Як смачно приготувати юшку в домашніх умовах

Популярність найдавнішого страви давно подолала кордони держави російської, зайнявши почесне місце в меню елітних ресторанів світу. Рекомендації про те, як приготувати юшку, можна знайти в багатьох кулінарних джерелах. Однак лише істинним майстрам «рибних справ» відомі унікальні прийоми, що вражають уяву любителів старовинної наїдки,

Класична вуха — рецепт наваристого супу

Традиційний спосіб приготування юшки вимагає наявності певних сортів риб, що володіють клейкістю і трохи солодкуватим смаком.

Склад продуктів:

  • морквина;
  • цибуля-ріпка — 2 шт.;
  • риба (сиг, жерех, йорж або краснопірка) — 500 г;
  • картопля — 3 шт.;
  • корінь петрушки і селери;
  • горошини перцю (5 шт.),
  • сіль, листочок лавра, сік лимона, кріп;
  • горілка — 25 мл

Спосіб приготування:

  • Для отримання класичної юшки в домашніх умовах необхідна виключно свіжа риба одного сорту. Продукт моєму, потрошимо, викладаємо в зручну ємність, заливаємо 2 літрами води. Луску не видаляємо. Розпускаючись в бульйоні, вона забезпечує блюдо густим наваром і особливим смаком. Додаємо алкогольний напій, листочок лавра, перець горошком, цибулину з лушпинням.
  • Нагріваємо їжу на малому вогні, знімаючи піну, варимо продукти 15 хв. у відкритій ємності.
  • Виймаємо рибу з каструлі, проціджують і солимо бульйон. Викладаємо очищені, нарізані колечками або кубиками овочі і коренеплоди. Картопля, як це робили в російській кухні, очищаємо і кладемо цілком.
  • У киплячий бульйон вливаємо ½ ст. л. соку лимона, присмачую запашним перцем, відварюємо продукти до готовності.

Шматки риби розливаємо по тарілках, посипаємо нарубаною зеленню.

Загрузка...

Юшка з сьомги

Інгредієнти страви:

  • хребет, плавники, голова сьомги — 500 г;
  • ріпчаста цибулька;
  • пів-лимона;
  • оливки без кісточок — 10 шт.;
  • бульби картоплі — 3 шт.;
  • кріп, сіль, горошини перцю, листочок лавра, петрушка.

Технологія приготування:

  • Відокремлюючи від риби самі жирні частини (голову, плавники, хребет), отримуємо наваристий бульйон. Поміщаємо продукти в каструлю з водою, викладаємо цибулину, лавровий лист, горошини перцю.
  • Забезпечуємо нагрівання, відварюємо продукти 30 хв. без кришки. Відкритий спосіб приготування зробить бульйон, як кажуть кухарі, прозора, як сльоза.
  • Через півгодини витягуємо з ємності цибулю і рибні частини, покласти нарізані кубиками коренеплоди, нарізані колечками оливки. Солимо страву за вподобанням.
  • Розбираємо голову і спинки, відокремлені м’ясні компоненти повертаємо в юшку з готовим картоплею. Додаємо сік половинки лимона, нарубану зелень, через 3 хв. вимикаємо вогонь.

Наполягаємо юшку з голови і спинок сьомги 15 хвилин, подаємо першу страву традиційним способом.

Ситна юшка з форелі

Необхідні продукти:

  • моркву, перець болгарський, цибуля-ріпка — 1 шт.;
  • зубки часнику — 2 шт.;
  • форель — 400 г;
  • лимон, лаврове листя, кріп, сіль.

Готуємо вуха:

  • Поміщаємо в каструлю рибні голови, заливаємо фільтрованою водою. Додаємо стеблину кропу, листя лавра, суміш перців, відварюємо продукти на тихому вогні 2 години.
  • Проціджуємо бульйон, повертаємо на плиту, викладаємо нарізані кубиками овочі, подрібнений часник, розділені шматки риби. Продовжуємо нагрівання до готовності продукту, в кінці процесу солимо, посипаємо нарубаною зеленню.

