, горошинки перцю.

Приготування:

  • Перетираємо в ступі половину очищеної головки часнику разом з трьома бутонами гвоздики. Цибулю нарізаємо кільцями. Всі компоненти кладемо в каструлю, заливаємо вином, додаємо сіль, листочки лавра і спеції.
  • Опускаємо свинину в маринад, повністю покриваючи м’ясо пряним соусом. Відправляємо буженину в холодильник на три доби. Далі виймаємо продукт з терпкого складу і залишаємо на тарілці, щоб м’ясо трохи підсохло.
  • Поділяємо зубки часнику на половинки, робимо в м’ясі розрізи і вставляємо в них шматочки овоча. Обсипаємо свинину декоративним складом, викладаємо її на деко і наливаємо на дно трохи маринаду.
  • Запікаємо страва 15 хв. при t 200°C, потім знижуємо температуру до 150 градусів. Готуємо ще півгодини, не забуваємо поливати м’ясо запашним складом з дека.

Святкова буженина вийшла надзвичайно соковитою, ароматною, урочисто «ошатною». Так і проситься очолити застілля!

Готуємо шурпу з свинини

Інгредієнти:

  • морквина;
  • картопля — 4 шт.;
  • свинина — 500 г;
  • масло пісне;
  • помідори — 2 шт.;
  • чилі;
  • плід солодкого перцю;
  • зубки часнику — 5 шт.;
  • зіра — 10 г;
  • кріп, петрушка, перець запашний, сіль.

Щоб отримати густий і наваристий суп, м’ясо нарізаємо великими шматками і тушкуємо в бульйоні не менше 2 годин. В дотриманні цих умов укладений секрет справжнього східного блюда.

Приготування:

  • Свинину покласти в казан, обсмажуємо в свіжому олії до ніжної скоринки. Додаємо крупно нарізану цибулю, нарізану кружальцями моркву.
  • Через три хвилини приєднуємо очищений від насіння і нашатковану смужками солодкий перець, стручок чилі. Смажимо м’ясо ще п’ять хвилин і поміщаємо до нього розділені на 4 частини коренеплоди.
  • Тушкуємо продукти чверть години, потім вливаємо бутильовану воду, солимо, перчимо, доводимо складу до кипіння. Зменшуємо вогонь, тушкуємо суп 1,5 години, контролюючи процес нагрівання. Бульйон повинен злегка «злегка тремтіти», випускаючи маленькі бульбашки повітря.
  • В кінці приготування викладаємо в суп подрібнений часник, половинки очищених томатів, листочки лавра, зіру, нарубану зелень. Через 5 хвилин вимикаємо вогонь.

Шурпа вийшла по-східному запашної, апетитною і божественно смачною!