Як варити брокколі: скільки часу варити свіжу та заморожену брокколі, в каструлі, пароварці і мультиварці

Це, безумовно, дуже корисний овоч. У ньому багато необхідних для організму речовин і зовсім мало калорій. Важливо знати, як варити брокколі правильно, щоб зберегти всі властивості і поживну цінність.

Підготовка до варіння капусти

Перш ніж перейти безпосередньо до варінні овоча його ще потрібно підготувати. Якщо у вас заморожений продукт, то з ним нічого робити не потрібно, можна відразу відварювати.

А от свіжу капусту спочатку очищаємо від зеленого листя, потім промиваємо: всередині може бути бруд або дрібні жучки. І нарешті, розбираємо на суцвіття: нарізаємо або просто розбираємо руками.

Як і скільки правильно варити свіжу брокколі

Після того як ви підготували овоч саме час розібратися скільки варити свіжу брокколі і як. Зробити це можна кількома способами, за допомогою різних приладів. На приготування знадобиться різний час в залежності від обраного виду теплової обробки.

В мультиварці

Варка брокколі в мультиварці вважається більш простий, ніж у каструлі. При цьому спеціальний режим готування спрощує процес і зберігає вітаміни.

  • Свіжу брокколі готуємо, промиваємо, розбираємо.
  • У чашу приладу вливаємо необхідну кількість води, вона повинна злегка чіпляти капусту. Встановлюємо режим «Варка на пару». Для свіжих суцвіть досить 5 хвилин.
  • Коли пройде відведений час, не діставайте овоч відразу, дайте постояти ще пару хвилин.

У каструлі

Найдоступніший спосіб відварити брокколі – скористатися плитою і каструлею.

  • Як завжди починаємо з підготовки, не забуваємо добре промити і розділити на невеликі частини.
  • У каструлю наливаємо достатню кількість води, вона повинна повністю покривати овочі, коли ви їх викладіть туди.
  • Після закипання вмісту підсолюємо воду і додаємо капусту. Чекаємо повторного кипіння і тримаємо на вогні ще 5-7 хвилин.
Дивіться також:  Картопля з м’ясом у казані – 8 рецептів приготування на плиті, на багатті і в духовці

В пароварці

Відварена брокколі на пару – це сама справжня вітамінна бомба, адже такий метод теплової обробки максимально зберігає властивості продукту та його красивий колір.

  • Капусту обов’язково промийте, розберіть на невеликі частини для зручності і бажано дати їй підсохнути, або обсушити самостійно паперовими рушниками.
  • Поміщаємо суцвіття на самий верх пароварки, включаємо потрібний режим і час. Найчастіше на приладах є вся потрібна інформація з приготування того або іншого продукту. Але якщо у вас немає або ви сумніваєтеся, то виставте час на 8-10 хвилин, цього цілком достатньо.
  • Подавайте овоч відразу, якщо готували його в якості гарніру, а для салату спочатку остудіть.

В скороварці

Броколі в скороварці готується дуже швидко, тому не варто дивуватися, що через кілька хвилин її вже потрібно буде діставати. Не перетримуйте капусту, інакше вона стане м’якою, схожою на кашу.

  • Качан відокремте від зеленого листя, ретельно промийте, щоб прибрати бруд, руками розділіть на невеликі суцвіття і помістіть в скороварку.
  • За смаком можна покласти спеції і трохи збризнути лимонним соком, щоб зберегти гарний зелений колір.
  • Залийте водою, вона повинна покривати овоч. Зверніть увагу, що в деяких скороварках не можна використовувати менше двох склянок води.
  • Для приготування брокколі краще всього підходить режим «Котлети». Достатньо включити його всього на десять хвилин, після чого овоч можна подавати як гарнір, самостійно або нарізати в салат.

Як варити заморожену броколі

Зі свіжим продуктом ми розібралися, тому тепер варто розглянути, скільки варити заморожену брокколі і як її варити?

  • Розморожувати овоч перед готуванням ні в якому разі не можна, інакше в результаті вийде не хрустка капуста, а м’яка розварена каша, та ще й безформна.
  • Викладайте капусту в ємність тільки після того, як почнеться процес кипіння і найголовніше – не забувайте додати трохи солі. Якщо у вас цілий качан, то обробляти його не потрібно, так як овоч можна пошкодити.
  • Після того як знову пішов процес кипіння тримаємо овоч на плиті приблизно 10 хвилин, до готовності. Але звертайте увагу і на розмір суцвіть, якщо вони дуже великі, то доведеться збільшити, і навпаки.
Дивіться також:  Як смачно приготувати яловичину?

Вона готується В мультиварці, так само як і свіжа, за винятком того, що не потребує попередньої обробки. Суцвіття відразу поміщаються в чашу з водою або на спеціальний піддон для варіння на пару. Середній час приготування – десять хвилин.

Якщо хочете, щоб овоч зберіг свій гарний колір, то відразу як дістанете його опустіть буквально на кілька секунд у холодну воду.

Скільки варити броколі для дитячого прикорму

Цей овоч джерело багатьох вітамінів, він підвищує імунітет, поліпшує роботу серця, зміцнює кістки і саме тому лікарі рекомендують вводити броколі для прикорму дитини. Починати давати капусту стоїть у віці від 8 до 10 місяців.

Якщо ви вирішили, що вашій дитині вже пора познайомитися з цим смачним і корисним овочем, то обов’язково навчитеся правильно його готувати.

  • Ні в якому разі не давайте дитині брокколі в сирому вигляді, ще слабкий шлунок просто не зможе її переварити з-за того, що в ній дуже багато клітковини. До того ж дитина може вдавитися, адже капуста досить щільна.
  • Видаліть з капусти все зайве, добре очистіть від бруду, промийте і розділіть на частини.
  • Відправляти овоч в каструлю можна або відразу ж після того, як рідина в ємності почне кипіти. Сіль не кладемо і будь-які інші спеції теж. Доводимо до готовності протягом 10 хвилин. Перевірити можна ножем або зубочисткою, якщо вони легко входять і капуста м’яка, значить цілком можна знімати.
  • Яким зручним способом перетворюємо капусту в пюре.

На варіння броколі для прикорму в пароварці піде трохи більше часу – від 10 до 15 хвилин. Після приготування так само подрібнюємо до стану кашки. Якщо маса вийшла занадто густий, то її можна розбавити невеликою кількістю води до потрібної консистенції.

Дивіться також:  Смажена картопля з м’ясом – 5 рецептів на сковороді і в мультиварці

Настійно не рекомендується готувати брокколі в мікрохвильовці, так як губляться важливі для організму речовини.