Ситна юшка з форелі — це не тільки смачне, але і корисне дієтичне блюдо.

Як приготувати юшку з судака

Інгредієнти:

  • морквина;
  • свіжа риба — 500 г;
  • чверть лимона;
  • натуральне масло вершкове — 30 р.

Приготування:

  • Відокремлюємо від м’яса хребет і голову риби, поміщаємо в каструлю з водою, години дві варимо бульйон.
  • Крупно терту моркву підсмажуємо в маслі, проціджуємо, отриманий соус кладемо в ємність.
  • Поділяємо рибу на порції, відварюємо 15 хвилин в невеликій кількості бульйону (1,5 л).

Викладаємо шматочки форелі в тарілки, заливаємо бульйоном. Окремо подаємо зелень і часточки лимона.

 

Фінська вуха з вершками

Список інгредієнтів:

  • філе риби (горбуші, сьомги, кети) — 400 г;
  • морква, головка цибулі;
  • вершки (20% жирності) — 200 г;
  • картопля — 3 шт.;
  • масло вершкове — 30 г;
  • сіль, кріп.

Поетапне приготування:

  • Тонко нарізаємо цибулю пасеруємо на олії 5 хв., викладаємо нашатковану соломкою моркву, постійно заважаючи овочі, тушкуємо кілька хвилин.
  • Відварюємо до напівготовності кубики нарізаної картоплі. Додаємо поділена на порції філе риби, приправляємо бульйон сіллю і спеціями, готуємо ще 10 хвилин.
  • Приєднуємо до продуктів овочеву заправу, вливаємо свіжі вершки, добре все перемішуємо. Вимикаємо вогонь після нового кипіння.

Наполягаємо вуха по-фінськи до чверті години, подаємо з нарубаним кропом.

 

Юшка з щуки

З цієї зубастою хижачкою будемо гранично акуратні. Один необережний рух, і рукам забезпечена дуже болюча травма!

Спробуйте також:  Бозбаш з яловичини – 6 рецептів, як приготувати кавказький суп

Склад продуктів:

  • цибуля-ріпка (2 невеликі головки);
  • морква (2 шт.);
  • листочок лавра;
  • свіжа щука;
  • суміш перців, в т. ч. горошини, кріп, петрушка;
  • картопля — 4 шт.;
  • бутильована (джерельна) вода — 2 л

Варимо рибний суп з щуки:

  • Відокремлюємо голову, хвіст і хребет, поміщаємо в каструлю разом з очищеною морквою і цибулею.
  • Вливаємо воду, варимо протягом години.
  • На початку кипіння за смаком солимо.
  • Проціджуємо бульйон, викладаємо в нього половинки очищеного картоплі, нашатковану моркву, подрібнену цибулю, продовжуємо термічну обробку продуктів. Через 15 хвилин опускаємо шматочки філе, лавровий лист, спеції. Готуємо ще чверть години.

По щучому велінню, по нашому бажанню — казково смачна юшка постала у всій своїй ароматному пишноті!

Товстолобик — юшка з голови риби

Набір інгредієнтів:

  • голова товстолобика, хвіст і плавники;
  • цибулька, морква і картопля (по 3 шт.);
  • лаврове листя, сіль, спеції і прянощі, зелень;
  • горілка — 30 мл

Етапи приготування:

  • Розрізаємо навпіл рибну голову, викладаємо в 3-літрову каструлю разом зі спеціями, прянощами, луковкой в лушпинні. Наповнюємо ємність водою, відступаючи на 3 см від верхнього краю.
  • Варимо бульйон години півтори способом томління, не забуваючи знімати піну.
  • Далі проціджуємо рідкий склад, викладаємо нарізану картоплю і моркву. До готових овочів додаємо відокремлене від голови м’ясо, вливаємо горілку.

Використанням алкогольного напою усуваємо невеликий запах твані, присутній в рибі, забезпечуємо пікантний смак їжі.

Навариста юшка з голови товстолобика хороша не тільки в гарячому вигляді, але і після «ночівлі» в холодильнику, де суп застигне до желеподібного стану, придбає вишукані нотки.

