Як смачно замаринувати курку для шашлику – 13 рецептів маринаду

Підказки, як замаринувати курку для шашлику, стануть в нагоді всім, хто любить готувати ніжне ароматне м’ясо на відкритому повітрі. Сьогодні відомо відразу кілька вдалих рецептів маринаду для курятини, здатних поліпшити якість і підвищити поживну цінність страв. Кращі з них зібрані в нашій добірці.

Класичний маринад для шашлику з курки

В класичний рецепт входить мінімум продуктів. Інгредієнти: 2 курячі тушки, 6-7 репчатых цибулин, суміш чорного і червоного меленого перцю, сіль за смаком.

  • Кури рубаються середніми шматками. Кожен з них змащується сіллю і перцем.
  • Цибулинки ріжуться півкільцями, після чого добре розминаються пальцями, щоб пустили сік.
  • На товсту подушку з овочів викладається м’ясо. Далі підготовлені продукти шарами чергуються.
  • Закінчує «вежу» завжди цибулю.
  • Під кришкою на холоді маса буде маринуватися 3-5 годин.

    З додаванням оцту

    Цей варіант можна назвати другим класичним рецептом. Найчастіше шашлик з курки замочується з додаванням оцту. Інгредієнти на 1,5 кг птиці: 8 великих ложок очищеної води, кухонна сіль, 2-3 цибулинки, велика ложка цукру, 4 великі ложки столового оцту.

  • Курка промивається, обсушивается і крупно ріжеться.
  • Кожен окремий м’ясної шматочок солиться і вкладається в глибоку миску.
  • Цибуля треться на крупну тертку, після чого змішують з охолодженою водою. В отриманий маринад додається цукор і оцет. Їм заливається курятина.
  • Бажано, щоб в отриманій суміші птах пробула всю ніч.

    З цибулею

    Ріпчасту цибулю використовується для того, щоб пом’якшити курячі волокна, зробити птицю ніжніше, м’якше, і звичайно наситити її неповторним ароматом. Брати овоч потрібно у великій кількості. Інгредієнти на 1 кг курятини: 600 г білого лука, спеціальні приправи для шашлику, сіль.

  • Курка ріжеться великими шматочками.
  • Весь цибулю чиститься, миється і треться на крупній тертці. Овочева маса посипається приправами і солиться, після чого їй потрібно повністю покрити м’ясні шматочки.
  • Достатньо, щоб курятина полежала в маринаді годину.
  • Дивіться також:  Каннеллоні з фаршем – 6 рецептів приготування

    Щоб цибуля не горів в процесі приготування шашлику, він смахивается з м’ясних шматочків пензликом безпосередньо перед смаженням.

    Томатний маринад для курки

    Такий маринад додасть страві особливу східну нотку. Інгредієнти на 6 курячих гомілок: велика ложка гірчиці, 130 мл томатного соку, 2 великі ложки сухих пряних трав, сіль і суміш перців.


  • Курка складається в широкий місткий посуд. Зверху вона посипається сухими травами, сіллю і перцем. Варто відразу змастити шматки гірчицею. Це також сприяє розм’якшенню м’яса.
  • Залишилось залити шашлик томатним соком і залишити мінімум на 4 години.
  • Якщо є можливість, залишіть курятину в маринаді на 8-9 годин.

    З майонезом

    Чим жирніше майонез, тим смачніше вийде маринад. Інгредієнти на 6 курячих стегенець: 8 великих ложок соєвого соусу, 220 г майонезу, велика ложка яблучного оцту, 2 мал. ложки будь приправи, сіль.

  • Стегна рубаються навпіл. Від них відділяється гомілку. Також варто прибрати зайву шкіру, яка може сильно пригорати на вугіллі.
  • Підготовлені шматки складаються в каструлю.
  • Для маринаду оцет, соус, приправу і майонез перемішуються. З сіллю потрібно бути обережним. Масу з соєвим соусом дуже легко пересолити.
  • Отримана суміш виливається на курятину.
  • В ідеалі варто залишити в ній птицю на всю ніч. Мінімальний термін – 3 години.
  • Цей рецепт маринаду можна вдосконалити, додавши в нього розім’яті томати без шкірки.

    З лимоном і часником

    Пікантний маринад напевно особливо сподобається чоловікам. Інгредієнти на 700 г курятини: 4-5 часникових зубчиків, 3 великі ложки лимонного соку, червона цибулина, сіль, по дрібці солодкої паприки, кориці і куміна.


  • Всі приправи змішуються і заливаються лимонним соком. Туди ж відправляється роздавлений часник.
  • Шматки курки укладаються в глибоку миску і пересипаються тонкими кільцями цибулі.
  • М’ясо заливають маринадом і настоюється кілька годин на холоді.
  • Шматки червоного замаринованого лука смачно смажити разом з курятиною.