Царська юшка по-домашньому

Це оригінальне блюдо придворні кухарі готували з делікатесних продуктів, урочисто подавали їх Величністю. Царі залишилися в минулому, а страва живе і понині.

Необхідні продукти:

  • домашній півень;
  • бульби картоплі (3 шт.), морква (3 шт.);
  • сьомга (лосось) — 700 г;
  • ріпчаста цибулька;
  • печериці (будь сухі гриби) — 150 г;
  • пісне масло — 30 г;
  • лаврове листя, сіль, горошини перцю.

Поетапне приготування:

  • Сухі гриби заливаємо водою, залишаємо на час.
  • Готуємо рибу, відокремлюємо голову, зрізаємо з кісток філе.
  • Обробляємо домашнього півника, поміщаємо у велику ємність, вливаємо 2 л води. Додаємо рибну голову, хребет, солимо склад, варимо продукти до готовності (3 години).
  • Дістаємо з каструлі птицю і рибні частини, проціджуємо бульйон, викладаємо кубики нарізаної картоплі, нашатковану моркву.
  • Віджимаємо гриби, обсмажуємо в олії разом з подрібненою цибулею, відправляємо в каструлю з коренеплодами.
  • Поділяємо рибу на порційні частини, приєднуємо до решти продуктів, відварюємо до готовності, додавши лаврушку, перець горошком, спеції і прянощі.

Викладаємо порції риби в супові тарілки, заливаємо ароматним бульйоном, подаємо з фаршированими курячим м’ясом млинцями, пирогами або кулеб’яки. Все по-царськи!

Юшка з горбуші

Список інгредієнтів:

  • картопля — 4 шт.;
  • морквина, корінець селери, цибуля-ріпка;
  • горбуша (свіжа або заморожена) — 500 г;
  • соус томатів — 30 г;
  • перець (білий і рожевий), лист лавра, гвоздика, сіль, шпинат, спеції.

Технологія приготування:

  • Свіжу рибу обробляємо у звичайному порядку. Заморожений продукт дістаємо завчасно, щоб він відтанув.
  • Відділену голову, плавники, хребет, шкіру, зрізану з філе. Розміщуємо компоненти в каструлю, вливаємо 2 л води, варимо приблизно годину.
  • Підсмажуємо на сухій сковороді цибулину (разом з лушпинням), викладаємо в проціджений бульйон, додаємо сіль, суміш перців, лист лавра, суцвіття гвоздики.
  • Відварюємо продукти 30 хв., знімаючи піну. Проціджуємо склад, поміщаємо крупно нарізану картоплю, нашатковану соломкою моркву і селеру, продовжуємо нагрівання.
  • Коли овочі будуть готові, викладаємо шматочки горбуші, подрібнену цибулю. Варимо 7 хв. від початку кипіння. Для додання особливого колориту вливаємо соус томатів, через 2 хвилини відставляємо каструлю з вогню.

Вийшла знатна вуха з горбуші!

Класика перших страв з червоної риби з пшоном


Необхідні продукти:

  • ріпчасті цибулинки і морква — по 2 шт.;
  • свіжа червона риба — 500 г;
  • пшоно — 150 г;
  • пісне масло — 60 мл;
  • картопля — 3 шт.;
  • перець солодкий;
  • горошини перцю, листочок лавра, сіль, зелень.

Приготування юшки:

  • Заливаємо рибу 2,5 л фільтрованої води. Після початку кипіння, знімаємо піну, солимо, кладемо спеції і прянощі, готуємо 30 хвилин.
  • Дістаємо ополоником делікатесний продукт, проціджуємо бульйон, викладаємо нарізані коренеплоди, добре мите пшоно, варимо до готовності.
  • Нашатковану цибулю, перець і моркву пасеруємо на олії.
  • Опускаємо в бульйон розділені шматки риби без шкіри, додаємо рум’яні овочі, рубану зелень.
Спробуйте також:  Вершковий суп - 12 дуже смачних рецептів приготування

Завжди дотримуємося час варіння рибного продукту. Для морських видів воно становить не більше 15 хв., річкових — до 20 хв.

Залишаємо вуха на чверть години настоюватися під кришкою, подаємо в гарячому вигляді.

Традиційна донська вуха

Старовинне блюдо, яке ще називають «ростовським», традиційно готували в казанку на багатті. Дізнаємося, як отримати смачну юшку в домашніх умовах.

Компоненти страви:

  • морська дрібниця — 1 кг;
  • цибулинки — 2 шт.;
  • свіжий судак — ½ кг;
  • бульби картоплі, томати — по 3 шт.;
  • масло вершкове — 30 г;
  • сіль, зелень, спеції.

Спосіб приготування:

  • З рибної дрібниці відварюємо насичений бульйон, додавши у воду цибулину з лушпинням, листочки лавра, сіль, горошини перцю.
  • Проціджуємо склад, додаємо розділені на чверті бульби, крупно нарізану моркву. До практично готовим овочів приєднуємо порційні шматки судака, половинки томатів.Заправляємо їжу олією, через 15 хвилин вимикаємо вогонь.

Розміщуємо в супові тарілки шматки риби, додаємо бульйон, приправляємо блюдо свіжою зеленню.

Юшка з річкової риби будинку

Інгредієнти:

  • дрібна рибка — 1 кг;
  • морква;
  • цибуля-ріпка — 2 шт.;
  • картопля — 4 шт.;
  • велика риба (сиг, йорж, судак або окунь) — 500 г;
  • сіль, перець, спеції і приправи для риби.

Поетапне приготування:

  • Дрібних річкових мешканок відправляємо в каструлю з бутильованою водою. Будь-яка вуха не терпить хлоровану воду з крана! Додаємо цибулину в лушпинні, прянощі, сіль і спеції. Варимо бульйон 1,5 години.
  • Проціджуємо рідкий склад, відправляємо в нього колечка моркви, чверті картоплі, подрібнену цибулину. Приєднуємо спеції і прянощі, шматки підготовленої риби, відправляємо їжу нудитися в духовку на 30 хвилин (180 °C).

Тарілки з готовою рибною юшкою неодмінно посипаємо нарубаною зеленню.

Юшка з голови риби

Склад продуктів:

  • ріпчаста цибулька, морква, картоплина;
  • голова риби;
  • рис — 50 г;
  • пісне масло;
  • паприка мелена, перець, прянощі, зелень.

Спосіб приготування:

  • Поміщаємо голову товстолобика в каструлю з двома літрами води, варимо бульйон 1,5 години, додавши листочок лавра, горошини перцю, сіль.
  • Витягаємо частини риби, проціджуємо бульйон, викладаємо нарізану картоплю, добре митий рис, відварюємо продукти до готовності.
  • Далі розбираємо голову, відокремлюємо шматочки м’яса, опускаємо в каструлю разом з морквою, нашаткованої соломкою і пасированого у пісному маслі. Через 5 хвилин посипаємо їжу нарубаної зеленню, додаємо спеції і прянощі.

Юшка з голови риби — найпростіший, поживний і неймовірно ароматний суп, нагадує про природу, приємному відпочинку в компанії друзів.

Рибний суп з коропа в мультиварці

Необхідні інгредієнти:

  • морква і картопля (3 шт.);
  • цибулинка;
  • свіжий короп — 500 г;
  • лист лавра, сіль, спеції, приправи, зелень.

Як приготувати юшку в мультиварці:

  • Очищаємо і ріжемо картоплю брусочками, моркву — соломкою. Підготовлену рибу поділяємо на порційні частини.
  • Викладаємо в чашу домашнього агрегату всі овочі, шматки коропа, лавр, перець горошком, 20 г свіжого вершкового масла, нарубану зелень.
  • Заливаємо продукти очищеною водою, перчимо і солимо. Включаємо на приладі режим «Варка», встановлюємо час 1,5 години.

В кінці приготування переводимо програму на «Підігрів», щоб компоненти юшки мали час для створення остаточного букети запашних смаків.