    Оригінальний маринад на вині

    Для шашличних маринадів зазвичай береться саме червоне вино. Краще всього вибирати сухий напій. Інгредієнти на 2 кг курятини: 350-370 мл вина, 2 лимона, 4 ріпчасті цибулини, зелень розмарину, сіль, мелений чорний перчик.

    Дивіться також:  Кабачки на зиму: перевірені та смачні рецепти


  • Шматки курятини складаються в емальовану миску. Краще відразу натерти їх сіллю і перцем.
  • Для маринаду цибулю треться на крупній тертці. До нього виливається сік обох лимонів, вино, засипається рубана зелень розмарину.
  • Птах заливають маринадом і добре перемішується.
  • Настоюватися шашлик повинен не менше 2-3 годин.
  • Замість червоного допускається вибирати і рожеве вино.

    Рецепт з соєвим соусом

    Будь-які добавки в соусі виявляться зайвими. Тому краще скористатися класичним варіантом. Інгредієнти на 2 кг курятини: 680 мл води, 2 великі ложки соєвого соусу, 80 мл лимонного соку, 3 мал. ложки солі, 35 г чорного меленого перчика, 4-5 часникових зубчиків.

  • Приготувати такий маринад дуже просто. Для цього потрібно просто додати всі зазначені інгредієнти у воду.
  • Часник попередньо пропускається через прес.
  • Шашлик буде маринуватися не менше 3 годин.
  • Особливо смачним страва вийде, якщо курку не просто заливати сумішшю зверху, але і ввести невелику її кількість в кожен шматок за допомогою шприца.

    На мінеральній воді

    Мінералка береться газована. Підійде і солоний напій. Продукти на 2 кг курятини: 970 мл мінеральної води, 3 білих цибулинки, велика ложка рафінованої олії, сіль, чорний мелений перчик.

  • Мінералка змішується з маслом.
  • Рідиною заливаються шматки м’яса.
  • Зверху на інгредієнти висипається сіль, перчик і кільця цибулі.
  • Після ретельного перемішування шашлик ставиться під гніт на холод.
  • Мінімальний час маринування – 3 години.

    На кефірі

    Жирний кефір роблять курятину найніжнішої. Продукти на 1,5 кг птиці: півлітра кефіру, пара часникових зубков, 2-3 цибулинки, сіль, спеціальна суміш приправ для шашлику.

  • Курятина миється, обсушивается і ділиться на порційні шматки.
  • Кожен скибочку солиться, гарненько натирається приправами і розчавленим часником.
  • Шматки курки посипаються цибулею, нарізаною кільцями.
  • Залишилось залити складові кефіром і перемішати. Ємність з шашликом покривається поліетиленовою плівкою.
  • Дивіться також:  Кров’яна ковбаса з гречкою – 4 рецепта, як приготувати в домашніх умовах

    В маринаді на кефірі курятина повинна простояти не менше 3-4 годин. В ідеалі – цілу ніч.

    Швидкий маринад для шашлику з курки

    Якщо потрібно підготувати курятину до обжарке дуже швидко, то варто скористатися цим «прискореним» рецептом. Інгредієнти на 3 стегенця: 3 великі цибулини, сіль, 2 великі ложки винного оцту.

  • Порційні шматки курки присаливаются.
  • Цибулю ріжуть тонкими кільцями і висипається до птаха.
  • Всі інгредієнти заливаються оцтом і добре вимішуються. До речі, замість винного допускається використовувати яблучний компонент.
  • Досить маринувати масу не більше 1,5 години.

    Для курячих крилець на пиві

    Готовий шашлик стане прекрасною закускою до «пінному». Продукти на 1 кг крил: 1 ст. якісного світлого пива, велика ложка подрібненого коріандру, червоний гострий перець на кінчику ножа, велика ложка адигейської солі.

  • Промиті і обсушені серветками з паперу крильця заливаються холодним пивом.
  • Маса трохи підсолювати, в неї додається коріандр і червоний перчик.
  • Після перемішування курятина залишається в рідини на пару годин.
  • Птаха за таким рецептом можна готувати навіть в духовій шафі, викладаючи на промаслений лист.

    Медово-лимонний маринад

    Ще один вдалий маринад для курячого шашлику також готується на основі свіжовичавленого лимонного соку. Інгредієнти на 2 кг курятини: велика ложка соєвого соусу, стільки ж гірчиці і натурального бджолиного меду (рідкого), 2 часникові часточки, 2 великі ложки олії, універсальна приправа для м’яса, сіль.

  • В глибокій чаші змішується соєвий соус і масло.
  • У майбутній маринад додається гірчиця, мед, роздавлений часник, сіль, приправа.
  • Курятина ріжеться великими скибочками, миється і обсушивается паперовим рушником.
  • Шматки курки поливаються цією пікантною сумішшю. Маринується птах не менше 8 годин.
  • Смачно готувати таку курятину як на шампурах, так на грилі або в духовій шафі. У будь-якому випадку вийде дуже вдале ніжне страва.