Юшка з консерви сайри

Продукти для супу:

  • бульби картоплі — 2 шт.;
  • банку консервованої сайри;
  • цибуля-ріпка, морквина;
  • булгур (крупа з пшениці) — 40 г;
  • масло вершкове — 50 г;
  • перець, сіль, прянощі.

Процес приготування:

  • Наповнюємо каструлю 2 літрами води. Викладаємо нарізані кубиками картоплю, солимо їжу, відварюємо картоплю до готовності.
  • У сковороді з маслом пасеруємо крупно нашатковану моркву, порізану півкільцями цибулю.
  • Коли овочі стануть м’якими, зводимо їх до борту посуду, висипаємо булгур, 3 хвилини обсмажуємо крупу, викладаємо в каструлю з готовим картоплею.
  • Добре заважаємо, нагріваємо вуха півгодини, потім поміщаємо консервовану сайру. Кип’ятимо бульйон 2 хвилини, додаємо прянощі і спеції, нарубану зелень, прибираємо посуд з вогню.

Смак юшки з консерви сайри дуже приємний, ніжний, вишукано пікантний.

Юшка на вогнищі по-старорусски

Інгредієнти:

  • рибальський улов зі свіжої риби (йоржі, окуні, інші річкові особини) — до 2 кг;
  • моркву, цибулю;
  • помідори — 5 шт.;
  • улюблені коріння, лавровий лист, сіль, горошини перцю, насіння кропу.

Приготування:

  • Рибу чистимо, потрошимо, відокремлюємо голови (видаляємо зябра), кістки, хвости і плавники.
  • Вливаємо в казанок бутильовану воду, ставимо на вогонь багаття. Викладаємо кістки риб, насіння кропу, сіль, лавровий лист, варимо продукти півгодини.
  • Морква, цибуля (в лушпинні), томати загортаємо окремо у фольгу, запікаємо на багатті (вдома — в духовці).
  • Видаляємо шумівкою кістки, проціджуємо бульйон, повертаємо ємність на вогонь. Тепер поміщаємо нарізану картоплю, варимо чверть години, потім опускаємо в бульйон шматки риби.
  • Поки наш улов нудиться в каструлі, дістаємо з багаття запечені овочі, розгортаємо, у цибулі видаляємо лушпиння, моркву ріжемо кільцями, відправляємо ароматні компоненти в ємність з рибою.
Спробуйте також:  Щі – 14 смачних рецептів приготування

Томати звільняємо від шкірки, подаємо до розлитий по тарілках вусі по-старорусски.

Юшка з лосося

Необхідні продукти:

  • картопля (3 шт.);
  • морква;
  • цибулина;
  • лосось — 700 г;
  • горошини перцю, листочок лавра, сіль, зелень.

Поетапне приготування:

  • Закладаємо підготовлену рибу в зручну посуд, наповнюємо її водою, варимо 20 хвилин, знімаючи піну.
  • Дістаємо лосося, відокремлюємо від кісток м’ясо. Бульйон проціджуємо, ставимо на вогонь. Кладемо нарізану картоплю, солимо склад, відварюємо до готовності.
  • Через 15 хв. додаємо нашатковану моркву, листочок лавра, горошини перцю, шматки риби, нарубану зелень. Нагріваємо вуха ще 2 хв., відставляємо.

Делікатесне блюдо чекає на своїх шанувальників.

Готуємо з окуня в домашніх умовах

Склад продуктів:

  • картоплю і моркву;
  • окуні (морські або річкові);
  • сіль, спеції, приправи, зелень.

Приготування:

  • Чистимо, миємо рибу, як зазвичай. Дрібних окунів поміщаємо в марлю, зав’язуємо, викладаємо в каструлю з водою. Солимо склад, варимо півгодини.
  • Витягаємо тканина з невикористаним продуктом, його місце займаємо нарізаною картоплею, нашаткованої морквиною, підготовленими шматками великих окунів. Відварюємо до готовності. В кінці додаємо листочок лавра, нарубану зелень, спеції і прянощі.

Ось так просто вийшла розкішна подвійна вуха з окуня.

Рибний суп з минтая

Компоненти першого страви:

  • картопля (3 шт.);
  • цибуля-ріпка;
  • минтай — 700 г;
  • рис — 50 г;
  • томати — 3 шт.;
  • масло пісне;
  • листочок лавра, горошини перцю, приправи.

Спосіб приготування:

  • Вливаємо в ємність 2 л води, нагріваємо до киплячого стану, вкладаємо нарізану картоплю, ретельно митий рис.
  • Варимо інгредієнти до м’якого стану.
  • Пасеруємо на олії цибулю і нашатковану моркву, викладаємо натерті без шкірки помідори, тушкуємо овочі до повного випаровування рідини.
  • Додаємо до картоплі і рису шматочки минтая, солимо, перчимо, приєднуємо спеції, лист лавра, тушковану приправу, нарубану зелень.

Насолоджуючись приготовленої юшкою з минтая, зайвий раз переконуємося в дивовижних властивостях такий простий і смачної риби.

Навариста юшка з скумбрії

Необхідні інгредієнти:

  • велика морква;
  • бульби картоплі — 5 шт.;
  • цибулинки — 2 шт.;
  • скумбрія — 3 шт.;
  • листочок лавра, сіль, спеції.

Як приготувати юшку:

  • Рибу обробити, відрізаємо голову, видаляємо зябра. Викладаємо продукт в каструлю з водою, кладемо лист лавра, сіль і спеції. Щоб юшка вийшла концентрованої і наваристою, рідини повинно бути небагато, на два пальці покриваючи основний компонент.
  • Готуємо рибу чверть години на тихому вогні, потім витягуємо з ємності. Проціджуємо бульйон, відварюємо нарізані коренеплоди, потім повертаємо шматки скумбрії, через 2 хвилини вимикаємо вогонь.

Наполягаємо в закритому посуді, з задоволенням подаємо гарячу їжу, приправляючи нарубаною зеленню.

Як зварити юшку з сазана

Склад продуктів:

  • зубки часнику — 3 шт.;
  • картопля (4 шт.);
  • морква;
  • свіжий сазан;
  • кріп, сіль, листочок лавра, перець, спеції і приправи;
  • масло пісне — 30 г;
  • цибуля-ріпка.

Приготування:

  • Відокремлюємо від тушки голову, плавники і хвіст, заливаємо 2,5 літрів води, через годину отримуємо чудовий бульйон для юшки.
  • Нарізаємо цибулю і моркву, обсмажуємо в олії до золотистого кольору.
  • Проціджуємо рідкий склад, доводимо до киплячого стану, поміщаємо розділений на чверті картоплю, солимо їжу, варимо коренеплоди до готовності.
  • Далі викладаємо в бульйон нарізані шматки сазана, листочок лавра, перець і спеції. Продовжуємо нагрівання ще 15 хвилин.

Завершуємо наш кулінарний акорд, розливаючи юшку з сазана за суповым тарілках, щедро посипаємо нарубаним кропом і петрушкою.

Юшка з ляща

Які потрібні продукти:

  • картопля — 300 г;
  • спійманий (куплений) лящ;
  • цибуля-ріпка;
  • морква;
  • горілка — 100 г;
  • листочки лавра, сіль, перець, кінза.

Готуємо перше блюдо:

  • Викладаємо в казанок (каструлю), нарізані коренеплоди, заливаємо фільтрованою водою, ставимо ємність на вогонь, варимо до напівготовності продуктів.
  • Очищеного, тушу, нарізаного на шматочки ляща опускаємо в ароматний бульйон. Через чверть години поміщаємо лаврове листя, сіль, перець, посічену зелень.
  • Завершуємо кулінарну композицію чарочкою горілки, ефектно доповнює пікантний смак приготовленої юшки з ляща.

Запасаємося будь-яким з представлених рецептів, їдемо на риболовлю, дізнаємося на практиці, як приготувати юшку у власному оригінальному, найсмачніший виконанні.

Загрузка...